2023-09-16 7973 views
有得歎住冷氣食大排檔小菜🥢,小菜選擇多仲好夠鑊氣🔥,好有風味!!啱哂一家人,仲有一大班三五知己嚟聚一聚。平日夜晚都全場爆滿🙌🏻,所以記得嚟前要book定位喇!·♡ 楚撚記秘製鳳爪 HKD$68我係一個好鍾意食鳳爪嘅人😋,呢碟鳳爪好合我口味!鳳爪係爽彈唔會煮到好腍唔種,所以食落啖啖肉好有咬口👍🏻;豉油唔會好咸,係就咁食唔送飯都唔覺得咸,而且味道仲帶有少少辣😚,好惹味,可以當佢小食/餸送飯都好適合。·♡ 香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 HKD$108手打墨魚肉🦑,唔怪得之咁彈牙!咬開食到裡面有墨魚粒同蓮藕粒😙,口感好豐富,蓮藕粒好爽口,仲會散發陣陣黑松露香味🤩,亦唔會煎到油。·♡ 楚撚記原隻脆皮炸豬手 HKD$159上碟時已經起骨拆肉🐖,個豬手皮超脆,係會咬到「索索」聲嗰種😚,唔講以為食緊燒肉皮;食落唔會好油,肉質亦唔會好韌,正常水準但唔會好驚艷。·♡ 楚撚豬油撈飯 HKD$23依家好少地方食得到咁old school嘅產物了‼️淋上豬油令米飯寧舍香😍,飯粒質感會變得油潤,再加入豉油、芫荽、蔥花,撈勻一齊食perfect😋!·📍楚撚記大排檔荃灣川龍街118號百悅坊地下-1樓

♡ 楚撚記秘製鳳爪 HKD$68

♡ 香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 HKD$108

♡ 楚撚記原隻脆皮炸豬手 HKD$159

食落唔會好油,肉質亦唔會好韌,正常水準但唔會好驚艷。
♡ 楚撚豬油撈飯 HKD$23

📍楚撚記大排檔
荃灣川龍街118號百悅坊地下-1樓
2023-05-18
Type of Meal
Dinner
2023-09-09 434 views
之前帶過外國朋友食西環楚撚記,已經覺得好正,今次試荃灣店一樣正,會再番嚟試多幾款小菜。今次得兩個人,叫左4個小菜加豬油撈飯,因為碟頭都大,所以好飽。首先上菜係飛天通菜,個砂煲熱到「支支」聲,一開蓋超香,通菜有小小辣。跟住金沙咸蛋九吐魚,外面好脆,裡面啲魚好滑,咸蛋味好香。咕嚕肉一直係我最愛,期望好高,所以好可惜係有啲啲失望,並唔係話佢唔好食但係就唔係好出色。花螺都幾辣,都可以一試。豬油撈飯好香,兩個人食一碗夠哂。支楚撚記手工啤,麥味幾香但唔覺有桂圓味。最後送咗個糖水,好美滿的一餐。
2023-09-09
  • 飛天通菜煲
✅楚撚記大排檔對上一次食都已經好耐之前了🤣今次同朋友心血來潮兩個人都走去食下🤣好掛住佢個豬油撈飯啊😍依然都係咁多人!🤣 不過好彩等左一陣就入得啦!🔆醬爆黑椒牛仔骨煲 $113招牌菜之一😎 黑椒汁超濃超惹味 配埋尖椒等配料牛仔骨件數都唔少㗎! 每件都好入味 而且咬落都唔會鞋口有少少牛羶味!🔆香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 $108呢個真係嚟左幾次 每一次都必叫嘅菜!一份有6塊 淨係聞落都已經有好濃嘅黑松露味!有蓮藕粒係入面 食落好爽口而墨魚嘅味道又唔會覆蓋左 食落都好彈牙又有墨魚味!🔆七味黃金炸一口金磚豆腐 $75食大排檔小炒 好多時都會點炸豆腐!佢呢個係一口豆腐size 食落好香口佢唔係椒鹽味 而係炸蒜豆腐 炸香嘅蒜粒配熱辣辣嘅豆腐好夾!做餐前小食好啱 配埋啤酒仲perfect😎🔆楚撚豬油撈飯 (碗) $23呢到嘅豬油撈飯都係必食㗎!每人一個砵仔 配埋豬油同豉油簡直係絕配!🔆藍妹啤酒 (支) $33支裝啤酒係正嘅😎 食呢啲小菜送酒好正味道: 8/10賣相: 7.8/10地址:荃灣川龍街118號百悅坊地下至1樓
✅楚撚記大排檔
對上一次食都已經好耐之前了🤣
今次同朋友心血來潮兩個人都走去食下🤣
好掛住佢個豬油撈飯啊😍
依然都係咁多人!🤣 不過好彩等左一陣就入得啦!

🔆醬爆黑椒牛仔骨煲 $113
招牌菜之一😎
黑椒汁超濃超惹味 配埋尖椒等配料
牛仔骨件數都唔少㗎!
每件都好入味 而且咬落都唔會鞋口
有少少牛羶味!

🔆香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 $108
呢個真係嚟左幾次 每一次都必叫嘅菜!
一份有6塊 淨係聞落都已經有好濃嘅黑松露味!
有蓮藕粒係入面 食落好爽口
而墨魚嘅味道又唔會覆蓋左 食落都好彈牙又有墨魚味!

🔆七味黃金炸一口金磚豆腐 $75
食大排檔小炒 好多時都會點炸豆腐!
佢呢個係一口豆腐size 食落好香口
佢唔係椒鹽味 而係炸蒜豆腐
炸香嘅蒜粒配熱辣辣嘅豆腐好夾!
做餐前小食好啱 配埋啤酒仲perfect😎

🔆楚撚豬油撈飯 (碗) $23
呢到嘅豬油撈飯都係必食㗎!
每人一個砵仔 配埋豬油同豉油簡直係絕配!

🔆藍妹啤酒 (支) $33
支裝啤酒係正嘅😎 食呢啲小菜送酒好正

味道: 8/10
賣相: 7.8/10

地址:荃灣川龍街118號百悅坊地下至1樓
❀ 楚撚記大排檔 #荃灣 ❀❗️懷舊風大排檔 仲有出息豬油撈飯 ❗️——————————————————已經多次到訪呢間大名鼎鼎嘅新式大排檔,多年來依然維持高質素,難怪依然人龍不斷🥰裝修充滿懷舊香港特色,有大量舊式畫作、招牌,心思十足。真係好適合打卡。菜式,保留港式風味,亦帶新穎元素,仲有唔少罕見嘅傳統菜式✨.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 啫啫滑雞煲 $108 (4/5)沙煲裝住大量雞肉,滋滋作響,香味滿溢!件件都沾滿醬汁,表面仲有焦香,非常惹味,送飯一流🤤.☞ 菠蘿拔絲咕嚕肉 (梅頭) $100 (3.9/5)大排檔經典之一😚用上梅頭製成,脂肪較多,無骨肉質juicy軟腍。焦糖脆皮擺一段時間依然香脆甜絲絲。不過雖然話係菠蘿,但反而係配蜜桃😂。. ☞ 豆漿杞子鮮腐竹浸時蔬 $88 (4/5)食咗咁肥膩野,呢道就啱曬清一清口腔。可以選擇自己喜愛嘅蔬菜,基本上所有菜都有,我地就揀咗娃娃菜,有淡淡嘅豆香,配杞子同紅棗,甜甜地養生又健康🥳.☞ 楚撚豬油撈飯 $25 (4/5)嚟到必定要試佢哋嘅豬油撈飯🔥飯粒粒粒分明,放上蔥,再加秘制豉油、豬油,就咁都可以食曬成碗飯!. ☞ 白粥 $15 (4/5)好耐無食過到不
❀ 楚撚記大排檔 #荃灣 ❀
❗️懷舊風大排檔 仲有出息豬油撈飯 ❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 啫啫滑雞煲 $108 (4/5)
沙煲裝住大量雞肉,滋滋作響,香味滿溢!
件件都沾滿醬汁,表面仲有焦香,非常惹味,送飯一流🤤

☞ 菠蘿拔絲咕嚕肉 (梅頭) $100 (3.9/5)
大排檔經典之一😚
用上梅頭製成,脂肪較多,無骨肉質juicy軟腍。
焦糖脆皮擺一段時間依然香脆甜絲絲。
不過雖然話係菠蘿,但反而係配蜜桃😂。

☞ 豆漿杞子鮮腐竹浸時蔬 $88 (4/5)
食咗咁肥膩野,呢道就啱曬清一清口腔。

☞ 楚撚豬油撈飯 $25 (4/5)
嚟到必定要試佢哋嘅豬油撈飯🔥

☞ 白粥 $15 (4/5)
好耐無食過到不得了😋
仲將飯嘅甜味熬曬出嚟!

☞ 飲品

✨服務態度: 3.9/5
✨性價比: 3.8/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
雖然價錢比起一般大排檔貴少少,不過質素有保證,而且環境充滿風味,真係會keep住到訪😍
😆上星期去左楚撚記大排檔食飯,真係名不虛傳!熱辣辣夠晒鑊氣,份量又大,啱晒食大家一齊share!而且佢哋嘅裝修好有心思,復古懷舊香港風,坐得舒服,冷氣又夠大!❤️我最愛係佢哋嘅楚撚記原隻脆皮炸豬手($159),外皮超級酥脆,肉質又鹹香惹味,好正啊!👍🏻仲有菠蘿拔絲咕嚕肉($113),用新鮮梅頭炸到外脆內嫩,粉漿唔厚又無肥膏,仲有菠蘿、蜜桃酸酸甜甜,調味啱啱好,勁開胃好食呀!🥬啫啫唐生菜煲($83)熱辣辣滾住上台,加埋蝦乾同濃郁嘅醬汁,新鮮爽脆!🍚🐷另外,佢哋嘅豬油撈飯都係一定要試下,你可以自由添加啲豬油、豉油、芫荽同蔥,食起黎好香又好滑,個個都讚好呀!最後仲有啲飯後糖水送,大滿足呀!

😆

❤️

👍🏻

🥬

🍚🐷

2023-08-31 6157 views
我哋嗌咗楚撚記原隻脆皮炸豬手($159)、七味黃金炸一口金磚豆腐($75)、避風塘鮮魷($106)同埋楚撚豬油撈飯($23)咁首先講咗嗰個脆皮炸豬手先啦佢係啱啱新鮮滾熱辣炸起嘅🔥🔥所以嗰個皮真係好脆口食落去又唔會覺得好肥膩😝😝肉質亦都算幾嫩滑食落去唔會覺得好乾😚😚配埋甜酸醬/芥辣醬就更加吸引咁之後就講吓金磚豆腐/避風塘鮮魷啦前者就完全做到一種外脆內軟嘅效果🤩🤩外面食落去幾脆口入面嘅豆腐食落去亦都幾嫩而後者食落去都幾有咬口👍👍味道都算幾濃郁(我朋友真係超鍾意食嗰啲炸蒜😂😂佢係一羮一羮咁樣𢳂嚟食)跟住就講埋嗰個豬油撈飯啦(其實我好似未食過豬油撈飯😅😅)所以一開始都有啲驚食落去會覺得好油膩但係最後Overall嘅感覺又唔錯喎😋😋食落去有一種油而不膩嘅感覺配埋豉油、蔥同埋芫荽一齊食嗰個味道比我想像中出色本身都諗緊應該飲汽水定係飲啤酒但係覺得食大排檔好似飲啤酒會比較適合所以最後嗌咗藍妹🍻 🍻(我哋仲特登問店員邊一隻啤酒好飲啲因為平時真係冇飲開啤酒😂😂)食到最尾仲會有番薯糖水送👍👍飲落去味道都幾甜

咁首先講咗嗰個脆皮炸豬手先啦

入面嘅豆腐食落去亦都幾嫩
而後者食落去都幾有咬口👍👍
味道都算幾濃郁
(我朋友真係超鍾意食嗰啲炸蒜😂😂
佢係一羮一羮咁樣𢳂嚟食)

跟住就講埋嗰個豬油撈飯啦
(其實我好似未食過豬油撈飯😅😅)
所以一開始都有啲驚食落去會覺得好油膩
但係最後Overall嘅感覺又唔錯喎😋😋
食落去有一種油而不膩嘅感覺
配埋豉油、蔥同埋芫荽一齊食嗰個味道比我想像中出色

本身都諗緊應該飲汽水定係飲啤酒
但係覺得食大排檔好似飲啤酒會比較適合
所以最後嗌咗藍妹🍻 🍻
(我哋仲特登問店員邊一隻啤酒好飲啲
因為平時真係冇飲開啤酒😂😂)
食到最尾仲會有番薯糖水送👍👍
飲落去味道都幾甜
  • 楚撚豬油撈飯
  • 楚撚記原隻脆皮炸豬手
  • 避風塘鮮魷
2023-08-31 266 views
平時成日聽人話楚撚記好正,今次終於有機會試!!同朋友兩個人叫咗四個餸同人頭飯 飽到上心口但真係幾好食的~首先係脆皮炸豬手個皮好脆 亦都唔似其他餐廳嗰啲咁厚皮擺耐咗少少都keep住脆唔會硬配咗兩個醬-泰式酸辣醬同黃芥末本身好驚配黃芥末會好攻鼻但係食落好mild 唔會好辣另外就係我想試好耐嘅燕麥金沙蝦球蛋黃味好香 蝦肉實淨配埋燕麥感覺好似無咁油膩 食落唔會滯去到每間大排檔都會點嘅薯仔牛柳粒!薯仔同牛柳份量比例平均 唔會食食下得返啲薯仔而且薯仔外脆內軟 甜甜地咁令人忍唔住係咁食菜就叫咗豆漿杞子浸西蘭花好得意 好濃豆乳味啲西蘭花索晒啲豆漿好好食仲有嫩腐竹喺面 成個菜唔會好鹹所以最後我哋飲晒啲湯XD作為飯桶嘅我就當然叫咗豬油撈飯用缽上嘅白飯配上豬油同豉油勁邪惡但真係好好食本身仲同朋友講食完飯要去附近食糖水點知食食下聞到其他檯傳來薑味原來最後有個蕃薯糖水送 為今餐完滿收尾蕃薯好甜好甜 有甜品真係一流!!!同埋一入到去 裝修已經好有80年代feel仲要播住劉德華嘅一起走過的日子XD好開心今次食咗一個充滿懷舊風味嘅dinner~
平時成日聽人話楚撚記好正,今次終於有機會試!!
同朋友兩個人叫咗四個餸同人頭飯 飽到上心口但真係幾好食的~

首先係脆皮炸豬手
但係食落好mild 唔會好辣

另外就係我想試好耐嘅燕麥金沙蝦球
蛋黃味好香 蝦肉實淨
配埋燕麥感覺好似無咁油膩 食落唔會滯

去到每間大排檔都會點嘅薯仔牛柳粒!
薯仔同牛柳份量比例平均 唔會食食下得返啲薯仔

勁邪惡但真係好好食

本身仲同朋友講食完飯要去附近食糖水
點知食食下聞到其他檯傳來薑味
原來最後有個蕃薯糖水送 為今餐完滿收尾
蕃薯好甜好甜 有甜品真係一流!!!

同埋一入到去 裝修已經好有80年代feel
仲要播住劉德華嘅一起走過的日子XD
好開心今次食咗一個充滿懷舊風味嘅dinner~
2023-08-27 4674 views
好多次想嚟但每次都冇位。今次家姐一家親放完暑假前提早為我慶祝生日,嚟左我一直想去但重未有機會去到嘅楚撚記,原來都係佢哋想食又未食到,今次可以一齊食,好開心!限時90分鐘,我哋用QR code下單時間係17:36, 到17:38加多左啤酒,但到18:06都未有野食連啤酒都冇。追問之下發現原來電腦失靈,落過嘅單係佢哋部電腦冇出過單所以冇整到俾我哋,而且我問完之後發覺隔離幾張枱都係有咁嘅情況,店員都好有禮貌地幫我哋即刻用手寫加返單去廚房一陣之後就好快有嘢食啦。首先有炸大肥,好脆,塊菠蘿重要有燒過,好讚!再嚟有椒鹽田雞,好香口。食過唔同地方嘅豬油撈飯,呢度嘅係最好食🤤。重加多左碗白飯。黑椒汁牛仔骨,呢個係咁多個最普通嘅一個,但其實都係好味。拔絲咕嚕肉,做得好靚,另外仲有兩粒啄啄糖,不過咕嚕肉唔夠脆。椒鹽豆腐,香口送酒冇得頂。南乳齋煲~平時食嘅南乳齋煲通常個汁好稀,但呢度南乳汁夠味。煎封馬友~哇!呢個正,就咁食唔點汁都好食,脆脆嘅!避風塘鮮魷~新鮮不過我覺得味道唔夠綠豆清心丸~送嘅唔使錢。呢個真係唔係成日有得食,仲要係送嘅,雖然甜咗少少。整體來講冇乜挑剔,乾淨企理,環境又好,啲餸仲要好大碟。四大

首先有炸大肥,好脆,塊菠蘿重要有燒過,好讚!
炸大腸

再嚟有椒鹽田雞,好香口。
椒鹽田雞

食過唔同地方嘅豬油撈飯,呢度嘅係最好食🤤。重加多左碗白飯。
豬油撈飯

黑椒汁牛仔骨,呢個係咁多個最普通嘅一個,但其實都係好味。
黑椒牛仔骨

拔絲咕嚕肉

椒鹽豆腐,香口送酒冇得頂。
椒鹽豆腐

南乳齋煲~平時食嘅南乳齋煲通常個汁好稀,但呢度南乳汁夠味。
南乳齋煲

煎封馬友~哇!呢個正,就咁食唔點汁都好食,脆脆嘅!
煎封馬友

避風塘鮮魷~新鮮不過我覺得味道唔夠

綠豆清心丸

整體來講冇乜挑剔,乾淨企理,環境又好,啲餸仲要好大碟。四大一小都係食咗$966唔洗加一,真係抵到呢⋯⋯已約定家姐一家下次返嚟再去encore!
2023-08-26
煎封馬友
綠豆清心丸
  • 楚撚豬油撈飯
2023-08-22 291 views
Cheers! Happy Night~聽好多人講呢間大排檔好食!果然係坐滿座😳好岩同朋友聚會~豬油撈飯 $23白飯 $13個人推薦豬油撈飯!雖然好邪惡,但係好好食架🙌豬油同埋豉油係根據自己口味去加 睇自己鐘意濃香d 定淡d 香爆黑椒牛仔骨煲 $113牛仔骨份量都幾多 有青椒紅椒同洋蔥做配菜~有鑊氣菠蘿拔絲咕嚕肉 $113有菠蘿同埋水蜜桃 用梅頭肉去整~炸粉唔會太厚同太多肥肉 主力係酸甜醬做調味~有三色椒同埋豆乾配碟啫啫唐生菜煲 $83有大蝦米同埋蝦醬,味道好濃郁 每條菜都吸哂d 精華!桂圓手工啤 $48我覺得叫啤酒嘅特色係d 冰涼嘅碗 飲落有feel d 🤣飲勝🍻楚撚記大排檔 (荃灣)荃灣川龍街118號百悅坊地下至1樓
Cheers! Happy Night~
聽好多人講呢間大排檔好食!果然係坐滿座😳好岩同朋友聚會~

豬油撈飯 $23
白飯 $13

香爆黑椒牛仔骨煲 $113
牛仔骨份量都幾多 有青椒紅椒同洋蔥做配菜~有鑊氣

菠蘿拔絲咕嚕肉 $113

啫啫唐生菜煲 $83
有大蝦米同埋蝦醬,味道好濃郁 每條菜都吸哂d 精華!

桂圓手工啤 $48

楚撚記大排檔 (荃灣)
荃灣川龍街118號百悅坊地下至1樓
疫情過咗之後,成日都覺得夜晚出街食飯靜咗好多,但係今晚響楚撚記呢度,完完全全感受返嗰種熱鬧嘅氣氛,超正。豆漿杞子鮮腐竹浸白菜好好奇係咩味,白色嘅湯汁係超級濃嘅豆漿味,估唔到同蔬菜係咁夾。白菜清甜冇渣,腐竹都好爽口好好食。避風塘鮮魷呢度嘅避風塘真係好出色,佢嘅蒜粒除咗香脆仲係好甜,肥妹仔係之前從來未食過!魷魚好新鮮,咬落去爽口彈牙,世一。原隻脆皮炸豬手分量非常之多,個皮係非常之香脆,直頭有少少好似食緊乳豬皮嗰種感覺。豬手肉一啲都唔會過鹹,好滑。豬油撈飯第一次食,食落去好香油香味,將卡路里拋諸腦後。

豆漿杞子鮮腐竹浸白菜

原隻脆皮炸豬手

豬油撈飯
第一次食,食落去好香油香味,將卡路里拋諸腦後。
2023-08-16
2023-08-18 248 views
今次的哥去咗一間叫做楚撚記嘅餐廳,試咗佢哋嘅少炒。真係話你知,呢度嘅食物真係正到爆!先講脆皮原隻豬手啦🥰,呢個豬手真係太出色喇!佢嘅外皮烤得好脆好香,一口咬落去,嗰種嚼勁同埋咀嚼嘅快感真係令人欲罷不能。而且豬手嘅肉質好嫩滑,每一口都充滿咗豬肉嘅鮮味同埋豐富嘅脂肪口感。配埋啲醬汁,真係令味蕾享受到極致!無論係同朋友一齊食定係單食,呢個脆皮原隻豬手絕對係一個令人回味無窮嘅選擇!再嚟講欖菜肉鬆四季豆🥰,呢個菜真係好開胃!四季豆炒得剛剛好,保持住豆嘅嫩脆口感,同埋欖菜肉鬆一齊炒,味道更加豐富。欖菜嘅鹹香同埋肉鬆嘅鮮味,同四季豆嘅清甜真係好夾好配。我每一口都係一種新鮮嘅享受,真係好開胃!價錢:人均$ 100分數:9/10地址:土瓜灣馬坑涌道2C號寶光大廈地下C及D號舖

價錢:人均$ 100
分數:9/10
地址:土瓜灣馬坑涌道2C號寶光大廈地下
C及D號舖
2023-08-06
2023-08-11 284 views
七味黃金炸一口金磚豆腐 炸得好脆!外層簿簿地一層,入面豆腐超嫩~加咗七味粉調味,再點喼汁食唔停口避風塘鮮魷 避風塘超好味,可以撈飯食🤣魷魚新鮮彈牙,好惹味~楚撚記原隻脆皮炸豬手 真係見每張枱都有叫豬手~難以係招牌,真心高汁‼️豬手外皮炸得超脆,豬手肉呈粉色,腌得好入味~肉質有陣性,完全唔會乾👍🏻楚撚豬油撈飯 蔥、豬油、豉油 都係另上,自己控制落嘅份量,成碗飯香噴噴😍楚撚記大排檔 (荃灣)荃灣川龍街118號百悅坊地下-1樓

七味黃金炸一口金磚豆腐
炸得好脆!外層簿簿地一層,入面豆腐超嫩~
加咗七味粉調味,再點喼汁食唔停口

避風塘鮮魷
避風塘超好味,可以撈飯食🤣
魷魚新鮮彈牙,好惹味~

楚撚記原隻脆皮炸豬手
真係見每張枱都有叫豬手~

楚撚豬油撈飯
蔥、豬油、豉油 都係另上,自己控制落嘅份量,成碗飯香噴噴😍

楚撚記大排檔 (荃灣)
荃灣川龍街118號百悅坊地下-1樓
最近天氣持續酷熱,想享用大排檔美食有時都講求意志力⋯ 不過隨着最近新式大排檔相繼崛起,用餐體驗就舒服乾淨得多了~-位於荃灣嘅楚撚記就係其中一間人氣大排檔,另外土瓜灣同西環都有分店。到訪當日即使係平日七點都已經座無虛席,想穩佔一席位記得記得一定要先訂座。🔸七味黃金炸一口金磚豆腐 $75外層炸粉又薄又脆,內裡豆腐仍能保持嫩滑,做到真正的外脆內嫩,加上炸蒜非常惹味香口。🔸菠蘿拔絲咕嚕肉 $113招牌菜之一差唔多係每枱必點,同樣地炸粉唔會過厚過多,醬汁酸酸甜甜美味開胃,配菜除咗菠蘿、水蜜桃仲有焦糖脆脆幾特別。🔸香爆黑椒牛仔骨煲 $113牛仔骨肉質嫩滑,爆炒夠鑊氣。🔸白飯 $13🔸楚撚豬油撈飯 $23加咗豬油雖然好邪惡不過特別香,依家已經唔係咁容易食到偶爾食下no problem~!🔹康師傅冰紅茶 $12🔹津路烏龍茶 $19

🔸七味黃金炸一口金磚豆腐 $75

🔸菠蘿拔絲咕嚕肉 $113

🔸香爆黑椒牛仔骨煲 $113
牛仔骨肉質嫩滑,爆炒夠鑊氣。

🔸白飯 $13
🔸楚撚豬油撈飯 $23

🔹康師傅冰紅茶 $12
🔹津路烏龍茶 $19

2023-08-10 663 views
˙˚ 楚撚記 ˚˙大排檔嚟講楚撚記算數一數二最喜歡🥇相對傳統大排檔,小店有更多新派菜式,環境更舒服、乾淨,最重要係𝗸𝗲𝗲𝗽到小菜應有的風味同鑊氣🔥每間分店都有幾款獨有菜式,所以次次去都總有驚喜,臨走前記得食埋附送嘅糖水,每天款式不同,絕對不能錯過呢🤭࿐🍍菠蘿拔絲咕嚕肉 (梅頭) $𝟭𝟭𝟯💫用上梅頭肉所以肉質特別鬆軟、不痴牙,外皮炸得香脆,沾上滿滿的甜酸汁好開胃,配上頗多的菠蘿、水蜜桃,解膩一流💨特別要讚下有焦糖粒、拔絲伴碟,擺盤更精緻,覺得係暫時食過最好食的咕嚕肉🌟🐷楚撚記原隻脆皮炸豬手 $𝟭𝟱𝟵💫豬手份量好大,外皮炸得非常香脆,即使放涼咗依然𝗸𝗲𝗲𝗽到個口感,肉質彈牙,咸香味好重,送飯一流🤤🌽黃金椒鹽粟米 $𝟲𝟵💫栗米包上濃郁的咸蛋黃粒,非常香口,除咗咸香味外,仲食到栗米本身的鮮甜,邪惡得嚟又可以中和下~🍚楚撚豬油撈飯 $𝟮𝟯💫附上豬油、豉油、蔥、芫荽,可以自由調配味道~第一次食呢種舊派菜,果然加上豬油後特別香,不知不覺會想食多啲飯,叫多碗白飯,撈埋淨低嘅豬油啱啱好🤰🏻🍻嘉士伯(大)$𝟯𝟯大排檔必備😂用上戰鬥碗後,雖然都係飲緊普通啤酒,都即刻加晒分🆙
˙˚ 楚撚記 ˚˙
菠蘿拔絲咕嚕肉 (梅頭)

🍍菠蘿拔絲咕嚕肉 (梅頭) $𝟭𝟭𝟯💫

🐷楚撚記原隻脆皮炸豬手 $𝟭𝟱𝟵💫

🌽黃金椒鹽粟米 $𝟲𝟵💫
黃金椒鹽粟米

🍚楚撚豬油撈飯 $𝟮𝟯💫

🍻嘉士伯(大)$𝟯𝟯
2023-08-03
菠蘿拔絲咕嚕肉 (梅頭)
黃金椒鹽粟米
  • 菠蘿拔絲咕嚕肉
  • 豬油撈飯
  • 菠蘿拔絲咕嚕肉(梅頭)
2023-08-10 196 views
Sizzling chicken pot 🐓 啫啫滑雞煲 $106用傳統瓦煲裝嘅啫啫滑雞煲可以一直keep食物溫度,雞嘅口感滑嫩🍗,而且雞頸、雞翼、雞掌、雞腎、雞胸等唔同部位都有,適合唔同朋友喜好,裏面冬菇🍄醃得好入味,都幾正呀🤤Sweet & sour pork 🍖 菠蘿拔絲咕嚕肉 (梅頭) $113拔絲咕嚕肉喺餐廳嘅推介菜之一,旁邊有個好吸睛用糖霜拉成嘅拔絲圈✨,而咕嚕肉有大概十幾舊,非常足料,外皮夠香脆,裏面嘅肉唔會太煙人,配埋酸酸甜甜嘅菠蘿🍍、紅椒、青椒🫑,開胃好食,真係值得推介👍🏻Seasonal vegetables in soy milk broth 豆漿杞子鮮腐竹浸時蔬 🥛🥬 $86用豆漿浸住嘅鮮腐竹蔬菜第一次食幾特別,蔬菜可以按自己喜好選擇,今次試左細細棵鮮嫩嘅小白菜🌿😍,新鮮清甜,配埋紅蘿蔔片🥕、健康嘅腐竹、補血嘅紅棗同埋杞子,連埋淡淡地滋潤嘅豆漿湯底一齊食,創新但都幾夾Chorland lard soy rice 楚撚豬油撈飯 $23豬油撈飯係香港經典美食之一,流質嘅楚撚豬油撈飯係餐廳嘅必點美食,豬油同蔥花嘅香氣好香🐷🍚,而豬油可以令到白米口感更軟滑,加埋唔會太

豆漿杞子鮮腐竹浸時蔬 🥛🥬 $86

豬油撈飯係香港經典美食之一,流質嘅楚撚豬油撈飯係餐廳嘅必點美食,豬油同蔥花嘅香氣好香🐷🍚,而豬油可以令到白米口感更軟滑,加埋唔會太鹹嘅豉油令飯嘅味道層次豐富!