2022-05-20 693 views
久聞其名一直想要試吓正好住附近嘅酒店早上起床就直奔檀島早餐唔平兩人兩個餐一個蛋撻一個菠蘿油心中所想的美味正在眼前出現😵😵😵你諗多咗雪菜肉絲米沒味而且雪菜可咬出渣架豬扒公仔麵豬扒鞋到食唔落蛋撻尚好,唔太甜,但酥皮脆唔脆?見人見智啦仲有馳名嘅菠蘿油🤬🤬🤬你有冇試過凍菠蘿包夾片牛油???如果冇試過可以入去一試包你終生難忘結果勉強喝完杯馳名奶茶☕️終於百幾蚊買左個早餐單失敗失望😞尼個年代靠食老本應該會執笠唔明點解仲可以生存咁耐🥶🥶🥶🥶🥶🥶
久聞其名一直想要試吓

😵😵😵
你諗多咗
雪菜肉絲米沒味而且雪菜可咬出渣架
豬扒公仔麵豬扒鞋到食唔落
蛋撻尚好,唔太甜,但酥皮脆唔脆?
見人見智啦
仲有馳名嘅菠蘿油
🤬🤬🤬
你有冇試過凍菠蘿包夾片牛油???
如果冇試過

🥶
🥶🥶
🥶🥶🥶

2022-05-20
$52 (Breakfast)
  • 酥皮蛋撻
  • 菠蘿油
2022-04-30 747 views
自從移居臺灣後,十分想念港式日常食物,更傻得自學了沙嗲牛肉,以安慰自己的口慾😂。在臺灣,近幾個月,在竹北大遠百(遠東百貨)Basenent,都開咗間檀島(但是否與香港檀島有關?這個我就不得而知了),番開嚟香港,過嚟灣仔辦些文件,順便嚟檀島朝聖,食個常餐、蛋撻及嘆杯靚啡,對上一次過嚟,睇番Google Map已是八年前了。 香港茶餐廳通街都係,做得好的,比比皆是,它到底有何獨特之處? 食後感....檀島煮食的基本功打得好,還有與食客的互動(Cashier靚姐與我老媽吹水閒聊),還有一般茶餐廳看不到蛋球、沙翁(兒時在酒樓也能吃到的),這都是我們值得懷念既地道香港人口味及人情味,可能係這個原因,在疫情下,對檀島依然沒影響。

2022-04-29
Type of Meal
Lunch
2022-03-02 713 views
而家堂食下午茶堂晚飯再食消夜是常識吧!講返堂食,選擇都算多,常餐一向my favour.尤其最好有提子多士嘛,雖然要加$3。點知...叫到時話無提子多士,傷心,又廢時再唸食乜,算。食住多士先。個意粉質感幾好,唔太林,爽身,硬硬地我最like.炒蛋算大份,鮮奶味唔重但都夠滑,唔錯,多士係厚多士黎嫁,正。另一個餐叫左all day breakfast..呢個價錢$55一個all day,個魚柳算大塊,唔散,夠脆身,出面all day可能多幾條沙律菜,就買八十幾九十蚊嫁啦!個煙肉唔太油,有D成百蚊嘅,塊煙肉都油林林嘅。裡面仲有條腸仔嫁,係傳統廚師腸,咸腸一條,但都已經夠抵食啦!呢間舊式茶記,佢出面嘅包點好引我,每次堂食都出去買埋先走。有機會經 過可以買,最愛朱古力曲奇。最後,仲有笑位,幾幽默
而家堂食下午茶堂晚飯再食消夜是常識吧!

最後,仲有笑位,幾幽默

2022-01-03 696 views
一早經過灣仔,就想起檀島,佢係歷史悠久嘅茶餐廳,就去食個早餐~🐮沙嗲牛肉麵:好多沙嗲醬,攪到成個麵偏咸。麵就正常,唔會太硬或者淋晒🥪火腿蛋厚多士:多士都好脆,火腿正常,蛋就唔係滑蛋。☕️熱檸茶:茶味都好足,帶有少少澀。整體只係一般😐

🥪火腿蛋厚多士:多士都好脆,火腿正常,蛋就唔係滑蛋。
☕️熱檸茶:茶味都好足,帶有少少澀。

整體只係一般😐
2021-12-07 694 views
今日過黎灣仔做野,經過呢間有甘上下歷史既茶餐廳。早餐沙嗲牛肉米粉 $42推介指數⭐️⭐️⭐️⭐️黎到茶餐廳第一時間梗係要試吓佢杯奶茶夠唔夠正宗!熱奶茶茶香奶滑 我冇落糖 都非常好飲 冇澀味!塊包同蛋就不過不失 蛋都幾香。沙嗲牛肉米入邊勁多塊牛肉,沙爹不錯 唔喊。
今日過黎灣仔做野,經過呢間有甘上下歷史既茶餐廳。

沙嗲牛肉米粉

早餐
沙嗲牛肉米粉 $42

推介指數⭐️⭐️⭐️⭐️

黎到茶餐廳第一時間梗係要試吓佢杯奶茶夠唔夠正宗!

熱奶茶茶香奶滑 我冇落糖 都非常好飲 冇澀味!

塊包同蛋就不過不失 蛋都幾香。

沙嗲牛肉米入邊勁多塊牛肉,沙爹不錯 唔喊。
沙嗲牛肉米粉
明明叫左葡國雞飯,上到黎係番茄焗雞扒飯,confirm多次兜嘢究竟係咩啲服務員都好肯定咁答係葡國雞飯🙂冇嘢講🙂仲要兜嘢唔好食,都要收75蚊…同埋點解西多可以咁難食??入面加左啲唔知咩柚子果醬定咩,味道超唔夾,啲麵包又綿綿爛爛,成個口感同埋味道都超奇怪…啲人侍應仲要好似巡樓咁行黎行去望黎望去 食到好唔自在千祈千祈唔好入去呢間垃圾餐廳

啲人侍應仲要好似巡樓咁行黎行去望黎望去 食到好唔自在

千祈千祈唔好入去呢間垃圾餐廳
2021-11-12 644 views
周五放工比较早,想着吃点自己喜欢的comfort food,正好还在下午茶时间,点了一个番茄滑蛋餐肉菠萝包,同埋一杯牛奶红豆冰,去pickup。经过外面的橱窗望见banana pandan cake,啊下手了!就当是一次放纵的碳水开会~~!还会再来帮衬~~红豆冰就红豆冰咯,比较正常水准,但是这个菠萝包三明治真的是太好吃!!!我想,如果是堂食味道可能更好,因为我拎返屋企已经凉咗~但依然好吃😋!那个香蕉斑兰卷超意外,竟然好吃!!!质地非常细腻!!!总之呢这家就是外表包装普通平凡但质素都很不错的下午茶不二之选~
茄蛋餐肉菠萝包+红豆冰
Banana  Pandan蛋糕
TakeAway
茄蛋餐肉菠萝包+红豆冰
Banana  Pandan蛋糕
  • 茄蛋餐肉菠萝包
  • 香蕉斑斓蛋糕卷
2021-10-03 697 views
返工去到灣仔,走咗入一間舊式嘅茶餐廳,有一啲舊式嘅情懷,都係食佢哋嘅午餐套餐,叫咗個蒜蓉雞扒飯,蒜蓉汁都幾有蒜蓉味,但係橙色嘅汁只係落得太多食用色素。雞扒都幾軟熟,但係雞味就唔重,都會當自己食緊一舊肉,但係唔講唔會知係雞肉。個飯就偏硬,吾撈埋啲汁會比較難食,但係食得太多汁就會好唔健康。舊式嘅茶餐廳姐出名同埋最唔會中計應該都係熱奶茶,茶味幾香濃,花奶幾香滑,果然無論係任何天氣點都要飲熱奶茶,但係人就比較多,午餐時間預咗要同人搭枱

2021-09-29 466 views
員工態度不友善, 食物質素一般。 沒了自由行風光不再,永遠不再幫襯,灣仔有其他更好的選擇。只係地理位置較方便不明白之前點解吟受歡迎, 10元一個蛋撻不如食bake house 。
員工態度不友善, 食物質素一般。

2021-08-31 601 views
蛋撻真係有料到,蛋餡很軟嫩彈彈下,有蛋香味又好滑口,酥皮係非常鬆脆,口感有層次,就算凍左少少都依舊好味。另外叫了常餐,香煎雞扒湯意粉同香煎蔥油豬扒撈丁,感覺就一般般,豬扒撈丁的確好香蔥味,撈起後乾濕程度適中,唔錯,但香煎雞扒湯意粉的雞扒過油,意粉非常淡味。冇叫較出名既奶茶,叫左檸茶同熱華田,但都有水準。環境有懷舊味道,份量我覺得偏細,但包點望落都覺得出色,下次想試菠蘿包,西多等等。待應態度一般,諗定諗齊晒叫咩先好嗌。

冇叫較出名既奶茶,叫左檸茶同熱華田,但都有水準。

待應態度一般,諗定諗齊晒叫咩先好嗌。
  • 酥皮蛋撻
2021-07-30 533 views
今日中午近近地,去左公司5分鐘腳程嘅檀島咖啡餅店,諗住老字號食店實無死啦,但呢個世界永遠存在反差,我以為唔會失手嘅常餐居然真係失手,既淡而無味,份量亦唔多,反而餐包同杯奶茶就幾好食/飲;但作為主食嘅嗰碗麵一失手,成份常餐即刻黯然失色......環境方面,係一間正常茶記會有嘅格局,(當日)侍應清一色係男人,語氣比較大聲同粗魯,但勝在點餐服務十分之迅速,送餐時間亦十分之快捷,呢兩點算係加分左少少。整體嚟講,常餐就真係唔推介,建議大家去呢間餐廳可以試下佢常餐以外嘅食物,再喺度交流下食評啦~

2021-07-30
2021-07-10 717 views
檀島咖啡餅店(灣仔)📍:灣仔軒尼詩道176-178號地下及閣樓🚗:灣仔地鐵A1出口 步行5分鐘📞:+852 2575-1823💲:~HKD50/head for high teaFood quality❌:蛋撻、奶茶、炸吞拿魚多士配沙律、燒脾配薯條總結:👍🏼員工都預咗服務唔友善 但比想像中nice都值得一讚嘅👎🏼係一間諗住靠食老本過世嘅茶餐廳🤮👎🏼連最出名嘅蛋撻都做唔到奶香 酥皮唔夠脆就知中伏👎🏼更加唔駛講話其他下午茶餐 雖則唔係難食 但以佢名氣 會expect更多👎🏼嗰燒脾仲黑過黑人🤯👎🏼奶茶不過不失 茶香唔夠 但又唔係難飲嘅
檀島咖啡餅店(灣仔)
📍:灣仔軒尼詩道176-178號地下及閣樓
🚗:灣仔地鐵A1出口 步行5分鐘
📞:+852 2575-1823
💲:~HKD50/head for high tea

Food quality
❌:蛋撻、奶茶、炸吞拿魚多士配沙律、燒脾配薯條

總結:
蛋撻
奶茶
炸吞拿魚配沙律
燒脾配薯仔
一直很想試傳統拿破崙餅,好奇與新式既拿破崙有什麼大不同(*≧▽≦)事源同事提起檀島咖啡餅店有售賣傳統拿破崙餅,喜歡懷舊野、為食力強勁既吃貨當然馬上發揮行動力,來光顧試一試味道如何 ≧ω≦傳統拿破崙餅 HKD$12 💛💛💛💛小女子並非當天食用,但蛋白餅仍然非常鬆化、好味٩(●˙▿˙●)۶…⋆ฺ核桃數量多,增加口感,整體份量大件,總共做了四層,性價比較高!由於小女子第一次享用傳統拿破崙餅,無法比較,不過檀島既拿破崙酥皮比較硬身之餘帶點脆,質感比較似「曲奇皮」,傳統牛油忌廉也很Creamy 。^‿^。不過小女子更喜歡新式既拿破崙酥皮既質感,因為酥皮更脆身,傳統版較油膩一點點Σ( ° △ °|||)新式則有生果,感覺冇咁Heavy ´・ᴗ・`傳統拿破崙餅都很好味,有機會都會再次Encore v( ̄︶ ̄)y——————————————————

傳統拿破崙餅 HKD$12 💛💛💛💛

——————————————————
  • 拿破崙
檀島餐廳,一間老字號的茶餐廳,今天因要在會展辨事,一大清早到檀島卻讓我大失所望,一個早餐巳吃到此餐廳的態度,是極度食老本的老店,毫不長進。熱吃最怕是涼,麵軟泡得發賬湯凉像浸了湯最少十分鐘,煎蛋也是凉,唯一還可可取的就是奶茶。除了這可說一無是處,服務也差,八點半應是早餐的黄金時間,大堂待應也只得一人,幸好顧客不多。這就像市內大部份茶餐廳甚麼也有吃,但甚麽也不好吃,就像一間沒靈魂的茶餐廳。

2021-06-03 634 views
據聞這裹拿破崙不錯,但不是我杯茶,夾着蛋糕的不是酥皮層,而是牛油cookies 餅,我只覺得很飽肚 … … 無其他 comments 了。酥皮蛋撻,蛋撻蛋漿係滑,但蛋味欠棒。凍奶茶,朋友說奶多咗,應該熱奶茶會較好。凍檸茶(走甜),茶味不錯 👍🏻。

酥皮蛋撻,蛋撻蛋漿係滑,但蛋味欠棒。

凍奶茶,朋友說奶多咗,應該熱奶茶會較好。

凍檸茶(走甜),茶味不錯 👍🏻。