2023-12-28 95 views
放假同好朋友去行街,所以揀咗一間靚靚打卡Cafe去試吓,叫咗三樣食物兩杯嘢飲飲品好普通,所以唔打算介紹。1.甲羅燒燉飯HKD178這道菜是他們的熱門菜式,以蟹膏燒燉飯為主。蟹膏的味道鮮甜,油味濃郁,每一口都讓人回味無窮。2. 松露法式薯條配蛋黃醬HKD68薯條的份量相當足夠,但是它們是幼身的薯條,偏向炸得乾身。松露的味道並不突出,可能對喜歡松露味的人來說稍微失望。3. 八爪魚片紫菜煎馬鈴薯丸子 HKD158馬鈴薯丸子一直都好想試,但之前去嘅Cafe每次去到都話賣晒。今次見到終於可以叫黎試吓☺️☺️個質地煙煙韌韌,雖然份量唔多,但食左幾粒都好飽肚。每一粒馬鈴薯丸子都被紫菜包裹著,但味道比較淡。八爪魚片則是非常好吃,薄切的八爪魚帶來了鮮味。略嫌八爪魚份量偏小。小總結❤️❤️❤️📌打卡cafe📌食物普通📌可一試

1.甲羅燒燉飯HKD178

2. 松露法式薯條配蛋黃醬HKD68

3. 八爪魚片紫菜煎馬鈴薯丸子 HKD158

小總結❤️❤️❤️
📌打卡cafe
📌食物普通
📌可一試
2023-12-24 114 views
餐廳面積幾大,簡約設計及用暖色裝潢,另外周圍放置植物,有種優閒又舒服嘅感覺。食物方面,餐廳主打西日輕食路線,食物選擇亦幾多。季節甜豆・中華川辣豆乳拉麵 $118呢個係午餐menu先有,拉麵屬於幼身,口感順滑,湯底加入辣醬幾惹味,豆乳味道唔算好出,另外甜豆份量幾多。月見雞肉棒串 (午餐+$58)雞肉棒入面有軟骨好有咬口,再配搭甜甜地嘅燒汁及蛋黃汁,好吃!❤️紫菜海螺牡蠣燉飯 $178另外散叫咗個燉飯,份量幾多,嘅奶油醬汁好creamy,而且味道濃郁,帶有微微紫菜香味,蠔身幾大隻及飽滿。😆法式奶油多土 $118一份有4件,奶油多士表面煎得有點焦脆,口感好鬆軟綿密,同時帶點肉桂香,整體甜度剛好,配上楓糖漿及鮮奶油更好食,大推!👍另外點咗咖啡配甜品,咖啡上嘅拉花好靚。整體幾喜歡餐廳環境,簡約又寫意嘅風格令人好放鬆,而且食物質素亦唔錯,法式奶油多士有驚喜呢!😊

食物方面,餐廳主打西日輕食路線,食物選擇亦幾多。

季節甜豆・中華川辣豆乳拉麵 $118

月見雞肉棒串 (午餐+$58)

紫菜海螺牡蠣燉飯 $178

法式奶油多土 $118

另外點咗咖啡配甜品,咖啡上嘅拉花好靚。

2023-12-22
Type of Meal
Lunch
  • 月見雞肉棒串
  • 法式奶油多士•鮮果•楓糖•鮮奶油
蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯同埋壽喜燒牛肉蛋汁燉飯真係好味😋😋😋😋😋,大人細佬吃完個個讚,但picnic box冇一樣食物好吃,個人覺得完全唔得,甜點唔得,鹹點更加嚇人,即頭用難吃形容,完全唔明白點解會有人覺得好吃,最難吃係鵝肝慕絲最中餅,難食到一個點,同行者個個唔滿意,絕對唔推薦🫥 無謂浪費quota吃!價錢唔平唔緊要,但係質數咁樣完全令人失望,如果大家要吃,燉飯係好選擇,Picnic box真係免費都唔吃🫥
2023-12-22
Celebration
Anniversary
  • 壽喜燒牛肉蛋汁燉飯
知道佢地最出名係toast set同picnic box估唔到連夜晚都仲係咁full 好彩有訂位🤭呢到主打西日式輕食路線 連同成個裝修都好有和洋風格 好有feel㗎🥰同開張時相比 menu都冇咩大改變不過食物都有維持住一貫水準👍🏻.🍴炸雞皮餃子·檸檬醬 $88新鮮炸起熱辣辣嘅雞皮油香四溢餃子餡夠豐富 睇佢成隻漲卜卜就知配檸檬醬食落仲冇咁膩添🍋.🍴蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯 $178蟹肉已經拆好哂 唔洗自己出手蟹膏就藏咗喺蟹肉下面 份量都唔輸蝕🤩醬汁幾creamy 燉飯食落唔會太硬太dry.🍴海老濃湯義大利麵 $168海老彈牙鮮味 麵條軟硬適中另外佢係濃湯而唔係醬汁嘅形式👀質感相對上會較為稀身 但更容易令每條麵條都包裹到濃湯嘅味道🍜.🍴烤甜蕃薯拿鐵 $58天氣咁凍 梗要搵啲辦法暖身祛寒烤蕃薯可以話係御寒必備item🍠整成拿鐵 味道依然香濃好飲飲返啖就暖笠笠啦♨️.🍴蜜柑雪葩·柚子蛋白霜·檸檬醬 $88蜜柑同柚子檸檬嘅現搭食落味道酸甜清新 整體感覺好fresh做飯後甜品就最適合不過🍊
知道佢地最出名係toast set同picnic box
做飯後甜品就最適合不過🍊
Type of Meal
Dinner
  • 海老濃湯義大利麵
再訪依然keep到水準🤤尖沙咀難得有空間感十足餐廳 今次仲坐到期待已久嘅榻榻米🤩食物係日系西式fusion🇯🇵平日夜晚都坐滿人 建議book位😳🌟蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯 ($178)推薦! 高質Signature dish✨望落細細嘅蟹蓋 內藏唔少蟹肉😍鮮味十足 配濃郁蟹膏好好食 Risotto滿滿忌廉香 超creamy濃稠🤩飯粒煙韌入味 🍣和風醬油蜂蜜烤三文魚 紫菜牛油果醬($188)三文魚厚肉大件! 微鹹中帶蜂蜜甜 7成熟度好嫩滑 底下嘅牛油果醬有點辣 好似guacamole咁好刺激😆🌟🍞法式奶油多士 ($118)大愛💕推薦! 面頭有藍莓🫐草莓🍓楓糖漿同cream~金黃色嘅French toast超鬆軟濕潤🥹蛋香滿滿 切落去有蛋漿流出來😜好耐無食過呢種外國style嘅French toast🤤正🍵Matcha latte ($56)茶味香濃無粉粒 又唔苦澀~甜度剛好 不好糖者也可以選擇走甜—————————————————-📍MUTA restaurant 尖沙咀美麗華廣場1期地庫B131號舖
蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯

🌟蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯 ($178)
和風醬油蜂蜜烤三文魚

🍣和風醬油蜂蜜烤三文魚 紫菜牛油果醬($188)
法式奶油多士

🌟🍞法式奶油多士 ($118)
Matcha  latte

🍵Matcha latte ($56)
茶味香濃無粉粒 又唔苦澀~甜度剛好 不好糖者也可以選擇走甜

Matcha  latte
  • 法式奶油多士•鮮果•楓糖•鮮奶油
  • Matcha  Latte
2023-12-19 65 views
限時食飯係香港飲食界特色 明既、 但眼見大把吉枱 又何須要客人趕急埋單交枱呢….. 難怪港人不在港消費食物一般 無特別 叫咩無咩、 問侍應甜品pancake係咪即係疏乎厘pancake, 佢話係 只不博少少 點知嚟到原來係M記早餐pancake 完全中伏….呢間試1次夠了…
呢間試1次夠了…
2023-12-05
寿喜烧牛肉烩饭:好日式的结合,寿喜烧味很浓,饭颗粒软糯顺口,相比海胆猫耳面我非常推荐这个。蟹肉海胆奶油猫耳面:蟹肉给的超足,我觉得海胆为已经是很突出,没试过海胆味的我觉得不是我喜欢的味,吃完后觉得超级饱,猫耳面口感我很爱!炸广岛蚝:外皮炸的酥脆,搭配柠檬酱完美的组合,解腻外皮带来的油腻感。月见鸡肉棒:真的好扎实的一串,少量鸡软骨,口感不单调,搭配生鸡蛋和日式酱汁,好好味。烤甜番薯拿铁:我点热的,真的很好喝,下面还有番薯颗粒,全部吃光光。

係ATUM 旗下西日式餐廳💛空間感十足 環境舒適 輕鬆除左一般座位有Tatami 卡位私癮度高 店員服務都唔錯👍🏻🍗月見雞肉棒串 (💰$88/3pcs)雞肉棒一共3串 大大串份量都唔細 中間有少少細細粒既軟骨 照燒汁調味 食落唔會太鹹👍🏻中間跟左流心生蛋黃 點埋蛋汁有中和濃味既作用🥓壽喜燒牛肉蛋汁意大利飯(💰$178)👍🏻推薦呢款係佢地signature dish之前已經試過一次 今次都keep 到水準😆😆壽喜燒牛肉薄身唔鞋身 份量仲幾多壽喜燒醬汁味好夠濃 creamy risotto 改左軟心易入口 雖然好味但少膩 share 食岩岩好🐙八爪魚片 紫菜煎馬鈴薯丸子(💰$158)馬鈴薯丸子煙煙韌韌既質地細細份都幾飽肚 紫菜包住哂每粒馬鈴薯丸子味道相對上一款會清點八爪魚片幾好食 薄切帶鮮味🐙🍎烤蘋果 蜂蜜蛋糕 甜番薯雪糕(💰$88)甜品方面試左個特別少少既烤原個蘋果 中間已經腍哂 同埋係全個紅色配左蜂蜜蛋糕🍯甜番薯雪糕🍠成個甜品賣相精緻 打卡一流 🍵Matcha Latte (💰$52)Latte 可以揀熱或凍抹茶濃度適中 冇粉感 易入口
-🫖Orange & Ginger Tea (
係ATUM 旗下西日式餐廳💛
空間感十足 環境舒適 輕鬆
除左一般座位有Tatami 卡位
私癮度高 店員服務都唔錯👍🏻

🍗月見雞肉棒串 (💰$88/3pcs)
雞肉棒一共3串 大大串份量都唔細

壽喜燒牛肉薄身唔鞋身 份量仲幾多
壽喜燒醬汁味好夠濃 creamy
risotto 改左軟心易入口
雖然好味但少膩 share 食岩岩好

🐙八爪魚片 紫菜煎馬鈴薯丸子(💰$158)
馬鈴薯丸子煙煙韌韌既質地
細細份都幾飽肚 紫菜包住哂每粒馬鈴薯丸子
味道相對上一款會清點
八爪魚片幾好食 薄切帶鮮味🐙

🍎烤蘋果 蜂蜜蛋糕 甜番薯雪糕(💰$88)
甜品方面試左個特別少少既
烤原個蘋果 中間已經腍哂 同埋係全個紅色
配左蜂蜜蛋糕🍯甜番薯雪糕🍠
成個甜品賣相精緻 打卡一流

🍵Matcha Latte (💰$52)
Latte 可以揀熱或凍
抹茶濃度適中 冇粉感 易入口
🫖Orange & Ginger Tea (💰$46)
2023-11-30 165 views
已經第二次到訪,雖然提早Book位,但都係坐唔到塌塌米位置🥹 今日慶祝朋友生日,揀咗響美麗華入面呢間算好味嘅西日輕食,唔單止嘢食好味,最鍾意都係佢個環境好舒服,特別係我哋因為慶祝生日,朋友都好鍾意 最吸引都係唔少得嘅招牌菜 - 月見雞肉棒串。嫩滑雞肉串搭配蛋黃醬,唔會好肥膩,賣相好好,最啱打卡,因應人數,啱啱好夠分蟹肉海膽奶油貓耳麵都係好有驚喜嘅菜式,結合咗蟹肉、海膽同奶油嘅濃郁風味,唔會太多汁,又唔會太乾,份量就適中另外都叫左個燉飯 — 壽喜燒牛肉蛋汁燉飯,雖然賣相唔算好吸引,但估唔到食落又幾夾,會有滿足感呢間都出咗名要排隊,所以一定要提早訂座,尖沙咀嚟講,性價比都幾好,絕對值得食一次,可以享受輕鬆愉快嘅時光!總括嚟講,MUTA 結合咗西日輕食嘅精髓,如果可以有更多款式揀就好,可以試唔同出品😆

蟹肉海膽奶油貓耳麵

壽喜燒牛肉蛋汁燉飯

蟹肉海膽奶油貓耳麵
壽喜燒牛肉蛋汁燉飯
  • 壽喜燒牛肉蛋汁意大利飯
2023-11-28 145 views
又嚟到大家成日打卡嘅Muta😂今次食到佢個蠔risotto 相當有驚喜!!!🖤🖤▫️紫菜海螺牡蠣燉飯 [$178]唔expect有3粒中大size嘅蠔 甜的!!! Risotto唔會超膩得嚟夠creamy 啲海螺片無overcooked 食得出係煮得啱啱好 真心好食!!▫️培根蛋黃奶油貓耳麵 [$138]以為會有粒蛋黃添🥹比risotto膩同乾身啲 好重parmesan芝士味 不過貓耳麵al dante!!😚同埋係我鍾意嘅肥肥bacon豬肉( ´▽`)▫️Baileys Coffee [$52]一嚟到聞到好香朱古力甜酒味 飲落啡味好重 偏苦 不過等咗一陣啲酒味再出啲 整體唔太甜 幾鍾意!▫️烤蘋果·蜂蜜蛋糕·甜蕃薯雪糕 [$88]好正 真係成粒蘋果嚟🤣🤣平時好鍾意食apple crumble啲蘋果肉 所以呢個絕對係我的菜!!! 成個都係apple crumble嘅果肉!! 蕃薯雪糕幾香 加埋蛋糕好味( ´▽`)

▫️紫菜海螺牡蠣燉飯 [$178]

▫️培根蛋黃奶油貓耳麵 [$138]

▫️Baileys Coffee [$52]

▫️烤蘋果·蜂蜜蛋糕·甜蕃薯雪糕 [$88]
2023-11-27 83 views
放假前夕梗係食返餐好🤤 小編一直有留意呢間 @mutarestaurant ,嘢食又日又西咁幾得意,一於試下佢。明太子雞翼·七味蛋黃醬($78)🐔一碟共四隻,本身覺得少貴,但食落就知真材實料!入面嘅明太子唔係明太子醬,而係真明太子,清楚見到一粒粒魚春🐠 而且充滿魚味。雞翼外皮如果再脆啲會更香口,但入面確實多汁嫩滑。另外蛋黃醬🥚質地細滑,比一般街外嘅酸啲,可以解膩,認真唔錯。鍾意真明太子嘅朋友不妨試試!鯷魚·柚子·高麗菜奶酪貓耳朵($138)🐟呢碟擺盤好靚,有啲花瓣、radish、刁草做裝飾,未食已經贏咗半。☺️ 入口鯷魚味唔算好重,但個人覺得偏鹹,好彩加咗車厘茄、柚子、青檸同刁草,味道清新啲同多咗啲層次。另外,貓耳朵確實配得好,可以兜住啲汁,可惜唔夠彈牙。如果麵質好啲同冇咁鹹,相信會更好味!😋蟹肉·海膽奶油義大利麵($188)🦀一嚟到已經聞到好濃烈嘅海膽味,初時以為係一小篤海膽咁放面,點知原來係將海膽煮成醬汁,令到每條意粉都掛滿濃濃海膽嘅味道,面頭再鋪滿蟹肉,增加口感同鮮味。另外除左海膽,仲加咗酒同蒜片調味🍶令到味道更加提升。味道:🐽🐽🐽🐽價錢:🐽🐽🐽環境:🐽🐽🐽🐽🐽

明太子雞翼·七味蛋黃醬($78)🐔

鯷魚·柚子·高麗菜奶酪貓耳朵($138)🐟

蟹肉·海膽奶油義大利麵($188)🦀

味道:🐽🐽🐽🐽
價錢:🐽🐽🐽
環境:🐽🐽🐽🐽🐽
2023-11-24 149 views
之前系網上見好多人介紹呢間餐廳,以西日菜為主。餐廳位於尖沙咀美麗華商場,木系風格裝修,空間幾大又多座位,約fd 食飯夠方便!海老濃湯意大利麵 $168初初以為系湯意粉,原來系一個濃湯汁既意粉,呢款意粉會比較多汁,濃湯汁好香濃蝦味,意粉好快吸收哂d濃湯汁。另外會有4隻大虎蝦,蝦肉都爽口彈牙。和風醬油蜂蜜烤三文魚 配紫菜牛油果醬 $188睇落貌相一般既三文魚,竟然系全餐最好食既食物!餐廳會安排三文魚烤至6-7成熟,所以魚肉口感好軟嫩,魚肉完全吸哂和風醬油蜂蜜,食落好香蜜糖味,有少少甜味。三文魚底下配有紫菜牛油果醬,夾埋一齊食可以減低咸甜味,味道會更fresh。明太子雞翼 配七味蛋黃醬 $784隻脹卜卜既明太子雞翼,明太子會有少少辣,炸得香脆。法式奶油多士 $118French toast有4件,多士沾滿蛋漿,好香濃雞蛋味、質感好軟熟,配上鮮果、楓糖漿同鮮奶油一齊食,好滿足!特別一提鮮奶油口感好幼滑輕盈,有別於一般既cream。

海老濃湯意大利麵 $168

和風醬油蜂蜜烤三文魚 配紫菜牛油果醬 $188

明太子雞翼 配七味蛋黃醬 $78
4隻脹卜卜既明太子雞翼,明太子會有少少辣,炸得香脆。

法式奶油多士 $118

2023-11-24 103 views
裝潢好日系岩晒影文青打卡相整體環境好有空間感叫左幾樣野樣樣都唔錯咖啡都好飲蟹肉蟹膏甲羅燒燉飯 日式 X 西式原隻蟹甲羅燒上既燉飯蟹飲蟹膏都好多,食得超方便影相又靚💓味道好濃郁好香同燉飯味道好夾月見雞肉棒串 見到幾乎檯檯都嗌呢款有3板雞肉串,每串都好紮實裡面食到粒粒雞軟骨好有口感配上生雞蛋和日式醬汁每一口都好滿足👍🏻炸廣島蠔 •檸檬醬新鮮即炸好香口外皮香脆,裡面非常juicy鮮味十足,配搭清新檸檬醬不會覺得膩北海道帶子•檸檬奶油義大利麵 份量都算多,帶子大大粒煎得岩岩好!奶油醬汁加入檸檬favor食落更有層次感百利甜酒咖啡 兩款咖啡都好鍾意呢款唔會太甜,baileys味道都好突出楓糖肉桂咖啡 肉桂味超級香香甜滋味好岩秋冬天飲
裝潢好日系岩晒影文青打卡相

整體環境好有空間感

叫左幾樣野樣樣都唔錯
咖啡都好飲

日式 X 西式
原隻蟹甲羅燒上既燉飯

蟹飲蟹膏都好多,食得超方便
影相又靚💓味道好濃郁好香

每一口都好滿足👍🏻

炸蠔

炸廣島蠔 •檸檬醬
新鮮即炸好香口
外皮香脆,裡面非常juicy
鮮味十足,配搭清新檸檬醬不會覺得膩

北海道帶子•檸檬奶油義大利麵
份量都算多,帶子大大粒
煎得岩岩好!
奶油醬汁加入檸檬favor
食落更有層次感

百利甜酒咖啡
兩款咖啡都好鍾意
呢款唔會太甜,baileys味道都好突出

楓糖肉桂咖啡
肉桂味超級香
香甜滋味好岩秋冬天飲
炸蠔
  • 月見雞肉棒串
2023-11-24 118 views
🥢 焦糖麥芽黑啤燉和牛面肉 💰$238和牛面肉份量唔算多,大概有6-7嚿,燉得好淋,但調味唔夠突出🥢 蒲燒鰻魚燉飯 💰$188成個飯都好的骰,鰻魚份量有半條,唔肥美,少燒燶,但唔多骨,飯底係Risotto,Risotto好creamy,連埋鰻魚一齊食會俾鰻魚搶左味🥢 蟹肉海膽奶油貓耳麵 💰$188正常份量,蟹肉份量夠,但海膽味唔夠出,貓耳貓都煮得好淋,亦都掛到味🥢 明太子雞翼配七味蛋黃醬有四隻雞翼,雞翼偏細隻,炸嘅程度接受,唔會炸得太乾,明太子屬於小辣程度,釀入雞翼入面份量都好滿🥢 松露法式薯條配蛋黃醬 💰$68薯條嘅份量都幾多,係幼身嘅薯條,偏向炸得乾身,用叉吉起嚟食唔容易,松露味亦唔突出🍧 蜜柑雪葩 💰$88雪葩係一個球份量,份量偏小,蜜柑味好出,食落有好fresh既感覺🍷 西班牙水果紅酒 💰$88☕️ 烤番薯Latte 💰$56☕️ 海鹽焦糖Latte 💰$48☕️ Mocha 💰$48🍵 血橙果粒茶 💰$46
🥢 焦糖麥芽黑啤燉和牛面肉 💰$238

☕️ 海鹽焦糖Latte 💰$48

☕️ Mocha 💰$48

🍵 血橙果粒茶 💰$46
2023-11-22 93 views
今天與友人到訪了西日式輕食風格的MUTA restaurant。平日晚上人不多,過了預約訂座的時間也有空位。🐣明太子雞翼 ·七味蛋黃醬我們一嘗了非常多人推薦的小食。雞翼外皮香脆,內裡鮮嫩多汁,蛋黃醬酸甜惹味,令人食指大動。🦀甲羅燒燉飯另一道熱門菜式是甲羅燒燉飯。飯粒煙韌,蟹膏鮮甜,奶油味濃,吃一口齒頰留香。🦐海老濃湯意大利麵意大利麵一般,但勝在大蝦豐富,有飽足感。🍎烤蘋果 •蜂蜜蛋糕 •甜番薯雪糕烤蘋果賣相吸引,不過吃起來味道平淡。反而雪糕甜薯味濃郁,令人驚喜,喜歡為食物打卡的人肯定不能錯過。🍓朱古力軟奶油• 大黃· 野莓奶油朱古力味濃郁,不過旁邊的乾野莓很酸澀,口感獨特,不是很多人可以接受。☕️法式朱古力及🍠烤甜薯拿鐵朱古力順滑,拿鐵味道香濃,非常好喝。不過美中不足的是兩者溫度都不夠熱。

🐣明太子雞翼 ·七味蛋黃醬

明太子雞翼 ·七味蛋黃醬

🦀甲羅燒燉飯
甲羅燒燉飯

🦐海老濃湯意大利麵
意大利麵一般,但勝在大蝦豐富,有飽足感。

海老濃湯意大利麵

🍎烤蘋果 •蜂蜜蛋糕 •甜番薯雪糕