2006-12-24 23 瀏覽
上星期五同一班同事靜雞雞約埋去北角老飯店做冬. 可能受上海話老師影響, 總覺得老飯店比其他地方好味同正宗,尤其北角呢間... (以前老師間中會安排去上海總會食飯, 好耐無收到佢call 啦, 唔知係咪總會轉左人, 佢地班老上海覺得無咁好食呢?) 同樣老飯店,硬係覺得尖咀美麗華果間味道偏甜, 無咁啱食.我地一行八人, 叫左三個頭盤: 醉鴿, 素鵝加合桃醺蛋. 主菜點左松鼠黃魚, 沙鍋牛尾, 冬姑菜心加蟹粉豆苗. 另外再黎一客小籠包.我至愛嘅醉鴿同醺蛋都重係咁好味. 其他食物都ok 啦!唯獨係果味牛尾, 我就覺得一般. 佢個味道其實好唔錯, 但係呢, 唔知點解, 連埋層皮一齊炆, 但d皮又炆得夠"淋", 咪唔夠好味囉. 我覺得我自己用紅酒炆果d 好食好多, 哈哈!佢地菜上得夠快, 就晒我地食晏趕頭趕命嘅schedule.咁大家食到飽飽, 最後用佢地奉送嘅沙糖桔做甜品, 都真係十分美好架! 埋單送番二百幾蚊coupon, 即係引我地再去架遮... 咁講, overall 都算得上一頓好唔錯嘅冬至午飯嘅!