2007-02-09
因為有特別日子慶祝,所以食餐豪D。點解揀Toscana?因為HSBC咭有85折外,還送一個蛋榚。因為是平日6點半去到,只有我o地一張,所以侍應都為你服務,簡真係貼身服侍。環境不用多講,當然係星級裝修,好像置身於歐洲的貴族飯廳。首先是餐前麵包,味道只是一般,最突出是洋蔥包,未食已聞到陣陣的洋蔥香。點了菜後先送上餐前小食,是哈蜜瓜他他,上層配以青瓜西芹的沙律,感覺非常清新,而哈蜜瓜他他味道又清甜,是一道不錯的開胃前菜。Prime Ham-一大盤火腿,有一細碟橄欖、青瓜等配菜。每片都切得薄薄,食完後口腔還留了陣陣餘香。鵝肝配帶子南瓜-上層是鵝肝、中間是帶子、墊底是南瓜。可以有兩種食法,分開食,食到鵝肝鮮嫩,外脆內軟、帶子鮮甜、南瓜清甜;另外一齊食,又可以一次過食晒三種味道,感覺特別。鮮蝦risotto-蝦汁加以芝士成的汁非常香濃及野味,不過蝦汁略多了少少;risotto得軟硬度剛好。燒羊鞍-肉質好嫩好嫩,淋上用了黑醋煮成的汁,亦不會搶了羊肉的鮮嫩。暫時是我食過的羊鞍中,這裡質素最好。本來想食軟心朱古力蛋榚,但侍應建議食完蛋榚後,視乎情況再叫。一個半磅的朱古力mousse cake,第一層是鏡
一個半磅的朱古力mousse cake,第一層是鏡面朱古力、第二層是mousse,第三層是朱古力脆脆,最底是普通蛋榚。濃濃的朱古力,味道唔甜、略苦得來又帶點甘香,mousse質感好細滑。
兩個人消滅了半磅蛋糕後,再食唔到其他甜品。加埋餐後有一碟8款的糖果併盤,真是完美的一頓晚餐
折後唔駛1200,真係好抵。