2007-08-30
在靚師妹極力推介之下,我決定搵埋成班朋友一齊去南山村品香樓擦返一餐。我除左預早book好位之外,仲訂埋隻手撕雞!一班好友叫準時到達又一城,我地穿過城大,行過去南山村,其實都唔係好方便。雖然已經訂左位,不過好鬼多人,我地都等左近15分鐘先成功入座。點好菜喇!先端上來的是手撕雞,又真係好好食,幾有雞味,因為冇骨,所以食得好開心。係肉唔係太多!不過八十幾蚊咋,都算係咁啦!接下來既就係黃金蝦,佢係用類似薄脆的東西做成一個盤來盛載蝦!蝦無疑係好好食,又食口又有咸蛋香味,但只係得七、八隻!只係剛好夠食!而且蝦都唔係好大隻!要成接近$60,係貴左多少。之後既係炒雜菌,好似好少雜菌,好多豆角咁既?跟住既就係南乳雞中翼,我覺得呢個認真唔錯!又香又脆!正!至於跟住下來的芝士肉鬆西蘭花加伊麵相對就弱少少,個芝士味唔夠香濃,令成個菜都好似淡而無味咁!跟住落黎既係炸豬手,雖然我本身唔係好喜歡食炸豬手,不過呢個都唔錯,皮幾脆,點左南乳醬之後就更加惹味。不過如果太多就會好漏了!由於唔係好夠飽,我地就叫多幾個菜,分別係沙拉骨、椒鹽尤魚、臘味炒糯米飯同埋豆沙窩餅。沙拉骨係用沙拉醬加埋炸排骨,十分不錯。椒鹽尤魚係就係好惹
之後既係炒雜菌,好似好少雜菌,好多豆角咁既?
沙拉骨係用沙拉醬加埋炸排骨,十分不錯。
椒鹽尤魚係就係好惹味同好脆,不過唔知係唔係成日有得食,無咩感覺咁。
臘味炒糯米飯都唔錯架!唔會好漏,而且仲有好多料!食埋個糯米飯就七七八八了!
最後上的豆沙窩餅,雖然豆沙都幾好味,不過皮就比較厚左少少。
值得一提係我地叫左不同的沙冰,沙冰用左新鮮生果來整,所以都幾鮮甜,不過有朋友就嫌可能淡左少少。我自己叫個個紅豆沙冰就好唔錯!
小結:野食味道唔錯,價錢合理,不過唔係好就腳!個人就比較喜歡北角東寶同埋旺角勝利小廚喇!