餐廳: 天虹海鮮酒家
資訊:

餐廳: 天虹海鮮酒家
資訊:

2008-04-01 46 瀏覽
六百評了. 繼續講南丫島之旅. 行到索罟灣, 日落了, 也係時候晚餐. 上次公司宴客那家水準幾差, 是晚也不作多想, 去回天虹好了.一早訂了臺6:30, 到達時係6:25, 但店方明顯係無預留臺給我們, 只係安排了我們坐係路口的中臺. 等了一會, 去揀完海鮮返來見埋邊有張二人臺吉了, 問過了侍應, 變轉臺去那邊. 但係另一個亞姐就係度狂鬧, 又話甚麼落了單點知你轉臺, 好麻煩, 鬧完一餐, 最後又要出去樓面交帶了我們轉臺的舉動. 就算我們幾麻煩都好, 也不用這樣去怒罵客人吧. 單計這點, 服務已經一定係0分了.出去海鮮檔揀海鮮, 但其實係同係位叫無分別, 因為店方連做樣也難得做. 我們想要隻龍蝦, 問大概幾両, 店員只係講, 未秤又點知? 但係又不能給我們去揀, 也沒有任何舉動讓我們知道揀了邊件, 唯有上臺先知.等的時候望著個海, 景色係不錯的, 不過, 食物就…蒜蓉粉絲蒸扇貝$80: 2分, $20一隻, 要了四隻, 火候係明顯不行, 扇貝係有點咬不開, 蒸老了, 或者是晚人客太多, 廚房兼顧不了. 蒜蓉粉絲係不太入味, 係蒜蓉粉絲跟扇貝各有各的, 扇貝係淡淡的無乜味道. 有2分係仲

等的時候望著個海, 景色係不錯的, 不過, 食物就…

蒜蓉粉絲蒸扇貝$80: 2分, $20一隻, 要了四隻, 火候係明顯不行, 扇貝係有點咬不開, 蒸老了, 或者是晚人客太多, 廚房兼顧不了. 蒜蓉粉絲係不太入味, 係蒜蓉粉絲跟扇貝各有各的, 扇貝係淡淡的無乜味道. 有2分係仲算有鮮味.

椒鹽瀨尿蝦$112: 3分, 文迪還念念不忘年前係度吃過的大大隻瀨尿蝦, 是晚當然要再試, 但係出來的係好細隻. 埋單見係都有5両的, 不過係無乜肉落肚. 其實而個係全晚比較好的一味, 椒鹽相當之香的, 不過不太能夠入到隻瀨尿蝦度, 味道也係淡淡的.

牛油焗龍蝦$187: 1分, $17両的龍蝦, 共有11両, 不過都係偏細隻. 牛油焗龍蝦係這裡的招牌, 但是晚的效果係相當之差, 基本上係吃不到甚麼牛油味, 也沒有太明顯焗過的痕跡. 吃落口也沒有那份鮮味.

天虹炒飯$62: 1分, 吃完三樣海鮮係實在沒有可能吃得飽, 唯有要個飯. 叫做天虹炒飯, 其實即係揚州炒飯, 但係不知是否忘了落鹽, 係相當之淡, 沒有味道, 也沒有火氣, 為了填肚先勉強將飯粒塞入口.

埋單$501. 整晚的食物水準係比之前差好遠, 水準急跌? 又因為受了一肚子氣, 加上揀海鮮的問題, 沒有回來的原因了. 因為貪免費船而係度食, 不是上算. 更加這個免費船係慢船, 加上海面大浪, 後面的小朋友暈船浪添.

應該係其他店又比較好的享受.