2008-06-01 41 瀏覽
兩個食力強勁的人在一起, 一餐當然未夠喉. 朋友知我愛吃蠔, 便提議到Johnny Boyz來個Second Round. 自是舉腳贊成.十時許到來, 店內只有一枱客人, 走到蠔吧一看, 發覺選擇不多, 大部份是法國蠔種. 店員也坦言是晚選擇非常有限. 然一場來到, 也試試吧.請店員替我們發辨, 挑半打不同的品種給我們試試. 除了比較熟悉的Fine de claire 外, 其餘的名字是我沒見過的. 串法也艱澀, 加以兩杯下肚, 記憶力也減弱. 本來跟他們拿了記有各款蠔名的底單, 可惜後來卻找不著此單, 所以未能將蠔名相告, 抱歉. 整體感覺是不算十分新鮮, 蠔本身不太靚, 價錢也偏貴. 例如一款體積不大, 忘了名字的法國蠔, 索價$95, 比Belon 0000還要貴, 表現卻未見突出.要一讚的是開蠔技術, 乾淨伶落, 沒有蠔殼, 亦未覺沖蠔.此外還要了: 1) 炸牡丹蝦 - 店長推介, 牡丹蝦的粉漿是略厚, 但炸得算香脆, 而且蝦身飽滿, 爽甜彈牙, 下啤良品. 2) 鮮魷魚意粉 - 魷魚原筒切圈上, 十分新鮮爽嫩. 意粉的汁太杰太濃膩, 也不夠咬口, 好壞參半.主理人十分健談好

請店員替我們發辨, 挑半打不同的品種給我們試試.

要一讚的是開蠔技術, 乾淨伶落, 沒有蠔殼, 亦未覺沖蠔.

此外還要了:

主理人十分健談好客, 還請我們喝他的私人珍藏 - 老白干及特曲. 此等強勁之物, 就由朋友來應付好了.

大部份人對Johnny Boyz的評價一般也不錯, 所以我是晚的經驗, 可能是個別例子吧.

另一攪笑題外話:

之前都講過, 我地一入到去時巳有一對男女响庶. 佢地好似同阿主理人叔叔好熟咁. 咁我地坐底冇耐個男嘅就大大聲 話自己醉咗, 跟住就高談闊論佢對酒嘅見解, 而主要的內容, 係話白酒易醉d, WHAT???

我地食食下, 個男人走咗出去話去廁所, 但比我昅到佢行唔夠兩步就响街邊狂嘔. 跟手就唔見咗人. 佢個朋友趁佢唔响庶, 拎咗佢地剩餘果半枝白酒請我地飲, 話係正野想同我地分享. 查實我估佢係醒目, 費事佢朋友返來再隊再嘔, 所以咋咋臨 "ut"比我地.

阿醉酒佬隔咗好耐至番入來, 神態輕鬆不少. 跟手開始同我地搭訕, 又講佢對酒嘅偉論. 今次重得人驚, 佢竟然話: 白酒易醉, 紅酒解酒! !!跟手佢就真係飲咗d紅酒, 然後話自己當堂醒哂. 鬼咩, 你剛嘔完, 梗醒啦!

真係登佢個女伴慘...

當然對於我地, 都幾娛樂性豐富的 ~

OK
OK