餐廳: 銖記海鮮飯店
資訊:

2008-07-13 36 瀏覽
早前到上海出差的時候, 友人帶我去FOOD 1309食, 見識了道地的上海菜。 上星期友人連同老婆仔到香港SHOPPING, 我當然帶番佢食D好野LA~佢中意食海鮮, 又會食魚翅, 所以我問0左佢, 佢唔MIND去食大排檔, 就即刻決定要帶佢去食銖記. 早一日BOOK0左位, 重訂0左雞燉翅、風沙雞同大蟶子。去到, 都要0左一陣先有位, 星期五的晚上, 好多人呀! 哈哈, 係我等位的期間, 有人話我知有位, 我咪即刻坐LOR, 典知, 友人問我, 我地唔係食銖記咩? 睇一睇個MENU, OH! 原來係嫦記既枱來的! 友人不愧係"不馬喂"既高層!!! 哈哈, 什麼是都逃不開佢既法眼呀講番D食物先~個雞燉翅一鍋, 好似係268蚊, 一大鍋, 3個人, 食唔曬咁滯~ 真係好夠火喉, D湯好清,好香雞味, D魚翅一梳梳, 正正正! 應該係完全無落味精! 我每來銖記都會食的~風沙雞要等0左好耐先黎, 不過都係好值得,因為佢真係即做, 個皮好脆, D肉好嫰, 加埋D 好香既炸蒜, 正正!豉椒炒大蟶子, 好大隻, 每人一隻~ 要食好多啖先食得曬~ 蟶子好新鮮, 不過下次想食清蒸, 因

哈哈, 什麼是都逃不開佢既法眼呀

講番D食物先~

豉椒炒大蟶子, 好大隻, 每人一隻~ 要食好多啖先食得曬~ 蟶子好新鮮, 不過下次想食清蒸, 因為咁樣會更加食到佢既鮮味~

蜜椒牛柳粒 - 係依到既招牌菜之一, 好正的, 牛柳粒用黑椒, 蜜糖加上腰果粒炒0左, 仲有D西蘭花做碟底, 好好味~

仲叫0左, 蒜蓉蒸"貴飛螃", 哈哈, 不過食完唔會識飛GA...哈哈哈....
好好味, 一隻手掌咁大, 佢蒸得剛好, 因為如果蒸得太耐, 會老0左, 咁就會咬都咬唔開~ 但係0個晚0個D時間蒸得剛好, 真係一咬就食到, 唔錯~

食到飽飽, 先660蚊, 好正~ 最緊要係, 佢會收CREDIT CARD的~