2009-01-02
元旦日, 吃過飯後, 由element 一路走過來, 饞嘴的我, 提議不如去吃個夜宵. 好的, 那佐敦的堂記當然係不二的選擇. 未行到,去已見人頭湧湧, 心知要呆上一陣子. 不到五分鐘, 便有位了. 心裡慶幸. 可是, 亞姐說要等至少30分鐘. 好的, 反正不餓, 等下也沒關係. 要了燒鴨蝦腸和豬潤牛肉腸. 30分鐘過去了, 只見腸粉全都屬於後面的顧客, 近師傅拉腸粉的我們, 只有等和看的份兒. 再等了15 分鐘, oh 終於到了, 我們不忘拿出相機影呀影. 正想開動時, oh, 點解唔係燒鴨蝦腸呢? 想問問亞姐, 是否跟鄰座的對掉了. 亞姐竟話: 係落燒鴨叉架喎!" 就掉頭走了... haha, 我怎會跟你說燒鴨叉呀, 亞姐. 你估我做樓面架咩??? 既然知道唔係對掉咗, 也算了. 我也不願為此再呆上十多分鐘啦! 不過呢d服務態度, 真係趕客架... 言歸正傳, 燒鴨叉, (跟亞姐叫嘛), d 燒鴨和叉燒都係上乘的, 唔會俾d 賣剩蔗的下價貨色俾你. 係有肉汁和新鮮的. 腸粉半透明狀, 滑溜. 當然啦, 新鮮即拉, 那熱辣辣的感覺, 又再加分. 友人的豬潤, 不是生滾粥那種薄薄一片
言歸正傳, 燒鴨叉, (跟亞姐叫嘛), d 燒鴨和叉燒都係上乘的, 唔會俾d 賣剩蔗的下價貨色俾你. 係有肉汁和新鮮的. 腸粉半透明狀, 滑溜. 當然啦, 新鮮即拉, 那熱辣辣的感覺, 又再加分. 友人的豬潤, 不是生滾粥那種薄薄一片, 細滑的. 而係一粒粒, 厚身少少既, 放在腸粉內, 似乎呢種又夾d喎. 豬潤還有少少起沙, 友人讚口不絶!
42分鐘的等待, 換來係美味的腸粉和得啖笑的服務, 值唔值得?! 見仁見智!