2009-04-06
本身間中都會食下齋, 但總覺得菜式來來去去都差不多..但今日lunch同同事去左呢度后, 先發現原來齋菜都可以幾fusion下喎. 可能Monday啩, 今日lunch唔係好多人, 一入到去感覺都幾光猛, 唔嘈, 重好乾淨. 之后打開menu睇, set lunch有中式(大約6款) 和日式(大約2款), 其中最吸引同意外既, 竟然有咖喱豬扒飯喎, suprise !! 再睇埋 main menu, 都頗多選擇, 當中我覺得最特別既係日本刺身&壽司, 睇d相真係好似!! 呢d係都我係其他齋鋪未見過的, 感覺好新鮮 !!我地一行4個叫左以下6樣食物 : - 多士 x 1 (1 客4件) - 很好吃, 熱哄哄和脆脆的, 味道真有點像吞拿魚, 差點忘記自己吃的是齋菜, 值得推介 !!!2人前壽司(共10件) - 讚 ! 三文魚, 吞拿魚& 鮑片像真度極高, 口感也很像, 當然沒有真正魚生既鮮味, 但付上豉油和wasabi, 淨睇樣真係幾可亂真, 係心思之作,有驚喜!!3個set lunch (咖喱豬扒飯 x 2 + 瑤柱菜粒火鴨絲炒飯) 連餐湯"青紅蘿白廋肉" 咖哩豬扒飯 - 像真度很高,
我地一行4個叫左以下6樣食物 : -
多士 x 1 (1 客4件) -
2人前壽司(共10件) -
咖哩豬扒飯 - 像真度很高, 只是"豬扒"口感較諗, 味道是可以的.
瑤柱菜粒火鴨絲炒飯 - 買相都ok, 味道也不錯, 好像真的吃到火鴨絲味tim
不可不提是那個青紅蘿白廋肉湯, 果d"廋肉"買相同口感真係好似.
芝士焗南瓜海鮮飯 -
相對下, 買相沒有甚麼特別或驚喜, 但味道是不錯的.
原本想試糖水, 但實在太飽了, 唯有下次吧!!
總括來說, 食物水準平均, 菜式種類頗多, 價錢也不昂貴, 打破傳統的齋菜概念, 喜歡吃驚喜的朋友, 不妨一試 !!
**順帶一提, 係入口reception位置有95折優惠咭擺放, 可免費拿取.