(非會員)
2009-09-20 421 瀏覽
自從奶茶王出現之後,我好想品嚐深井鄭記士多的奶茶。今日,我同傻佬專登駕車去品嚐。我地叫左奶茶同藍山咖啡,佢地好好幫我地分成兩碗,俾我地試到奶茶同咖咖。一路飲,鄭生會一路同你講佢d咖啡奶茶的特別之處,仲會教你品嚐。我就比較鍾意佢d咖啡,好特別的,先飲兩三啖,入口好有奶味,跟住咖啡味會係口腔出現,再等十幾分鐘再飲,冇之前的重奶味,而係濃的咖啡味,好似飲咗第二杯咁,鄭生話越等得耐,咖啡味越濃。而我地發現鄭生同佢d熟客都係識嘆之人,舖內有陳舊的胆機,播放舊的國語歌,一邊飲一邊講下咖啡。仲有幾個澳洲的華人DJ進行訪問,佢地叫左不同的飲品,當中佢地一人飲榴槤咖啡,佢仲向我地推介,雖然很想試,但我地當時已經飽飽地,不能再飲。點之,佢分咗一少杯的榴槤咖啡給我試。嘩,我真估唔到,估唔到咁好人主動分俾我地飲,亦估唔到咁好飲,連傻佬唔食榴槤的都話杯榴槤咖啡正!下次我地會試芒果奶茶、雪梨鴛鴦,但鄭生話下次黎記緊打電話先,因為佢依家較忙,要出國表演沖奶茶,而且唔想做奶茶機器不斷沖。

2009-09-20
  • 榴槤咖啡