2009-10-03
一家人做節, 下午才決定去金山, 打電話訂枱後, 家人想改時間, 結果由七點三改為八點. 後來想加多三位, 再打電話時, 伙計語帶諷刺"今次又改咩?" 我十萬個唔好意思, 細細聲話想加多三位, 最後佢高興地話"無問題, 加多三個呀! 咁開心呀!" 雖然呢個伙計既態度有少少問題, 但都可以接受既~!一坐位睇餐牌, 一口氣點了八個餸, 七個大人一個小朋友, 大家都飽飽呢!!雲英雞 - 唔錯! 雞肉嫩滑, 好有雞味, 伙計話用新鮮雞唔係冰鮮雞, 所以特別好食!! 沙拉骨 - 好惹味, 皮脆肉滑, 沙律醬份量適中, 可惜份量較少, 每人只一至兩舊!東風螺 - 味鮮, 肉爽, 而且彈牙. 唔錯呢!豉椒炒蟶子 - 好惹味! 幾辣, 蟶子都幾好肉, 大隻. 肉好爽口, 彈牙!豉椒鵝腸 - 屋企人話爽口, 紅椒青椒都幾爽. 黑椒洋蔥蝦煎米粉底 - 幾新鮮得意既配搭. 蝦好新鮮, 有甜味, 而且有口感. 唔會梅. 有少少辣, 加上洋蔥好惹味! 米粉底好香口, 加上黑椒汁已鋪滿全部米粉, 令本來無味的米粉非常惹味可口!!呠酒蠔 - 幾香口, 蠔幾滑. 味道唔錯!!沙彊雞腳 - 幾重沙彊味. 雞腳幾爽. 味
東風螺 - 味鮮, 肉爽, 而且彈牙. 唔錯呢!
豉椒鵝腸 - 屋企人話爽口, 紅椒青椒都幾爽.
呠酒蠔 - 幾香口, 蠔幾滑. 味道唔錯!!
沙彊雞腳 - 幾重沙彊味. 雞腳幾爽. 味鮮!
椒絲腐乳炒通菜 (送) - 估唔到會送一碟菜! 炒得好香, 好夠鑊氣! 辣椒唔會過量, 但仍然帶出岩岩好的辣味!!
最後還送糖水, 紅豆沙, 有少少似綠豆紅豆兩溝, 紅豆真係一粒一粒! 唔會太甜!!
服務雖然唔算得上好好, 但其實金山一路以黎既作風都係咁, 反而伙計係較清閒時會主動同我地傾計, 而且會主動送一碟炒菜. 免茶同多送幾碗紅豆沙呢!!
金山一直都保持一貫水準. 有機會都會再黎食喔!!