2009-12-08 52 瀏覽
同事間每月也會有飯聚,選址、擇日、訂位通常都係我做哂!價錢最理想每位在$200內,地點最緊要以不影響到其它人為主.因為成班人可能返工壓力大,一放工後就黐哂線,真係好鬼嘈!這次一想就想起來這裡!因為有獨立房間連洗手間供應,唔怕會騷擾到其它食客.預早兩星期訂位留了一間可容納10人的房.有人遲到當然要受懲罰!就是錢就照俾,不過刺身無得食!刺身拼盤----有幾款魚可供選擇,一致通過要鱲魚!拼盤除鱲魚外還有北寄貝、希靈魚、八爪魚等.鱲魚非常新鮮!上檯時魚嘴還在一張一合,其它的也達到要求,厚薄適中無雪味.剩下的魚骨及頭免費拿去做椒鹽,效果也不錯!沙爹湯底----沙爹味香濃!味道做得比方榮記更出色.皮蛋芫荽湯底----芫荽落得夠晒重手!湯一滚起己很快呈現淡綠色.一撈之下皮蛋有很多隻在內,如果薑片多一點的話味道會更好.十個人瘋狂剔單!芝士腸、四寶丸、生根、芝士牛丸、駝鳥肉、炸腐皮、炸芋頭片、皇帝菜、珊瑚蚌、貢丸、粟米、蘿蔔、雞件、豬膶、魚皮餃、公仔麵,瑤柱鯪魚滑、蟹子墨魚丸、還有以下幾款較為特出的:$28本地肥牛----雖然價錢平但質素絕不差!不太肥有肉味!前後要了六碟.羊肉片----絕對是羶味十足!
沙爹湯底----沙爹味香濃!味道做得比方榮記更出色.
羊肉片----絕對是羶味十足!很少吃這類急凍的會有這麼重"羊"味.
三寶丸----手打丸的受歡迎程度可從點叫數量看出!三寶丸x 3、四寶丸x 3!牛丸加了果皮入內,味道不是人人接受,墨丸和鯪魚球也非常彈牙.加埋其它丸類,每人起碼吃了十多粒不同的丸!
黑牛柏葉----顏色不知為何這麼淡,但灼至剛熟時入口非常爽脆.
吃了三個小時,嘈夠癲夠終於散場!
是夜連酒水$1700,以食物質素及房環境不錯來說,感覺是超值的!
沙爹湯底
皮蛋芫荽湯底