周一老友吹雞出來食飯,雖然即叫即約,不過都有四五個可以出席,傾傾計交流近況。地點在上次聚會的太子百利,第二次來,上次吃得十分開心,可惜今次無訂位要坐樓下無上次咁free﹗跟上次一樣要了個牛坑腩鍋,湯底炆得入味,牛味香濃,坑腩亦夠腍,友人大讚佢地湯底入面既牛筋,話出面食唔到咁腍咁滑﹗先來一個本地手切肥牛,中等份量$100,輕灼後入口很韌,牛味亦未見出眾,麻麻地﹗牛粒明知係韌不過呢度的又係偏韌,牛味都幾突出不過整體也只可說是合格。牛魔王再同阿叔講佢地話可以試埋美國肥牛,睇色水應是安格斯之流,紋理平均油花滿盈,輕灼香軟,肉味亦香濃,大家都異口同聲話百利應是呢隻牛最好食﹗不過嫌佢切得真係薄得濟,香味未能在持久在口腔產生化學作用,只可說是合格吧﹗生魚皮友人們大讚,唔食魚的我也大膽地小試一片,原來魚片真係唔腥,入口亦有很天然的爽脆,幾得意﹗老友是雞子lover,次次打邊爐無雞子食佢一定唔開心,百利的雞子真係好鬼大粒,唔食既我睇見真係唔多開胃,而友人就一粒接一粒,何其高興。四寶丸是正宗的街市平價貨,友人一路食一路話佢地出品差得很。魚腐好大碟,第一次食感覺像魚肉包上生根,吸湯之物﹗聽朋友講話百利0的菜

四寶丸是正宗的街市平價貨,友人一路食一路話佢地出品差得很。

魚腐好大碟,第一次食感覺像魚肉包上生根,吸湯之物﹗

聽朋友講話百利0的菜精挑細選,小試兩款,菜心真係好新鮮爽脆,西洋菜亦然。

在這兒吃了很多年的友人說這兒的食物比以前真的失色不少。

我係牛魔王,打邊爐最緊要牛肉好食,今次試過都係覺得佢地0的牛差少少,如這等價錢可以去番春夏秋冬必更感滿意,看來下次兄弟聚會未必會再來了﹗
四寶丸是街市貨
牛坑腩鍋出色