2010-08-11
本人係一次參加試食會, 有幸參與這活動, 好多謝openrice!! 下午1:00到達, 開飯GOGOGO!! 一開始先來一杯名為"橫濱麗人"的無酒精Juice, 甜甜地開開個胃先~ 1) 前菜係Salad, :蝦、魷魚夠新鮮, 菜再Fresh D就更好, 本人不太喜麻油, 第一次食Salad有蒟蒻, 可能未試過, 感覺有點怪怪, 但可說是加了點點的創意 2) 壽司併盤 係今日最靚的菜式, 用一條長形的竹片, 盛載了九件精美的壽司, 每件只得一款, 先以珍寶牡丹蝦為首, 排成一條長形的壽司併盤, 這併盤似長蝦狀, 點解話精美, 因為除左獨一無二(每人食多件都唔得)外, 每件壽司上鋪了不同種類的魚子, 色彩實在夠繽紛‧創意實在滿分! 本人有幸分享得三件, 其中兩件為吞拿魚、饅魚,饅魚只一般, 吞拿魚的肥美實在令人感動....一口絶對食唔哂~~~啊~~~ T__T, 3) 牛肋骨, 一碟三件, 每件牛肋骨用兩片肉包著, 型成一件厚厚鮮紅肉壽司似的, 上面撤點點蒽花, 實在夠美的! 要一片片將它分解去燒, 真有點捨不得, 又是色香味全之作 4) 燒肉併盤(和牛、雞肉、牛舌)牛肉係用M9
下午1:00到達, 開飯GOGOGO!!
1) 前菜係Salad, :
2) 壽司併盤
種類的魚子, 色彩實在夠繽紛‧創意實在滿分!
3) 牛肋骨,
4) 燒肉併盤(和牛、雞肉、牛舌)
牛肉係用M9級, 嫩滑溜肉味濃, 油花分布還可, 慢慢咁咬, 絶對是味覺的享受
雞肉冇試到, 比唔到分~
牛舌, 本人一向好抗拒, 跟牛French Kiss, 簡直打死我都唔會做
但黎得今次的盛會, 本人已將自己豁出去, 將第一次奉獻給開飯 . . .
當然, 對牛舌的抗距只係我的主觀態度, 客觀的, 我對桐燒和開飯都
投下信任的一票
牛舌切成圓型片, 燒下燒下, 變左好似塊紅腸咁, 沾少少醬汁,
甚麼都不想放它入口中, 吃下去的感覺, 肉味香濃, 跟牛肉有
點不同, 但最特別是非常彈牙! 對從不嚐牛舌的我, 今次的感
覺簡直是炒不可言, 忍不住又多吃一塊....
有人說將牛舌當作是情人, 要慢慢去品嚐,跟它談戀愛, 不要
一口氣吃光, 此話確有道理~~
P.S. 感謝DICKSON兄為我地燒出靚靚的網紋肉~
5) 露荀炒雜菌
簡單又好食的菜式, 火喉岩岩好, 份量都幾大碟, 不錯的, PUSH!
P.S.相信飯堂名人素素豬的廚藝非凡, 她說自己也能煮呢, 本人實在汗顏 (^^
6) 天婦羅炸蝦
普通的炸蝦, 不覺有甚麼特別, 但食家DICKSON兄另有獨特見解, 期待他稍後發表
7) 稻庭烏冬
烏冬夠滑彈牙, 可惜湯汁温熱, 可能自己唔識食, 始終愛吃冷烏冬
8) 海膽炒飯
鋪滿了大量金黃的海膽, 鮮得黎一d都唔腥, 撈云個飯, 成個飯都金黃色香噴噴,
寫到呢度, 都想再食添丫
9) 抹茶雪糕/黑芝麻雪糕
以甜味作為ending實在最好不過 本人選了抹茶雪糕~ 嚐一口,
那種幼滑香濃, 已知不是雜貨式, 好想encore一個呢
負責場內講解的先生, 如果可以大聲少少就好d, 可能位置遠少少, 有時真係聽得唔係太清楚,
同埋如果可以每人有一份試食的menu, 簡簡單單的都可以感覺貼心, 員工有禮, 收碟快, 讚!
呢度的抽風做得好好, 唔會好似其他二流燒肉店, 比 D油煙浸滿個場, 搞到食完要返家洗頭‧
而且桐燒的裝橫上佳, 地方大, 有空間感, 食客真係可以好舒服咁傾計食野,
有機會再黎晚飯的,
有幸享受呢個盛餐, 呢度再一次多謝openrice 和 桐燒!!