餐廳: 宜家家居餐廳及咖啡室
資訊:

先要彈Megabox 的食肆, 又好多都係又貴又廢的. 幸好Ikea 裡面的餐廳很不錯, 返左三個禮拜工, 至少去Ikea 開餐5次. 因為我係常客, 見到餐廳會定期換菜式, 當中以 $39 既’特式西餐’(這個名字是我改的)轉得最快, 幾乎日日都有新款式. 有羊鞍, 牛扒, 豬手等等. 而且看他們做法好認真, 羊鞍係從一大塊切出來的, 做法同酒店一樣! 不過因為要節省開支, 以上食物我都無食過. 所以這次為大家介紹一些$30 以下的菜式吧!瑞典肉丸基本的不多說, 可以睇返之前寫比沙田 Ikea 的食評. 首先想講肉丸比以前好像鹹了一點, 太鹹了. 伴碟的由中碼連皮的薯仔, 變成不連皮的小薯仔, 再變成現在的薯蓉…雖然份量多了, 食完感覺非常飽肚, 但我還是喜歡最初的連皮薯仔! 因為連皮薯仔有薯仔的texture, 而且薯皮好乾淨, 本身有香味. 順帶一提, 醬汁比得好多, 非常足夠點肉丸和伴薯蓉了.印度烤雞飯又是老問題, 太鹹了. 雞肉嫩滑, 不過不相信它是烤出來的, 因為雞皮完全唔脆, 似煎完又去蒸! lol 這個調味偏辣, 不過辣得來又無咩香味; 飯雖然有調味, 帶橙色, 不過味

瑞典肉丸

印度烤雞飯
又是老問題, 太鹹了. 雞肉嫩滑, 不過不相信它是烤出來的, 因為雞皮完全唔脆, 似煎完又去蒸! lol 這個調味偏辣, 不過辣得來又無咩香味; 飯雖然有調味, 帶橙色, 不過味道都是普普通通, 普通得反而不能形容…

烤豬骨+薯條
這個比較值得讚賞! 雖然烤骨是急凍貨, 不夠嫩, 但其醬汁應該加了甜青/紅椒, 甜而不辣, 為菜式加分! 不過薯條已經放左好耐, 硬而且唔脆; 伴碟既西蘭花煮得太耐, 似菜蓉多一點!

小龍蝦湯 ($10)
這是推廣小龍蝦節特別推出的菜式. 味道非常濃, 而且有小龍蝦食! 對比某麥姓餐廳之前推出的龍蝦湯, 這個大大勝出!

(餐包) 提子鬆餅 ($3)
唔夠飽嗎? 可以食多一個餐包, 只是$2-3 (不過要牛油要加$1). 提子乾份量多, 可以調和乾身的鬆餅. 這個鬆餅水準不亞於其他麵包店!

雖然款式夠多, 但烹調方面希望可以注意食物新鮮. 雖然不可能所有菜都即叫即煮, 但至少可以按著需求調節: 當快要用光才去再煮, 不要一次煮的份量足夠供應整個午市, 否則就會有’水煮烤雞’, ‘硬薯條’ 出來! 不過依然欣賞餐廳提供的菜式夠多, 而且價錢相宜. 大家可以去樓上美國餐廳做個對比: $50 一個餐, 味道亦不見特出. 所以這次可以比第5個笑臉了!
烤豬骨+薯條
1 分鐘 (堂食)