之前,去完花墟買花,見到 <上野酵素麵包生活館> 即將開張,令我十分期待! 喺3月16日,去完旺角個客度,搭巴士經過呢度,已經開張。一於搵日嚟幫襯!通常新開嘅食肆餅店等,必定多人到水洩不通!可想而知,我哋香港人對試新嘢嘅冒險精神相當高呢?!店子招牌以為人熟悉嘅四葉草作 Logo,令人容易留下印象! 加上店名特別長,就算唔記得店名,都可以認住個 Logo 嘛!根據報紙資料,麵包以酵素代替坊間做麵包用嘅添加劑,能把澱粉質分解,將其轉化成脂肪的機會減低,而且含有豐富的益生菌,有助保持腸臟健康。走入去,以白色及青色簡約裝潢,配合四葉草及樹圖案,真生息不少!售賣素食包為主,各具特色,大多數由 $10 起,價錢頗貴! 另有台灣酥餅,例如:鳳梨酥、抺茶酥、芋頭酥、烏梅酥等。麵包比較連鎖麵包店仲要貴,卻吸引到不少食客幫襯,相信有其成功之道。據知上野有一位 80 後麵包師傅,曾經歷一場巨變,遇到無情大火,死裡逃生;有幸生存,使他積極做人,還抱住一個理想!他要成立一個企業,憑著他這份信念,希望他有朝一日可以成功!努力呀!麵包款式繁多,頓時眼花撩亂! 我揀咗兩個幾難記得麵包名嘅麵包!"養身歐
<上野酵素麵包生活館>以白色及青色簡約裝潢,配合四葉草及樹圖案,真生息不少!

麵包款式繁多,頓時眼花撩亂!
另有台灣酥餅,例如:鳳梨酥、抺茶酥、芋頭酥、烏梅酥等。
麵包款式繁多,頓時眼花撩亂!
我揀咗兩個幾難記得麵包名嘅麵包!"養身歐克" & "藍山瑪其朵"。

養身歐克 $13
養身歐克外表粗糙!驟眼看好似一隻涼鞋!
有點趣怪!包質看似死實!
用刀切開,並非如是!包質密度高,只欠缺一點鬆軟!帶點煙韌!白色包面混入黑芝麻、小麥,味道微咸;黃色包身帶微甜,混入含有維他命 E 嘅堅果類:葵花籽,可增加咬口!
杞子 & 提子乾略帶微甜,況且,杞子有明目、滋補肝腎之效。呢個包選用棕櫚油,較為健康!食完夠飽肚!確實係個健康包!一試無妨!
養身歐克
混入黑芝麻、小麥、葵花籽、杞子 & 提子乾。
藍山瑪其朵 $13
聽個名就知係咖啡包!
因為藍山出名出產咖啡。由麵包架,一夾上麵包盤,散發濃烈咖啡香!Wow! 未食已經口水流嘞!
賣相幾靚!
啡色包面用黃色糖漿圍圈,灑上咖啡豆,最頂加上好幾粒白糖。顏色配搭奪目!一咬開,咖啡味道濃郁!啡色包身質感鬆軟!
食到中間,原來有栗子蓉餡,份量尚可。驚喜!
甜中略帶苦嘅咖啡味跟甜甜地嘅栗子味,相當匹配!
令味道提升!
藍山瑪其朵
食到中間,原來有栗子蓉餡,份量尚可。驚喜!
不過,由於我比較大食,早餐要食兩個包加一杯奶先夠飽!
以 $26 呢個價錢,可以喺不少餐廳食到飽肚早餐!
2011-04-10
外賣自取
$26 (早餐)
售賣素食包為主,各具特色,大多數由 $10 起,價錢頗貴!
另有台灣酥餅,例如:鳳梨酥、抺茶酥、芋頭酥、烏梅酥等。
養身歐克
混入黑芝麻、小麥、葵花籽、杞子 & 提子乾。
藍山瑪其朵