2011-05-03
上星期第一次幫襯,發現仲有好多野未試,所以今日再黎試真啲,執多劑 ~ 見餐廳主打都係牛同豬,第二次黎已覺得有點奄悶,盡可能叫啲上次試唔真或未試過架啦 ~ 食材種類未算太多,覺得有啲單調 ~一放工就即趕過黎,今晚我係第一個食客,六點半既街境好舒服,人流不多,夠寧靜。朋友仔愛飲甜酒,咁今次叫上善如水啦,味道清香甜味重,易入口。朋友仔要七點幾先到,唯有自酙自飲住先啦,無食 lunch 勁肚餓,連前菜既豆角都特別好味道。枝豆,大路既前菜小食,白烚,都好少話難食既。煙燻豬肝,冷盤,送酒唔錯,未食過既菜式,幾特別既小食,微微煙燻香味,口感硬淨,肝味濃,都幾好味。牛肉盛併盤,有手羽先,真係聽個名估佢唔到,原來只不過係單邊雞中翼,真抓爆頭。味噌芝麻手羽先,未見芝麻味特出,不過醃得夠味,還可以。個人不太喜歡將雞中翼斬件或剪開,雖然較快較易熟,但因烹調時往往肉汁全部流失,使到肉質乾爭爭,搞到會唔好食。黑毛和牛胸腹肉,嫰滑牛味濃,較有趙口。特選牛肋骨肉,口感較腍身,味道偏甜。日本伊達赤豚,燒豬肉唔錯喎,因脂肪豐富,燒得香脆。岩鹽薄燒牛舌,比想像中嫰滑爽口喎。粟米,哈哈,夠甜,可以啦。山葵豚 toro,完全估
枝豆,大路既前菜小食,白烚,都好少話難食既。
山葵豚 toro,完全估唔到豬肉完來可以咁肥美、鮮甜、嫰滑又彈牙架。Toro 腩位既脂肪紋密麻麻,既平均又緊緻,燒得香、肉味濃、口感爽嫰,真係好好味呀。最初還以為係用 wasabi 山葵醃左豚肉先燒,原來係分開上枱,可以撈左山葵先燒,或者燒完先點黎食,我較喜歡前者,食落有山葵淡淡清香味。
蒜蓉大虎蝦,必食,雖然係冰鮮貨,唔係游水活蝦,但都不失鮮甜爽口。大大隻虎蝦,燒既時間較耐,要耐心先有好野食。蝦肉彈牙,微微蒜香味不太搶,蝦頭又有豐富蝦膏,美味。烤大虎蝦,一路燒一路散發出香濃燒蝦味,正呀。燒粟米,都好甜,不過無牛油提供囉。
清酒牛油大花甲,必試必試。還以為先將花甲浸落清酒,就掉去燒。經侍應哥哥講解,完來先分開燒,當牛油溶左及跟清酒混和後,見滾起就倒係花甲上面喎。花甲新鮮,爽甜肥美,天然海水咸味,淡淡清酒牛油香味,正呀,有添食既衝動。要留意唔好燒得過熟,搞到乾爭爭、又硬又靭。
赤豚肉,好有趙口,肉汁豐富,口感軟棉,係屋企都好難食到。
鹽燒厚切上等牛舌,先將四面烤熟鎖住肉汁,再慢慢完成,外層烤得金黃又香口。只係用海鹽略醃,原汁原味,加少少鮮檸汁,成舊啪落口,嘩 ﹗真係又爽又滑,肥美又彈牙,牛味濃又唔會有酥味,餐廳推介。
特選牛肋骨肉,好濃郁既牛味,先用芝麻、麻油同日本醬油醃過,烤完食落味道偏甜,質感又夠腍。
燉蛋,免費飯後甜品,我懷疑係位侍應哥哥仔見我朋友夠靚女,先主動送兩個燉蛋過我地囉,我一向唔多愛甜,不過既然免費就攞黎試試啦。真係好很甜啊,甜得利害,喜歡食甜既,應該無問題。