2011-07-25 136 瀏覽
7 月 16 日 (驟雨)現代人講究飲食健康,奉行多菜少肉,茹素者漸多。我雖是嚵咀的凡夫俗子,但為了健康,我已能做到比「多菜少肉」這目標更多了点点,就是「多点菜少点肉」老實說,始終是冇肉不歡,未能食素。早前 A&W 兩位吹鷄,話在湾仔有間私房齋菜,好碑極好,就此在數星期前由 A&W 訂枱,7 月 16 日飯局茹素。店子設在克街廣生行內,隔鄰就是華星冰室,是會所形式經營的私房菜,地点方便,不难找。進口處大大個「貴德宮」招牌,還好是直寫,不然讀錯店名次序就不好聽了7:00 pm 到達,差不多全店滿座了,但每張枱相隔夠遠,我們的 9 人枱更以屏風間開,夠 privacy.甫坐下,侍應隨即送上魚皮花生及薰衣草茶,花生鬆脆,花茶就不是我杯茶,但同行說不錯店子收費是以人頭計,冇 a la carte ,每位 $208,已含加一茶「芥」。枱上冇放是晚餐單,一問之下,疑似經理的男士話齋菜枱枱唔同,如要餐單可留下電郵,容後 E 上,私房菜就是有私旁的規矩,冇奈還好侍應上菜時都會講出菜名,雖然自己只記得個大概,不過 a picture speaks a thousand words, 有相作記錄:同行話個
7 月 16 日 (驟雨)
現代人講究飲食健康,奉行多菜少肉,茹素者漸多。我雖是嚵咀的凡夫俗子,但為了健康,我已能做到比「多菜少肉」這目標更多了点点,就是「多菜少肉」

老實說,始終是冇肉不歡,未能食素。

千色拼盤
同行話個拼盤的皮蛋不錯,就此引發了一場皮蛋是否齋的大辨論,最後冇結論,OR 食友如有答案,煩請相告
鮮茄湯水餃
鮮茄湯底沒有一般紅彤彤的,但夠鮮甜,水餃皮薄餡鮮,好味,不過每人分得一隻,唔夠喉!
酥炸雲吞拼藕餅
炸云吞香脆鬆化,炸藕餅是以多片薄薄的藉片沾上炸槳做成,外皮香脆,內裏清爽,好!
芝士釀磨菇,芝士的奶香配上磨菇的清香,正!
大展鴻圖基本上是茄汁的豆製齋品,亦是佳作。
這個燒釀茄子是眾人一致認同冠軍之作,不過亦是每人一件,重質不重量呀
泰式腐皮卷對我而言是香料味稍重,但同枱卻不乏捧場者,各齋入各口!
咖哩鴛鴦丸冇得頂,齋牛丸夠牛味
齋鱼旦夠魚味,同行重話有点腥
,罪過、罪過!配法包及飯,正
這味有枝竹冬菇唐生菜,夠碟頭,但冇驚喜!
還有鮮甜潤喉的姬松茸海底椰木瓜湯,及香滑的合桃露壓軸!
甜点是清新的杞子桂花糕,侍應姐姐見我地意猶未盡,重私人醒多兩粒俾我地,謝謝

呀,重有牛丸太好味,有人手慢分唔到,侍應姐姐亦醒多幾粒我地,人人有份,又謝過,亦沖淡了先前冇餐牌的情況,服務加分!

如此雖口中冇肉,但心中有葷,以此避肉葷心,定必能食素

2011-07-16