2001-02-24
時間:二月三日下午九點<br> 地點:中環閣麟街某座商業大廈<br> 人物:LAI,S(吹雞者),Penpen,Penpen女友,錠壞人,JUNEONE,McDull & GF<br>,真實子凌,咪走雞,Flash Liu,長崎良美apple,根本大食Frankie,花擇貓子,<br>阿福(朱大班),Dormouse,Meg,Meg老友Winnie,"e",Dede,CAT貓仔,Almond杏<br>仁仔,小灣,Moz,亞神,John Koh總共25人,破左Netforum 食版飯局的紀錄!<br> 今次飯局地點就係黃色門廚房,正確地點就在閣麟街的Dulbin Jack樓上<br>6樓,亦即係CE Top樓下.<br> 一出lift口就見到黃色門,推開門你會見到牆上有九龍皇帝的真跡,裝修<br>真的有點家庭式格局,我們一班人佔去兩張大檯,成為是夜的大客.<br> 幕後主理人蔣小姐,聽聞係蔣介石後人,前半生十指
地點:中環閣麟街某座商業大廈
<br>
6樓,亦即係CE Top樓下.
<br>
幕後主理人蔣小姐,聽聞係蔣介石後人,前半生十指不沾陽春水,自從有次
<br>
炮製出蔣家菜給朋友大快朵頤,讚不絕口後,就當上黃色門廚師起來,另一個主
<br>
理人劉生一頭白髮滿場飛,熱情招呼客人.
<br>
上到去無需點菜,因為菜單一早安排好,一圍就係,若果得三四個就唔知.
<br>
每週轉菜單一次,今次我地就係來---------團年?
<br>
年十一年年都開o左,莫非我地要預支下年的團年飯?非也,只是菜單個抬頭
係寫上"團年菜單"呢.菜單內容如下:
<br>
福祿壽喜:油爆蝦,滷鴨舌,炸茄餅,涼伴塘嵩.
大吉大利:青蒜炒鹵豬月利
大團圓:荀乾伴元蹄
路路通:炒蓮藕
年年有餘:荵燒側魚
<br>
全家福:一品窩,海參,魚肚,蛋餃,冬菇,冬荀
八寶飯
酒釀丸子
<br>
福祿壽喜作為頭盤都算有份量,塘嵩做到外表好像馬蘭頭,蝦頭算多膏,
<br>
茄子賣相好像天婦羅,裏面內有乾坤,釀o左應該係豬肉的物體一起炸,不過係
<br>
多油o左少許,上桌時放張吸油紙在底會好一點,女仕們看見會嚇壞呢.
<br>
咁大隻元蹄都係第一次食到,點解名字叫大團圓??真係唔知,當此菜食到
<br>
咁上下時,即叫碗白飯為上策,小弟對此菜興趣不太大,唯獨是荀乾,好爽.不
<br>
過碗白飯就.....米咬落有點硬,唔通黃色門想做到好似risotto??
<br>
今日有幾樣菜都比較酸酸味味,路路通同豬月利係例子,炒蓮藕點解叫路路通?
<br>
真係諗唔到,小弟唔會食煲湯的蓮藕,炒蓮藕就合我心意,豬琍加上蒜荵一起炒,
<br>
會唔會食到你lum lum 月利就唔知,但係有蒜荵的話就更合我意.
<br>
年年有餘係是夜的highlight,上碟睇落好像一條由非州莫三鼻給冰鮮過來,
<br>
烏卒卒到睇唔清,賣相差不打緊,最緊要好唔好食,不過都係做唔到,條魚多骨到
<br>
提唔起勁同佢繼續跳舞!
<br>
這一窩全家福係小弟全晚的心水,用海參,魚肚,蛋餃,冬菇,冬荀燉的一品窩
<br>
就真係鮮甜到得人驚!若果再黎一窩相信各位飲食男女都不難征服.
<br>
哽埋個八寶飯就真係舉手投降,最後的酒釀丸子真係酸到得人驚.!可能唔係
好合我口味.
<br>
好難去張呢一餐去介定甚麼風格,但係播的音樂就真係正,開頭就播古巴音樂
<br>
我同John Koh 裝下播緊邊隻碟,睇到CD 架內有隻小弟心愛的"introducing.....
<br>
Ruden Gonzalez"的CD,打後中段就聽到日文,最後就一聽就知係"Mood in Love"
<br>
的soundtrack.
<br>
食到差唔多四份三路程時,忽然聽到boom boom聲,原來樓上CE TOP已山雨欲來
<br>
,蠢蠢欲動.唉,曾幾何時呢處係wet友樂土,一處好有格的Disco,不知何年何月有
<br>
牛群入浸,一味"哀,哀,哀,哀"好鬼低能.唔該你地可唔可以停一陣,點之....
<br>
席中亦有人蠢蠢欲動想fing下頭,但係上到去你未必會聽到好正的DJ打碟,你可
<br>
能會聽到果D 咩聽身體唱歌,獨家試唱,真係聽到fing唔起不特止,仲會打冷震~~
<br>
若果昨夜係1998年的話,果晚我諗我未必會在Jazz Club,而會在CE TOP,唉~
<br>
廿五人叫下汽水紅酒,埋單加埋一連小費每人$240,價錢合理與否就交由閣下
<br>
衡量.劉老細之後向席上所有人派片,好似呢一類住家菜係要靠口碑,一傳十,十
<br>
傳白咁傳開去.....現在黃色門也有午市供應,消費比晚飯便宜,有興趣的話可
<br>
前往一試,無需訂位.