2015-12-18 6567 瀏覽
感觉味道还可以,附近好像没有别的早餐的地方,感觉茶和咖啡味道一般,比较喜欢它的培根,烤得挺好吃,面条是方便面,看起来卖相不错,咖啡的淡奶奶味比较淡,但是总得来说还是不错的,下次会考虑再去尝试一下
2015-04-16 6258 瀏覽
太約10年前,我曾經在這酒店食過一次晚餐自助餐,當時我個人覺得自助餐食物不錯,價錢9X多元,也很便宜,當然不要期望有生蠔食,但9X多元可以自助食,真是不錯.約十年後的今日四月六日復活節假期,我家人和我妹一家,一共六人由大佛回來,我們在想去那裡食晚飯好,後來的提意去青衣酒店食自助餐,去之前我也同妹妹說,那酒店食物不多,但也可以,當日復活節假期晚餐自助餐要188再加一,去到酒店7:15餐廳不多人,我們坐下,自助餐送客人每人一件羊扒,味道也可以,我看見自助餐食物處有蟹腳和凍蝦,心想今次有蟹腳,那我給約二百元也值,不過蟹腳只出了一次,之後我要問侍應才再出一次蟹腳,侍應把蟹腳和蝦放在冰上,可惜冰已經溶化,那蟹腳和蝦已經浸在冰水裡面,我都不敢拿來食,另外甜品泡芙好像放了一整晚一樣,已經溶化,令我也不敢食,本來想食PANCAKE,但我看見做PANCAKE的生果香蕉已經變黑,那我也不敢食,估不到,餐廳水準還差過以前,本來我們已經不期望什麼,但餐廳的食物衛生真是有問題.
題外話/補充資料: 令人超級失望,做食市的,是否應該要提高衛生標準
2015-04-06
用餐優惠
現金券
哩間事緣不是太好食我推介它是我尋時食過最難食老實平的餐廳食過專做大陸團的酒店都有食過但好像哩間咁的質數自問請我都不會去今天會來都是臨時決定事因姪女成班同學仔入了迪迪尼行畢業禮現在的幼稚雞都咁誇張難怪養個小朋友都唔止4百萬囉成班家長諗住近近地黎哩間試下因為見食評都唔錯成二十幾三十人同小朋友為主哩的晚餐$118+1就明顯地可以考慮因為都係諗住坐下吹下水咁就各自分開坐的士我們就駕車點知連個酒店位都不就腳係私家屋苑再入我們行錯幾次路先找到都算原來無停車位都無人理你叫你是蛋泊門口不阻人就得一入門只已經見到一團團的自由行wakakaka餐廳原來得板間房比例,我們一行人已經係餐廳坐位的3分2其實$118真係無諗住食的咩有咩要求但不知道我們是否要求高?只能說可以飲清水飽肚就已經好滿足可能今天暴雨連場定對馬路所以有幻覺像黑色物體飛過(要自已幻想下,因為費時又唔出得街)我成晚都唔知食了咩下肚如果不是荒山野嶺我會找間7仔,m記醫肚算泰式鳳爪都算我成晚食得最多雖然唔凍,但味道已經叫好好味架啦星洲炒米,不咸,不甜,不辣,咁係咩味呢炒米粉味囉,好勁架夠健康無油有色米粉應該要大師先做到的效果條蒸魚,又老,又有泥味,
哩間事緣不是太好食我推介它

我們行錯幾次路先找到都算
原來無停車位
都無人理你叫你是蛋泊門口不阻人就得
一入門只已經見到一團團的自由行
wakakaka餐廳原來得板間房比例,
我們一行人已經係餐廳坐位的3分2
其實$118真係無諗住食的咩有咩要求
但不知道我們是否要求高?
只能說可以飲清水飽肚就已經好滿足

我成晚都唔知食了咩下肚
如果不是荒山野嶺
我會找間7仔,m記醫肚算
泰式鳳爪都算我成晚食得最多
雖然唔凍,但味道已經叫好好味架啦
星洲炒米,不咸,不甜,不辣,咁係咩味呢
炒米粉味囉,好勁架夠健康無油有色米粉
應該要大師先做到的效果
條蒸魚,又老,又有泥味,唉
其實我好肚餓
到自助火鍋
成個範圍完全見不到有肉類
但個湯底都比較混淆,好像好多飛血水肉類效果,,,仲有濃厚的味道,,我差點生理反應大肚婆有果的呢,,,可能又係我幻想,因為費時又唔出得街)

我可能天生異我的味覺同臭覺比較靈敏
的水完全唔會滾的情況下
好彩都係十的魚片,青菜
味道唔洗說啦

老實百幾元食k buffet都可能得

終於知道點解開飯只有大量笑笑口因為有人會不停進擊喊喊口

2014-05-08
2014-03-11 6866 瀏覽
讀回舊評原來都有年零兩年沒有到訪過這平價自助午餐, 而且食評在2014年也沒有update過, 更令我想知道這間以照顧中外自由行及不論港/外的平價團聞名的酒店自助餐會有甚麼改變。  早上打過電話到餐廳, 連侍應生也向我說不需要訂位, walk in 定會有位, 那麼我順便問問當天有否旅行團吖, 甚麼團吖包場之類, 幸好答案是「否」, 終於可以優哉游哉地吃一餐!噢!  現在午餐加至$90, 連加一即是$99吃到飽~番本菜之一煙三文魚依舊在這兒, 其餘冷盤都有些微改變...地瓜沙律, 薯仔沙律都很推介, 食落舒服夠mild!煙三文魚厚片也油潤, 有煙燻味, 魚味亦濃。小蕃茄多吃有益!凍肉及腸仔沙律都很正常。南瓜沙律甜甜軟綿, 多吃身體好~熱盤依然有我最愛的紅酒燴牛尾及牛脷...不過今次的紅酒味道是明顯的減輕了, 而鹹味亦偏向提高, 牛尾及牛脷都依然是煮得軟而不爛, 膠質脂味共存。火腿雜菜炒飯扒豬扒有著鬆軟的肉質但並非靠鬆肉粉, 與這個洋蔥汁一起是很夾。焗忌廉薯的薯身軟綿綿, 芝士忌廉汁烘過有多重口感, 好味道!炒雜菜煎龍利魚柳拌青檸牛油汁 ... 龍利魚柳沒有腥氣, 加蛋煎香過屬外微脆肉軟

噢!  現在午餐加至$90, 連加一即是$99吃到飽~
番本菜之一煙三文魚依舊在這兒, 其餘冷盤都有些微改變...
地瓜沙律, 薯仔沙律
地瓜沙律, 薯仔沙律都很推介, 食落舒服夠mild!
煙三文魚
煙三文魚厚片也油潤, 有煙燻味, 魚味亦濃。
小蕃茄多吃有益!
凍肉及腸仔沙律都很正常。
南瓜沙律
南瓜沙律甜甜軟綿, 多吃身體好~
熱盤依然有我最愛的紅酒燴牛尾及牛脷...
火腿雜菜炒飯
炒雜菜
煎龍利魚柳拌青檸牛油汁 ... 龍利魚柳沒有腥氣, 加蛋煎香過屬外微脆肉軟軟, 沾上味道酸酸甜甜, 還有牛油香味的醬汁, 屬心思菜。
燒鴨腿豉油汁... 鴨肉帶嫩, 燒鴨腿吸了甜豉油的味道, 好吃~
炒麵
炒麵太腍了吧!
堂煮班戟變作生滾粥, 廚師要到一時多才走出來一次為客人滾粥, 要吃便要當心留意!
生滾粥生料有雞絲、鯇魚片、豬潤片、豬肉丸粒, 等廚師煮好後可以自己添加多款配料 ...... 花生粒、靑蔥碎、鹹蛋粒、皮蛋粒、炸菜絲等等。  粥底呈現初期爆花狀, 質地不可以叫做綿, 最初都算還可以, 我並沒有把粥拌來拌去也怎知道吃至中段會出水, 應該是煲粥火路出了問題。

甜品了...
沒想過會有Tiramisu還要是那些手指餅是完全有被咖啡浸透, 非常難得!  Mascarpone cheese及奶油所打起的厚忌廉是濃郁得來不會膩, 唯一是咖啡偏向fruity並不適合我。
紅豆沙
所謂紅豆沙不如稱為紅豆水還好, 味道淡而分離是不在話下, 細粒粒紅豆殼的質感是粗嚡如嚼渣。
甜品還有很濕很軟泥的芝士蛋糕、椰絲啫喱糖及用舌頭已可以磨爛的羅拔臣芒果布甸。
西瓜的瓜香味是香得過份, 不過甜度卻不過份, 應該是正常西瓜。
題外話/補充資料: 當日食客有七檯, 包括有附近上班族、三名菲律賓自由行遊客及兩名國內來的公公婆婆旅客 (公公婆婆旅客以為自助餐只可拿壹次食物, 所以把食物滿滿的放滿餐檯, 後來得到經理的多番解釋, 他們在不太相信的情況下才慢慢地吃餐檯上的戰利品, 而且要經理有時走到他們檯前提醒他們是可以出去拿食物才夠膽走出去。)
2014-03-06
地瓜沙律, 薯仔沙律
煙三文魚
南瓜沙律
  • 地瓜沙律 薯仔沙律
2013-08-26 5067 瀏覽
住係青衣咁耐,都係第一次去呢間餐廳打電話去問完都心大心細,因為沒有魚生又1沒有生蠔,所以沒有訂台了((但其實晚餐118+10% (130蚊)任食的價錢想食生蠔食魚生,想太多了))最後,諗唔到去邊度食,沒有訂台下一家人就去食野入到去好快有位,只可惜坐係一台大陸客隔黎,佢地食BUFFET的方法真的有點商確的地方.......唔理佢地,食野先先食凍野冷麵-->好香麻油味,加埋少少薯仔,好食薯仔-->已經撈左沙律醬,醬中混有好香的黑椒碎,賣飛佛!泰式鳳爪-->淡左少少,都唔錯,媽媽食左好多隻菠羅沙律-->黃色的醬汁好似咖喱咁,幾得意還有幾款凍食,但都以辣為主,為免飲多二杯水頂住個胃,只淺嘗幾口...合格的,but is not my cup of tea熱食有些炒飯、星洲炒米都是快飽的東西,所以我都沒吃..但聞起來很香,也見旁邊的大陸客人拿了很多來吃,味道應該不差熱食最主要的還是想推介那紅酒燴牛利牛尾很好食,尤其牛利,平時也不會吃,但今次食完一件後,忍不住第二件、第三件...汁香、夠入味、夠淋,好食 !甜品好似很多o者喱的感覺....o者喱蛋糕....o者喱杯.
住係青衣咁耐,都係第一次去呢間餐廳
最後,諗唔到去邊度食,沒有訂台下一家人就去食野

唔理佢地,食野先

先食凍野
冷麵-->好香麻油味,加埋少少薯仔,好食
薯仔-->已經撈左沙律醬,醬中混有好香的黑椒碎,賣飛佛!
泰式鳳爪-->淡左少少,都唔錯,媽媽食左好多隻
菠羅沙律-->黃色的醬汁好似咖喱咁,幾得意

合格的,but is not my cup of tea

熱食最主要的還是想推介那紅酒燴牛利牛尾

甜品好似很多o者喱的感覺....o者喱蛋糕....o者喱杯....o者喱粒.....
最後食左件cheese cake 和奶凍,合格! 70分!

仲有一件事令我想讚下
埋單果陣媽媽申請左張新信用卡要拎新禮物就比佢比錢啦
由一個著恤既女仔收左,簽左名等左幾分鍾後由一個肥廚師拎張單過黎
媽媽唔明白點解要簽二個名,其實很多餐廳比卡都要在餐廳單據簽一個、銀行發票簽一個,不過都唔知原因,所以就問下
那位廚師很用心的解釋是為了保障客人的權益等等,很有禮貌,不像我印象中廚師的型象

另外也問了幾個問題,他也禮貌的回應 (有些人問多二句就很不耐煩的,但看不出他有

總括來說,118元的自助晚餐是不錯的選擇,不過唔好坐係大陸人旁邊就更好了
題外話/補充資料: 環境和衛生是ok的...本來有3or4分.....就係坐左係大陸人隔黎...........2分!
2013-08-21
  • 紅酒燴牛尾牛利、薯仔沙律
2013-04-10 3472 瀏覽
知道屋企附近酒店有好平嘅自助餐食,每位都係$168加一,打步口過去問冇刺身,但有焗蠔,煙三文,平平地又唔知食咩就去試下啦。6點幾去到冇咩人,安排嘅位置對住食物都幾好,環境都唔會好擠迫,可惜去到7點幾8點就多左好多喺酒店住嘅內地人…本來冇乜野,但媽媽話去拎菠蘿時冇夾,就有個疑似內地人用手一野就拎起D菠蘿…哇…好恐怖…講番餐廳本身,服務唔錯,收野都好快,FILL野初初都OK,但去到8點多某D食物清左就唔再FILL,燒烤BAR都係冇左人長駐,要叫個師傅先喺廚房出黎。食物方面,$168呢個價已經預左款唔多,所以都接受到,有幾款沙律、前菜,主菜麵、飯各一款,另有3,4款配菜,焗蠔個殼夠大,但舊肉就好細隻,海鮮方面有蝦(好味),長腳蟹望落寺已經係霉的..所以冇食),翡翠螺(味道唔錯…但SIZE好細隻-_-)。甜品有雪糕、”姐梨”糖、芝士蛋糕等,款唔多,味道都一般,個芝士蛋糕都幾好味。總括黎講,冇咩事唔會再去,但想平平地食多D款可以TRY下。

總括黎講,冇咩事唔會再去,但想平平地食多D款可以TRY下。
2013-04-07
2012-12-26 2303 瀏覽
12月24日才決定要吃酒店自助午餐,情急之下,找了這間評分不錯又仲有枱的餐廳。估唔到平日$88的自助午餐在聖誕節會升至$148。自助午餐的時間為12:00-14:30,我們準時12點抵達,卻因為酒店剛剛招待完一個本地團要而要我們在門口呆等20分鐘。雖然餐廳經理已盡快安排我們入座,但我們仍要等他們預備食物,結果是12:30才開始午餐。餐廳提供的食物種類不算多,但肯定夠食飽肚。餐湯分別為粟米忌廉湯及燉雞湯。餐包有3種 (用爐溫住,每個包都又暖又軟)。沙律為薯仔沙律及鮮果沙律。前菜除了有沙律菜,還有螺肉、釀蟹肉酥皮盒、泰式鳳爪、天使麵沙律;冷盤有煙生文魚、海螺,中蝦。熱盤有蝦天婦羅、紅酒燴牛尾及牛舌、燒排骨、深井燒鵝、燒鴨胸、豉椒炒蜆、吉列海鮮卷、時蔬、炒飯、干燒伊麵。另外還有廚師切火雞及燒牛肉,及現製生滾粥。算是各式其式,配合大眾化口味。水果只提供西瓜及哈密瓜,很甜很鮮。甜品的賣相不算吸引,只是啫喱糖、果凍、泡芙、美式芝士餅 (屬於焗芝士餅,加入cream cheese,質地適中,口感軟滑)、香橙芝士餅(質地較軟身,偏甜) 及雪糕 (味道一般,雲呢那很雪白、士多啤梨味有點假、最正常是朱古力

各式前菜及冷盤
厚切煙生文魚,口感質感俱佳
水果只提供西瓜及哈密瓜,很甜很鮮。甜品的賣相不算吸引,只是啫喱糖、果凍、泡芙、美式芝士餅 (屬於焗芝士餅,加入cream cheese,質地適中,口感軟滑)、香橙芝士餅(質地較軟身,偏甜) 及雪糕 (味道一般,雲呢那很雪白、士多啤梨味有點假、最正常是朱古力味)。
各式甜品
總括來說,餐廳雖然沒有提供很貴的食材,但勝在每款食物都很新鮮,且補充很快。餐廳座位不算多,約容納80人,聖誕午餐卻只有一半滿,不過坐得舒適又唔駛同人爭嘢食,是值回票價。
餐廳約可坐60人,今天只有一半滿
2012-12-25
聖誕節
各式前菜及冷盤
厚切煙生文魚,口感質感俱佳
各式甜品
餐廳約可坐60人,今天只有一半滿
2012-05-31 1648 瀏覽
繼續同遊客友人去"體驗"香港美食及服務.呢日去完大嶼山就順道唻食酒店buffet.6點準時入座,無其他客人.(平日)$118.80連加一嘅dinner hotel buffet,我相信都只有呢間先做到,既然係咁嘅價位就要接受同樣水平嘅食物:冷盤: 薯仔沙律(味道唔錯),麻辣牛,紅腸冷麵,車厘茄,沙律菜,鮮桃沙律(冷盤中最好味),吞拿魚卷(此款亦不錯,係包得比較鬆散)熱盤: 客家炒飯(味道幾好係無乜料,飯係黏身嘅),吉列魚塊(配沙律醬,開頭食幾好味但之後食多幾塊就覺得無肉係得個炸漿皮咁),蒸魚(一如別家的0鞋),星洲炒米(唔多得,無乜味又無料,唯一優點係無乜油),咖喱魚旦(都係唔多得,差過街邊),東坡肉(唯一一款食物本人覺得最得,味道好好,好入味,因為有好多肥肉所以d汁都幾油),四川辣x肉(因為唔食辣所以唔記得係咩肉),炒雜菜,炆排骨(排骨個味都係淡),紅酒燴牛尾,麵包及中西湯(只試了白湯,友人讚好但我就嫌濃得滯)甜品: 橙味芝士蛋糕,朱古力蛋糕(實的的,味道麻麻),紫米露,奶凍,啫喱,布甸,雪糕三款(朱古力,芒果,雲呢嗱,處於半溶狀態,令我食時頗為擔心),生果(菠蘿,西瓜)飲品: 咖啡

冷盤: 薯仔沙律(味道唔錯),麻辣牛[月展],紅腸冷麵,車厘茄,沙律菜,鮮桃沙律(冷盤中最好味),吞拿魚卷(此款亦不錯,係包得比較鬆散)

飲品: 咖啡,茶,檸檬

其實我哋6點半已經食到8成飽,因為都無乜嘢好食,我就主要食多幾塊炸魚及東坡肉,友人就主攻個白湯,之後都係食吓停吓直到8點,寧願早d番屋企抖.

服務方面,強國團入唻前都ok,收碟稍慢,地方不大所以都係得一兩位侍應招呼,之後可能職員忙於應付強國人,我揮咗一陣手佢哋先見到我(埋單),但我都好同情佢哋.態度亦不錯,俾錢時我順便問位侍應點坐車番青衣城,佢都好詳細咁答,講講吓隔離枱就插嘴話投訴,真係唔知咩叫禮貌.

題外話/補充資料: 隔離枱一位強國人嘈嘈閉話要投訴食開$88點解而家食要$108,部長都話午餐先係$88同晚餐唔同價.門口大大隻字寫住都仲要嘈.而背後一枱強國團就鐘意响食物枱前大大聲講嘢,好彩佢哋唻時我哋差唔多食完.
$118.8 (晚餐)
2011-08-02 1268 瀏覽
見佢咁平諗住同朋友試下原來午餐冇長蟹腳, 亦冇PUFF沙律幾新鮮日式冷麵焗薯都唔錯龍蝦湯 幾濃煙三文魚 幾大塊唔錯雪糕 好唔得cheese cake面頭加層jelly 好怪, 加上個cake唔好食, 食唔到有芝士最好食既應該係焦糖燉蛋客唔算多不過staff唔太想收碟咁我同友人食淨左d cake其實我地都知唔應該浪費食物不過真係好難食, 我地食唔落放左係度佢地明明見到扮見唔到有個過黎問左句 「係咪唔要架啦?」我地答係諗住佢會收啦.. 點知佢走左仲發出不滿既聲音staff (包括問我地個0個人) 不斷經過都唔收次次望下個碟再望下我地我地都盡量食, 但係個cheese cake真係難食食唔落最後有個女仔黎左收我地唔係去食buffet就抱著我比左錢就可以狂攞浪費食物既人不過個d cake真係好難食唔岩聽都講句, 如果d cake係好食既我地都唔會食唔哂係咁 '睥' 我地都冇用, 只怪整得唔好食一分錢一分貨食物選擇少, 仲有'烏英'味道又一般, 甚至難食即使咁平真係唔會有下次
見佢咁平諗住同朋友試下
原來午餐冇長蟹腳, 亦冇PUFF
沙律幾新鮮
日式冷麵焗薯都唔錯
龍蝦湯 幾濃
煙三文魚 幾大塊唔錯
雪糕 好唔得
最好食既應該係焦糖燉蛋

客唔算多不過staff唔太想收碟咁
我同友人食淨左d cake其實我地都知唔應該浪費食物
不過真係好難食, 我地食唔落放左係度
佢地明明見到扮見唔到
有個過黎問左句 「係咪唔要架啦?」
我地答係諗住佢會收啦.. 點知佢走左仲發出不滿既聲音

staff (包括問我地個0個人) 不斷經過都唔收
次次望下個碟再望下我地
我地都盡量食, 但係個cheese cake真係難食食唔落

最後有個女仔黎左收

不過個d cake真係好難食
唔岩聽都講句, 如果d cake係好食既我地都唔會食唔哂
係咁 '睥' 我地都冇用, 只怪整得唔好食

一分錢一分貨
食物選擇少, 仲有'烏英'
味道又一般, 甚至難食
即使咁平真係唔會有下次
2011-07-17
2011-08-01 1067 瀏覽
冷盤部有煙三文魚及各式沙律甜品部生果及雪糕是日中西湯, 中湯無飲所以唔知係乜??? 西湯就是白菌忌廉湯, 飲得出由很多白菌攪拌而成, 味道creamy炒米粉, 扒豬扒...味道適中炒雜菜, 泰式雞扒...雞扒嫩滑, 泰式汁酸辣鮮果班戟及自助飲品味, 班戟蛋香甜美煙三文魚片、蛋沙律、腸沙律、栗米火腿粒沙律、菠蘿沙律 煙三文魚出得幾密, 其實厨師睇得好緊, 一有食完的食物就立刻補上, 很勤快!吉列炸魚, 焗薯, 紅酒燴牛尾及牛脷 炸魚炸得嫩滑, 焗薯的薯仔甜甜地, 牛尾及牛脷炆得好淋客家炒飯...飯炒得乾身, 餸料有蛋絲、葱花、臘腸粒甜品有蛋糕、紫米露、奶凍、啫喱等, 奶凍較好吃因為有濃濃乳香非常抵食的自助餐, 職員也很禮貌, 可惜是太多內地客人而且大家文化差異會產生一些不愉快, 例如小孩子周圍跑、大人也會用手去拿食物盤內的食物、拿食物時打尖等情況, 我知這些都是餐廳不能控制的事情, 只能自己忍着吧
冷盤部有煙三文魚及各式沙律
生果及雪糕
炒米粉, 扒豬扒...味道適中
炒雜菜, 泰式雞扒...雞扒嫩滑, 泰式汁酸辣
鮮果班戟及自助飲品味, 班戟蛋香甜美
煙三文魚片、蛋沙律、腸沙律、栗米火腿粒沙律、菠蘿沙律
吉列炸魚, 焗薯, 紅酒燴牛尾及牛脷
炸魚炸得嫩滑, 焗薯的薯仔甜甜地, 牛尾及牛脷炆得好淋
客家炒飯...飯炒得乾身, 餸料有蛋絲、葱花、臘腸粒

2011-07-25
$85.80 (午餐)
  • 鮮果班戟
  • 奶凍
  • 白菌忌廉湯
  • 吉列炸魚
  • 紅酒燴牛尾及牛脷
2011-04-24 807 瀏覽
因有小朋友生日關係,所以今晚出街食,8個人諗來諗去…都唔知食乜好,結果衝口而出:「唉…唔好煩啦,食自助餐啦!」之後又衰多口講多句:「呢…青衣有間酒店食Buffet好平,又未食過,去囉?」結果…冇人反對…Deal!訂位前都幾不安,因為$158/位…擔心平冇好既定律,所以不斷睇開飯網個食評同食物照。得出來的結果…好似唔係咁得哦!算啦…將貨就價!6:15分到,一D都唔難搵(因為坐的士囉!嘻!嘻!),戰戰競競咁入去;點解…咁多同胞響度呢?死啦…瀨o野!說時遲那時快,左邊一個黑影飛過;喔…原來係Cafe職員走過來問:P.S. 以下對話…原汁原味呢!職:「歡迎…請問有訂位嗎?」我:「唔該…我姓郭的,訂了七位加一個小朋友!」職:「唔…郭生,呢邊請!」入到餐廳坐好,望望四周,唔知係咪早到…定真係好似食評咁形容…咁差呢?全場得我地一家人囉!職:「你們好…需要幫你們擺好架BB車嗎?」我:「有地方擺嗎?」職:「有…不過走前記得通知我們,我們會拿給你啊!」心裡想…價錢咁平,一定冇招呼啦!但…又唔係呀!個職員…好用心囉!好…暫時放下心頭大石,搵食去也;P.S. 評分:(正)5、(好)4、(可)3、(不)2、(劣
點解…咁多同胞響度呢?死啦…瀨o野!
P.S. 以下對話…原汁原味呢!
職:「歡迎…請問有訂位嗎?」
我:「唔該…我姓郭的,訂了七位加一個小朋友!」
職:「唔…郭生,呢邊請!」
職:「你們好…需要幫你們擺好架BB車嗎?」
我:「有地方擺嗎?」
職:「有…不過走前記得通知我們,我們會拿給你啊!」
好…暫時放下心頭大石,搵食去也;
P.S. 評分:(正)5、(好)4、(可)3、(不)2、(劣)1
六個字:「整齊…乾淨…衛生!」
海鮮:雖然只有蟹腳、煙三文魚、蝦同螺,不過…好鮮甜,蟹腳有海水味…正!
冷盤:千島海鮮Salad(正)、芝麻海哲(正)、傳統Salad(好)、沙律蟹肉撻(正)、三絲鰻魚冷麵(可)!(掛住招呼家人,唔得閒影相!)
燒烤:燒牛仔骨(正)、燒魚塊(正)、燒蒜蓉大蝦(正)和炸餃子(好)!
熱盤:炸蕃薯球(好)、天婦羅(蝦、矮瓜和蕃薯)(正)、燒羊脾(正)、西蘭花花枝帶子(正)、紅酒炆牛尾拼牛舌(正)、香菜排骨(可)、香炸藕餅(好)、炒飯伊麵和中西湯(好)任君選擇…仲有蒜蓉飽(好)同小麥蛋飽(好)送!(掛住招呼家人,唔得閒影相!)
甜品:有影呀…自己睇啦!
雖然都唔係咁多款,但講真…真係好味,由其係圖7白色細細杯果樣,我食超過3杯啊!(唔止呢個數,不過…冇數到食了幾多!)
唉…講漏o左;仲有雪糕同自助沖…冷熱咖啡奶茶同檸茶檸水,任君選擇!
時間一分一秒過去,餐廳越來越多客人,雖然只有兩個仕應同三個廚師,但…都沒有收唔切碟問題,而且每一個廚師都會站在食物旁悉心介紹同推介,真係好窩心…好專業的服務…超讚!

P.S. 我不是打手,也不是該酒店職員,只是一個業餘食家;覺得今餐整體質數好高,特此留言表揚!謝謝!

2011-04-23
  • 太多…自己試下啦!
2010-12-21 495 瀏覽
今日終於試左呢間酒店既buffet , 我地一家四口去食 , 可能因為就黎聖誕節晚餐要$158 一位未加一 , 主題 -- 海鮮 一個字形容 -- 細 , 同埋全晚得五張桌既人食野 , 所以環境好清優 ..但係呢間buffet真係幾少野既食 , 數都數得哂 ,味道都可以既 主角 -- 海鮮全晚最好 -- 長蟹腳 (好多肉 + 幾新鮮有海水味) , 凍蝦 (只算ok ), 螺 ( 唔新鮮 , 總要梅梅地 ) 最唔好既係全部海鮮放哂係同一個碟到 熱食 : 兩款湯 -- 中式湯 同 龍蝦湯 ( 冇飲到 + 冇興趣 )西炒飯 -- 冇咩料 , 所以冇食到帶子炒西蘭花 -- 帶子好細粒 , 不過都ok 鮑汁鵝掌 -- 幾入味 , 同埋剪左甲方便食用 原條蒸魚 -- 好大條 , 冇咩人食 蜜汁小雞脾 -- 幾ok 咖哩牛尾 -- 唔錯 , 好有口感同入味芝士焗薯 -- 幾好 , 薄片酥皮沙律盒 -- 幾正 , 可以多食炸蟹 & 瀨尿蝦 -- 好脆 , 不過冇咩味冷盤 :泰式雞腳-- (好唔錯 , 不過有d甜) + 牛展 (冇特別) + 德國香腸 ( 好多肥膏係入面)沙律 -- 全

主角 -- 海鮮
全晚最好

最唔好既係全部海鮮放哂係同一個碟到

熱食 :

兩款湯 -- 中式湯 同 龍蝦湯 ( 冇飲到 + 冇興趣

西炒飯 -- 冇咩料 , 所以冇食到

帶子炒西蘭花 -- 帶子好細粒 , 不過都ok

鮑汁鵝掌 -- 幾入味 , 同埋剪左甲方便食用

原條蒸魚 -- 好大條 , 冇咩人食

蜜汁小雞脾 -- 幾ok

咖哩牛尾 -- 唔錯 , 好有口感同入味

芝士焗薯 -- 幾好 , 薄片

酥皮沙律盒 -- 幾正 , 可以多食

炸蟹 & 瀨尿蝦 -- 好脆 , 不過冇咩味

冷盤 :
泰式雞腳[/i ]-- (好唔錯 , 不過有d甜) + 牛展 (冇特別) + 德國香腸 ( 好多肥膏係入面)

沙律 -- 全碟蜜桃 & 全碟薯仔 & 全碟菜 ( 自己加汁)

煙三文魚 -- 唔多岩口味 , 因為唔中意煙燻

甜品 :
美式cheese cake -- 最好既甜品 , 好重cheese味 + chocolate cake -- 好dry

楊枝金露 -- 完全唔係個回事 , 只係有西柚既西米露 + 超多花奶

puff -- ok

啫喱糖 + 啫喱杯

tiramisu -- 做得比較好既一樣

雪糕 -- 好唔掂 , 得chocolate 味 ok

飲品 : 奶茶咖啡檸檬茶可自由斟取

迷你鐵板燒檔 -- 燒牛仔骨 , 蝦 , 魚 , 餃子

P . S 因客人唔多 , staff 好快收碟 , 好好既服務態度

不過未必會有下次 , 我寧願食放題
2010-12-20
生日
  • 長蟹腳
  • 酥皮沙律盒
2010-09-28 317 瀏覽
到達時得我嗰一枱, 心諗會否好似全世界嚟serve自己, 我會唔好意思, 好彩一小時後有十多人到達, 咁我無咁害怕老實說今次質素失了手, 有少少失望 不過就有少少新款食品登場紅酒燴牛尾牛尾沒煮淋而且汁偏鹹西炒飯完全失敗之作, 不是茄汁炒飯炸雞不脆且較乾食芝士焗海鮮大多數是魚肉, 當時看不到包含其他海鮮, 而且薯蓉乾涸通粉燴龍蝦汁普通之作南瓜薯蓉波同樣是不脆, ok的蜜汁烤鴨大件頭可是沒有蜜味可能厨師和上次的不同, 所以煮得有分別, 因為今次巡場的厨師並不是上一位。希望下次可再進一步

老實說今次質素失了手, 有少少失望
不過就有少少新款食品登場

紅酒燴牛尾牛尾沒煮淋而且汁偏鹹
西炒飯完全失敗之作, 不是茄汁炒飯
炸雞不脆且較乾食
通粉燴龍蝦汁普通之作
南瓜薯蓉波同樣是不脆, ok的
蜜汁烤鴨大件頭可是沒有蜜味

希望下次可再進一步
冷盤及新出的炸蓮牛及辣辣豬肉卷
熱盤種類完全圖
自製雪糕班戟
自製沙律及上角的兩件新出冷盤, 吞拿魚蛋卷
花旗蔘雞湯
忌廉湯
2010-09-21
$85.80 (午餐)
冷盤及新出的炸蓮牛及辣辣豬肉卷
自製雪糕班戟
  • 冷盤
  • 朱古力蛋糕
  • cream puffs
2010-09-13 117 瀏覽
一星期前已book。價錢平﹑幾好食,但有D遠。星期日都係$78加1咋,2 個鐘,好抵啊!雖然野食係少D,但都幾好食。不過cake就浪費quota。主棻:牛尾真係唔錯﹔沙津就係水蜜桃同沙津蛋好食﹔至於甜品就係puff嘅天下。ice-cream 有3種味,係雀巢。總體黎講,都幾好。
一星期前已book。

價錢平﹑幾好食,但有D遠。

星期日都係$78加1咋,2 個鐘,好抵啊!

雖然野食係少D,但都幾好食。不過cake就浪費quota。

ice-cream 有3種味,係雀巢。

總體黎講,都幾好。
Puff 好好食架
2010-09-12
生日
Puff 好好食架
  • 牛尾﹑水蜜桃沙津﹑puff
2010-08-28 121 瀏覽
我在OP見到有咁平lunch buffet $70, 想試好耐, 上網search口碑又search唔到, 睇到OP口碑又不是太好, 兼問埋呀囡住青衣的朋友, 佢話好普通, 所以等咗幾個月終於下定決心去博一博。(去到先知原來加咗價至$78, 請Openrice更改)在葵芳mtr有綠van88G坐到總站, 路程超快15mins左右到達總站, 司機話落車向後行, 我地一路行一路覺得有d怪, 一d hotel feel 都沒有, 行咗一大個圈才到酒店, 原來三間hotel向海而落車部份係屋宛籃澄灣, hotel 向海的部份其實是貨櫃碼頭, 所以環境好迫及焗速, 我原先在地圖search過酒店是位於青衣藍巴勒海岸南部, 哇!聽個名幾正幾浪漫......點知......餐廳為於大堂左面, 哇!好細, 一眼望完, 枱有11檯, buffet bar就如我相片中那麽細, 1位女服務員1位黑西裝經理及1個厨師走全場(但好多時都唔見咗經理), 所以收碟及倒水方面好慢。 厨師很盡責,時常檢查及refill食物, 當天共有8檯食客。食物方面, 冷盤有沙律、煙三文魚、日式冷麵、凍肉等大路貨式, 熱盤有蜜汁鴨

食物方面, 冷盤有沙律、煙三文魚、日式冷麵、凍肉等大路貨式, 熱盤有蜜汁鴨、炸魚(不是龍脷)、牛尾、沙爹炒飯、龍蝦汁長通粉、燒雞、芝士焗薯、紅白湯。 味道好味, 對於buffet是$78來說是已經很好, 並沒有之前有些食評說的差, 熱盤是熱的, 食物味道付合它們的菜名, 牛尾淋又大件又入味, 蜜汁鴨有鴨蘇味亦有蜜味, 沙爹炒飯炒得香又乾食又有沙爹味, 龍蝦汁長通粉是用龍蝦湯煮的, 芝士焗薯最好味。 甜品chocolate brownies cake, coconut cheese cake, 雪糕、綠豆沙(起沙嫁!)、啫喱, cream puff(入口又凍又多cream), 我最愛吃兩款cake, 餅底有油份, brownies不太濃(雖然我鍾意濃d), cheese cake 食到cheese 味。

總知$78已可以吃到某些百多元lunch buffet的品質。 會有下次
冷及熱盤位置
甜品、自助飲品及即製班戟位置
冷盤都有煙三文魚
熱盤種類
冷盤B
湯都ok
d cake 最好吃
freshly made pancake
點少得雪糕和綠豆沙(起沙嫁!)
價錢貴咗!
酒店外環境很迫a
酒店外環境很迫b
2010-08-25
$85.8 (午餐)
冷及熱盤位置
甜品、自助飲品及即製班戟位置
冷盤都有煙三文魚
熱盤種類
冷盤B
湯都ok
d cake 最好吃
freshly made pancake
點少得雪糕和綠豆沙(起沙嫁!)
價錢貴咗!
酒店外環境很迫a