2024-08-31 133 瀏覽
今日book咗位去呢間叫做備長嘅餐廳,一聽個名就知道佢嘅串燒不得了,今日就去試吓😀自家制免治雞肉捧 (配溫泉蛋)入口鮮嫩多汁的免治雞肉 內裏蘊含著雞肉本身的鮮美滋味,外層的輕脆表皮則為整道菜帶來舒爽口感。慢煮的溫泉蛋配搭其上,流動的蛋黃彷如流金般與雞肉完美融合,幾好食😋芝士牛舌棒呢個係本推介,外層經過烘烤後金黃酥脆,內裏則為軟嫩多汁的牛舌肉。濃郁的芝士餡料更加強了牛舌的鮮美風味👏三文魚燒飯團鮮嫩多汁的三文魚配搭上粒粒分明的燒飯,營造出海鮮與澱粉的絕妙組合。飯團的外表金黃酥脆,內裏三文魚的油脂滋潤👍明太子燒飯團明太子餡料包裹在酥脆的飯團外皮中。明太子的鹹香醇厚配合飯團的粒粒分明,層次豐富而不失清新。,刺身拼盤(三文魚、油甘魚、墨魚)新鮮肥美的三文魚、油甘魚和墨魚,以最簡單的方式呈現,突出每種魚類本身的鮮甜滋味。三種魚類的口感各有不同,層次豐富,搭配醬油食落感覺不錯👍

芝士牛舌棒

三文魚燒飯團

明太子燒飯團

刺身拼盤(三文魚、油甘魚、墨魚)

2024-08-21
2024-07-19 638 瀏覽
Bookmark咗哩間居酒屋好耐,今日行過銅鑼灣,咁試試。餐廳裝修得好有日本feel,除咗晚市menu,仲會提供seasonal menu,係廚師推薦,唔錯。白桃蘇打,飲落唔會好甜,蜜桃味好重。意式魚生多士,魚生品種好豐富,真係好似多士一樣擺盤。用咗日式醬汁調味,食落酸甜惹味。壽司,散件咗數款壽司,包埋三文魚,三文魚腩,赤蝦壽司等。刺身全部厚切同埋好新鮮,特別係帆立貝,肉質厚身飽滿,食落好鮮甜。三文魚三切,擺得好似一朵花。三文魚好肥厚,入口鮮甜。自家制免治雞肉棒(付日本蛋),用鹽烤方式烤制,雞肉棒可以食得出粒粒脆骨,口感好豐富,再點埋日本蛋,更加好味。明太子雞翼,雞翼火候啱啱好,外皮焦脆內裡肉質juice,明太子咸香口感同雞肉好夾。浦燒鰻魚,大火逼出鰻魚皮油脂,再刷上日本鰻魚醬,食落唔會覺得鰻魚好肥,只會覺得皮脆肉Q彈緊實。牛肋骨,牛肋骨要燒好唔易,哩間餐廳燒烤功力唔錯。用少少海鹽調味,牛肋骨肉質軟嫩牛味好重。炒雜菜,食完串燒,點都要叫碟菜才食得健康。少少鹽同黑胡椒調味,已經可以食出蔬菜鮮甜。

白桃蘇打,飲落唔會好甜,蜜桃味好重

三文魚三切,擺得好似一朵花。三文魚好肥厚,入口鮮甜

• 明太子雞翼
  • 自家制免治雞肉棒(付日本蛋)
  • 赤蝦壽司
  • 意式魚生多士
日本料理係我最鐘意美食款式🤩朋友介紹左一間係銅鑼灣偏隱蔽既日本串燒料理食完之後發現性價比好高超值得推介仲有好多其他日本壽司🍣、刺身🐟🐙等選擇☞法國鵝肝多士🍞$88鵝肝煎得好靚聞落去有香濃奶油口感加上鬆脆既多士口感好豐富又有層次感☞牛舌厚切👅$78 牛舌👅肉質細嫩、幾有彈性食落去好順滑如果想再食濃小小口味既話可以點上店家沙嗲醬會更惹味👍☞免治雞肉串🍢 $42 肉質鬆軟多汁食落去口感好細膩仲可以撈埋附帶的日本蛋和醬油汁成個配搭倍感邪惡☞明太子雞翼🍗$32每一啖都充滿左濃烈味道融合左明太子醬既香辣味同雞翼的鮮美雞翼外皮鬆脆、煎得好靚☞燒銀鱈魚肝 🐟$48銀鱈魚肝聞落去有淡淡的海洋風味和奶油香味☞一口炸芝士🧀 $58 每件炸粉脆皮很薄 芝士份量好足完全無偷工減料 店家精心處理炸物☞牛肉稻庭烏冬🍜$98牛肉好鮮嫩仲係半熟狀態顏色好靚加上稻庭烏冬麵條既Q彈口感相結合超有滿足感👍☞安格斯牛柳🐂 $78店員會問你燒到幾多成熟呢次我地揀左5成熟食落去好鮮嫩多汁、口感好細滑☞燒鰻魚🐟 $48燒鰻魚最重要係個醬汁醬汁甜度適中令鰻魚肉表面呈現出一層甜甜的焦糖色澤食落去都好juicy☞凍柚子蜜 🥤$40☞乳酸梳
日本料理係我最鐘意美食款式🤩
朋友介紹左一間係銅鑼灣偏隱蔽既日本串燒料理
食完之後發現性價比好高
超值得推介
仲有好多其他日本壽司🍣、刺身🐟🐙等選擇

☞法國鵝肝多士🍞$88

鵝肝煎得好靚
聞落去有香濃奶油口感
加上鬆脆既多士
口感好豐富又有層次感

☞牛舌厚切👅$78

牛舌👅肉質細嫩、幾有彈性
食落去好順滑

成個配搭倍感邪惡

☞明太子雞翼🍗$32

每一啖都充滿左濃烈味道
融合左明太子醬既香辣味同雞翼的鮮美
雞翼外皮鬆脆、煎得好靚

☞燒銀鱈魚肝 🐟$48

超有滿足感👍

☞安格斯牛柳🐂 $78

店員會問你燒到幾多成熟
呢次我地揀左5成熟
食落去好鮮嫩多汁、口感好細滑

☞燒鰻魚🐟 $48

• 法國鵝肝多士
  • 厚切牛舌
  • 自家製免治雞肉棒
  • 牛肉稻庭烏冬
晚上去了銅鑼灣的備長吃晚餐。😚餐廳座位長這樣 ☺我記得以前備長沒有刺身跟壽司,所以見到menu 有,就想嘗試看看。 😍三文魚壽司三文魚厚實而新鮮,每一口都充滿了鮮美的味道。😆汁燒魷魚筒魷魚鮮嫩多汁,調味剛剛好。 ☺多春魚整條魚都可以吃,怕魚刺的朋友也可以點。牛舌厚切牛舌非常厚實,有著嚼勁十足的口感,肉質鮮嫩多汁。雞腿肉我點了芥茉子口味,我朋友點鹽燒口味。雞肉鮮嫩多汁,芥茉子增添了一種特別的風味。雞軟骨外層酥脆內裡嫩滑,非常開胃。鹽燒雞翼每一口都帶有鹽燒的香氣,雞翼肉質鮮嫩多汁。牛肉稻庭烏冬牛肉質地極佳,烏冬與牛肉的搭配非常恰到好處,每一口都讓人回味無窮。軟殼蟹天婦羅味道剛剛好,外層酥脆,不會過於油膩或咸味過重。明太子雞翼明太子的鮮味與雞翼的嫩滑完美結合,帶來了獨特的風味享受。
晚上去了銅鑼灣的備長吃晚餐。😚

餐廳座位長這樣 ☺

我記得以前備長沒有刺身壽司,所以見到menu 有,就想嘗試看看。 😍

三文魚壽司
三文魚厚實而新鮮,每一口都充滿了鮮美的味道。😆

汁燒魷魚筒
魷魚鮮嫩多汁,調味剛剛好。 ☺

多春魚
整條魚都可以吃,怕魚刺的朋友也可以點。

牛舌厚切
牛舌非常厚實,有著嚼勁十足的口感,肉質鮮嫩多汁。

雞腿肉
我點了芥茉子口味,我朋友點鹽燒口味。
雞肉鮮嫩多汁,芥茉子增添了一種特別的風味。

雞軟骨
外層酥脆內裡嫩滑,非常開胃。

鹽燒雞翼
每一口都帶有鹽燒的香氣,雞翼肉質鮮嫩多汁。

牛肉稻庭烏冬

軟殼蟹天婦羅
味道剛剛好,外層酥脆,不會過於油膩或咸味過重。

明太子雞翼
明太子的鮮味與雞翼的嫩滑完美結合,帶來了獨特的風味享受。
2024-07-02
  • 軟殼蟹天婦羅
  • 汁燒魷魚筒
  • 多春魚
  • 三文魚壽司
  • 牛舌厚切
  • 牛肉稻庭烏冬
✨燒物 (肉類)牛舌厚切 $78肉質軟腍爽口,有濃郁的牛味,越嚼越香,牛舌非常厚切,而且唔會燒到好熟,熟度到啱啱好,入面仲係粉紅色,再加上少少鹽同埋焦香,味道更有層次,推介。🌟 評分: 8/10.鹽燒雞翼 $32雞翼燒到熱辣辣,外皮脆卜卜肉仲嫩,有肉汁唔會乾柴,可以加少少檸檬落雞翼帶有微微嘅酸味。🌟 評分: 7.5/10.白家製免治雞肉棒(付日本蛋) $42食既時候要撈埋蛋黃同埋醬油食,口感超順滑而且味道增加咗浸蛋香味,入面有粒粒雞軟骨,令雞肉棒口感更加豐富。🌟 評分: 7.5/10✨燒物 (海鮮類)燒蠔 (味噌/蔥蒜醬油) $48師傅將蠔燒得啱啱好,外層有少少焦香,入面仲係十分嫩滑,帶有海水的味道,而且完全唔腥,味噌味好濃郁,同蠔味好夾。🌟 評分: 8/10.白鱔 $88白鱔非常之厚切,肉質肥美厚實,經過燒烤後肉質仍保持鮮嫩多汁,彈牙爽口,皮燒得少少脆脆。🌟 評分: 8/10✨和食料理 法國鵝肝多士 $88鵝肝非常肥美,師傅擦滿醬汁之後先去燒,令醬汁可以收乾水,更入味,鵝肝非常香,鵝肝油豐富,多士焗到好香脆,增加口感,及中和鵝肝既油膩感。🌟 評分: 9/10✨壽司三文魚壽司 $22/

✨燒物 (肉類)
牛舌厚切 $78
鹽燒雞翼 $32
🌟 評分: 7.5/10
白家製免治雞肉棒(付日本蛋) $42
🌟 評分: 7.5/10

✨燒物 (海鮮類)
燒蠔 (味噌/蔥蒜醬油) $48
白鱔 $88

✨和食料理
法國鵝肝多士 $88
🌟 評分: 9/10

壽司
三文魚壽司 $22/件
帆立貝壽司 $38/件
三文魚壽司厚度適中,魚肉色澤橙紅剔透,幾乎冇魚腥味,入口嫩滑,味道鮮香。
帆立貝肥美厚實,肉質充滿彈性,口感有嚼勁,質嫩爽口,非常新鮮鮮甜,醋飯唔會太酸粒粒分明。

✨小食
日本芝士年糕 $28
燒年糕外層燒至金黃酥脆,內部柔軟Q彈,芝士入口軟滑鹹鹹地,芝士非常之多,爆餡。
🌟 評分: 8.5/10

✨麵食
牛肉稻庭烏冬 $98
牛肉稻庭烏冬嘅牛肉係粉紅色啱啱好烚熟,有少少脂肪、軟腍同好嫩;烏冬好滑,有口感,小小煙韌,而烏冬湯底亦好清甜,有牛肉香味。

🎖️整體評分🎖️
❤️ 味道: 8.5/10
🧡 環境: 8.5/10
💛 服務: 9/10
💙 性價比: 8/10

📍備長 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心26樓

#food #香港美食 #銅鑼灣美食 #日本菜 #串燒 #居酒屋 #備長
  • 日本芝士年糕
  • 牛舌厚切
  • 鵝肝多士
  • 鹽燒雞翼
1天前 0 瀏覽
已經提過一次呢間日式餐廳,佢嘅位置就喺銅鑼灣地鐵站附近非常方便,難得今日喺銅鑼灣返工嘅同事約我食晚餐,於是就決定再一次嚟到呢間餐廳,結果朋友都話真係勁高質。我自己都估唔到,呢度有新裝修之後,所有嘢都更加提升咗,而家仲要有埋壽司。呢度嘅裝修好有日本餐廳嘅感覺,除咗正常嘅晚餐餐牌,更加有seasonal menu。呢度嘅前菜雖然要收費,每兩位$28 ,但係我覺得都幾好食,尤其是用嚟送走其實都幾正。串燒方面其實全部都至少要叫兩串,但係我哋基本上所有嘢都叫咗三串或以上以上,因為真係太好食!荔枝豬肉卷薄薄地嘅豬肉包住超甜嘅荔枝,一啖食,勁過癮。厚切牛舌名副其實地厚,超級有口感,燒得又夠入味,我勁鍾意食。宮崎豬肉腸都唔差,用嚟配啤酒一流。不過最犀利嘅都係燒白鱔,超厚肉,而且口感係外面燒得脆脆地,入面啖啖肉,有少少Q彈,鹽燒白鱔真係無敵好食!食完串燒,點都要食返啲澱粉質,於是就叫咗一個熱嘅稻庭烏冬,呢度嘅烏冬屬於有新,淡淡嘅湯底已經好夠味,而且烏冬嘅口感亦都好出眾。後來就加點埋一個壽司拼盤,我最鍾意嘅就係甜蝦,好鮮甜!呢到野食好食,座位舒適,連員工服務態度都好好,全部都超細心。

呢排好想食串燒又發掘多間正嘢每次食串燒都必點🍢厚切牛舌真係好厚 肉質好嫩滑 好有彈性又好Juicy 推薦推薦 😋又係必點🍢荔枝豚肉卷荔枝好清甜 可以中和豚肉嘅油膩感 兩者嘅味道又好夾🍢芝士牛舌免治棒芝士燒溶 加上味道濃郁嘅牛舌免治棒味道幾夾🍢自家制免治雞肉捧加入咗雞軟骨增加口感 點埋溫泉蛋漿好滑🍢明太子雞翼雞翼入面釀咗好多明太子 味道濃郁雞翼肉質亦都好嫩滑另外仲點咗🍢雞腿肉、雞腎、雞心質素都好好 火候啱啱好 👍🏻🍙 明太子、三文魚飯團飯團表面燒過 飯焦好香脆加上明太子同三文魚餡料味道都唔錯🍣赤蝦壽司、帆立貝壽司刺身好新鮮 味道好鮮甜帆立貝同赤蝦都好好味加上三文魚子更加鮮味中學唱K嘅時候嗰條特別嘅芝士餐廳都幾full 要訂位喔
呢排好想食串燒

加入咗雞軟骨增加口感 點埋溫泉蛋漿好滑

🍢明太子雞翼
雞翼入面釀咗好多明太子 味道濃郁
雞翼肉質亦都好嫩滑

另外仲點咗🍢雞腿肉、雞腎、雞心
質素都好好 火候啱啱好 👍🏻

🍙 明太子、三文魚飯團
飯團表面燒過 飯焦好香脆
加上明太子同三文魚餡料味道都唔錯

🍣赤蝦壽司、帆立貝壽司
刺身好新鮮 味道好鮮甜
帆立貝同赤蝦都好好味
加上三文魚子更加鮮味中學唱K嘅時候嗰條特別嘅芝士

餐廳都幾full 要訂位喔
3天前 0 瀏覽
傍晚時間去銅鑼灣行街,行到差唔多,朋友話附近有間日式居酒屋唔錯,go go go.《備長》,就在Sogo側邊的軒尼詩道525號澳門逸園中心26樓,店內濃厚日本居酒屋感覺令人放鬆一下,朋友睇餐牌話有唔同,店員表示轉咗新餐牌,多咗季節限定,刺身壽司可供選擇,仲細心介紹及推介食物。備長卷係店員推介,有六件卷中間係吞拿魚蓉,上面鋪滿海膽三文魚子加蔥花,所有食材好新鮮飽滿,呢個配搭第一次品嚐有啲震撼,好靚打卡真係一流,仲要真係好好食,性價比高。串燒點了浦燒鰻魚、鹽燒雞翼、雞軟骨、燒雞皮、豚之大腸、鵪鶉蛋、日本甜小薯及西京燒黑豚肉加碗野菜稻庭烏冬,串燒火喉控制好好,有焦香又唔會過火,調味有功夫,最欣賞有豚之大腸燒到微微脆口又唔韌,西京燒黑豚肉肥瘦比例恰當,油香四溢。最普通嘅野菜烏冬都好食,湯底唔算濃,加好多蔬菜配搭好好,烏冬彈牙。朋友係無介紹錯,呢間居酒屋環境讓人放鬆,食物美觀而且味道很好,打卡用餐必選之一

• 備長卷
  • 豚之大腸
2024-08-31 0 瀏覽
同朋友係Sogo行完街,佢推薦呢間日式料理店,話串燒好出色,一於一齊去試下~所有串燒即叫即燒,用心製作~仲有好多其他野食可以選擇,包括壽司刺身等等~價錢亦相當合理~前菜條 $28最出色係個自家製麵豉醬,香濃嘅麵豉味,唔會太濃烈,好正~串燒牛舌厚切 $78自家製免治雞肉棒(付溫泉蛋) $44茄子 $23厚切牛舌顏色粉嫩,厚身得黎非常軟熟,入口溶化,牛舌狂必點~自家製免治雞肉棒好juicy,雞肉裡面仲有粒粒雞軟骨,口感level up~茄子加木魚絲,日式風味好正,差啲想再encore呢~胡麻豆腐沙律 $78非常清新的沙律前菜,用上日本豆腐,豆味香濃~香蔥吞拿碎卷 $98壽司(盛) $280一客壽司(盛)有三文魚、油甘魚、甜蝦、赤身、甜蛋卷同埋時令時金目鯛。刺身非常新鮮,師傅即叫即整,飯捏得好實淨~小卷餡料好足,吞拿魚蓉鋪滿成個小卷,大滿足呢~

前菜條 $28
最出色係個自家製麵豉醬,香濃嘅麵豉味,唔會太濃烈,好正~

串燒
牛舌厚切 $78
自家製免治雞肉棒(付溫泉蛋) $44
茄子 $23

胡麻豆腐沙律 $78
非常清新的沙律前菜,用上日本豆腐,豆味香濃~

香蔥吞拿碎卷 $98
壽司(盛) $280
2024-08-28
2024-08-30 0 瀏覽
去銅鑼灣買完少少野,跟住同朋友去食飯,難得Happy Friday,當然係要食好D,搵到一間日本餐廳,個名好特別,叫備長,餐廳入面好有日式Feel,仲有著住日本服飾既廚師😉Seasonal的餐牌也是不錯的選擇,提燈串、日本半熟豆腐、芝士牛舌免治棒、日本長崎雪仙腸等等【刺身(松)】刺身拼盤名為“松”,包含了三文魚二切、甜蝦二匹、魷魚一匹、油甘魚二切以及一種日本時令魚的二切。每一片刺身都切得薄而均勻,非常足料,性價比極高!!【美國安格斯牛柳串】肉食愛好者的最佳選擇,牛肉味重,而且脂肪分布均匀❤️【牛舌厚切串】牛舌厚切,超級滿足,牛舌的原始風味十足😎【浦燒鰻魚串】經典的鰻魚串,啖啖肉,好香鰻魚味☺️【日本長崎雲仙腸】經過烤炙後的腸串,好像午餐肉的口感,好Juicy【燒飯團】飯團外皮烤得微焦,食落口脆脆的,非常有趣😋好味指數:10/10 性價比指數:9/10

刺身(松)】

【美國安格斯牛柳串】
肉食愛好者的最佳選擇,牛肉味重,而且脂肪分布均匀❤️

【牛舌厚切串】
牛舌厚切,超級滿足,牛舌的原始風味十足😎

【浦燒鰻魚串】
經典的鰻魚串,啖啖肉,好香鰻魚味☺️

【日本長崎雲仙腸】
經過烤炙後的腸串,好像午餐肉的口感,好Juicy

【燒飯團】

飯團外皮烤得微焦,食落口脆脆的,非常有趣😋

好味指數:10/10

性價比指數:9/10
2024-08-29
2024-08-26 0 瀏覽
係銅鑼灣行完Sogo,就搵食,想食日本野🇯🇵,就搵左呢間餐廳🍴,餐廳環境都幾舒服,食物種類都幾多元化一黎就上左前菜,好fresh既蔬菜🥬壽司🍣 必叫🥰備長卷物 (海膽,三文魚子,吞拿魚蓉)一上枱,啲三文魚子係滿瀉既狀態🤣,一咬就爆汁,海膽都勁大舊,勁鮮甜,吞拿魚肉口感都好綿密,整個食落,除左滿足就係幸福,真係比得好大方😍燒物西京燒黑豚肉 :一層肥一層瘦咁,豬香味濃郁白鱔 :勁厚肉,口感彈牙飽滿,好鮮甜燒鰻魚 :勁肥美好食🤤,啖啖軟腍juicy燒蠔(蔥蒜醬油) :蠔🦪身都好大隻,都夠鮮鹽燒雞翼 主食野菜稻庭烏冬 :滿滿既蔬菜,湯頭清甜,烏冬彈牙燒飯團🍙 明太子 :飯團外皮燒得夠香口

一黎就上左前菜,好fresh既蔬菜🥬

壽司🍣 必叫🥰
備長卷物 (海膽,三文魚子,吞拿魚蓉)

燒物
西京燒黑豚肉 :一層肥一層瘦咁,豬香味濃郁
白鱔 :勁厚肉,口感彈牙飽滿,好鮮甜
燒鰻魚 :勁肥美好食🤤,啖啖軟腍juicy
燒蠔(蔥蒜醬油) :蠔🦪身都好大隻,都夠鮮
鹽燒雞翼

主食
野菜稻庭烏冬 :滿滿既蔬菜,湯頭清甜,烏冬彈牙

燒飯團🍙 明太子 :飯團外皮燒得夠香口
呢間位於銅鑼灣澳門日逸園大廈嘅備長,算係銅鑼灣入面嘅中價位既日料🇯🇵🎏價錢適中,但係不論係卷物定係燒物都絕對有驚喜💫餐廳全新裝修,喺裝修之前淨係提供燒物,但係而家又供應埋壽司同埋刺身🍣♥︎ 前菜🥬新鮮嘅蔬菜配埋麵豉醬,夾埋既清新味道又唔會太單調 卷物:♥︎ 備長卷
大推備長卷,性價比之最💰卷物爆料,海膽吞拿魚蓉同埋三文魚子多到壽司面都鋪唔晒,食落一啲都唔腥,超有滿足感燒物🍢:♥︎ 自家制免洽雞肉捧(付溫泉蛋)♥︎ 牛舌♥︎ 白鱔♥︎ 岩蠔🦪♥︎ 西京黑豚肉🐷串燒普遍質素都唔錯,特別推介岩蠔,蠔🦪既size成隻手掌🖐️咁大,好juciy。另外都推薦燒白鱔,白鱔有炭燒味,肉質爽脆🤤

♥︎ 前菜🥬
新鮮嘅蔬菜配埋麵豉醬,夾埋既清新味道又唔會太單調

卷物:
♥︎ 備長卷

燒物🍢:
♥︎ 自家制免洽雞肉捧(付溫泉蛋)
♥︎ 牛舌
♥︎ 白鱔
♥︎ 岩蠔🦪
♥︎ 西京黑豚肉🐷

2024-08-19 177 瀏覽
去完銅記行街,又係時間醫肚,去左食備長日本料理。備長壽司盛 有唔同嘅刺身,包括三文魚、油甘魚、赤身、甜蝦、甜蛋卷同鯛魚,每款都好新鮮又滑,特別係蝦同油甘魚份外鮮甜,打卡一流!備長卷清爽creamy嘅吞拿魚蓉做為基底,清新嘅蔥絲夾喺中間增加唔一樣嘅風味,細膩嘅海膽同粒粒飽滿嘅三文魚籽,提供咗特別嘅口感,每一樣食材都可以食得出新鮮,一啖落去超滿足!日式芝士年糕中間的流心芝士味濃郁,煙煙韌韌,外層鬆脆!煙肉芝士廣島蠔少少檸檬汁調味已經足夠,又濃又Creamy的鮮味在口中瀰,加埋topping的芝士和洋蔥煙肉,真系超好味!燒明太子飯團明太子是以鱈魚卵用鹽巴、紅辣椒粉、調味料浸漬製成。飯團外面脆卜卜,內裏明太子的味道鮮美濃郁,具有獨特的鮮味。 口感略帶嚼勁,魚子很小,咬起來很緊實。
去完銅記行街,又係時間醫肚,去左食備長日本料理。

備長壽司

備長卷

日式芝士年糕
中間的流心芝士味濃郁,煙煙韌韌,外層鬆脆!

煙肉芝士廣島蠔

燒明太子飯團

2024-08-16 88 瀏覽
媽媽食開日本嘢,又同我講想再食,上網睇咗啲食評,就揀咗呢一間,好近地鐵站,銅鑼灣一出行幾步就到上到樓個門口幾隱蔽,有黑色好靚嘅牆寫住金色嘅招牌名,開咗重重嘅門入去,見到環境都好乾淨企理媽媽揀咗蟹籽沙律,燒鰻魚,我再叫咗碗白飯俾佢餸鰻魚,另外佢又話想食羊扒,特別留意呢度嘅串燒需要每串最少兩串,所以我都有得食,另外再叫咗廣島蠔芝士煙肉卷,再叫多個熱食野菜稻庭烏冬,最後大食嘅我唔夠飽,叫埋個三文魚燒飯團,全部食物都好好食,特別讚一讚個烏冬,野菜份量超級多,唔同顏色鋪咗喺烏冬面,就好似韓國嘅石頭鍋飯嘅面鋪滿晒餸菜,好睇又好食

🍽️食物方面:刺身(松)💲280+海膽刺身💲128新鮮 每款最少兩份 海膽夾青瓜食白鱔💲90 厚肉肥美無骨豚之大腸💲40 切幼燒得好脆日本長崎雲仙腸💲48 幾得意牛舌厚切💲78 大大嚿啱食肉獸前菜💲28 生蘿蔔青瓜生菜解膩📷打卡方面:擺盤精緻有花花 嘢食擺埋一碟方便影🔈環境方面:播canto pop 有bar枱上菜收碟快 多人食 幾熱鬧Staff密密斟水 有籃擺袋 💬其他資訊:📍備長銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心26樓💰收+1, dinner人均💲380
🍽️食物方面:
刺身(松)💲280+海膽刺身💲128