2009-06-17 33 瀏覽
行到好攰,見間野有sofa位,諗住可以舒舒服服食坐低抖下食飯,諗住有4人sofa位坐 (我地有3個人),點知就俾左張3個人的sofa位(因一邊突左出黎),搞到坐得好逼...><自己唔係太舒服無咩胃口,只係叫左個沙律同Cream Burlee (本身諗住叫心太軟,但話賣曬)黎食。1. 三文魚沙律 - 只有依個叫OK咁2. 白汁磨菇長通粉 - 無記錯個朋友話個汁麻麻地3. 番茄汁大蝦天使麵 - 普通4. Cream Burlee - 差到不得了,個面唔脆,無蛋味 5. Dessert拼盤 - 麻麻地...

1. 三文魚沙律 - 只有依個叫OK咁
2. 白汁磨菇長通粉 - 無記錯個朋友話個汁麻麻地
3. 番茄汁大蝦天使麵 - 普通
5. Dessert拼盤 - 麻麻地...
三文魚沙律
白汁磨菇長通粉
番茄汁大蝦天使麵
Cream Burlee
Dessert拼盤
2009-01-22
食左個軟心朱古力, 好好味. 同埋忌lip面包, 佢d甜品都做得幾有心機同埋食左個白汁意粉同埋牛仔骨, 意粉味道ok, 牛仔骨都幾好, 但係碟頭細左d, 薯容好味, 佢應該係落左d牛油去整, 會再去食佢d甜品, 但正餐就未必去呢度食

薯容好味, 佢應該係落左d牛油去整,

會再去食佢d甜品, 但正餐就未必去呢度食
軟心朱古力
2009-04-09
軟心朱古力
2009-03-30 7 瀏覽
星期六行到厚福街食tea,試咗一客吞拿魚沙律窩夫。吞拿魚沙律普普通通,無乜特別;窩夫暖暖地,唔算十分鬆脆,帶點淡淡蛋香。就個人口味而言,都係擦格仔餅嘅花生醬及練奶好食D。同行好友試了海鮮湯烏冬,用料一般,賣相麻麻,仲有一股雪味,不合格。

[28/3/2009, Sat]

吞拿魚沙律窩夫
海鮮湯烏冬
2009-03-28
2009-03-07 153 瀏覽
我真的很後悔沒有先來看食評就進去, 因為被它的外表和manual 騙了...主要叫了兩個餐1) 番茄汁大蝦天使麵2) 鵝肝肉眼扒3) 烤雞沙律先說那個菜湯, 女朋友說好像溝了水一樣, 很希, 沒什麼味道, 先來了一個不好的開始之後, 那個番茄汁大蝦天使麵來了, 一吃那麵, 有超重的香草味, 但是沒有什麼番茄味... 麵本身已可以用難吃易容. 之後經典來了, 我幫她把蝦去殼讓她一吃, 她"妹"了兩下就吐出來了, 第一句說 "有沙", 第二句說"有很重的雪味", 很不新鮮.我本來也不太相信, 因為大蝦真的是很難整得難食的, 我自己也一試, 果然中招... 我自己也吃不下吐出來了. 再試第二隻也一樣... 於是立即拍下一個相讓大家看... 到鵝肝肉眼扒, 跟各位食評一樣, 問完我幾成熟, 結果是來了一片全熟的薄牛扒. 而鵝肝不知是不是本身不新鮮, 他們加了black pupper上去... 吃下時有點la 喉的感覺最後的結論是, 全餐最好吃是那盤沙律...所謂的沙律醬很久沒有食過這麼難食的一餐... 還要了我180元..以後絕不會再去!!!
主要叫了兩個餐
1) 番茄汁大蝦天使麵
2) 鵝肝肉眼扒
3) 烤雞沙律

最後的結論是, 全餐最好吃是那盤沙律...所謂的沙律醬

很久沒有食過這麼難食的一餐... 還要了我180元..

以後絕不會再去!!!
食到想嘔的蝦
2009-03-07
慶祝紀念
紀念日
  • 沙律醬
2009-03-05 370 瀏覽
尋晚o係尖沙咀搵野食, 唔想太貴, 又想試下新野, 就入左呢間食, 佢張4人枱, 3 個人坐都嫌迫我叫左海鮮長通粉(辣味番茄汁), 落單時個WAITER 話有少少辣, 我話OK, 餐湯要左粟米雞肉湯, 個湯超咸, 咸到唔想飲..長通粉黎到時, 個賣相同張相係超級唔同, 係超級, 差好遠O個隻, 仲要係勁辣, 辣到我根本入唔到口, 一路食一路出汗, 我平時都算食到D辣, 但係佢真係辣到好過份, 有乜理由西餐會整到咁辣架??? 最後我只係食左幾啖就無食到 真係食唔到..老公叫左西冷牛扒, WAITER 問要幾成熟, 老公要7成, 黎到之後又係好唔對路, 塊牛扒簿到好似食大x樂早餐d 牛扒咁, 勁細塊(老公話大x樂仲好味)...仲要係全熟, 根據我自己分析, 呢塊扒應該係醃過o既牛扒(類似凍肉鋪賣黎bbq o個隻), 一定要全熟食, 唔可以半生熟, $68比塊咁o既牛扒真係不知所謂另外朋友叫左三文魚意粉, waiter 話轉左煙三文魚, 朋友話ok, 意粉黎到時個賣相好似幾好, 點知朋友話好難食, d 汁超怪味, 又係要勁落芝士粉去遮住d 汁o既味道.. 本來想食完熱野先叫甜品, 因為佢me

最後我只係食左幾啖就無食到
真係食唔到..

本來想食完熱野先叫甜品, 因為佢menu d 甜品相好靚, 當然最後無叫到, 因為唔想再比錢佢地賺...

之後要去隔黎間甜品鋪再食多餐兼食埋甜品, 真係好浪費錢呀!

總括黎講呢間野真係不知所謂, 佢再唔改進下無可能o係尖沙咀立足到!~

• no
(非會員)
2009-03-04 362 瀏覽
again.. 像前幾位受害者一樣,被佢個還好的皮相呃左。入去前男朋友就已經反對,但我堅持。結果就出事了。d野食可以做halloween 特餐︰1. 羅宋湯︰極酸與極咸的完美配搭2. 芝士焗西蘭花︰還可以入口,芝士成碎片狀。但估唔到全晚就掂係佢。3. 焗海鮮飯︰第一次見到焗飯會變成粥。後悔無影相,請大家自行想像。4. 韓式鷄肉石鍋飯︰九唔搭八。只係講一樣,裏面人生食過最辛口的泡菜 (平日小女子食辣能力尚可),又唔香又唔酸。懷疑係用墨西哥極品辣油加工而成。唔係紅色的辣的白菜就叫泡菜!!香港居然有佢,仲係tst 旺區,真係一大污點。

again.. 像前幾位受害者一樣,被佢個還好的皮相呃左。

1. 羅宋湯︰極酸與極咸的完美配搭

香港居然有佢,仲係tst 旺區,真係一大污點。
  • 請自備
2009-02-26 1 瀏覽
我同女友先被佢店內的okay裝修吸引,然後再被佢餐牌上的照片吸引,於是決定今餐晚餐就到這間餐廳食。餐牌上的主菜可以加$10有餐湯或餐飲,由於我同女友落order時仍未決定飲湯還是飲品,於是先orde住一個三文魚天使麵及鵝肝肉眼扒。先講食物賣相︰同餐牌好大出入三文魚天使麵︰其實係煙三文魚,點解唔寫明,而係要落orde時由侍應解釋。好明顯個侍應都知要補充清楚,否則好多客都會誤會以為係新鮮三文魚。鵝肝肉眼扒︰鵝肝都似樣,問題係塊肉眼扒。叫得肉眼扒,點知只係同d快餐連鎖店份早餐的薄牛扒差唔多樣。諗返落order時個侍應仲問我要幾成熟。薄到咁仲可以分幾多成熟咩?味道︰三文魚天使麵︰夠清,因為完全無味道。鵝肝肉眼扒︰鵝肝味道都ok,但係塊肉眼扒就差到極。一d肉汁都無,食落口完全無牛味亦無肉質應有的感覺。最後,食到咁o既地步,我地最慶幸的是,冇加$10叫埋飲品,亦都冇叫甜品。

先講食物賣相︰
同餐牌好大出入

味道︰
三文魚天使麵︰夠清,因為完全無味道。

,食落口完全無牛味
亦無肉質應有的感覺

• 沒有
2009-02-12 7 瀏覽
一句講晒.....好唔掂...一個餐都食唔飽......根據佢野食O既份量,簡直完全唔抵...我叫左個牛柳配鵝肝餐跟意粉晚餐....佢地問我要幾成熟...我話五成...點知O黎到後...連塊鵝肝都係五成熟...點食呀(我肚痛一定會Complain)....D 意粉有"宿"味(仲要得一啖仔)...攪到我食完佢之後要去佢對面食多碗魚蛋粉先至飽....碗魚蛋粉平佢80%..好食過佢1000%....勸喻各位....凡搵食不可只看價錢及食物相....今晚就係俾佢所為O既平價及相徹底O甘欺騙左....
一句講晒.....好唔掂...一個餐都食唔飽...
...
今晚就係俾佢所為O既平價及相徹底O甘欺騙左....

2009-02-02 2 瀏覽
簡直可以用惡夢黎形容!同女朋友兩個人諗住是但搵個地方食晚飯,都唔要求好食架喇,點知神推鬼撞見到呢間野個環境都算唔錯就入左去。我點左三文魚天使面,餐牌張相入面係煎三文魚,但係個侍應話得煙三文魚,算。我女朋友就點蝦天使面。d天使面黎到既時候已經覺得唔妥,點解會聞到d藥材味ge?塊煙三文魚唔知係咩部位,賣相極為恐怖,不能形容!d野食食入口簡直就係難食!搞到我要落好多芝士粉遮掩番d味道,我女朋友全程都食得好唔開心,我都好無奈。講真,60蚊一個人食d咁既野折磨自己,不如去四圍都有既連鎖快餐店食好過,價錢又平d,樓上cafe都好食過佢呀。check番d食評先知呢間野咁唔掂,下次試新野都係要check清楚d食評先。今次買個教訓,下次絕對唔會黎呢間野食。
2008-12-17 20 瀏覽
又係因為甜蜜蜜太多人見對面有一間西式CAFE環境幾好就入去食個晚餐叫左個二人套餐要成188但係選擇都幾多兩個湯兩個前菜兩個意粉/PIZZA/飯/湯拉麵,再加餐飲同甜品. 先講個湯,紅湯本身冇味但佢落左好多TOBASCO. 個白湯聽住O係MICROWAVE叮出黎上面仲結左層"衣",味就OK.SMOKE SALMON CESAR SALAD O個塊3CM X 10CM 三文魚卷埋一舊似伴碟多一啖就冇左 之後就田螺盲味帶苦...好多油 6個五毫子個意粉就食到火文...忌廉汁煙肉什菌,D白汁都冇味,完全唔係CREAM SAUCE, 煙肉仲衰過用火腿一D煙肉香味都冇,又煎/炒香過,個什菌全部都係罐頭蘑菇黎O既咩叫什菌先?!?!完全成碟野都冇味!!自己煮點都會好食過佢我男友就叫左忌廉汁煙三文魚天使麵,(冇天使麵WOR!)咁就轉埋意粉成碟野都同我O個碟一模一樣!!仲要冇料! 因為佢個煙三文魚同個沙律O既一樣!!!!!!!得一塊卷埋O係中間!!! 我真係點可以咁樣比野人客食架? 間野知唔知佢地D野真係好難食?!點樣ITALIAN FOOD?之後叫餐飲, 我杯凍檸茶係全餐最好O既野黎架喇!! 男友就叫左

先講個湯,紅湯本身冇味但佢落左好多TOBASCO
,味就OK.
之後就田螺盲味帶苦...好多油 6個五毫子

咩叫什菌先?!?!完全成碟野都冇味!!自己煮點都會好食過佢
我真係

之後叫餐飲, 我杯凍檸茶係全餐最好O既野黎架喇!! 男友就叫左熱咖啡
熱咖啡半暖不熱D顏色仲怪怪地因為已經加左奶(有D似美祿O既賣相
我聞一聞...嘩!咩味?! 有D似火酒,又酸酸臭臭完全冇咖啡O個種香味

都唔知佢係點樣沖出黎!!!一間CAFE O既熱咖啡竟然可以差成咁

用滾水沖3合1都冇咁誇張難飲啦!!!

最後甜品都算入得口

咁就有85折再加一 179 ><
179兩個TST大把好野食啦
中伏了
熱咖啡!
2008-12-09
星期日下午(7/12),下午約了周生商量他大喜日子之事宜,相約在尖沙咀是因為準新娘在試裙,順道想試埋我的伴郎衫,但臨時有變無得試,於是就求其找間不是太嘈的地方,坐低慢慢傾,原先想找間樓上cafe,找尋途中行過厚褔街,見到這間也不錯,所以我和女友就進去了。因為周生未到,我和女友都未食野,所以就點了兩個下午茶餐,我要日式豬骨湯拉麵另加牛肉($5),女友就要朱古力cheesecake,唔記得女友飲甚麼,我就要熱咖啡。其實我預期碗所謂既日式豬骨湯拉麵唔會好食,除了做緊特價$18元碗仲要無(食送)外,另外一款選擇係韓式喇沙,可想而知食物質素會如何。終於碗拉麵來到,不明白為何會有這麼多黑白芝麻,再試湯底,很淡味,比起超級市場一包包日式拉麵的味精湯底更無味,不過牛肉、配菜和拉麵則尚算可以;女友的cheesecake反而有小小驚喜,女友食完說不錯,有芝士味和不濃的朱古力味。之後周先生來到,祇點了杯咖啡,但來到時我幾乎以為黎左杯涼茶,從外看怎樣也不似咖啡,而且加了少許奶已經很快變色,結果和我杯咖啡一樣,咖啡味似有若無。請注意,這個OK祇是給這裡的環境,因為我們坐在這裡差不多兩句鐘,尚算不吵!

日式豬骨湯拉麵(加牛肉)
朱古力(紐紋)cheesecake
疑似咖啡
呢日真係陰差陽錯....竟然入左去一間咁差嘅餐廳食野呢間野都算好嘢~我竟然俾左三個一分佢...破記錄!!先講野食~差到無論~介末汁焗雞扒飯 : 青介末汁焗墨魚石斑意粉 : 兩者一齊講唔好浪費我d字~貴,份量少(真係好細碟),唔夠汁,個汁味道怪,意粉太唸,飯太爛,雞扒難食之餘得半塊!墨魚無墨魚味,石斑好似塊煙肉咁薄!我同tama一邊食一邊鬧~堆單仲衰~ 要加一~ $117特登唔俾tips佢~ 多謝都無句~
呢日真係陰差陽錯....竟然入左去一間咁差嘅餐廳食野

呢間野都算好嘢~我竟然俾左三個一分佢...破記錄!!

先講野食~差到無論~

介末汁焗雞扒飯 :

青介末汁焗墨魚石斑意粉 :

兩者一齊講唔好浪費我d字~

我同tama一邊食一邊鬧~

堆單仲衰~ 要加一~ $117
特登唔俾tips佢~ 多謝都無句~
2008-11-17 7 瀏覽
11/11(二) 4pm失約若干次的友人C先生K小姐終肯現身,應邀出席是晚的飯聚.乘著下午的空檔,跟組長先行逛一下吃些茶點.走入厚福街的"One Cafe".略作粉飾的格局,黑襯白作主調.我倆坐於沙發座,點了下午茶兩客:煙三文魚沙律$26及蛋沙律窩夫$26.三文魚沙律--煙三文魚一小片,不甚富油脂;羅文生菜毫不爽口,不太稱意的凱撒沙律...蛋沙律窩夫--窩夫富麵粉香,不算脆口但質感輕柔;伴以蛋沙律,有點突兀!咖啡--首輪送上的咖啡半涼不熱;立時退回.次回的水準未見太大起色,入口不燙足以致命.再呷下去亦不外如事!沒服務,卻需付加一服務費,食物更是一塌糊塗;碰釘子的一餐!
11/11(二) 4pm

沒服務,卻需付加一服務費,食物更是一塌糊塗;碰釘子的一餐!
2008-09-03
今日同朋友黎呢度食tea,諗住都係Strawberry旗下0既cafe,應該甜品唔會難食得去邊,點知就出事....我叫左朱古力心太軟連雪糕,朋友叫左雞蛋沙律窩夫+熱檸水,唔知點解,我地預期好快黎0既窩夫遲遲未黎,終於熱檸水黎左,勁細杯,水又少,幾啖就飲哂,終於我地忍唔住盯住個廚房,有個著住白色廚師服0既男仔0係度一邊食住多士一邊同個女職員調笑,仲有另一位男伙記都係識得行行企企,咁0既service真係好唔掂!!!!好彩,最後位經理先生總算feel到我地呢檯客等到好唔耐煩,拿拿聲入廚房催,都要再等多幾分鐘,個窩夫先上檯,一睇就好有問題,好似d假野食咁(仲係擺左一段時間咁樣),我真係未見過睇到都冇食慾0既甜品囉>_<難為我朋友仲要食落肚,大拿拿廿幾蚊,仲要加一,真係好想叫回水!!!!我個心太軟當然更遲先黎啦﹗上檯0個一刻都冇咩,一拎個叉吉入去就發覺有事,點解個朱古力外層會咁似軟糖質地架?我都未試過食心太軟要咁出力,而流出黎0既朱古力一d都唔熱囉﹗好失望呀!!!0個一球雪糕又唔知點解勁多冰塊,好似食刨冰多d,總之好唔滿意,絕對唔值42蚊再加一呢個貴價!!!!!真係有d嬲,呢度

我個心太軟當然更遲先黎啦﹗上檯0個一刻都冇咩,一拎個叉吉入去就發覺有事,點解個朱古力外層會咁似軟糖質地架?我都未試過食心太軟要咁出力,而流出黎0既朱古力一d都唔熱囉﹗好失望呀!!!0個一球雪糕又唔知點解勁多冰塊,好似食刨冰多d,總之好唔滿意,絕對唔值42蚊再加一呢個貴價!!!!!真係有d嬲,呢度佈置得幾似cafe都冇用,竟然將甜品搞到咁難食\../
勁難食0既心太軟
2008-07-08 20 瀏覽
我同男友剪完頭髮,好耐未去過厚福食野,是但行入一間,好難食ga三文魚凱撒沙律,士多啤梨焗豬扒飯,唔知點解咁叫?無Strawberry味!豬扒過熟!無下次
無下次