2024-01-10 38 瀏覽
今日一於試下來到市民都讚的La Maison du Chocolat. 首先,個Maracuja Island簡直係藝術品,現場見到真係即刻心動🥰。外層個朱古力ganache,滑得嚟又唔膩口,犀利哂!夾雜嘅椰絲蓉同熱情果mousse,層次分明,椰香飄逸,熱情果的酸甜排隊入味。朱古力mousse雖然係主角,但俾果味做咗支援,有種好味道嘅互補,真係好過癮!至於decaf latte,老實講,飲完之後,個人咖啡癮真係得到滿足。啱啱好嘅bitterness,先唔講咖啡嘅芬芳,光係個順滑嘅口感,都已經贏嗮好多咖啡店。😋最後,要提一提佢哋嘅雪糕——就算冇試到人氣爆燈嘅caramel口味,個Tokaji Spice嘅雪糕都絕對唔會令你失望。個濃厚嘅朱古力本色無得輸,加埋Tokaji香料嘅微妙提香,每一啖都係味蕾嘅享受。試完之後,只會令你更加期待下一次嘅味道探險🍨!呢次嘅食評,真係要讚佢哋嘅產品,都係咁能夠keep住咁高質素,夠晒精緻,絕對係巧克力愛好者唔可錯過嘅據點!

據說,女性喜愛吃甜食是跟女性荷爾蒙有密切的關係。身為女孩子的我,愛吃甜食可說是宿命使然。 前幾天是白色情人節,忙碌的他早已表明自己不是日本人,不知道甚麼是白色情人節,卻在正日偷偷地跑到老遠買La Maison du Chocolat 的馬卡龍,說是情人節的回禮,真鬼馬!馬卡龍味道再甜也不及心甜。 據知店面裝潢秉承簡約典雅的設計理念,以深棕色為基調,與店中率性的品牌商標相襯,彰顯著低調奢華的尊貴品味。 食物方面,雖然馬卡龍非品牌主打食物,質素和味道卻叫人驚喜回味,比起那些自稱為馬卡龍專門店更為出色! 男朋友為我挑選了六款味道,分別為牛奶朱古力、榛子、焦糖、熱情果、雲尼拿,還有一款忘記了XD 微甜的表層,加上一咬開那鬆脆的口感實在叫人痛快。外表看起來雖然有點乾巴巴,但咬開濕度適中,一點也不「痴牙」。濃郁的朱古力加上不同配料,兩者味道十分配合。 總括而言,價錢雖較貴,但食物味道和質素確是出色,可回購率非常高。

2015-03-14
2015-01-26 1086 瀏覽
1月1日NEW YEAR DAY!  為食停不了, 由除夕假期開始早午晚不停食、食、食--- 返到屋企想食少少甜嘢醒起阿弟送我的聖誕朱古力未開封, 唔...一來今日係新年當然是好日, 二來費事阻住個零食架啦, 一於等我清咗佢啦!        La Maison du Chocolat朱古力棒食後報告:  寫完!  Yeah-Yeah-Yeah!!  --- 咁樣肯定出唔到啦, 雖然最簡單直接的就是以上所言, 都唯有乖乖的寫落去... 以上的是隨便從網上找到的介紹, 相比起G記在香港, L的店子實在很少, 只有三數間, 曝光率不高, 價錢比起G記有過之而無不及!   而G記近年的大眾化已使它在我心中成為一個普通品牌, 吃得多了, 近年收到也不會有什麼期望.  反而之前在此見過其他食家寫的食評, 對L品牌的印象偏向好!  何況我睇過有網絡文章內文大意上寫道:   嘩~ 真的嗎?!    咁這盒朱古力棒又加上是第一次食, 始終有點期待, 加晒分啦!  況且阿弟買得俾我的, 肯定是"好嘢", 我知的~  多謝阿弟!其實關於朱古力, 於我來說, 除了那些花樣多多的包裝朱古力我會'為食'好想

La Maison du Chocolat朱古力棒食後報告:  [香、濃、滑!] 寫完!  Yeah-Yeah-Yeah!!

[La Maison du Chocolat是世界知名的高級朱古力品牌,專門店現已進註巴黎、倫敦、紐約及東京。所有朱古力均於巴黎以人手製造,而糕點則於香港焗製。。。] 以上的是隨便從網上找到的介紹, 相比起G記在香港, L的店子實在很少, 只有三數間, 曝光率不高, 價錢比起G記有過之而無不及!   而G記近年的大眾化已使它在我心中成為一個普通品牌, 吃得多了, 近年收到也不會有什麼期望.  反而之前在此見過其他食家寫的食評, 對L品牌的印象偏向好!  何況我睇過有網絡文章內文大意上寫道: [巧克力迷如果覺得G記是名牌, 肯定未見識過L這種絕色美人, 見過的只會覺得G是庸姿俗粉!]   嘩~ 真的嗎?!    咁這盒朱古力棒又加上是第一次食, 始終有點期待, 加晒分啦!  況且阿弟買得俾我的, 肯定是"好嘢", 我知的~  多謝阿弟!

其實關於朱古力, 於我來說, 除了那些花樣多多的包裝朱古力我會'為食'好想試吓之外, 我最喜歡的始終是黑朱古力, 無論有無果仁/乾果, 牛奶朱古力及白朱古力都不是我杯茶! 因為阿弟唔知我對朱古力的偏好, 所以他送我的這一盒朱古力棒, 內有3款味, 分別是椰子味/牛奶/及黑朱古力。如果我自己買, 根本不會買有椰子味的, 嘻-嘻, 阿弟送的, 點都要試呢!   椰子味很濃, 如不好椰子的, 真是不要試了...牛奶朱古力棒, 朱古力入口很順滑, 其實是不錯的, 以上兩款都偏甜但真的很滑, 靚嘢真係靚! 這兩款口味雖然都不是我所好, 但不得不承認確是幾好味的!   剩下來的黑朱古力的味道香濃亦很滑,當然不會有苦澀味, 食吓一支又一支, 轉眼間一盒就俾我清理好了。 Honey試了一支後話: [朱古力我一向o麻o麻地, 轉頭先啦, 妳自己食住先啦~]  OK!  收到, 明晒! ...轉過頭我不自覺清晒呢盒喇, Sorry!!!!  下次請早~

2015-01-01
3 分鐘 (外賣自取)
其他
2013-11-29 1415 瀏覽
今次聖誕節La Maison Du Chocolat推出了"仲冬夜之夢"禮盒,盒內有六款全新口味的朱古力,朱古力迷絕對不能錯過!個人最鍾意食牛奶朱古力,今次以牛奶朱古力做成的有梨子牛奶朱古力蓉和牛奶鳥結糖。梨子牛奶朱古力的餡料是糖煮阿爾卑斯山脈威廉梨,帶清香的梨味,不過我有同事就覺得似藥水味,這感覺則見人見智。至於牛奶鳥結糖,入口煙煙韌韌,朱古力味蓋過了鳥結糖的牛奶味,可謂美中不足。至於純黑朱古力就有Noire de noir、純黑榛子、"Blanc de Noirs"香檳和純黑鳥結糖。純黑鳥結糖毋須多作解釋,純黑榛子則是則是不少同事的心頭好,無他,帶Nuts的朱古力永遠受歡迎。至於有鹿仔圖案的Noire de noir便是純黑朱古力配純黑朱古力蓉,黑鬥黑的選擇,黑朱古力粉絲又點可以錯過呢?至於"Blanc de Noirs"香檳就係我的至愛,酒味不算太濃,隱隱嚐到葡萄的酸味,而朱古力面的糖粒則是不錯的點綴,令朱古力味更加突出。
仲冬夜之夢
2013-11-27
仲冬夜之夢
2013-01-31 1124 瀏覽
親友送上一盒有二十款不同口味的法國朱古力,品牌標誌象徵印地安人用來厭碎可可豆的微彎石桌及石棒。禮盒包裝低調有品味,未打開禮盒,已能聞到香醇的朱古力味。此品牌的朱古力,可可濃度高,是喜愛濃郁朱古力人仕之選,但抱歉這不是本人杯茶,人生已有很多苦惱,為何要自找苦吃?故甚抗拒極黑朱古力,一直較鍾情牛奶朱古力。不過這盒什錦朱古力中有數款黑朱古力也頗值得介紹: Andalousie,餡料充滿檸檬皮香氣的黑朱古力蓉;Chiberta,朱古力蓉更軟滑,口腔會瀰漫橙香,令我像置身西班牙的橙花樹林中;Zagora,黑朱古力蓉夾雜清新薄荷葉的味道。三款味道都和諧有層次,不會太苦,太甜或太突兀。不過此店的朱古力撻及Eclair更得我心!
不過這盒什錦朱古力中有數款黑朱古力也頗值得介紹:

不過此店的朱古力撻及Eclair更得我心!
2012-11-03 1011 瀏覽
有禮券換餅, 又有新野試. 可惜沒有招牌焦糖泡芙賣1. 紅莓朱古力蛋糕條 $55 - 紅莓黑朱古力味MOUSSE加脆餅底2. 朱古力正方蛋糕 $60 - 朱古力醬BROWNIE3. 栗子蛋糕 $60 - 很多栗子蓉的脆脆蛋糕, 比連鎖店好吃 4. 焦糖馬卡龍 $25 - 超多餡的馬卡龍, 微苦濃郁的焦糖, 難得不太甜, 驚喜 1,2款並未出眾, 3, 4款可以一試. 包裝非常精美.
有禮券換餅, 又有新野試. 可惜沒有招牌焦糖泡芙賣
2. 朱古力正方蛋糕 $60 - 朱古力醬BROWNIE

1,2款並未出眾, 3, 4款可以一試. 包裝非常精美.
題外話/補充資料: 最近食評不容易刊登, 我不是有時間/資質寫到業餘食家水準的人. 簡潔便可. 這個原本是輕鬆自由分享的平台, 現已變質 - 鬥寫得多, 夠詳盡. 我不喜歡像做功課像被老師批改的感覺, 在此收筆.
2011-11-28
10 分鐘 (外賣自取)
  • 焦糖馬卡龍
  • 栗子蛋糕
2012-10-09 818 瀏覽
今次黎到 La Maison du Chocolat, 試佢既朱古力甜品。店鋪出面有一個 sitting area, 環境唔錯, 買完可以即刻享用 點了一款 chocolate and raspberry 既甜品。$60 一件有點貴, 不過 La Maison du Chocolat 既產品係比其他既地方貴少少,所以還可以接受, 畢竟我久仰佢既大名好耐! 而且, 並唔係間間店鋪都有甜品售賣,既然一場黎到, 一定要試一試。呢件蛋糕既造型做成圓筒形, chocolate tube 幾特別。裡面既 chocolate mousse 同 fruit jelly 好冰凍, 食落涼涼地, 好 refreshing。值得一讚既係 chocolate mousse 好滑, 好 rich 既朱古力味道。外面既朱古力漿好濃好黏, 不過偏甜了少少。

éclair
所以還可以接受, 畢竟我久仰佢既大名好耐!
而且, 並唔係間間店鋪都有甜品售賣,
既然一場黎到, 一定要試一試。
chocolate x raspberry cake
香濃朱古力
外面既朱古力漿好濃好黏, 不過偏甜了少少。
2012-08-29
éclair
chocolate x raspberry cake
香濃朱古力
2012-09-22 659 瀏覽
有機會試到佢地既馬卡龍係因為朋友請的...令我第一次認識到lee個牌子...仲一試愛上佢地既朱古力...佢地既馬卡龍入面係佢地好出名既朱古力蓉...朱古力蓉軟滑濃郁...無人能及...馬卡龍雖然都係甜,,,但唔會甜到入唔到口...好有小小脆身...一次過可以食3件..
有機會試到佢地既馬卡龍係因為朋友請的...
佢地既馬卡龍入面係佢地好出名既朱古力蓉...
朱古力蓉軟滑濃郁...無人能及...
2012-09-12
外賣送餐
2012-04-29 589 瀏覽
朱古力口味的éclair, 好味到不能形容!朱古力味濃厚又香, 尤其中間的cream很香滑, 不會過甜又不會苦, 而且質感薄薄的, 明顯沒有太多空氣夾雜, 順滑到不得了 絕對要一試!($50)栗子朱古力蛋糕也很好吃, 整體不錯, 但卻沒有期望中那麼有驚喜而且要60多元, 覺得有點不值
朱古力口味的éclair, 好味到不能形容!
而且質感薄薄的, 明顯沒有太多空氣夾雜, 順滑到不得了

絕對要一試!($50)
而且要60多元, 覺得有點不值
2012-04-12 538 瀏覽
這天身體不適,只好將本來計劃好的大吃大喝改成在公司附近來點甜頭,恰逢La Maison Du Chocolat在海港城開了臨時舖頭,就買了三件餅,外加老佛爺的千層酥和兩件macarons,來個午後小甜聚~老佛爺寫過不少,這裡就只簡單寫寫La Maison Dy Chocolat的餅個人對朱古力的熱情一般,對栗子口味的蛋糕卻情有獨鍾(但對栗子其實一般,也真古怪…),這裡的栗子蛋糕栗泥格外香甜,沒有很重的忌廉修飾,但糖分較重,下層則分別是栗子蓉、海綿蛋糕和朱古力脆脆混合核桃粒,酥脆而富有層次感焦糖泡芙條是這裡的必試甜品,焦糖餡兒甜美飽滿,一咬下去焦糖餡兒還會爆出來,焦糖香滿溢,外皮也酥軟充滿牛油香,再配上表層甜美的焦糖醬,絕對是甜魔的必修功課這裡的主角當然是朱古力,這件朱古力蛋糕乍一看像是brownie,但口感卻來得更濃郁濕潤,質感和sacher有點相似,只不過朱古力更醇厚記得兩年多前曾經品嚐過這裡的甜點,當時除了焦糖泡芙條也不覺得驚艷,現在卻覺得朱古力口味的蛋糕也很好吃,不知是這兒進步了,還是自己變得更饞了?

外賣自取
一份小心意......是在3月7日收到的, 目的是什麼? 竟然係因為3。8婦女節!ANYWAY, 送禮的人, 其實都係巧立個名目, 送禮的原因, 事實上, 是因為有事相求嘛~ 幫到的都幫~ 入正題, 個朱古力, 唔好睇佢細細盒, 食起上來, 都有點HEAVY, 因為個朱朱力超RICH, 食落口, 覺得好有POWER. POWER是因為很久沒吃到這麼細滑, CREAMY, RICH的朱朱力了!! 我吃了一粒粒的小朱朱力, 沒餡的, 細細粒, 應該是75% COCOA的, 很濃的朱朱力味, 很純, 吃了, 會令人馬上想要多吃一粒~好, 馬上再試一下4方形的朱朱力. 再來的, 是那顆平滑面的朱朱力, 一咬, 嘩, 入面D TRUFFLE即刻出黎, 超滑的TRUFFLE, 亦係好濃的朱朱力, 估都係75% COCOA的~其他的朱朱力, 同同事分0左喇. 下次可以再試.~不過每個同事都話好好食 多謝~

好, 馬上再試一下4方形的朱朱力.

其他的朱朱力, 同同事分0左喇. 下次可以再試.~

不過每個同事都話好好食

多謝~
2012-03-07
2012-03-20 368 瀏覽
記得從前在IFC的那間近三號碼頭的La Maison Du Chocolat也賣熱朱古力的...但搬了舖位後便不再賣要喝的話便要走到太子大廈去買...因為我實在說要喝La Maison的熱朱古力說了很久,容生在上船往長洲前便走去PB買了上一次喝的時候感覺過份酸,不知道原因是溫度控制還是可可豆的品種這次酸度消失了...大概證明上一次問題的源頭是溫度控制...礙於上一次的經驗,喝之前還是先打開看看果然表層仍是滿滿的可可脂...自己去學做朱古力甜點時,老師曾解釋過朱古力要融得滑,就一定要耐心隔水融隔水融出來的熱朱古力質感很滑很漿,而且冷卻以後就會凝固成固體朱古力老師還補充如果用微波爐融的話,便會融出一層可可脂...質感便會下降...很明顯地...La Maison的熱朱古力冷卻以後就算能凝固...質感也會變得很不同既然朱古力融到可可脂被分融,濃滑感便明顯下降始終可可脂就是朱古力潤滑的關鍵說白一點...就是會分別喝到一層油和有點粗(白話就是「鞋」)的熱朱古力當然,可可香仍在,而且甜度也很適中(畢竟真的是用高質素朱古力製成的)但為何融朱古力的技術卻讓口感變得這麼不討好...?雖然這杯熱朱古力證明

要喝的話便要走到太子大廈去買...
La Maison Du Chocolat Hot Chocolate

礙於上一次的經驗,喝之前還是先打開看看
果然表層仍是滿滿的可可脂...

既然朱古力融到可可脂被分融,濃滑感便明顯下降
始終可可脂就是朱古力潤滑的關鍵
但為何融朱古力的技術卻讓口感變得這麼不討好...?
雖然這杯熱朱古力證明了La Maison用來做熱朱古力的是真材實料的巧克力而不是即沖朱古力粉...
但既然反正要走到太子大廈買一杯HKD50但口感欠奉的熱朱古力
倒不如在置地買一杯不用HKD40但香濃滑且有特色的熱朱古力了...

喝完之後忍不住立刻約朋友找日去分域碼頭...
2012-03-15
2011-02-28 290 瀏覽
Caramel éclairMmmmmmm The cold, creamy filling oozing out and the layer of rich, sticky caramel coating on top blend together in your mouth and is just pure yumminess. It also was not as sweet as I had expected/ worried it would be. There was also enough filling to occupy the whole length of the eclair. However, I felt that the puff pastry could be ‘puffier’… And, $45 is quite steep, even if it comes in a cute takeaway box.
Caramel éclair
Mmmmmmm

外賣自取
Another Friday indulgence for me, Chocolate Raspberry Bûche, La Maison du Chocolate's Christmas 2010 creation. What can I say? It's every bit as fantastic as it looks! A perfect balance of textures and flavors. Soft, smooth, crunchy, chewy, sweet, rich, chocolatey, sharp, with an explosion of runny tangy raspberry in the middle. Wonderful!As it's super hard for me to get just one...we also ordered the Chestnut cake.The combination of textures and chestnut flavor is there...but in comparison to t

The combination of textures and chestnut flavor is there...but in comparison to the chocolate raspberry bûche, this is a lot more...subtle.
TGIF!

2010-12-10
  • chocolate raspberry cake
Today, I went for their Chocolate Sorbet, despite being tempted by other flavors such as Tonka Chocolate, Dark Chocolate Ice Cream, Salted Caramel Ice Cream, or Raspberry Sorbet.I figured, since it's La Maison du Chocolat, it'd be silly not to order something chocolatey. But since it's so hot out there, I don't think I can handle anything too rich or creamy, so sorbet it is.It was perfect. Not too sweet, not too rich, not too creamy. It's perfectly light, with just enough sweetness, but still ch

It was perfect. Not too sweet, not too rich, not too creamy. It's perfectly light, with just enough sweetness, but still chocolatey and smooth. I find the HK$56 per pot pricing steep, so it is not something I will be having every day.

It was a perfect treat for a busy Friday nonetheless ;)
Chocolate Sorbet
2010-08-27
$56 (宵夜)
Chocolate Sorbet
  • chocolate sorbet