ho1985

ho1985

跑,係為咗食更多。
每到週末周圍飲飲飲咖啡。
訊息
正顯示第 110 篇(共 53 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
香蔥芝士煙肉粟米焗薯
香蔥芝士煙肉粟米焗薯
2016-04-29
是次消費
每人約$50 (下午茶)
MAY 16

喺銅鑼灣HKU SPARE上啲short course,完咗都係3點幾! 見到學校出面有個易拉架,原來對面都有樓上cafe,咁就上去試下啦。 呢間薯仔屋喺四樓,入到去過下真係以為去咗兒童王國,呢度好多我呢啲80後嘅童年回憶合金玩具,但同時間,呢度又好多呢一代嘅真人兒童喺度!我叫咗一個下午茶餐,先嚟一個焗薯,啲料就快要爆出嚟咁濟! 個薯仔焗到好冧,好似薯蓉咁樣!上面個bacon 好香口,唔錯。前兩日聽收音機話意粉算係最健康嘅食物,再加上蕃茄,真係健康之選! 呢個茄汁意粉唔錯,份量啱啱好,如果太大碟嘅話真係好難頂,呢個酸酸...
招牌龍蝦早餐
全家幅
龍蝦全日早餐
2016-01-16
是次消費
每人約$240 (午餐)
JAN 16

本人逢星期六都會過海上堂,但咁啱今日呢堂cancel class,但車已答,就梗係搵間好嘢食嚟TUM 吓自己啦! 本身好鍾意樓上cafe 及 all day breakfast,嚟到銅鑼灣真係好多選擇,途中又想試啲非連鎖嘅cafe,希望會有啲驚喜,唔洗千編一律食同樣嘅嘢嘛。 當由SOGO 行過去Times square,途經電車路地下門口位見到個牌,就上咗嚟試咗呢個奢華嘅all day breakfast 小桃咖啡室門口真係唔係好特出,應該話係難搵呀! 佢嘅入口係電車路格離,因為係樓上鋪,同係大廈入面,基本上你唔係熟架部,你都唔會無啦啦走到上去。(又係土地問題...
薯仔沙律
薯仔沙律
巴馬火腿意大利飯
巴馬火腿意大利飯
2016-01-11
是次消費
每人約$120 (午餐)
JAN 16

今日Lunch 時間,約咗朋友上嚟呢度食午餐,上到嚟見呢度唔多人,啱晒同朋友下晏時間係度慢慢傾吓計,或者傾吓生意都一流。 坐低後,朋友極力推薦我食羊架,佢話呢度啲羊真係好正,又冧又成咁... 但好可惜本人小食羊,所以最後都係點咗另一樣午餐 tongue 其實佢嘅set lunch 都ok,食佢個室內環境都有啲值回票價。 但下晏嚟今日呢個時間真係有啲靜,我坐咗一陣都冇乜人,得番我同朋友,佢啲檯都分得好開,建議兩三人平日可以上嚟傾吓計,望吓條街都別有一番風味。 star 店主好friendly,冇啦啦走過嚟搵計傾,話下晏呢度真係小人啲,因為要...
pipi22
這篇是 [非食評]
豉椒牛肉炒河
豉椒牛肉炒河
2016-01-06
是次消費
每人約$40 (午餐)
JAN 16

長沙灣食lunch ,識食梗係食下午茶。 前兩日睇同事講話呢間嘢夜晚幾正,等唔到夜晚,嚟個下午茶試試佢先啦不如。真係估呢度唔到,佢啲餐具其實都幾正,味都幾好,但都係嗰句,個汁有啲咸得濟。 嚟起呢度食飯,不如試吓吖。
這篇是 [非食評]
星期四午餐 - 椒鹽豬扒
星期四午餐 - 椒鹽豬扒
2016-01-07
是次消費
每人約$40 (午餐)
JAN 16

返工地方轉到長沙灣,周圍都係港式茶記,真係有排食,但今日首先食個扮晒番鬼佬嘅瑞士咖啡室。 相信好多朋友都去過唔同地方嘅瑞士,本人都唔例外,長話短說啦。今日先嚟一個普通的午餐 - 椒鹽豬扒飯。 睇佢個賣相唔係太討好,但豬扒味道唔錯,可以一試架!
爽腩
2016-01-02
是次消費
每人約$35 (午餐)
JAN 16

星期六是日進修,但上堂前要填飽個肚是常識吧。 小弟好鍾意食牛,灣仔咁多清湯腩食店,今日先試呢間! 睇一睇個餐牌,E,牛嘅好多部位都有得食喎。如果牛食家都知,好多同類鋪要食啲靚牛都比較貴,最緊要係份量仲要好少,食極唔飽嗰隻,但呢度個價錢真心唔錯。chopstick今次食佢個爽腩,其實都幾正,入口好爽,肥肥哋,但都有啲肉畀到口感。 但可惜係底好少,有啲覺得唔夠食。lol
tjhwong
烏卒卒卷
烏卒卒卷
炸雞
炸雞
60分鐘 (堂食)
2015-09-30
是次消費
每人約$180 (晚餐)
OCT 15

久仰大名,沙田等位一定要remote 攞飛,唔係等到頸長,每樣嘢份量啱啱好,好desent。 係放假前(10.1) 一晚去沙田食飯,叫咗4樣嘢嘢食唔大碟,可以叫多幾點試,唔會太飽。 但佢話辣嘅嘢真係可以好辣,唔得嘅朋友真係要三思..... 佢嘅啲人動作唔係好smooth 嗰啲,每嘢request 都要等一吓....或者係咁所以等得耐?
3 推介
狗狗震
專食CHEAP野既人
param ham ,蝦,蜜瓜
param ham ,蝦,蜜瓜
steak & egg, steak, seafood paella
Spanish Josper Oven ''Grilled U.S. Brandt's Family Steak
OMG seafood paella
OMG seafood paella
Spanish josper oven
2015-09-20
是次消費
每人約$426.8 (午餐)
OCT 15

係數日前book 位,所以唔洗等,一上到去就有得坐得,仲要係"卡"位tim~lol今日小弟三人行,揀咗三個餐,order 完都要等一陣子 (30分鐘到),但呢個時間先係最吸引嘅時間,事關佢個semi buffet 係主菜。 好可惜冇影佢張食物檯,所有嘢食都好吸引,小弟特別喜愛param ham 蝦 同芝士叫咗三個course share,steak 確係最正嘅一個,佢個steak 牛味好勁,加mustard 真係牛人至愛今日仲有個特別甜點
3 推介
艾琳熊
霖迪
Texa's BBQ burget combo
Texa's BBQ burget combo
Texa's BBQ burger combo
2015-09-20
是次消費
每人約$100 (午餐)
SEP 15

星期六,朝早打完波肚餓是常識吧?食包包食飽都係常識吧? 嚟到天后,搵burger 見到呢間門面一啲猶豫都無就衝咗入去。 座位唔錯多,美國餐廳,有得聽住歌畀你慢慢食都係慣例。 燈光唔會太光,見到都有幾對情侶,都應該啱地方拍拖。
ice latte
egg benedict
熱奶茶
2015-09-04
SEP 15

是日放假,出到去平時比較少去嘅新蒲崗試咖啡/奶茶,聽聞好出名。 因為正值食飯時間,人數都好多,所以忘記咗影吓室內裝修及門面佈置。 佢門面都好靚,係呢區小店真係少見。室內修橫都唔錯,但都係少店,唔好太大expectation 會座得無比舒服。
2 推介
艾琳熊