Yuki小妹

Yuki小妹

我是 Yuki小妹
訊息
正顯示第 110 篇(共 80 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
Earl Grey Garden
Earl Grey Garden
OCT 13

今年生日多謝一班好友為我送上 Smile 既Earl Grey Garden! 蛋糕賣相雖然簡約, 沒有華麗豪裝, 但不失高貴優雅! 而且海綿蛋糕味道帶有淡淡Earl Grey 茶香, 極討我歡心! 多謝給我一個微笑既生日!
每人約$110
OCT 13

一向鍾情日本, 對日本人主理既餐廳格外有信心, 知道呢度仲會用一啲有機蔬菜煮食, 已經想嚟試好耐! 咁啱有同事生日, 當然提議嚟呢間日式小店試試! 一行10人嚟到已經似包場一樣, 好彩一早有訂位! 呢度環境簡約, 雖然採用 Open Kitchen, 但唔會攪到大家一身油煙味! Lunch Menu 有十多款選擇, 仲有詳細簡介, 已見日本人既細心! 定食會錢約 $90 - $120, 亦算合理! 可能人多關係, 上菜唔算快, 可能係慢工出細貨! 當其中兩個同事既魚生定食送到0既時候, 大家都起哄, 因為眼見魚生飯個樣真係好生鮮, 好吸引! 大...
每人約$50
OCT 13

同友人去完大坑食日本野之後, 再轉戰銅仔血拼, 諗起呢間新開 Via Tokyo, 而友人又喜愛抹茶糕, 便提議到呢度試試! 店子細細, 只有約10個位, 選擇唔算多, 價錢有點貴! 最後選脆米白玉牛奶雪糕及生果抹茶雪糕餡蜜脆米白玉牛奶雪糕 - 牛奶味濃, 喜愛牛奶味0既朋友可以試試生果抹茶雪糕餡蜜 - 抹茶味唔及 Sweets House Cha Cha 咁好味, 雪糕份量唔多 整體嚟講, 只可以話一試無訪!
每人約$90
OCT 13

韓國熱衝到香港 ~ Time Square 食通天都要嚟襯熱鬧, 將韓風 School Food 帶到香港! 經過幾次都見人頭湧湧, 幸好今日午飯時間, 等10分鐘就可以入到, 終於可以一試! 今次試咗烏卒卒同埋卡邦尼年糕, 前者係一個小辣既尤魚小飯卷, 尤魚唔硬, 加埋小小爽口辣泡菜, 口感味道唔錯! 反而卡邦尼年糕就無乜特別, 可能食慣咗辣汁年糕, 此終覺得佢同辣汁係夾啲! School Food 地方唔大, 座位同食品選擇亦算少, 如果當一至兩個人開飯0既時候可能先會諗起佢, 如果人多食飯, 都係會搵返啲等位方便啲0既餐廳會好啲!
1 推介
keke小爱
龍蝦
龍蝦
鵝肝
鵝肝
迷你魚生飯
迷你魚生飯
0分鐘 (堂食)
每人約$360
OCT 13

今年生日同友人嚟過海賀一次, 因為覺得食物同環境唔錯, 決定媽咪生日再嚟一次! 同上次一樣, 我都係要咗龍蝦牛肉套餐: 先嚟一個沙律清一清味蕾前菜有熟帶子, 味道可以主菜: 半隻波士頓龍蝦配麵豉汁 - 賣相靚之外, 龍蝦肉新鮮可口主菜: 鵝肝 - 外脆內軟薄燒美國肉眼牛肉 - 半生熟剛好, 肉味濃迷你魚生飯 - 大部份餐廳通常會係炒飯, 但係呢度係迷你魚生飯, 以我而言, 魚生飯比炒飯更好食! 媽咪要既三文魚扒加帶子, 色香味俱全!整體嚟講, 環境同食物質素都唔錯, 以三百多元就可以食齊龍蝦, 鵝肝同牛肉都算係實惠之選!...
水果茶 / 玉米肌起可頌
水果茶 / 玉米肌起可頌
士多啤梨鬆餅
士多啤梨鬆餅
香橙煙鴨沙律
香橙煙鴨沙律
45分鐘 (堂食)
每人約$120
OCT 13

雖然平日係銅鑼灣返工, 但係咖啡弄一定唔會係我午飯選擇! 要嚟咖啡弄, 當然要選一個好時間! 週末係佢開舖前嚟等一陣, 就可以係第一輪安然入座, 早少少起身係值得! 冰凍水果茶 / 玉米肌起可頌 一向大愛酸既食物, 水果茶入面加有新鮮生果同埋熱情果汁, 感覺幾fresh! 半溶芝士加牛角包, 味道唔錯, 但如果包身再熱一啲會好味啲!士多啤梨鬆餅 幾乎每枱必叫既鬆餅, 士多啤梨新鮮, 再加上雪糕鬆餅, 一凍一熱, 好食! 雖然友人覺得餅身唔夠脆, 但我覺得整身都算唔錯! 香橙煙鴨沙律 暖暖鴨肉一啲唔嚡, 好食! 沙律菜亦夠新鮮, ...
5 推介
decolbie
這篇是 [非食評]
每人約$250
SEP 12

上次到過 102 試過下午茶, 今晚應朋友要求, 去到118樓最高0既空中酒吧 Happy Hour! 7點到達人唔係太多, 但好似位置都未能安排, 只好先坐室內, 幸好15分鐘後可以安排window seat! 可以欣賞住咁靚0既夜境同朋友把酒談心, 心情多好!
生日
每人約$500
SEP 12

每逢生日, 表姐同表妹都會同我食飯, 雖然平日各有各忙, 唔係經常見面, 但係感情其實都唔錯! 多謝你地唔駛我生日獨唱零時十分, 哈哈! 先送上welcome drink, 清一清口腔, 味道清新, 為忙碌0既一天打打氣!煎鵝肝 ~ 半點都無過火, 好味蟹肉蕃茄 ~ 鮮甜Parma Ham + Melon ~ 一幅精美圖畫, 個個爭住影相羊架 牛柳 ~ 香濃肉味哈哈, 表妹要求每碟加上 Happy Birthday, 為呢餐生日飯寫上完美句號!
每人約$100
SEP 12

媽咪間中都係我0既食伴, 今日襯住週未當然做下孝順女同媽咪去試食! 經過媽咪兒時常來0既藍屋, 當然要聽下佢講下歷史啦! 餐牌選擇唔多, 不過嚟之前已經同媽咪鎖定目標, 當然要試下响螺雞湯鮑魚麵啦! 媽咪平時都有煲呢個湯, 不過佢就無諗過會有人做成湯麵賣, 所以佢都有少少懷疑! 整體嚟講, 主角雞湯味道唔錯, 起碼無味精, 最終將湯飲清, 反面鮑魚唔係太入味, 麵質亦唔算彈牙, 不過一試亦無妨!
這篇是 [非食評]
每人約$50
SEP 12

友人一向係咖啡精, 一日唔飲過都唔安樂, 今日閒逛中環就順路同友人上嚟飲杯咖啡, 滿足一下佢肚入0既咖啡虫虫! 去到室內已經爆滿, 室外雖然仲有空位, 但因為太熱所以諗住等室內0既位, 但係店員都好好, 特登係靠窗口位加設兩個座位俾我地! 對於唔係咖啡迷0既我, 經店員解釋之後, 選擇較重朱古力味既咖啡, 雖然唔大杯, 價錢亦唔算平, 但味道真係唔錯, 相信之後一定會常來!
Top