mama11270

mama11270

我是 mama11270
訊息
正顯示第 110 篇(共 91 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
蒜片鹹魚茄子鮑魚炒意大利麵
泰式肉碎豬頸肉比薩
2021-04-19
是次消費
每人約$145 (晚餐)
MAY 21

係旺角shopping 完,就緊係醫下個肚!依間餐廳個名咁特別,裝修又靚,一於試吓啦! 我哋柯打咗兩個主菜,分別係意粉同pizza! 蒜片鹹魚茄子鮑魚炒意大利麵 見到成個又中式又西式的配搭好特別,配料有炒得好香嘅蒜片,鹹魚粒,切到粒狀的茄子令茄子口感好似肉粒,仲有煎到金黃香口嘅鮑魚,配料與扁意大利麵超夾,惹味可口! 泰式肉碎豬頸肉比薩 自家製嘅pizza 係薄批,有泰式香料肉碎加豬頸肉,配料豐富,厚厚芝士與泰式酸辣風味,令人有驚喜嘅美味pizza mad
本地蕃茄香草春雞
本地蕃茄香草春雞
香草烤焗鱸魚配日式芝麻醬
香草烤焗鱸魚配日式芝麻醬
2021-04-20
是次消費
每人約$145 (午餐)
APR 21

今日去銅鑼灣做野,平時我會在百樂中心食lunch,剛好有人派傳單見大約一百蚊到包湯加特色飲品,都幾抵,所以試吓! 餐湯係超正嘅龍蝦湯,十分驚喜! 本地蕃茄香草春雞 雖然半只雞份量,但超大份,用了好多新鮮番茄來做醬汁,春雞烤得鮮嫩多汁,雞下鋪滿薯角🤗 香草烤焗鱸魚配日式芝麻醬 同樣份量十足,焗鱸魚不單很厚肉,焗到外皮好脆,魚肉保持肉汁,必點之選like 迷你隨機小食拼盤 跟午餐加$58,有司華力腸,魚手指,洋蔥圈,魷魚圈,薯角,十分豐盛! 午餐可免費飲特色咖啡,朱古力或部分特飲,十分超值,平時其他餐...
蒜片黃花魚
2021-04-12
是次消費
每人約$106 (晚餐)
APR 21

今日同事妹妹食晚飯,一於依間新餐廳! 我哋柯打兩款晚市小炒套餐,仲可以半價加配台式飲品! 蒜片黃花魚 製作需時,但絕對值得等,黃花魚嘅外皮炸得卜卜脆熱辣辣,魚肉十分鮮嫩多汁,魚上鋪脆香嘅蒜片,醬汁為帶甜甜的豉油與魚的鮮味很夾! 剁椒蒸魚頭 以大魚魚頭,以特色調味料剁辣椒,一同蒸熟即可。剁椒魚頭味整得少少辣、偏鹹鮮,色香味俱全,尤其係魚面珠燈係最正! 香竽/草莓珍珠奶茶 我哋分別柯打咗令人懷念嘅台式飲品加珍珠,我較喜歡香竽珍珠!
西京燒銀雪魚
西京燒銀雪魚
串燒
串燒
西京燒銀鱈魚
串燒雞翼
2021-03-23
是次消費
每人約$160 (午餐)
APR 21

古今係我係銅鑼灣嘅居酒屋首選,因為無論串燒同手卷都用心製作,冇得輸,耐唔耐要食一次🤗 西京燒銀鱈魚 銀鱈魚燒得外魚脆內軟,肉質細緻、油脂豐厚、好多汁,用簡單的味噌醬醃漬後,甜甜鹹鹹的西京燒味道,超正! 串燒雞軟骨及雞中翼 所有串燒係慢工出細貨,但絕對值得等。雞軟骨燒到卜卜脆,咸香惹味,送酒一流!燒雞中翼燒到外皮超脆,另外十分细心將雞翼骨拆開方便食用like 蜘蛛 賣相超靚,用料豐富,其實係軟殼蟹,蟹柳,牛油果,青瓜卷物,多重口感的味覺享受!
豚肉生羌燒
2021-03-22
是次消費
每人約$130 (晚餐)
APR 21

今日同妹妹食晚飯,原來新都城都有德美壽司,一於去試吓! 雖然有二人餐,仲有晩市套餐添,價錢較為相宜,但我地好想散叫好好惠勞自己再加一個晚市套餐! 豚肉生羌燒定食 性價高超高$78 包埋麵豉湯,沙律,份量多味美味,食到停唔到口! 加州卷 雖然用料同其他壽司店差唔多,但可見其用心,係青瓜,所有青瓜係切成好幼嘅絲,仲有牛油果條,令加州卷的口感很豐富,每款配料食感層次很分明。 牛肉壽喜燒 牛肉煮得嫩滑配上滑蛋,用料豐富,送飯一流。 免治雞肉串燒 燒得焦香,免治雞肉帯有粒粒雞軟骨,正!
燒牛舌
燒牛舌
黃金汁鋦蠔
黃金汁鋦蠔
甜品
燒雞冀
2021-03-10
是次消費
每人約$221 (晚餐)
MAR 21

今日左尖沙咀做完野,六點鐘要好好惠勞自己!德美壽司係我喜愛嘅壽司店之一! 由於剛剛六點剛開鋪,快落單先,之前嚟過七點後開始超多人! 加州卷 雖然用料同其他壽司店差唔多,但可見其用心,係青瓜,所有青瓜係切成好幼嘅絲,令加州卷的口感很豐富,每款配料食感層次很分明mad 黃金汁焗蠔 好大隻有成個手掌心咁大,面層鋪上麵包糠,黃金汁係似千島醬,與豐滿嘅蠔十分夾! 串燒:全部都燒得香口有炭燒焦香mad 牛舌 用料上乘係牛脷芯,厚度適中,燒得鮮嫰! 雞翼 竟然將中間嘅骨切開,好細心,可以有儀態地食! 青椒...
二人餐
煙鴨胸pizza
燒雞
2021-03-09
是次消費
每人約$84 (晚餐)
MAR 21

同媽咪行完將軍澳DONKI 後,一路海邊行,唔想食貴貴餐廳,發現依間店有好多人在門口等外賣,一於試吓! 我哋叫咗一個$168 嘅2人餐有pizza 又有燒雞! 半隻燒雞 唔係好大隻,燒得肉質鮮嫩唔乾,我哋揀咗OMG秘製辣椒醬(普通),唔太辣好香口惹味mad 煙鴨胸pizza 我哋揀咗較特別的口味,海鮮醬與煙鴨胸味道好夾,仲配上青瓜同京蔥,好有片皮鴨風味! 雞翼2隻 最驚喜係雞翼因為超好味,炭燒香味濃,味道帶少少甜香。 薯條 粗身薯條份量超多,熱辣辣,配埋帶少少辣嘅調味粉,超正!仲有脆卜卜的蒜蓉包,真係好滿...
春武里府是拉差醬雞腿肉比薩個名夠曬長
春武里府是拉差醬雞腿肉比薩個名夠曬長
蜂蜜紅茶
2021-03-08
是次消費
每人約$135 (午餐)
MAR 21

今日同媽媽食lunch,緊係食好D! 我哋柯打了兩個lunch set ,加咗一個沙律一個餐湯! 磨菇湯:好香濃又滑,仲有粒粒磨菇,好正 沙律:菜好新鮮,仲有藍莓同紅莓,十分開胃 春武里府是拉差醬雞腿肉比薩個名夠曬長 雞脾肉好滑,原來是拉差醬同pizza 好夾,食唔出有辣味,反而好惹味,pizza 上鋪上薄薄一層黑松露薯蓉,有雙重口感,又軟又香,正lol XO醬燒帶子長通粉 自家製XO醬見到粒粒蝦米同瑤柱絲,微辣與帶子的味道超夾,鮮甜嘅帶子煎得香口,長通粉煮得彈牙! 蜂蜜紅茶:茶濃少甜,飲得好舒服!
熱帶之堡
白菌之堡
忌廉磨菇雞翼
2021-02-24
是次消費
每人約$102 (晚餐)
MAR 21

放工后,肚餓到飛起,與同事一齊食漢堡包加薯條填下肚! 我地緊係一人一漢堡包再加薯條加雞翼! 熱帶之堡 個漢堡係外軟內脆的牛油烤拱,用料十足,有厚厚的手打漢堡,牛肉味濃又爆汁,有芝士,原片生菜蕃茄,煙肉配上千島醬,再加我最愛嘅菠蘿,因為菠蘿嘅酸甜剛好中和啖啖肉嘅油膩感! 白菌之堡 主打白菌加松露醬汁,我偷食了一啖,同樣味美! 肉汁芝士薯條 每條薯條都掛上半溶嘅濃芝士加肉汁,好邪惡! 忌廉蘑菇雞冀 雞翼已去骨,裏面釀咗忌廉磨菇,香口惹味!
鹹蛋黃芝士古早味蛋糕
2021-02-22
是次消費
每人約$75 (下午茶)
FEB 21

今日係鱷魚恤大廈做完facial,聞到好香嘅蛋糕味,一於試吓古早味蛋糕! 我好貪心柯打咗兩款一咸一甜,外賣回家好好下午茶! 先試食咸味的鹹蛋黃芝士古早蛋糕大熱,蛋糕質地鬆軟又濕潤,厚度十足,雞蛋味香濃,蛋糕中間有流心芝士及粒粒鹹蛋黃,芝士與鹹蛋黃的咸香出奇地夾,不過就較漏。 本身係綠茶控的我很喜歡紅豆綠茶蛋糕,因為綠茶味超濃,唔太甜,蛋糕中有紅豆粒,鬆軟的質感帶著濃厚的蛋香,蛋糕面上鋪上香脆杏仁片,口感一流!
Top