2023-08-05 191 瀏覽
務求食得更滿足尋找涮涮鍋中的滋味以新派日式餐廳來說以用餐時間90分鐘我地簡咗(北海道夢之大地豚肉放題)套餐價位上任食任夾放題之如,不僅幾種湯底選擇各具特色主打和牛/豚肉種類豐富,開放式開揚用餐環境與自助擺放區火鍋配料新鮮,一人一鍋制「藥膳麻辣鍋」「蕃茄壽喜燒鍋」烚烚下讓人大飽口福 !「麻辣藥膳鍋」味突惹味秘香,將香氣層層堆疊,味道温和麻而不辣,追加「嚴選牛肉」「澳洲產長期穀飼牛」「北海道夢之大地豚西冷」一碟碟牛平均扎實濃厚風味,分佈細密即溶入口效果軟嫩是必食壽喜燒之選擇不想吃的太油膩又想吃點肉,豚肉肉質上乘多汁百分百給你滿足感仲有自助區火鍋材料必備丸類/蔬菜/雪糕,限定祭舖面更設有「千本引」拉繩小遊戲,難怪一年四季都甘啱食

務求食得更滿足尋找涮涮鍋中的滋味
以新派日式餐廳來說以用餐時間90分鐘
我地簡咗(北海道夢之大地豚肉放題)

不想吃的太油膩又想吃點肉,豚肉肉質上乘多汁百分百給你滿足感
2023-08-04
2023-08-04 144 瀏覽
但馬屋 (新都會廣場)甘露鍋+澳洲殼飼牛放題套餐甘露鍋甜甜地,落完肉完全唔洗掂醬都得👍🏻最好食係佢的殼飼牛豚肉及嚴選肉比較靭另外有丸及菜可以任食,種類唔算多甜品係雪糕,不過雪糕好硬,比較難盛出
但馬屋 (新都會廣場)
甘露鍋+澳洲殼飼牛放題套餐
甘露鍋甜甜地,落完肉完全唔洗掂醬都得👍🏻
最好食係佢的殼飼牛
豚肉及嚴選肉比較靭
另外有丸及菜可以任食,種類唔算多
甜品係雪糕,不過雪糕好硬,比較難盛出
2023-06-20
[ 但馬屋 ]香港有眾多型式火鍋店,呢間主打「一人一鍋」日式🇯🇵涮涮鍋放題,任飲任食90分鐘。✿ 北海道夢之大地豚肉放題套餐 $299湯底🍲今次二人同行選擇咗兩款不同湯底。第一款係夏日限定☀️湯底「蕃茄壽喜燒」,由即日起至2023年8月31日供應。湯底以壽喜燒汁加入原粒鮮番茄🍅熬煮而成 ,酸甜蕃茄融合傳統壽喜燒嘅甘甜,味道平衡,滋味開胃,好適合夏天享用。第二款係「藥膳麻辣鍋」,湯底加入指天椒🌶️及六種不同藥材,又麻又辣仲好香。而藥材有助帶走體內寒氣,促進代謝。肉類🥩以手機落單任食以下肉類:北海道夢之大地豚梅肉🇯🇵🐷北海道夢之大地豚西冷🇯🇵🐷丹麥皇冠豚肉🇩🇰🐷澳洲產長期穀飼牛🇦🇺🐮「北海道夢之大地豚」採用係日本🇯🇵北海道飼養嘅豬品種「銘柄豚」🐷,肉質幼嫩油脂略帶甘甜,油花均勻,而且膽固醇比一般豬品種為低。除咗以上肉類,自助吧有雞肉🐔及魚柳肉🐟自取任食。火鍋配料可於自助吧自取任食,有各式野菜🥒🌽、丸類、烏冬、拉麵🍜等。
野菜方面,夏日野菜有蕃茄、洋蔥、蟹味菇、蓮藕、冬瓜、秋葵等,配搭蕃茄壽喜燒鍋可以中和壽喜燒嘅甜味,同埋提升清爽口感。😋飲品🧃🍹任飲多款汽水、茶類等飲品。新鮮水果🍉🍍有西瓜、哈密
[ 但馬屋 ]

✿ 北海道夢之大地豚肉放題套餐 $299
湯底🍲
今次二人同行選擇咗兩款不同湯底。

肉類🥩
以手機落單任食以下肉類:
北海道夢之大地豚梅肉🇯🇵🐷
北海道夢之大地豚西冷🇯🇵🐷
丹麥皇冠豚肉🇩🇰🐷
澳洲產長期穀飼牛🇦🇺🐮

火鍋配料
可於自助吧自取任食,有各式野菜🥒🌽、丸類、烏冬、拉麵🍜等。

飲品🧃🍹
任飲多款汽水、茶類等飲品。

新鮮水果🍉🍍
有西瓜、哈密瓜、菠蘿等不同水果,配搭雪糕一齊食亦得。

甜品
任食Häagen-Dazs雪糕🍦,款式有士多啤梨🍓、比利時朱古力🇧🇪🍫、芒果🥭及柚子檸檬馬卡龍。

「柚子檸檬馬卡龍」係Häagen-Dazs全新口味。柚子檸檬雪糕拌入柚子檸檬軟心醬,酸酸甜甜好清新,配搭馬卡龍脆餅,酥脆煙韌仲有淡淡杏仁香。

總結🫦
火鍋放題以外,餐廳仲推出夏日限定☀️「千本引拉繩挑戰」拉繩抽獎遊戲,結賬後憑收據就有得玩!

呢種日本🇯🇵抽獎遊戲玩法係每一條繩會連接一份獎品🎁,食客先挑選任何一條繩子,拉起繩子就可以獲取禮品。禮品有夏日祭典玩具、零食或餐飲優惠券(價值$29),有得食有得玩好滿足😍。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
但馬屋
地址:葵芳興芳路223號新都會廣場2樓251-255號舖
電話:2420 9381
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 藥膳麻辣鍋
2023-07-27 124 瀏覽
但馬屋夏季限定推出蕃茄壽喜燒🔥爽甜蕃茄融合甘甜壽喜燒 夏日清爽配搭❣️✨獨有特製壽喜燒汁 加入原粒鮮蕃茄 熬煮而成🍅料理長先於鐵鍋塗上少量欖油 並於鍋裡鋪上夏日野菜 倒入自家製蕃茄壽喜燒汁 欣賞支咋一刻好療癒🫰🏻湯底係主角醬汁亦都係最佳配角😮‍💨醬汁吧超過10種醬料選擇 自己喜愛調配醬料自助區提供各式野菜🥬丸類 烏冬 拉麵等等🍅蕃茄壽喜燒鍋最佳搭配夏日野菜🍅🧄🥒🫑晚市放題套餐有五款 選了中位價北海道夢之大地豚放題套餐🐷用上北海道飼養的銘柄豚 肉質幼嫩油脂略帶甘甜👍🏿除咗銘柄豚 仲可以無限追加澳洲產長期穀飼牛🐮食飽飽記得玩埋夏祭限定拉繩小遊戲⭐️碰碰運氣
但馬屋夏季限定推出蕃茄壽喜燒🔥

🍅蕃茄壽喜燒鍋最佳搭配夏日野菜🍅🧄🥒🫑

晚市放題套餐有五款 選了中位價北海道夢之大地豚放題套餐🐷

食飽飽記得玩埋夏祭限定拉繩小遊戲⭐️碰碰運氣
2023-07-25 94 瀏覽
30幾度嘅氣溫,除咗凍冰冰嘅嘢,食到一啲酸微微、開胃嘅嘢,有時真係幾舒服任食肉類係經QR code落單,其他火鍋配料、飲品、甜品都喺自助吧無限量供應除咗食,依家仲有限定拉繩小遊戲「千本引」揀一條繩,抽出嚟,嗰份小禮物就係你架啦😆♥️∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴北海道夢之大地豚肉放題 $299❥ 鍋底૪ 蕃茄壽喜燒૪ 美肌湯酸酸地嘅蕃茄,遇上甘甜嘅壽喜燒醬汁,味道開胃、清新酸爽,加啲秋葵同蓮藕都唔錯另一款充滿骨膠原嘅美肌湯,啱晒想滋補養顏朋友仔✨❥ 肉類嚟自北海道嘅銘柄豚,又有「夢之大地豚」之稱,油花均勻,口感嫩滑,而且營養值高、膽固醇極低🐷牛肉就係澳洲嘅穀飼牛,口感軟嫩鮮甜🐮❥ 丸類/菜類/ 火鍋配料除咗平日見到嘅墨丸、獅子狗、腸仔、響鈴、山根等等,仲有心心形狀嘅魚板少見嘅羽衣甘藍、秋葵、蟹味菇,係呢度都食到,就連蘿白都係特別嘅紅心蘿白,新鮮爽甜,小編都食咗唔少抗衰老嘅羽衣甘藍同蟹味菇,同個蕃茄壽喜燒鍋幾夾想再飽啲,可以去攞啲烏冬同即食麵,烏冬彈牙😋❥ 甜品/ 水果/ 飲品有Häagen Daze 雪糕任食,對於小編我呢個雪糕

北海道夢之大地豚肉放題 $299
❥ 鍋底
૪ 蕃茄壽喜燒
૪ 美肌湯
另一款充滿骨膠原嘅美肌湯,啱晒想滋補養顏朋友仔✨

❥ 肉類
牛肉就係澳洲嘅穀飼牛,口感軟嫩鮮甜🐮

❥ 丸類/菜類/ 火鍋配料
想再飽啲,可以去攞啲烏冬同即食麵,烏冬彈牙😋

甜品/ 水果/ 飲品
有Häagen Daze 雪糕任食,對於小編我呢個雪糕控梗係唔會放過啦😆
除咗有藍莓、咖啡、焦糖脆餅嘅味道,仲有今年夏天同Pierre Hermé聯成系列: 柚子檸檬馬卡龍,清新酸甜,食到咁上下食杯雪糕解膩
當日有西瓜同哈密瓜,size切到一口一粒,可以加埋落雪糕一齊食
飲品都有好多款,有汽水有茶,無限飲👍🏻

☀ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:人在香港,一年四季都會打邊爐ShabuShabu下。食過咁多間火鍋放題中,個人覺得【但馬屋】既肉類質素係最高,無論係和牛定豚肉都一路KEEP住高水準,最適合食肉獸黎盡情食到飽~ 最近得知有新湯底推出,一放工即刻衝過黎試下先~◈ 日本產黑毛和牛及北海道夢之大地豚放題套餐 $389/人 90分鐘放題套餐共有五種價位,最平$259就有交易。但作為食肉獸,我會揀$389呢Set,一次可以食到日本產黑毛和牛同北海道大地豚肉,性價比係當中最高嘅一Set。另外,每份套餐都包含火鍋材料/飲品/Häagen-Dazs雪糕全飲任食架~.◈ 湯底常規湯底有五款,今次就試下最新推出的夏祭限定「蕃茄壽喜燒」~店員仲話呢款湯底嘅推廣日期係由12/7/23-31/8/23,想試新湯底記得要捉緊時間啦~.蕃茄壽喜燒湯底係將清新酸爽蕃茄加入壽喜燒元素嘅Crossover湯底,自家特製壽喜燒汁,再加入原粒既鮮蕃茄熬製而成,壽喜燒的微甜加上蕃茄嘅酸爽,即使係炎炎夏日下,依然食得好開胃
.店員教落四大Step:1. 一上枱就會見到鋪滿野菜的鐵鍋,先開火煮一陣,至到出煙
2. 浴住圈邊鋪滿頭盤黑毛和牛3.

☀ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:

◈ 湯底
店員教落四大Step:
1. 一上枱就會見到鋪滿野菜的鐵鍋,先開火煮一陣,至到出煙
2. 浴住圈邊鋪滿頭盤黑毛和牛
3. 再淋上特製蕃茄壽喜燒汁煮多陣
4. 直到聽到「咋咋」聲響就可以食啦

◈ 主打肉類
呢Set主打日本黑毛和牛同北海道夢之大地豚,經我嘅實測,叫到第四轉質素依然Keep到,吾似其他放題店,第二轉已明顯下降。另外仲有澳洲產長期毅飼牛/嚴選牛肉/丹变麥皇冠豚肉
日本產黑毛和牛:
黎自日本全國嚴選的黑毛和牛,無論係味道,色澤定油花都經過嚴格挑選。肉質極為細嫩,帶有豐富既油脂分佈,紋理細緻,質感同肉香濃度都極高,食上幾回合都夠回本Lu!

北海道夢之大地豚:
老老實實,食親火鍋放題我係極少食豚肉的,因為個人好怕太多脂肪٩(ˊᗜˋ*)و但「但馬屋」既大地豚肉可以。豚肉肉質細膩幼滑,只有外圍帶油花,膽固醇極低,含豐富嘅維生素B1,膠原蛋白,高油酸等

火鍋材料自助吧
季節性野菜同火鍋材料至少有三十款,例如野菜,脆皮腸,白魚蛋,烏冬,拉麵,冬瓜,秋葵,粟米,南瓜,蟹味菇等

◈ 醬汁吧
火鍋醬汁同樣都好重要,呢到供應超過10種醬料,特別D嘅有18禁辣醬,柚子醋x金桔同橄欖油
◈ 雪糕
甜品方面係任食Häagen-Dazs雪糕同新增既水果吧。雪糕吾係一般常見嘅味道,竟然係Häagen-Dazs最新同Pierre Hermé聯乘推出的馬卡龍系列!食幾球都慳返吾少,有士多啤梨紅桑子馬卡龍,雙重朱古力馬卡龍同柚子檸檬馬卡龍,個人覺得朱古力係最好食,朱古力味好出,仲食到粒粒馬卡龍(*´∀`)~♥是果日水果吧有西瓜同哈密瓜,配搭埋雪糕一齊食都吾錯

◈ 飲品
種類吾算多,但一般汽水,果汁,茶類都有齊

以上均為我當時食用後作出的個人觀感,口味/用餐感會因應時間/不同人而變,如有不同,敬請見諒。
  • 日本產黑毛和牛
  • 蕃茄壽喜燒
2023-07-21 1256 瀏覽
呢排天氣咁熱,最啱就係食酸酸甜甜又清爽嘅蕃茄菜式🍅🥳見到但馬屋推出咗夏日限定蕃茄壽喜燒,有我鍾意嘅壽喜燒仲有高質嘅任食日本黑毛和牛同北海道夢之大地豚套餐😎 唔食真係對唔住自己🤣🌟日本黑毛和牛及北海道夢之大地豚放題套餐 $389 (90分鐘)🍅 蕃茄壽喜燒鍋配搭咗當造野菜,甜嘅壽喜燒汁加入咗蕃茄,令到成個湯底更加清爽,越食越滋味,食到最後蕃茄味道好濃郁,真係肉都食多幾碟😆 🥩日本黑毛和牛每一碟質素都好好👍你睇啲油脂分布幾靚🥰 呢隻日本餐黑毛和牛,只要淥幾秒就食得,入口即溶,和牛味濃,encore咗好多碟🫢🥩北海道夢之大地豚平時食放題,好少會食咁多豚肉,今次真係食咗好多碟😆呢隻豚肉質素實在太高,肉質非常軟嫩,好正👍🥬自助區野菜及火鍋食材遲咗區嘅蔬菜非常多款式,款款蔬菜都非常新鮮,配搭我叫嘅蕃茄壽喜燒汁,真係好好味👍 火鍋食材都有好多款,有丸類烏冬等等,一定食得飽😆🍦 Häagen-Dazs 雪糕任食
 勁開心啊😃竟然有Häagen-DazsTM同Pierre Hermé2023年聯乘推出嘅馬卡龍雪糕系列😍😍

🍅 蕃茄壽喜燒鍋

🥩日本黑毛和牛

🥩北海道夢之大地豚

🥬自助區野菜及火鍋食材

🍦 Häagen-Dazs 雪糕任食
 三款口味包括士多啤梨紅桑子馬卡龍雪糕、雙重朱古力馬卡龍雪糕同柚子檸檬🍋馬卡龍雪糕😍 我勁like 柚子檸檬🍋味,超正😎

🍊新鮮水果
 有西瓜、哈密瓜、菠蘿等水果,同雪糕一齊食,消下滯😆

🍺自助飲品區
我食呢個set可以任飲Ashahi啤酒😍 出面自助區仲有大量茶、汽水等任你拎👍👍

🎪夏祭限定 - 特別活動
仲有仲有,舖頭門口設有「千本引」拉繩小遊戲
憑眼力實力選出夏日祭典玩具/零食/餐飲優惠券(價值$29),大家食完記得玩啦🥳

2023-07-17
2023-07-16 197 瀏覽
睇完戲就去食早場嘅一人鍋打邊爐, 可以同朋友各自揀自己鍾意嘅湯底確係幾好, 見佢出咗款蕃茄壽喜燒湯底就揀咗嚟試, 清新嘅蕃茄融合甘甜壽喜燒, 好開胃, 特別適合夏天食😛❣️北海道夢之大地豚放題套餐 $299第一輪嘅肉類會隨即送上, 分別有2碟豬同2碟牛, 壽喜燒鍋裡已經鋪好夏日嘅野菜(有蕃茄、冬瓜、秋葵、蟹味菇、蓮藕、洋蔥等, 勁豐富)當煮至野菜水份散出並出煙, 就可加入肉類, 再倒入自家製蕃茄壽喜燒汁, 煮熟就食得啦😋嗱, 識我嘅都知我係牛魔王嚟, 但今次我就覺得北海道夢之大地豚肉好食過牛肉, 口感好得, 肉質幼嫩油脂略帶甘甜, 原來佢嘅營養價值都好高, 所以我都有encore👍自助區嘅蔬菜選擇都唔少, 冬瓜、生菜、羽衣甘藍、娃娃菜、豆腐、金菇菜、木耳等🙂當然唔少得生果同雪糕任食, 雪糕就係Häagen-Dazs, 都有四隻口味揀, 仲要有最新口味雙重朱古力馬卡龍, 我埂係唔會放過依家仲有特別活動進行, 「千本引」拉繩小遊戲玩, 詢問店員就可挑選任何一條繩子, 拉起繩子, 就可獲取禮品

❣️北海道夢之大地豚放題套餐 $299

2023-07-16 1162 瀏覽
炎炎夏日曬到飛起+打風落雨嘅日子🥵小編就揀左假日來到商場舒舒服咁嘆返餐先🤣貴為葵芳打工仔,新都會但馬屋基本係同事們嘅常客。介紹返呢個夏祭限定🥘"日式火鍋 x 蕃茄壽喜燒" 推廣日期: 即日至2022年8月31日將清新酸爽開胃原粒鮮蕃茄,融合甘甜獨有特製壽喜燒汁 ,
完美將蕃茄「酸」平衡中和壽喜燒的甜味,熬煮成全新夏日開胃新滋味!蕃茄壽喜燒 TOMATO SUKIYAKIYA👉🏼廚師先在扁鐵鍋塗上少量欖油,並於鍋裡鋪上夏日野菜,👉🏼上桌後待煮至野菜水份散出並出煙 👉🏼沿鍋圈加入肉類(個人建議放豚肉)👉🏼再倒入自家製蕃茄壽喜燒汁 🥘蕃茄壽喜燒鍋內已配搭蕃夏日野菜:
蕃茄、冬瓜、秋葵、蟹味菇、蓮藕及洋蔥一人一鍋,另外就揀多個美肌鍋。另有5款湯底如千夜鍋、藥膳麻辣鍋意式蕃茄芝士鍋等任居選擇。呢晚就點左中價位最滿足嘅90分鐘放題套餐放題套餐] $389(小童$169)推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🐮日本產黑毛和牛📌嚴選日本空運黑毛和牛,📌味道上乘色澤及油花頂尖👍🏼📌入口即溶柔軟口感再帶有一份甘甜的油脂香氣😋
🐽北海道夢之大地豚📌採用在北海道飼養的銘柄豚,📌營養價值高,其膽固醇驚低,📌肉質幼嫩油脂略帶甘甜,油花

炎炎夏日曬到飛起+打風落雨嘅日子🥵
小編就揀左假日來到商場舒舒服咁嘆返餐先🤣
貴為葵芳打工仔,新都會但馬屋基本係同事們嘅常客。

介紹返呢個夏祭限定🥘
"日式火鍋 x 蕃茄壽喜燒"
推廣日期: 即日至2022年8月31日
將清新酸爽開胃原粒鮮蕃茄,
融合甘甜獨有特製壽喜燒汁 ,
完美將蕃茄「酸」平衡中和壽喜燒的甜味,
熬煮成全新夏日開胃新滋味!

蕃茄壽喜燒 TOMATO SUKIYAKIYA
👉🏼廚師先在扁鐵鍋塗上少量欖油,並於鍋裡鋪上夏日野菜,
👉🏼上桌後待煮至野菜水份散出並出煙
👉🏼沿鍋圈加入肉類(個人建議放豚肉)
👉🏼再倒入自家製蕃茄壽喜燒汁

🥘蕃茄壽喜燒鍋內已配搭蕃夏日野菜:
蕃茄、冬瓜、秋葵、蟹味菇、蓮藕及洋蔥

一人一鍋,另外就揀多個美肌鍋。
另有5款湯底如千夜鍋、藥膳麻辣鍋
意式蕃茄芝士鍋等任居選擇。

呢晚就點左中價位最滿足嘅90分鐘放題套餐
[日本產黑毛和牛及北海道夢之大地豚放題套餐]
$389(小童$169)
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🐮日本產黑毛和牛
📌嚴選日本空運黑毛和牛,
📌味道上乘色澤及油花頂尖👍🏼
📌入口即溶柔軟口感再帶有一份甘甜的油脂香氣😋

🐽北海道夢之大地豚
📌採用在北海道飼養的銘柄豚,
📌營養價值高,其膽固醇驚低,
📌肉質幼嫩油脂略帶甘甜,油花均勻。
📌有維生素B1有助增強免疫力,
📌膠原蛋白,有助改善皮膚和骨骼,
📌高油酸,有助增加口感並促進消化均勻。

還有澳洲產長期穀飼牛/嚴選牛肉/丹麥皇冠豚肉等。

當然唔少得還有自助吧季節性野菜 、火鍋食材及飲品放題🧃
🥬各式野菜、丸類、烏冬、拉麵
以及醬汁吧超過10種醬料選擇,
創出自己的火鍋調味料😋
可樂茶類果汁梳打等亦應有盡有。

🍨Häagen-Dazs 雪糕任食
有機會會試到最新推出的馬卡龍雪糕系列,
呢晚就有咖啡、雲呢拿、柚子檸檬馬卡龍及藍莓子。
柚子檸檬馬卡龍勁清新好味👍🏼值呀!

🍉另外還有新鮮水果粒,有西瓜、哈密瓜、菠蘿等不同水果任取,
可自由配搭與雪糕一同享用👏

食飲玩最後一個環節:
🎏夏祭限定「千本引」拉繩小遊戲
每一條繩子旨連接獎品一份,
詢問店員就可挑選任何一條繩子,拉起繩子,獲取禮品。

⚠️總結但馬屋無論係食材質素、食餐環境、價錢及滿足度仍然係小編全港五大日式放題選擇之一👍🏼
今次呢個夏日限定蕃茄壽喜燒,朋友仔真係切勿錯過🎉
  • 蕃茄壽喜燒
📌 但馬屋 (新都會廣場) - 葵芳興芳路223號新都會廣場2樓251-255號舖🗓(16/7) 星期六 ⏰ 晚上5:30左右 💈特式:放假去左葵芳行新都會廣場,晚飯就揀左呢間但馬屋,但馬屋係香港都應該有唔少人識,佢其實係同牛陣同一個集團,不過分店就比牛陣少好多,得葵芳/觀塘/屯門3間。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:最近餐廳推出夏祭限定蕃茄壽喜燒,同拉繩抽獎遊戲活動,埋單時好彩職員提醒我可以玩拉繩抽獎遊戲,雖然獎品就唔係d咩名貴野,但勝左開心玩下,而家等我同大家講下🍲味道先。🍲🐷北海道夢之大地豚放題套餐 $299 - 我今次就揀左呢個晚市中最平嘅套餐,用餐時間就90分鐘,主力食夢之大地豚肉,但套餐都仲會包左可以任食澳洲產長期穀飼牛/嚴選牛肉/丹麥皇冠豚肉。🥘湯底 - 湯底就係一人一鍋的,當然就要揀期間限定嘅蕃茄壽喜燒,清新帶微酸嘅蕃茄,配合甜甜嘅壽喜燒湯底,比到一份好夏天feel嘅酸甜開胃口味,佢地上枱時係已經會舖上野菜,而且會用上傳統壽喜燒嘅扁鐵鍋,待燒熱後再加入肉,最尾再倒入蕃茄壽喜燒湯汁。另外嗰個就揀左甘露鍋,其實就係平時嘅甜豉油湯底,用嚟襯肉類唔錯,而其他湯底係會用返普通
🗓(16/7) 星期六 ⏰ 晚上5:30左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

另外嗰個就揀左甘露鍋,其實就係平時嘅甜豉油湯底,用嚟襯肉類唔錯,而其他湯底係會用返普通一人一鍋尺寸嘅小湯鍋。

🐷 北海道夢之大地豚/丹麥皇冠豚肉 - 我揀呢個餐除左因為價錢平之外,就係對佢地隻夢之大地豚肉有興趣,餐廳有介紹係採用在北海道飼養的銘柄豚,食落口感肉質幼嫩,肉味濃得嚟香,油脂帶有點甘甜,油花均勻。但正因為呢隻夢之大地豚肉太超班,所以我已經完全忘記左另外嗰隻丹麥皇冠豚肉咩味道。

⭐️之後上網睇返呢隻銘柄豚點解會叫做「夢之大地豚」,原來除了佢上乘嘅口感之外,係因為佢含有嘅膽固醇極之低,同埋營養價值高,包含左維生素B1/膠原蛋白,有助改善皮膚/骨骼,同增強免疫力。

🐮 澳洲產長期穀飼牛/嚴選牛肉 - 我一開始就係用澳洲穀飼牛嚟學人整個壽喜燒鍋,呢款牛肉油脂分布均勻,有好香肉味,肉質柔嫩,油膩感比較輕微,唔會食幾片就會好膩。嚴選牛肉就唔算差,但兩者比我就一定會偏向揀澳洲穀飼牛。

火鍋配料 - 出面自助吧有好多季節性野菜/火鍋配料可以攞,比較特別同推薦嘅食材有:秋葵/蟹味菇/紫心蘿蔔/小魚輪/虱目魚丸/心形魚腐等,其他丸類/蔬菜無逐樣嘗試,但見到賣相都唔錯。

🍉水果/🍨雪榚 - 自助區仲可以攞新鮮水果,包括西瓜同哈密瓜,但講到回本位之一就不得不提呢度有Häagen-Dazs 雪糕任食,就連最近出嘅柚子檸檬馬卡龍新口味都有。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 飲品係自助形式,自行去雪櫃或自助區度攞,都有不少款式罐裝汽水及茶,淨係道地罐裝茶都有6~7款。

🍽環境:餐廳座位都坐得幾舒服,整體感覺乾淨整潔,不過餐廳佔地唔大,座位亦都唔算多,所以想食嘅朋友就最好預早book位了。
出面醬料區同自助區空間都唔細,而且都keep得好乾淨衛生,餐廳抽風亦做得算唔錯,唔會有好大油煙味。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:職員好細心介紹menu上套餐/湯底,亦有指示自助區及飲品擺放位置等等,態度認真唔錯。跟餐每款肉都會先上一碟,之後就全程係用QR Code落單,上菜/收碟速度都好迅速,亦無漏單/扣單情況出現。

💰💸價錢:晚市套餐就$300/人就可以食到北海道夢之大地豚肉放題,仲有其他火鍋配料/Häagen-Dazs 雪糕等任揀任食,而且佢地呢隻豚肉質素真係超班,所以呢個價錢相當抵食。

🐲💬總結:我第一次食呢隻銘柄豚 -「夢之大地豚」,覺得真係可以用一試愛上嚟形容,我好少食火鍋會狂食豚肉多過牛肉,我應該會為左呢款「夢之大地豚」再嚟幫襯。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️❤️
蕃茄壽喜燒
澳洲產長期穀飼牛/嚴選牛肉
2023-07-15
蕃茄壽喜燒
澳洲產長期穀飼牛/嚴選牛肉
  • 澳洲產長期穀飼牛
2023-07-14 208 瀏覽
熱辣辣的中午,未諗到食乜好,相約妹妹到葵芳Shopping突然諗起去烚吓烚吓,一於去一人一鍋90分鐘牛肉、豚肉放題。由於中午12:00開始營業,食頭輪,可以即時入座,入座即選2個湯底🥘美肌鍋及意式蕃茄芝士鍋。美肌鍋有2舊小雞肉,有淡淡的雞味,而意式蕃茄芝士鍋,味道適中,但沒有芝士味,整體2個湯底都可以。我哋選$179套餐,職員很快遞上牛肉和丹麥皇冠豚肉各2盒,每盒大約有8片,每款肉都係薄切,涮下涮下好快食得,牛肉冧滑,有肉味,丹麥皇冠豚肉,肉質香嫩,有咬口。再追加牛肉,上牛嘅速度極之快。自助醬料吧,有齊各樣醬料,喜歡食辣的朋友,一定要試18禁辣醬油,辣得有層次,而我最鍾意用原粒冰青金桔加金橘醬油,味道帶少少甜酸,增進食欲。🥬蔬菜區:芋頭、南瓜、生菜、津白、冬瓜、及我最喜歡羽衣甘藍。還有各樣丸子和什箘,烏冬、拉麵,款式甚多。🍨雪榚自助區有Ha”agen Dazs雪糕口味有雲呢嗱、朱古力、焦糖、士多啤梨和各種飲品、解茶、烏龍茶整體表現,整體表現,侍應主動,有禮。一人一鍋乾淨衛生,環境整潔,食物質素新鮮,價格合理,超抵,絕對有一次。

整體表現,侍應主動,有禮。
2023-07-13
2023-07-07 313 瀏覽
喺葵芳睇完戲,朋友想食任食邊爐,上網睇發現原來新都會有任食邊爐,即刻走去試六點幾,唔使排隊,直接入,職員態度都好好,亦推介多$30既餐,話啲牛會多啲牛味,不過因為同行朋友唔食牛肉,所以就叫咗最基本嘅。叫咗麻辣鍋,同埋美肌鍋,朋友話佢個麻辣鍋幾好食,我就覺得美肌鍋其實係基本雞湯底,唔算特別自助吧乾淨企理,選擇都唔少,女仔鍾意食菜多啲,有多菜嘅選擇好重要難怪職員會話加$30既餐牛肉味會濃啲,因為基本嘅呢一個,啲牛真係完全冇牛味,食落口少少靭👆第二round 既牛,同第一round差唔多豚肉反而幾好,有肉味,雖然都比較多脂肪,但口感上,就油潤好多埋單加埋一,$285一位,合價位,勝在地理位置夠方便,不過如果差唔多價錢,感覺台式嘅任食邊爐抵玩啲😆

👆第二round 既牛,同第一round差唔多

依家自助火鍋店雖然分店不多,但一到晚市時段都好爆埸,如果唔早少少去到,都要等一段時價錢和其他放題火鍋差唔多,但係他們會因應你揀咗邊款肉類,去推薦鍋底選擇的配菜方面的確比其他大型連鎖的會少一點,但其實都已經好足夠,就算每樣試一件也好飽,而且最主要都係吃肉為主,配菜都只是一個加分點咁今次選了澳洲穀飼牛,牜肉油脂分布好平均,唔會食少少就覺得好油膩,配埋蕃茄湯簡直一流,酸酸甜甜的味道讓我不自覺清晒三盤肉🙈除咗蕃茄湯底之外,其他湯底我之前都試過,全部都好高質,可以放心食以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。

2023-05-22 450 瀏覽
一班人打邊爐總有人要妥協揀咩鍋底一人一鍋就可以解決呢個問題呢間有蕃茄鍋麻辣鍋鰹魚湯雞湯而個人偏心鍾意甜豉油甘露鍋多數會揀澳洲穀飼牛嗰個餐因為同嚴選牛肉嘅質素幾大分別兩款肉片都偏薄但唔會有雪藏味穀飼牛嘅口感比較嫩同牛味較濃另外餐包埋嘅豚肉都好食餐廳有幾款我好鍾意嘅食材一去到就要放入鍋嘅豆腐同芽菜有款營養成分較高嘅紫心蘿蔔如果唔食牛嘅話都有雞同魚嘅選項冬瓜雲耳萵筍都係我鍾意嘅菜類環境乾淨衛生坐得舒服仲有無糖茶同哈根大師雪糕除咗90分鐘食得有啲急之外成個配套都令我食得稱心滿意老人家同小朋友一樣食得開心👅
一班人打邊爐總有人要妥協揀咩鍋底

除咗90分鐘食得有啲急之外
成個配套都令我食得稱心滿意
老人家同小朋友一樣食得開心👅
2023-05-08 415 瀏覽
今次請屋企人食火鍋放題請一家人最貴嗰隻有太貴所以平平哋$159 lunch性價比非常之高和牛之前食過一次已經好好味但今次budget有限所以選平少少個價掛住食都唔記得影好多相呢度我最深刻印象係蔬菜選擇有好多我第一次食冰菜好爽好有趙口🥰🥰🥰當然唔少得有哈根達斯嘅雪糕如果可以換一杯杯細杯裝就好啦可惜冇我鍾意食嘅焦糖味甘露鍋我真係好好味屋企人揀咗藥膳麻辣鍋太過辣啦唔識得辣嘅千祈唔好試麻辣味令到啲牛肉冇晒味 整體感覺非常好👍🏻
今次請屋企人食火鍋放題
請一家人最貴嗰隻有太貴