1️⃣⭐️Latte⭐️ $40 (8/10)想飲得健康啲嘅話,哩間有得轉Oat Milk (+$5)😋 Latte入口幾Smooth,咖啡同奶嘅比例唔錯👍🏻咖啡偏nutty,幾香濃🥰對於平時飲開black嘅pooh黎講,少有地覺得哩個latte都唔錯💕2️⃣ Avocado, Smoke Salmon, Onsen Egg on Sourdough $118 (7/10)次次食Sourdough都束手無策,唔知食邊到先好🤣牛油果熟得啱啱好,最怕食到啲未夠熟又太硬嘅🥳溫泉蛋都煮得啱啱好😍Sourdough切得比較厚身,又唔會太酸,配合上面嘅料就啱晒👍🏻要加分嘅絕對係佢旁邊嘅芒果檸檬汁,真係好好食🤤 📌上環分店有兩間,位置都好近,約人嘅話唔好去錯啊

1️⃣⭐️Latte⭐️ $40 (8/10)

📌上環分店有兩間,位置都好近,約人嘅話唔好去錯啊
$50 (早餐)
  • Latte
2020-08-11 482 瀏覽
呢間鋪以前經過都好多人等位,今日我就中午3:00去都全場爆人,但已經無以前咁多人,所以我都只係等左15分鐘左右就入得Flat White $40 個意粉份量唔多,但味道方面都ok既

Flat White $40

個意粉份量唔多,但味道方面都ok既

2020-08-08
2020-08-10 477 瀏覽
上環嘅半路咖啡一向係一眾港女嘅打卡勝地灰色嘅泥牆、暖黃嘅燈光, 係大熱天時的確係一個避暑嘅好地方位於摩羅上街嘅半路咖啡, 係斜坡嘅中央, 行上去需要一啲腳骨力<Flat White>Cafe嘅一大賣點係佢古老又有特色嘅餐具, 打卡一流咖啡濃度比較高, Flat White比較苦<Longan Honey Latte>怕熱嘅朋友可以試下佢嘅特色飲品大食妹就試左半路嘅龍眼蜜拿鐵雖然龍眼蜜味道唔係好突出, 但飲落清涼提神<Scrambled Egg, Parma Ham on Sourdough>朋友仔啱啱收工好肚餓, 嗌左份主食食材好新鮮, 粉紅色嘅沙律醬都好特別但賣88蚊, 性價比唔高食完晏臨走嘅時候仲見到可愛嘅柯基
上環嘅半路咖啡一向係一眾港女嘅打卡勝地
灰色嘅泥牆、暖黃嘅燈光, 係大熱天時的確係一個避暑嘅好地方
<Flat White>
Cafe嘅一大賣點係佢古老又有特色嘅餐具, 打卡一流
咖啡濃度比較高, Flat White比較苦
<Longan Honey Latte>
怕熱嘅朋友可以試下佢嘅特色飲品
大食妹就試左半路嘅龍眼蜜拿鐵
雖然龍眼蜜味道唔係好突出, 但飲落清涼提神
朋友仔啱啱收工好肚餓, 嗌左份主食
食材好新鮮, 粉紅色嘅沙律醬都好特別
但賣88蚊, 性價比唔高

食完晏臨走嘅時候仲見到可愛嘅柯基
半路咖啡,相信不用我多說,眾所周知嘅黃店cafe☕不過,我都係前陣子先真正試過,真係失敬晒!🙊店內中西合壁嘅氣氛,感覺好Chill!大面鏡牆、乾花、舊式木櫃、褶椅,好有懷舊氣息。我今次係去上環摩羅上街店,第一次嚟,已經被佢古色古香嘅氣氛吸引~!港式民國台燈、木褶凳、復古風扇、牆鏡、米通瓷器……大量70-80年代舊家品呈現眼前,洋溢濃厚嘅老香港情懷,一坐低就有種莫名嘅親切感。我跟朋友分別order咗Rose Latte及Logan Honey Latte~好快地,兩杯Latte就送上餐枱。不得不讚,半路咖啡用嘅杯子真係好有特色!均係採用70-80年代常見到嘅舊式瓷杯,好似紅綠萬壽杯、透光米通杯、青花玲瓏龍芯杯、金漆花卉杯等等,襯埋咖啡,華洋合一嘅造型,真係超吸睛!😍📸不過我飲時都好小心,件件都有3、40年歷史,半古玩,真係驚會打爛🙊玫瑰花味好濃,飲時啖啖花香,幾正!呢杯用嘅咖啡比較Nutty啲,啡體帶堅果香,正中我口味,要加埋幼滑嘅牛奶,整體味道我較滿意。龍眼蜜加奶, 味道比想像中match,且甜度適中,整體水準唔錯。可惜拍攝用咗啲時間,冰融化咗,飲到後期有啲影響口感。
半路咖啡,相信不用我多說,眾所周知嘅黃店cafe☕
不過,我都係前陣子先真正試過,真係失敬晒!🙊
店內中西合壁嘅氣氛,感覺好Chill!
大面鏡牆、乾花、舊式木櫃、褶椅,好有懷舊氣息。
Rose Latte(熱)
Logan Honey Latte(凍)
2020-07-15
Rose Latte(熱)
Logan Honey Latte(凍)
  • Rose Latte
  • Logan Honey Latte
間中約朋友泡咖啡店有益身心,這天我們又來中上環半日遊,第一站來到上環半山上的半路咖啡。出發前都驚會多人,好采係正常悠閒安靜的咖啡店,開心。平時好少行上來摩羅街呢頭,畢竟唔係遊客睇古玩,原來這條街蠻多有趣餐廳小店,半路咖啡隨離果間西餐廳,係有素食/純素/無麩質/低碳水等選擇架,下次有機會再試下。因為之後仲要食飯,所以只係飲咖啡。睇餐牌原來有三文治、意粉同甜品食既,不過就無主餐就無素食選項了。牆上面搵到李小龍,咁得意。店內裝修擺設處處可以發現很古老chinese的元素,同出面摩囉街賣的古玩相映成趣,氣氛好特別,好適合帶外國朋友來坐。半路咖啡另一大特色是杯子也富有老香港風情,各種萬壽無疆印花杯之類,但杯型又唔係去茶樓飲茶果種,拎上手比較近似英式high tea的骨瓷茶具,好fancy。凍飲杯和外賣紙杯都好靚架。上圖左上角個藍色筒,原來係「收銀機」,我俾錢的時候才發現,就好似以前去豬肉檔,要拉個筒下來收錢,已經好耐無見過這種裝置。 Latte HK$40 / Rose Latte HK$50咖啡我覺得係大眾都能接受那種風味,中焙有咖啡香咁,可以飲到牛奶的香味。如果唔飲牛奶的話,這裡可以加五蚊換

牆上面搵到李小龍,咁得意。

咖啡我覺得係大眾都能接受那種風味,中焙有咖啡香咁,可以飲到牛奶的香味。如果唔飲牛奶的話,這裡可以加五蚊換燕麥奶。

喝咖啡的時候遇到有客人帶同狗狗來用餐,牠整隻打橫躺在門口好搞笑,同我家阿狗一樣鍾意欄住條路。

店內好多位置都適合影打卡相,有少少中國風又有少少工業風,混搭得幾有趣架。
2020-07-07
『二訪摩羅街懷舊風Cafe・高質有心思咖啡甜點』@Halfway Coffee, Sheung Wan⠀⠀這次是我第二次來這間位於摩羅街的懷舊風cafe,上次試過他們的咖啡和brownie,都覺得很不錯。所以那天和朋友吃完勝香園後,便前來這裏溫書。這裏雖然還境不算寬敞,但氣氛很好,店員也十分有禮貌!加上飲品選擇種類多,還有甜品主食提供,適合和朋友聊天,或休閒地度過一個下午!⠀⠀Iced Matcha Latte $55⠀ʀᴀᴛɪɴɢ: 6.75/10 ⠀由於天氣真的太熱了,忍不住點了一杯冰的抹茶牛奶!抹茶味不算很重,偏向奶味重,值得一讚的是沒有粉末感。但由於抹茶味不重,而且甜度偏高,個人不推這款了~⠀⠀Mocha $50⠀ʀᴀᴛɪɴɢ: 8/10 🌟⠀來到半路咖啡,果然還是要點他們的咖啡吧!今天朋友點了mocha,非常有驚喜!這裏的咖啡味道香濃,與巧克力的味道互相融合,不會互搶,好喝!⠀⠀Lemon Tart $88⠀ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.65/10⠀之前吃過這裏的brownies覺得很高質。今天就試試看他們檸檬撻吧!整體來說不算很酸,撻皮牛油味也不算很重,整體中規中矩。但不得不說,他們

Iced Matcha Latte $55⠀
ʀᴀᴛɪɴɢ: 6.75/10 ⠀

Mocha $50⠀
ʀᴀᴛɪɴɢ: 8/10 🌟⠀

Lemon Tart $88⠀
ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.65/10⠀
之前吃過這裏的brownies覺得很高質。今天就試試看他們檸檬撻吧!整體來說不算很酸,撻皮牛油味也不算很重,整體中規中矩。但不得不說,他們的擺盤真的有花心思,自製菠蘿乾也好吃,配上芒果味的雪糕,非常有夏日的感覺。他們還有青蘋果和士多啤梨,令整個甜品沒有那種很膩的感覺。⠀

好食指數 ʸᵘᵐᵐʸ ᴸᵉᵛᵉˡ⠀
🔍 半路咖啡⠀
上環摩羅上街26號地舖⠀
Mon to Sun 08:00-19:00⠀
2020-06-25 386 瀏覽
三點幾黎到都幾多人環境唔錯叫左Cappucino 同 Rose Latte呢道D杯好靚啊哈哈打卡—流Lemon Tart  , 好食!配埋雪糕,好香既青蘋果Opera Cake , 呢個我就麻麻喇呢隻朱古力味有點怪怪呢道真係輕輕鬆鬆傾下計好relax
三點幾黎到
都幾多人
環境唔錯

叫左Cappucino 同 Rose Latte

呢道D杯好靚啊
哈哈
打卡—流

Lemon Tart  , 好食!
配埋雪糕,好香既青蘋果

Opera Cake , 呢個我就麻麻喇
呢隻朱古力味有點怪怪

呢道真係輕輕鬆鬆
傾下計
好relax
2020-06-01 879 瀏覽
上環 黃店 💛✿vintage style 哩間咖啡店真係好吸引人再去幫襯好懷舊 復古Longan Honey Latte $50 Hot $55 Iced第二次嚟都係叫哩杯有靚靚拉花之餘,好滑口,真係有蜜糖味同少少龍眼嘅甜味仲未去佢旺角個分店 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 💕————————————HalfwayCoffee〰️Halfway Coffee〰️26 Upper Lascar Row, Sheung Wan
上環 黃店 💛

vintage style
哩間咖啡店真係好吸引人再去幫襯
好懷舊 復古

第二次嚟都係叫哩杯
有靚靚拉花之餘,好滑口,真係有蜜糖味同少少龍眼嘅甜味

仲未去佢旺角個分店 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 💕
————————————
HalfwayCoffee
〰️Halfway Coffee〰️

• Longan  Latte
2020-05-20 847 瀏覽
呢度果然係ig熱點,巧遇身穿旗袍嘅女子同萬壽無疆杯好襯。咖啡係有姿勢有實際,$40-50幾蚊杯都不無道理。絕對可以hea一個早上。mocha and flat white 都好香啡味店員似係特登用2個唔同既杯裝比你,岩晒打咭值得去齊三間分店👍🏻
呢度果然係ig熱點,巧遇身穿旗袍嘅女子同萬壽無疆杯好襯。

mocha and flat white 都好香啡味

店員似係特登用2個唔同既杯裝比你,岩晒打咭

值得去齊三間分店👍🏻
Mocha ,  flat  white
2020-05-16 545 瀏覽
近排我就唔鼓勵大家成日出街,所以我今日介紹下呢間餐廳,等疫情好返少少至去打卡!大家有冇見過一杯萬壽無疆既咖啡☕? 呢間Cafe既店主有收集懷舊茶杯既習慣,但估唔到當中式既「萬壽無疆」茶杯遇上西式咖啡,睇落都幾得意,唔太有違和感,所以吸引左好多人嚟呢度打卡📸,真心個茶杯又真係幾靚!不過身為一個foodie,點都要comment 下D野食。真心,除左個咖啡杯靚外,其他野水準很一般。我呢杯雖然係Latte,但咖啡味唔突出,而且唔覺有玫瑰味。而下一張既brunch,我覺得配搭上有點奇怪,佢碟上面既係芒果🥭醬,而又包埋溫泉蛋,但下面可以吸醬汁既野唔多,得兩片sourdrough,所以一拮開隻蛋,成隻碟好似濕哂咁😂,而且呢兩個汁同鹹鹹地既牛油果味道唔太相襯。牛油果都ok,都夠熟夠香。最後,我覺得個brunch份量有點細,賣$118有點唔化算。呢間Cafe打卡就靚,其他野水準真一般,唔好期望太高。經過附近可以上嚟飲杯咖啡☕,打個卡!

Rose  Latte
Avocado,  Smoke  Salmon,  Onsen  egg  on  sourdough
2020-05-15 341 瀏覽
I had coffee here with a friend the other day. My latte was good. But there are so many cafes in the area, it's hard to say which one is the best. The food that other customers were having seemed delish. Will try next time. I guess it would also be nice to seat outdoor to soak up the culture of this unique neighborhood.
2020-05-14 333 瀏覽
.上環真的有很多令人着迷的咖啡店,第一次看到這間咖啡店的咖啡杯已經留下深刻印象,終於有機會到訪實在感到10分雀躍。上環的兩間分店其實相距不遠,我們先到了東街的分店,但是人太多了,所以店員親自帶領我們到摩羅街的分店,那裏比較大一點呢。。第一印象對這間咖啡店已經非常好,因為店員的服務態度實在殷勤又親切有禮。當我們下午到訪的時候,人真的甚多,雖然室內的裝修很特別,但我還是喜歡室外的位置,一邊喝杯咖啡,旁邊便是價值連城的古董,實在別有一番滋味。。自問不是咖啡專家,但是這間咖啡非常合我的心意,龍潭適中,不會過於苦澀,又不會大有酸味,而且拉花超級美麗,令人看得心曠神怡,咖啡入口順滑,整體在我的心目中是一個很高的評價。令一個驚喜是甜品,雖然價錢並不算便宜,不過品質卻不俗呢。。對於咖啡迷來說,咖啡店已經在旺角開了分店了,對於九龍區的朋友實在是一個好消息,有機會要到訪旺角分店。

2020-05-11 331 瀏覽
到中上環行街,搜尋了黃店,一於試一試喺摩羅上街既半路咖啡☕️喺古董、中式既街道中開呢間半輕工業裝修既cafe好突出!週日大約3:30去到... 都坐滿曬人坐低咗 飲品款式豐富但食物款式就好少,有cake / pasta / sourdough今天只想飲latte 叫了兩杯,一杯ice latte,一杯ice rose latte Rose latte不會太甜,好多時只喝到滿滿的糖水味....但呢個甜度剛剛好啊~還有一個pasta... 有滿滿的茄醬,麵底都幾彈牙,還不錯週末下午就這樣聊天渡過

喺古董、中式既街道中開呢間半輕工業裝修既cafe好突出!
週日大約3:30去到... 都坐滿曬人

坐低咗 飲品款式豐富

今天只想飲latte

週末下午就這樣聊天渡過
2020-05-10
用得文青兩個字,故知然呢度有好特別嘅裝修,環境十分適合喺度hea成個下午。呢間coffee shop有兩間分店,兩間裝修都好有格調。呢度最特別之處係用左傳地道嘅餐具,同有少少Raw嘅裝修好夾。黎得呢度,主要都係飲咖啡,都有午餐同甜品,不過當然無飲品咁多選擇。Avocado, smoked salmon, onsen egg on sandwich ($118)不過不失, 味道唔錯,但價錢有點貴Prawn pasta with homemade tomato sauce ($108)份量有點少,略嫌個汁有啲稀,味道尚可Longan Honey Latte ($50)第一啖龍眼味有d重,不過愈飲龍眼味就愈出Matcha Latte ($50)抺茶味超重,唔係好飲得出咖啡味,要扣分嘅係佢用左玻璃杯上熱飲,太熱,拎唔起飲...整體而言,食物同飲品質素唔算差,呢度主要係食環境同打卡。

不過不失, 味道唔錯,但價錢有點貴

份量有點少,略嫌個汁有啲稀,味道尚可

Longan Honey Latte ($50)
第一啖龍眼味有d重,不過愈飲龍眼味就愈出

Matcha Latte ($50)

整體而言,食物同飲品質素唔算差,呢度主要係食環境同打卡。
2020-05-05 222 瀏覽
終於試到既halfway💛不論係環境 野食 都好高質💕同埋個杯真心靚好想再去🐷———❤️Rose Latte $50靚杯靚拉花 淡淡玫瑰味配咖啡香好好飲🌹❤️Matcha Latte $50nomnom 唔鍾意奶味 問過店員 有得轉Oat milk🙈不過頗甜 覺得麻麻🙊❤️Brownie $78呢個好好味 Brownie整到細細粒 可以一啖一粒 濃濃朱古力味 配埋青蘋果片一齊食 完全唔怕膩 另外店員仲介紹左面頭個塊係佢地既自家製菠蘿乾 酸酸甜甜 非常開胃💕———個日去都幾多人 坐唔到室外位冇自然光影相一般 勝在有美女既靚手加分🤤💕同美女邊飲咖啡邊傾計係人生一大享受😙希望下次去坐到靚位🙈推介大家約下三五知己黎tea一tea😎
終於試到既halfway💛
不論係環境 野食 都好高質💕