2024-03-16 31 瀏覽
友拉麵位於荃灣西樓角路昌寧大廈1樓鄰近荃灣地鐵站同綠楊坊友拉麵招牌係魚介拉麵,勁蔥拉麵,櫻花蝦拉麵,仲有日式煎餃,吉列蠔,可樂餅等小食今晚我同喜歡食日本菜既朋友去食拉麵大約7點左右到已經坐滿人餐廳有八個吧檯坐位同兩張2人檯以劃紙型式點餐魚介拉麵$78湯底係豬骨湯非常香濃,順滑再灑上一茶匙魚介粉充滿魚既鮮味魚介粉係小魚乾磨成粉末好有鈣質同魚既鮮味火灸叉燒瘦中帶點肥非常彈牙麵底選左直麵非常爽滑朋友叫左期間限定既醬油慢煮叉燒拉麵$80曲麵帶點咬口慢煮叉燒粉嫰似梅頭瘦肉,咬落軟身醬油湯底顏色深,醬油味濃餃子$32有5隻每隻都非常飽滿煎到脆底朋友都話好似去左日本咁
友拉麵位於荃灣西樓角路昌寧大廈1樓

• 魚介拉麵
  • 日式餃子
  • 黑蒜油拉麵
2024-03-15 22 瀏覽
今日想食啲簡單啲嘅嘢,嚟到友拉麵店,今天叫咗日式餃子同埋慢煮叉燒加海苔,呢度餃子好食,叉燒好琳一啲都唔老,上次叫咗黑蒜油札幌噌拉麵拉麵,同埋日本炸吉列生蠔好好味,所以今天天又來吃,環境乾淨又舒服,音樂溫和不會炒耳,幾舒服,環境佈置好多可愛貓貓,少部份是名種貓咪,部份是本地貓咪,每一張相片好靚,好可愛啊,拍攝到貓咪的自然神態,睇到啲靚相,自然食得好開心,要改善的地方,最好不用即棄餐具,因為唔環保
今日想食啲簡單啲嘅嘢,
因為唔環保
2024-03-15
  • 日式餃子
  • 火炙豚肉
  • 黑蒜油札幌味噌拉麵
  • 日式三重芝士春卷
2024-03-14 29 瀏覽
發現原來尼個商場有間拉麵小店🍜店面小小但裝修溫馨面條可以揀曲麵或直麵曲麵就比較掛湯直麵岩食濃厚嘅湯黑蒜油札幌味噌拉麵🍜味噌湯底濃厚 😙仲有好香嘅黑蒜油味個流心蛋煮得啱啱好😚咬開會見到橙紅嘅流心🤩魚介拉麵🍜有好多魚介粉湯底好香海鮮味🐟配上曲麵吸收晒啲湯汁🤩蜜糖雞翼🐔超香濃嘅蜜糖味🍯配上新鮮炸好嘅雞翼超好食😋總結: 如果經過荃灣想食一間溫暖又唔貴嘅拉麵🍜不妨過嚟呢間拉麵店試吓啦!😋

發現原來尼個商場有間拉麵小店🍜

配上新鮮炸好嘅雞翼超好食😋

總結: 如果經過荃灣想食一間溫暖又唔貴嘅拉麵🍜
不妨過嚟呢間拉麵店試吓啦!😋

2024-03-11 28 瀏覽
櫻花蝦拉麵$88好味指數:😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️有一段時間沒有吃過拉麵,突然好想吃一碗。經同是貓奴的朋友介紹了我去荃灣這間拉麵🍜店。店舖面積不算好大,一進店就見到牆上掛滿不同貓貓🐱的相片,還有一些好可愛的貓插畫。果然是貓奴不可錯過的拉麵店!拉麵店有5款拉麵、約10款小食及10多款飲品供選擇。我一向愛吃蝦,所以選了櫻花蝦拉麵。拉麵可以選直身或曲身,亦可選不同的麵質。我就選了直、硬身。等了一會,拉麵便送來,頗大碗。拉麵的櫻花蝦多得有點驚人!富咸鮮味。湯底濃而不咸。除了櫻花蝦,碗內亦有蔥粒、紫菜、筍、燒香過的薄叉燒及蛋黃呈現濕潤膏狀的溏心蛋。好足料。由於拉麵是幼身,所以每條都可以輕易吸滿湯汁,好美味。值得一提的是他們的即棄筷子🥢,美得想拿走重用!另外,收銀位置附近放了一個「香港拯救貓狗協會」捐款箱。喜愛貓貓的你,如果想幫助其他貓狗,可以作出少少捐款呀!
好味指數:😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️

櫻花蝦拉麵
喺荃昌中心Gel完甲肚餓就即刻喺附近搵嘢食,見到呢間拉麵店嘅裝修好多貓貓好得意,就同朋友入咗去食😋✨蔥山拉麵 $86勁多蔥嘅拉麵🤣朋友勁鍾意食蔥所以好啱佢火炙豚肉油脂多,好淋身,好好食💯值得一讚嘅係拉麵旁邊嘅紫菜係貼喺碗邊,而唔係插入湯度!即係廚師有諗過客人偏好去整,加分加分💓✨黑蒜油札幌味噌拉麵 $88黑蒜油味濃~因為好奇慢煮叉燒係點,所以另外加$25追加🥰。慢煮叉燒肥瘦均勻,肉質嫩滑好滿足🤩!小店黎講,食物質素真係好好,我諗會成為我嘅長期飯堂🤭

✨蔥山拉麵 $86
勁多蔥嘅拉麵🤣朋友勁鍾意食蔥所以好啱佢
火炙豚肉油脂多,好淋身,好好食💯
值得一讚嘅係拉麵旁邊嘅紫菜係貼喺碗邊,而唔係插入湯度!
即係廚師有諗過客人偏好去整,加分加分💓

✨黑蒜油札幌味噌拉麵 $88
黑蒜油味濃~因為好奇慢煮叉燒係點,所以另外加$25追加🥰。
慢煮叉燒肥瘦均勻,肉質嫩滑
好滿足🤩!

小店黎講,食物質素真係好好,我諗會成為我嘅長期飯堂🤭
2024-03-08 22 瀏覽
今日提早咗收工,個人又攰又肚餓😵本應諗住求其買個外賣返家食就算了,點知途中就經過呢間拉麵店門口,見到有個叫葱山拉麵,作為一個平時無蔥不歡既超級愛好者😍當然係被吸引咗即刻入去坐低食番碗拉麵啦!!🍜䓤山拉麵 有直麵同曲麵揀,我就揀咗曲麵,麵質彈牙好食,大大塊火炙豚肉有少少濃邊都幾正😋肉質都算嫩,溏心蛋🥚蛋黃半熟啱啱好👍🏻不過就覺得湯底淡咗少少🤏雖然都真係算幾多䓤既,但又真係未去到如名所說既有葱山囉😆但整體黎講都唔錯,下次再黎會想試吓櫻花蝦拉麵同埋其他小食😋坐落在毫不起眼的舊小商場內既友拉麵店,雖然店鋪細細,但裝修都幾有心思,店內周圍都擺滿貓咪既掛畫同埋貓貓可愛既裝飾物🐱相信店主一定係愛貓之人,貓奴一名🥰
🍜䓤山拉麵
不過就覺得湯底淡咗少少🤏
雖然都真係算幾多䓤既,但又真係未去到如名所說既有葱山囉😆
但整體黎講都唔錯,下次再黎會想試吓櫻花蝦拉麵同埋其他小食😋
  • 蔥山拉麵
2024-03-07 24 瀏覽
週末,我同阿仔決定一起出門逛街,享受了一頓美味的日式拉麵午餐。我們選擇了位於荃灣西樓角路的昌寧大廈一樓的友拉麵,聽說這裡的拉麵非常好吃,特別是他們的黑蒜油札幌味噌拉麵和醬油慢煮叉燒拉麵。我們到達餐廳時已經是午餐時間,迅速找到一個空位坐下,等待服務員過來點餐。菜單上的選擇非常多,但我們已經事先決定要點黑蒜油札幌味噌拉麵~$88和醬油慢煮叉燒拉麵~$80。這兩款拉麵口碑佳,我們都非常期待。服務員將我們的餐點端到了桌上,黑蒜油札幌味噌拉麵的碗裡裝滿了熱騰騰的湯和嫩滑的麵條。湯的香氣讓人垂涎欲滴,上面還放著火炙豚肉、味玉、蔥、木耳絲、玉米荀和海苔。我興奮地拿起湯匙,第一口湯汁的濃郁味道立刻征服了我的味蕾。拉麵的麵條彈牙有嚼勁,豚肉鮮嫩多汁,配上其他配料的搭配,味道更加豐富。而阿仔點的醬油慢煮叉燒拉麵同樣十分誘人。慢煮的叉燒肉非常軟嫩,配上麵條和湯汁,口感更是一絕。除了美味的拉麵,我們還點了一些飲品來解渴。我選擇了蜜桃紅茶~$16,阿仔則選擇了檸檬紅茶~$16。我們一邊品味茶的香氣和味道,一邊享受著拉麵帶來的滿足感。整頓午餐時間,我們享用了美味的日式拉麵,品味了茶的清香,同時也增進了我們父子之間

整頓午餐時間,我們享用了美味的日式拉麵,品味了茶的清香,同時也增進了我們父子之間的感情。

2024-03-05 26 瀏覽
这间猫主题拉面馆位于荃湾,餐厅内到处都能看到猫模型和猫挂画,非常可爱。除了装潢特色外,店内还提供冰柠檬水等饮料。店员非常友善,而且座位也很舒适。此外,餐厅推出了一个期间限定的特价优惠,慢煮叉烧酱油拉面是其中的亮点。拉面使用曲面,挂汁汤底清澈,叉烧嫩滑,溏心蛋更是流心的,而且还有酥脆的紫菜配料。另外,吉列牛肉薯仔饼也非常推荐,外皮酥脆,薯仔软滑,吃起来有惊喜,这个真的值得一试。#香港探店# #周末探店# #猫# #拉面# #宝藏餐厅分享# #约会餐厅# #100家探店计划# #荃灣拉麵店# #荃灣拉麵# #香港拉麵關注組#友拉面 (荃湾)荃湾西楼角路202-216号昌宁大厦1楼53-54号铺

#香港探店[话题]# #周末探店[话题]# #猫[话题]# #拉面[话题]# #宝藏餐厅分享[话题]# #约会餐厅[话题]# #100家探店计划[话题]# #荃灣拉麵店[话题]# #荃灣拉麵[话题]# #香港拉麵關注組[话题]#

友拉面 (荃湾)
荃湾西楼角路202-216号昌宁大厦1楼53-54号铺
  • 北海道牛肉薯餅
  • 黑蒜油拉麵
2024-03-02 30 瀏覽
間中都會嚟呢間「友拉麵」食嘢🍜今次經過,見佢有期間限定,所以二話不說又嚟試吓😬😋醬油慢煮叉燒拉麵🍜 $80✨呢個期間限定就係✨醬油慢煮叉燒拉麵👍醬油味湯底唔會太濃味😉加上半肥瘦嘅慢煮叉燒🐷配菜有半熟溏心蛋🥚蔥🫛木耳🥒同埋海苔☺️正呀喂😋😋櫻花蝦拉麵 🍜$88之前叫過蒽山拉麵勁多蒽😝呢個櫻花蝦拉麵都係超級多櫻花蝦呀🦐呢個湯底比較濃👍🏻好惹味😝加上火炙豚肉同溏心蛋🥚好豐富😀好滿足😌我仲飲晒成碗湯😜🦪日本炸吉列生蠔 $36熱辣辣炸起🤩點沙律醬😛要趁熱食好好味😋
間中都會嚟呢間「友拉麵」食嘢🍜
今次經過,見佢有期間限定,所以二話不說又嚟試吓😬

😋醬油慢煮叉燒拉麵🍜 $80

好豐富😀好滿足😌我仲飲晒成碗湯😜

🦪日本炸吉列生蠔 $36

熱辣辣炸起🤩點沙律醬😛要趁熱食好好味😋

2024-02-29 23 瀏覽
🍜屋企附近有間好味嘅拉麵真係好呀😍放左工佢哋喺附近食埋就返屋企休息就最好不過啦❤️🥟醬油慢煮叉燒拉麵 $80🌈呢碗醬油慢煮叉燒拉麵賣相唔錯👍醬油味嘅湯底好味😋慢煮叉燒嘅肉質粉嫩柔軟✅而且叉燒部位偏瘦💯加多隻半熟溏心蛋🥚蔥🌱木耳🌱同埋海苔🌿真係無得彈呀🥳🍜櫻花蝦拉麵 $88🌈不得了呀😍呢個拉麵真係超級多櫻花蝦呀🦐呢個湯底味道比較濃味👅入口啖啖香醇❤️用筷子夾麵食個陣條條麵有樱花蝦🥢配埋柔勒嘅火炙豚肉🐽我就揀埋曲麵+普通軟硬度💯呢碗好惹味✅好推介喔🥳🦪日本炸吉列生蠔 $36 🌈新鮮肥美嘅生蠔🦪再加埋薄薄嘅炸粉一齊炸🔥味道的確唔錯👍

🥟醬油慢煮叉燒拉麵 $80

🍜櫻花蝦拉麵 $88

🦪日本炸吉列生蠔 $36

🌈新鮮肥美嘅生蠔🦪再加埋薄薄嘅炸粉一齊炸🔥味道的確唔錯👍
當而家啲大商場9點就關晒門,荃灣站到大窩口中間一串民生小商場都仲好旺!🤣入面嘅小店價錢平又有特色,可謂糧尾恩物。放工就去咗呢間裝修得幾有心思嘅日式拉麵店快食一餐!⛩️拉麵店細細哋,有bar枱同方枱, 隔住玻璃可以望到廚房煮面,🥢好有日式屋台feel,另一邊牆上掛滿貓咪插畫,添加點點溫馨感覺!🍜魚介拉麵 $78拉麵上面滿滿魚介粉,撈入湯底變得濃不腻,配埋彈牙嘅曲麵有少少掛湯,上面嘅3塊火炙豚肉有少少燶邊,肥瘦啱好!🌶️辛肉碎拉麵 $86辛肉碎後勁好利害,入口唔係好辣,但會食到出晒汗,配埋直麵愈食愈惹味!🍗蜜糖芝麻雞翼 $36雞翼好香脆,上面有芝麻同蜜糖,非常香口!

🍜魚介拉麵 $78

🌶️辛肉碎拉麵 $86

🍗蜜糖芝麻雞翼 $36
雞翼好香脆,上面有芝麻同蜜糖,非常香口!
2024-02-23
2024-02-26 18 瀏覽
一向喜愛去多like食評嘅食肆,儘管有時未如其實。今晚睇完食評走入呢間小店,16個座位嘅小店。拉麵只得6款,唔使左諗右度。我揀咗櫻花蝦拉麵(拉麵可選軟硬度)。拉麵上枱第一個感覺係賣相精緻,即時攞部手機出嚟打返幾吓卡。食第一啖覺得温度夠、熱辣辣,湯底唔會笠口。碗麵內有4塊火灸豚肉、1隻流心蛋、2塊紫菜,少少竹荀,湯面有大量櫻花蝦,超足料。食晒成碗好滿足,又即時推介喜愛拉麵嘅朋友。食完唔覺口渴,呢樣真係難能可貴👍👍
一向喜愛去多like食評嘅食肆,儘管有時未如其實
2024-02-26
2024-02-25 18 瀏覽
我真係好想去日本🎌呀!但有左呀仔後一路都未有機會再去,所以夜晚揀左「友拉麵」🍜,解一解思日之情。餐廳裝修比較日式,牆身掛滿貓貓🐱既掛畫,坐位除左高凳之外,仲有2張細方枱,隔住玻璃可以望到廚房煮面,最特別係打開筷子套入面係日式🎌筷子。魚介拉麵(直麵)拉麵最重要係個湯,湯底味濃不腻👍,爸爸揀左直麵同軟身,因為直麵比較淋身,但因為爸爸再揀左軟身,我覺得有啲過淋😝,每碗拉麵都有兩大塊紫菜同三塊火炙豚肉,仔仔第一時間拎紫菜黎食,食得好開心😋。辛肉碎拉麵(曲麵)媽媽又可以自私食啦,我梗係揀比較彈牙既曲麵啦,叉燒肥廋岩岩好👏,有少少燶邊好味道,味玉仲要係全粒上。北海道牛肉薯餅薯餅新鮮炸起熱辣辣,非常脆口,外脆內軟非常好味。📍友拉麵📌地址: 荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖#友拉麵 #日式 #荃灣美食 #荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介#假日好去處 #ilovefood #hkfood #美食推介 #美食日記#親子 #全職媽媽 #金牛座 #育兒日記 #育兒 #育兒日常 #寶寶日記 #成長記錄 #lemontea.519 #凍檸茶

北海道牛肉薯餅

薯餅新鮮炸起熱辣辣,非常脆口,外脆內軟非常好味。

📍友拉麵

2024-02-20
2024-02-25 26 瀏覽
🇭🇰 Tsuen Wan 荃灣|Friend’s Ramen 友拉麵Ramen 🍜 and cats 🐈 are 2 of my favorite things ❤️ and there is no better place to combine both than Friend’s Ramen! This place is filled with cat-themed decorations and they also have good ramen! 😆 I ordered:🍜 Sakura Shrimp Ramen 櫻花蝦拉麵🍜The shrimp 🦐 flavor is so heavy in the broth; look at how many there is! 👀🧄 Black Garlic Oil Sapporo Miso Ramen 黑蒜油札幌味噌拉麵 🧄The black garlic oil and the broth underneath form a yin-yang ☯️ pattern which looks pretty cool! The pork an

🍜 Sakura Shrimp Ramen 櫻花蝦拉麵🍜

The black garlic oil and the broth underneath form a yin-yang ☯️ pattern which looks pretty cool! The pork and noodles match the broth well. 😋

🥔 Hokkaido beef Croquette 北海道牛肉薯餅🥔
The hash browns are filling and it is crispy on the outside! 😙 Match well with other fried snacks as well.

Every corner of the restaurant is decorated with pictures of cats 🖼️ and themed decorations ✨ which is a great view for eating if you love cats! 🤤 (Who does not anyway)

📍Shop 53-54, 1/F, Cheong Ning Building, 202-216 Sai Lau Kok Road, Tsuen Wan
💲Price (2 people): $212 + 10% service charge
2024-02-25 12 瀏覽
🍱餐廳名稱:荃灣[友拉麵]🏫地址: 荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖☎️電話: 24998383 我好鍾意食日本拉麵,今日與媽媽到荃灣行街,見到呢間店舖環境乾淨企理,一於入去開餐😁我哋點了以下三款食品:~黑蒜油拉麵加慢煮叉燒內有火炙豚肉、叉燒、糖心蛋、粟米芯同紫菜;豚肉及叉燒鮮嫩多汁;溏心蛋烹調的時間啱啱好,蛋白熟透,蛋黃半熟,口感綿密;湯底又好好味,濃郁而不肥膩,正❤️;另外拉麵質感夠彈牙,相當唔錯,跟喺日本食的拉麵不遑多讓😬~日式餃子餃子皮薄而有彈性,煎得外脆內嫩,餡料肉質新鮮,好味道😁~黃金丸呢個好特別,番薯包住芋泥,炸得唔會好油膩,甜度又啱啱好,呢個組合點會唔好味😋
🍱餐廳名稱:荃灣[友拉麵]
☎️電話: 24998383

我哋點了以下三款食品:

~黑蒜油拉麵加慢煮叉燒

~日式餃子
餃子皮薄而有彈性,煎得外脆內嫩,餡料肉質新鮮,好味道😁

~黃金丸