2019-12-07 889 瀏覽
喺IG度見過好多人推薦呢間食蕃茄湯通粉嘅店舖,我自己本身係一個好鍾意食番茄湯米線通粉同埋蕃茄類製成嘅食物,所以一睇到有好多人推薦就即刻搵朋友一齊去食。首先就帶咗個IG就見到最多人推薦嘅芝士蕃茄撈公仔麵,我朋友就帶咗個番茄牛肉湯通粉。公仔麵一嚟到嘅時候同圖片上係一樣嘅,但係食落反而冇好濃郁嘅蕃茄味,反而芝士嘅味道更為突出,成碗野整體來講偏鹹。所以我並不是10分喜好!反而如果係食湯嘅話蕃茄味會相對較好,但味道依然偏淡。
  • 蕃茄牛肉麵
2019-11-23 675 瀏覽
今日又係尖沙咀返工嘅日子,放工唔知食乜好,最後決定同朋友去就嚟就結業嘅星座冰室食!佢嘅位置係喺香檳大廈嘅底層,落咗去仲要轉過彎先會搵到,當初都係朋友帶我嚟所以先食到,位置有少少難搵,如果唔係朋友帶路,我應該都唔會搵到哈哈哈。同以往一樣我都係食番茄撈蛋通粉,雖然賣相有少少嘔心,但係最緊要係味道本身!呢度嘅番茄撈蛋通粉味道唔係特別驚艷,但真係好有家嘅味道,老闆仲好好人好細心,價錢都幾平,希望佢結業之前有機會再嚟食多次!

2019-10-10 858 瀏覽
因在網上見到報導,星座冰室將要結業,所以便特意過來吃。因冰室最出名的是芝士蕃茄蛋麵,全部是個人喜愛的食物,所以很期待。不過地點的確有點難找,利用手機地圖也要一點時間才找到。裝修好有8,90年代香港的感覺,所以枱椅都有一定使用時間,但這就是冰室的風格和情懷。芝士蕃茄撈蛋麵其實就是蕃茄蛋蕃加上一片芝士撈公仔麵,但和坊間吃的撈丁或撈公仔麵不同,星座的是有少量湯汁般較濕。但比較可惜是芝士是一片的,而且未有事先溶化,所以芝士味不大而且不明顯,對喜愛芝士的人可能要失望了。冰檸茶茶味不錯,真的有舊式冰室的味道。如果對星座的蛋麵有興趣,真的要把握最後機會來試了。

冰檸茶
茶味不錯,真的有舊式冰室的味道。

如果對星座的蛋麵有興趣,真的要把握最後機會來試了。
2019-10-08 645 瀏覽
今日去咗呢期好出名無線劇《今宵大廈》取景🎥📽既香檳大廈行一行!😃睇吓呢個大廈有幾特別!🥰當然要試下呢度到一樣咁出名既懷舊茶餐廳,星座冰室!♌️⛎♈️呢度裝修都比較懷舊!👍🏼而且人流較少比較偏靜!☺️叫咗呢度既招牌蕃茄撈蛋麵!🍅🥚佢有好多配菜俾你揀!而我就叫左叫左牛肉🐮同豬扒底!🐷小妹就覺得比較偏鹹!牛肉同豬扒尚可!😃不過呢度裝修勝在夠懷舊!😃如果過黎打下卡影下相📷📸懷念下昔日懷舊冰室的時光也不錯!😃#星座冰室#尖沙咀金巴利道16-20號香檳大廈地庫36號舖#吃貨Girl
呢度裝修都比較懷舊!👍🏼

#尖沙咀金巴利道16-20號香檳大廈地庫36號舖
#吃貨Girl
下午茶
2019-10-08 442 瀏覽
來到近期人氣爆燈模仿👉🏻金宵大廈👈🏻😼既嘉賓大廈 😺 最近好出名星座冰室~位於香檳大廈既地下室~好懷舊既感覺~仍然保留60年代古舊既風格~黎到好似返左去60年代甘🕶黎到一定要試最出名既蕃茄撈蛋牛肉麵~見到個賣相已經好吸引😋麵一黎到就聞到好香嘅蕃茄味道啦~份量都唔細碗添🍜蕃茄好濃味食落好新鮮🍜公仔麵煮到好彈口🍜蛋好柔軟~牛肉好嫩口如果你鐘意食芝士仲可以加芝士😋價錢仲好適中~唔係好貴🥰
來到近期人氣爆燈模仿👉🏻金宵大廈👈🏻😼既嘉賓大廈 😺

黎到一定要試最出名既蕃茄撈蛋牛肉麵~
見到個賣相已經好吸引😋
麵一黎到就聞到好香嘅蕃茄味道啦~份量都唔細碗添
🍜蕃茄好濃味食落好新鮮
🍜公仔麵煮到好彈口
🍜蛋好柔軟~牛肉好嫩口
如果你鐘意食芝士仲可以加芝士😋

價錢仲好適中~唔係好貴🥰
2019-10-04 1060 瀏覽
懷舊冰室近年買少見少,【星座冰室】嘅大廈聽聞都就嚟被收購,日後仲保唔保留到都係未知之數😭【芝士蕃茄撈蛋麵】碗入面裝住滿滿嘅蕃茄撈蛋,酸酸甜甜嘅芡汁代替咗公仔麵嘅味精湯,賣相雖然真係唔係幾好😅不過那些年嘅味道係無可取代。【芝士蕃茄牛麵】茄牛麵加咗芝士芡汁,入口唔及蕃茄撈蛋麵咁濃稠,個人覺得撈咗芝士都算係perfect match😋趁仲有機會懷舊,有時間真係要再嚟encore呀👍🏼

趁仲有機會懷舊,有時間真係要再嚟encore呀👍🏼
芝士蕃茄牛麵
芝士蕃茄牛麵
2019-10-02 339 瀏覽
聽到佢話結業呢個消息真係好唔開心😭,因為呢星座冰室係由我同我先生拍拖👫嘅時候已經開始幫襯,大大話話都幫襯咗10幾年, 而佢最出名嘅蕃茄🍅🐮牛肉公仔麵,我基本上次次都係食呢款,但有時我都會有啲變化嘅, 咁佢都可以叫🍅🐮番茄牛肉公仔麵🍳撈蛋或者🍳煎蛋🍳太陽蛋同埋🥚熟蛋, 我仲會叫埋佢過魚蛋啦。。。仲有叫🥬大菜 , 因為佢🥬白菜都有分🥬大菜同埋🥬細菜嘅。。。最最最。。。緊要梗係叫埋佢支支裝大可樂啦。 而家支裝可樂已經唔係周圍有, 有嘅都可能係細可樂, 而可樂先係最好飲嘅
香港的懷舊冰室,買少見少了。這間地下冰室仍然保持60年代的裝修,聽說這間老牌冰室做到9月底咋。來過幾次,都是摸門釘,不是因為東主有喜就是中秋節休息☹️ 終於這次嘅星期六晚上去到,我遇到它有開門營業✌🏻芝士蕃茄撈蛋麵 (HK$42) 配玻璃樽支裝忌廉 (HK$14)面頭有一大片芝士,之後有一層新鮮蕃茄加上香濃蛋花的芡汁,底下就是即食麵,三樣撈埋一齊食,味道真好😋 配埋一支玻璃樽裝的忌廉,感覺回到未來呀😜

2019-09-21
2019-09-19 336 瀏覽
百忙中忙到我街坊香檳大廈地下隱蔽小店星座全部只賣湯公仔麵米粉意大利粉米綫同多士或三文治很單一茶每個16元以上我最不喜歡公仔麵思考一下最終要了豬扒牛肉湯米佢地米粉用左東莞粗米現在幾乎再找唔到好多餐廳用好幼 台灣式新竹超幼米吃得太多忽然想起這個粗線條米粉煮得透是非常吸收味道而口感豐富的星座能維持地位同他們捨得放好菜有關而且個湯極似家庭式我小時候病了家中煮湯粉就是這樣做完全無用公仔麵那包味精咁多牛肉菜豬肉煮滾只要稍為有心機同良心個湯點會用味粉香檳大廈已被大量收購星座和新記都係要結束臨別秋波懷舊快啲咁多感覺我都只係幫趁一個湯米16元杯奶茶慳得就算
百忙中

2019-09-19
  • 豬扒牛肉米
  • 熱奶茶
2019-09-15 2810 瀏覽
其實光顧這間冰室已經是很久之前的事,那時當然就是看見網上有不少好評才光顧的,一直都忘了打食評,好像是最近在網上有人說它快將結業,才喚起了我對它的記憶。冰室就在尖沙咀一座很舊的大廈裡,叫香檳大廈,相信不少人都聽過。裡面的環境⋯⋯真的一看便知道有很多年的歷史了,明顯沒有怎樣修葺過的,座椅也是很舊式的款式。冰室以小食、粉麵、三文治為主,另外還有馳名蕃茄麵和馳名蕃茄撈蛋麵,我還實想試試是不是真的那麼美味。另外還有很多款熱飲和凍飲呢。先來了一杯紅豆冰,紅豆冰是香港非常傳統的一種飲品,但別以為它只有紅豆和冰就很容易弄,看似愈容易弄的食物和飲品就愈難弄出真正的美味。這裡的紅豆冰有非常多的紅豆,足足佔了飲品的一半,奶味尚算濃郁,攪拌至均勻後也算好喝。朋友點了一款蕃茄雞翼麵,說真的,在這樣的環境下花$40吃一碗蕃茄雞翼麵我真覺得不值得,先試試味道如何。麵一來到我真系驚訝了😦蕃茄竟然是如此零碎的⋯⋯質感過於稠身,真的不行,雞翼倒是比蕃茄湯底正常。然後自己點了一份馳名的蕃茄撈蛋麵,來到的時候我又再驚訝一次😰完全不是我想中的那回事,以為會有比較大顆的蕃茄碎和固體的撈蛋,結果卻是很小的蕃茄碎和液體狀的蛋漿,說不

另外還有很多款熱飲和凍飲呢。

紅豆冰

蕃茄雞翼麵

然後自己點了一份馳名的蕃茄撈蛋麵,來到的時候我又再驚訝一次😰完全不是我想中的那回事,以為會有比較大顆的蕃茄碎和固體的撈蛋,結果卻是很小的蕃茄碎和液體狀的蛋漿,說不出是怎樣的感覺😅但至少不合我的口味。
蕃茄撈蛋麵
紅豆冰
2019-09-13 315 瀏覽
星座冰室既入口就已經好懷舊令我依個一次都未去舊冰室既人覺得好有趣我地叫左最出名既芝士蕃茄底公仔麵碎豬扒 胚芽奶茶同胚芽好立克芝士蕃茄真係好濃郁 但係以撈麵黎講 佢好多汁雖然佢冇想像中甘驚豔但係可以一試碎豬扒就非常普通 冇咩特別我最鍾意係個野飲胚芽落得非常多口感好豐富甜度適中
星座冰室既入口就已經好懷舊

口感好豐富
甜度適中
2019-08-13
2019-09-01 510 瀏覽
星座冰室屹立於尖沙咀五十多年 以它們的蕃茄湯底而聞名🙆🏻‍♀️ 湯底是師傅每天清早 用五六十斤新鮮蕃茄 堅持不加味精不加雞粉 用心製作而成的呢💓 可惜 老店還是敵不過大廈被收購的命運 今年九月要結束營業了😔_{芝士蕃茄撈蛋麵 $42 🍜}小編幾年前已來過一次星座冰室 這次再來 當然要來碗招牌的芝士蕃茄撈蛋麵囉~先喝口湯 果然充滿酸酸咪咪的番茄香😻 特別之處是加入蛋汁 湯底還多了份蛋香和creamy的口感😚 再拌入面頭的芝士片 雖然好邪惡 但那鹹香跟豐腴口感跟整個麵真的很搭!唯獨麵條不是太掛湯 可能是因為湯底其實不是肉眼看那麼黏稠吧 所以建議配通粉 那就能每一口都喝到湯!不過有下次的話 可能會試試淨蕃茄湯底 相信能更嚐得清楚番茄的味道!_{熱薑好立克 $19 🥛}飲品方面來了杯熱薑好立克~ 熱好立克裡頭放進幾片薑 喝起來帶點辛辣 特別暖胃 讓人感到滿滿的幸福感🥰🥰🥰 想不到兩者會那麼搭呢!_雖然星座冰室的食物 不是怎樣的讓人驚艷 但單是那懷舊的裝潢 充滿人情味的服務 跟樸實的味道 已夠讓人滿足了🥰 這樣的香港味道 要好好珍惜啊~
{芝士蕃茄撈蛋麵 $42 🍜}

{熱薑好立克 $19 🥛}
2019-08-28 442 瀏覽
每次在餐館看到有蕃茄湯底系列的粉麵,總是會選擇他,這裡的,在很多年前吃過,感覺很不錯,睽違多年,近期再來。.位於地庫的她位置頗隱蔽,若不是多年前經常到訪,應要花點時間才找到,別看這裡裝修殘舊,很多時看到食客駱驛不絕的。這次點的是蕃茄牛肉通粉,甫端上來已感覺與以前不太相同了,舀一匙入口,感覺是打芡而做成的稠身,蕃茄味雖有卻不夠濃郁,牛肉沒經過化學處理,所以還保留了質感,通粉是帶坑紋那種,不會過淋,可惜不是小的那杯茶,多年後再吃,感覺水準是下跌了,很遺憾啊。

之前工作需要收到消息逾半百嘅TST老牌冰室9月會面臨結業,所以即刻去食多次最懷念係佢個蕃茄湯底真係用新鮮蕃茄,整碎再同肉碎混合,無味精/雞粉,加水熬足4hrs加埋煮到勁有蕃茄味醬汁,酸酸甜甜勁正!芝士蕃茄牛通粉 $42可揀咩粉麵&配料都得,不過我鍾意通粉通常比其他粉麵客易吸收蕃茄湯蛋&芝士都係必食配料放面嘅芝士遇熱即溶,溶咗唔太靚,但食落就有芝士香蕃茄豬排麵 $42豬排事先醃好,香口惹味蠔油雞中翼 $48呢個係必食推介!一樣事先醃好,再用蠔油煮鹹味適中,一碟有6隻最經典食法就食將雞翼放蕃茄湯底充滿鹹味嘅雞翼+酸酸甜甜嘅蕃茄湯=勁開胃!好味!
最懷念係佢個蕃茄湯底
加埋煮到勁有蕃茄味醬汁,酸酸甜甜勁正!

芝士蕃茄牛通粉 $42
可揀咩粉麵&配料都得,不過我鍾意通粉
通常比其他粉麵客易吸收蕃茄湯
蛋&芝士都係必食配料
放面嘅芝士遇熱即溶,溶咗唔太靚,但食落就有芝士香

蕃茄豬排麵 $42
豬排事先醃好,香口惹味

蠔油雞中翼 $48
呢個係必食推介!一樣事先醃好,再用蠔油煮
鹹味適中,一碟有6隻
最經典食法就食將雞翼放蕃茄湯底
充滿鹹味嘅雞翼+酸酸甜甜嘅蕃茄湯=勁開胃!好味!
  • 芝士蕃茄牛通粉
  • 蠔油雞中翼
  • 蕃茄豬排麵
📍尖沙咀隱世名物?-- 星座冰室🌟呢間冰室已經bookmark左好耐🙈聽過好多人話佢嘅蕃茄撈蛋系列好好食 今日終於有時間黎一嚐🙈-------⭐蕃茄撈蛋通($37)小編叫左撈通因為怕撈麵食到好滯😂首先賣相就真係麻麻地嘅 事關真係有啲似嘔吐物🙊應該食過嘅朋友仔都有同感?😂講返味道 可能我本身期望有啲高 所以食落同我想像中都有啲落差😔味道無咁驚艷😔蕃茄份量係多 但可惜我覺得個勾芡真係偏咸😭蓋過左蕃茄嘅酸甜味 而且亦都食唔出有蛋味 食完之後仲好口渴😭可能小編平時食野比較清淡 所以有啲失望呢😔 -------價錢:$37------評分(10分滿分)賣相:5味道:5性價比:5回頭率:4-------餐廳資料名稱:星座冰室地址:尖沙咀金巴利道16-20號香檳大廈地庫36號鋪前往方法:尖沙咀站B1出口
📍尖沙咀隱世名物?-- 星座冰室🌟
-------
⭐蕃茄撈蛋通($37)
價錢:$37
------
評分(10分滿分)
賣相:5
味道:5