2023-11-14 323 瀏覽
🍗月見博多地雞團子 $78雞團子由免治雞肉整成好似漢堡扒咁,口感豐富,入面有雞軟骨爽脆,外面微脆,配燒汁甜甜地,上面仲有生雞蛋🥚,好餸飯😝🍆和風茄子涼拌茄子開胃☕️米気黑糖米水.✨環境舒適,木系溫馨裝潢,由飯、前菜冷/熱盤、主食都系自己配搭,仲有野飲,野食唔盤好驚喜但好滿足😌
🍗月見博多地雞團子 $78

🍆和風茄子
涼拌茄子開胃

☕️米気黑糖米水

2023-10-19 375 瀏覽
以往食過三四次,曾經真係好驚艷嘅級數。今日路過又無人排隊,就同老婆入去食 dinner。先講服務,個 waitress 一入去就呼喝我哋要小心後面,以為係小心阻住隻門開閂,點知原來係阻住佢執枱,仲講咗兩次話入坐時間九十分鐘,可能佢呼喝完我哋講嘢又無尾音,個感覺當場打個凸。之後被安排入座,坐咗係卡位勁大油煙,唔知我錯覺定點,以前真係唔覺咁大陣味,淨係想食完快啲走,驚成身味 😰 最失望係食物 😮‍💨 三個餸,唔計沙律,全部最多都只係暖,啲南蠻雞似唆哂氣炸咗好耐,菠菜無汁亦無味,碗飯唔熱。。退步成咁,認真可惜 😵‍💫
退步成咁,認真可惜 😵‍💫
2023-10-19 224 瀏覽
米氣主打日本米同日本雞蛋,連平日晚餐時間都要等位架~今次星期日去,拎左飛就響附近行下半個鐘到就排到我地啦啦 GOGOGO~但入到去...間鋪環境就OK既 不過位真係勁迫 去左茶記咁而餐廳主打就係SET, 組合就任簡, 你只要好似車仔麵 剔剔剔 要幾多樣都得, 不過就逐樣計錢咁我地就叫左樓下果2個SET蛋我估係用蘭王既,好濃好正 而其它小菜就似一般日本餐廳風味;好味又唔算,但就有一種好家常既味 不過個價就一D都唔家常就係LU~
米氣主打日本米同日本雞蛋,連平日晚餐時間都要等位架~

今次星期日去,拎左飛就響附近行下

半個鐘到就排到我地啦啦 GOGOGO~

但入到去...間鋪環境就OK既 不過位真係勁迫 去左茶記咁

咁我地就叫左樓下果2個SET
定食
定食

蛋我估係用蘭王既,好濃好正
而其它小菜就似一般日本餐廳風味;
好味又唔算,但就有一種好家常既味

不過個價就一D都唔家常就係LU~
2023-10-14 224 瀏覽
重要野放前面: 蛋黃米布丁($32)係個伏,係個伏,係個伏。星期日喺佢開店前7分鐘到達,前面已經有10個人左右,果然打卡店。店面行日式木系整體非常舒服,特別係夏天30幾度排隊排到滴汗,入到去係開心嘅。Set 叫左醬油蛋飯($22) :醬油漬過嘅蛋黃濃稠  撈飯岩岩好   //    南蠻炸雞($46):塔塔醬超濃,雞炸得極脆,非常送飯    //   月見雞糰($48): 蛋黃本人對比碗飯嘅蛋佢食落無咩香, 但係攞黎dip 雞肉入口滑好多。  三碟都細細碟,原本覺得唔夠但係食食下岩岩好!然後吶,就出事喇,我點左佢地個甜品蛋黃米布丁($32):  布丁上面係蛋黃本人,你會食到生雞蛋嘅味道that's it ,同甜品兩個字完全無關,然後撈埋個米布丁,口感唔滑,唔甜,無咩味,蛋黃本人充斥你個口,諗住食甜品但係最終勁難受,成件事唔知想點 總括而言,打個卡,但係味道同埋CP又唔係特別到需要排隊或者encore 嘅level,同埋個甜品我真係不敢苟同,一次已經OK

2023-08-20
用餐優惠
試食活動
2023-10-11 211 瀏覽
位於紅磡的人氣小店,好似車仔麵既點餸方式。將菜品分為米、主、冷、溫、甜五大類,客人可以根據喜好自由組合。《$38 米 - 蟹膏蟹肉飯》⭐️⭐️⭐️⭐️蟹味相當濃郁,蟹肉絲絲分明,份量唔會太多,唔會令到成碗飯好咸,蟹膏又岩岩好夠你撈哂成碗飯。《$38 米 - 月見吞拿魚蓉》⭐️⭐️⭐️⭐️期間限定之選,吞拿魚蓉配蛋香十足的蘭王蛋,口感滿足。《$48 主 - 月見博多地雞團子》⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好似我地平時食開既肉餅,肉質爽彈。中間混入左雞軟骨增加口感,上面仲有一隻蛋黃,撈埋黎食令肉質更加嫩滑。《$48 主 - 紅酒汁煮牛肋條》⭐️⭐️⭐️⭐️紅酒味唔會過重,但又可以食到淡淡既紅酒香,牛肋條煮到好汙淋身,唔洗點咬就可以溶係口入面。入面仲有羅白洋蔥等配料,都係煮得好淋好入味,好有種屋企既感覺。《$26 冷 - 松葉蟹薯仔沙律》⭐️⭐️⭐️薯仔沙律配蟹肉絲的經典配搭,餐廳特登將薯仔切得大粒一點,令成個沙律增加口感。份量比平時街外食定食送既沙律大份少少,但如果$26來說,性價比不高。《$24 冷 - 鮭魚白雪山藥》⭐️⭐️⭐️食落既感覺同薯仔沙律差唔多,只不過冇左薯仔既顆粒感,簡簡單單既前菜。《$28 溫 - 明太子厚蛋燒》⭐️⭐️日式風格超

《$38 米 - 蟹膏蟹肉飯》⭐️⭐️⭐️⭐️

《$38 米 - 月見吞拿魚蓉》⭐️⭐️⭐️⭐️
期間限定之選,吞拿魚蓉配蛋香十足的蘭王蛋,口感滿足。

《$48 主 - 月見博多地雞團子》⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

《$48 主 - 紅酒汁煮牛肋條》⭐️⭐️⭐️⭐️

《$26 冷 - 松葉蟹薯仔沙律》⭐️⭐️⭐️

《$24 冷 - 鮭魚白雪山藥》⭐️⭐️⭐️
鮭魚白雪山藥

《$28 溫 - 明太子厚蛋燒》⭐️⭐️
日式風格超厚身的玉子燒,日間唔會有流心蛋漿。上面配左好大pat明太子,但撈埋一齊食令玉子燒超咸,淨係食到明太子既味道,就好似有點喧賓奪主既感覺了。
明太子厚玉子

《$45 溫 - 蒜蔥燒牛肩肉卷》⭐️⭐️⭐️⭐️
牛肩肉切得好厚,唔會韌。蒜蔥份量好多,而且超香,撈埋牛肩肉一齊食,有種香味係口入面爆發既感覺。

《$28 溫 - 南蠻吉列蝦》⭐️⭐️⭐️
期間限定之選,吉列蝦冇特別,係平時係街可以食到既天婦羅蝦。沙律醬就有驚喜,唔係普普通通咁比兜沙律醬你就算,餐廳有加入蛋白等材料令到沙律醬冇咁傑身,近似係屋企自己整既碎蛋沙律一樣。

《$30 甜 - 米氣雪糕》⭐️⭐️⭐️
甜品時間當然要試餐廳算signature既米氣雪糕啦,米味既雪糕清清地,上面加左少少脆米,夾埋黎食既有口感又唔會好甜,做一餐既結束好完滿。
米氣雪糕

《$32 甜 - 赤玉米布丁》⭐️⭐️⭐️
餐廳另一個signature既甜品,米味既布丁加蛋黃一齊食,更布丁加香滑。
赤玉米布甸

《$12 飲 - 黑糖米氣水》⭐️⭐️⭐️
飲落似坊間買到既米水加左黑糖,唔會太甜,唔熱唔凍飲落好舒服。

整體而言,餐廳屬於比較家庭式既料理,每樣野都唔係話好食到哇一聲,但就好似有一種日本媽媽煮飯比你食既感覺。餐廳每樣菜品定價都不高,但如果要組合成為一個定食,最少都要3-4個菜起跳,好易唔小心就叫到百幾蚊,值唔值就因人而異啦。

人均消費:$200

2023-10-05
  • 紅酒汁煮牛肋條
  • 月見博多地雞團子
2023-10-08 169 瀏覽
黃埔出色和食料理🍴 @maiheihk 米氣 米気.味道:😋😋😋😋抵食:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻環境:⚡️⚡️⚡️⚡️回訪指數:🤤🤤🤤🤤🤤/5.系黃埔搵到呢間特式日本野食😍好好彩 中午都有卡位 坐得好舒服~朋友帶我去 佢話食過好多次 每次都揀同款食物因為太好食! 今次有人同行可以試其他啦~.三個人 叫左3個套餐 一齊食試到6款食物 因為揀A B 既形式 自由發揮飲品方面 本身包杯 米氣黑糖米水 成個set 都整得好靚 顏色配搭好好🥰..✨小食.鮭魚白雪山藥🌟🌟🌟🌟🌟我超級喜歡呀😍 三文魚香味 加山藥 混合一齊 味道配合非常夾!食到停吾到口!🥰🥰🥰.南瓜沙律🌟🌟🌟🌟南瓜非常細膩 甜甜既味道 好清新👍🏻.八爪魚沙律🌟🌟🌟酸酸甜甜感覺 其實都吾錯 但有上面兩款對比 只能排第三了😂..✨主食月見博多雞團子🌟🌟🌟🌟呢個雞團子 朋友話佢每次就系揀呢款果然系好好食!雞肉多汁 配蛋 滑溜溜 配飯一齊食 好夾呀.豚軟骨煮🌟🌟🌟🌟肉質好淋 大大舊放入口有滿足感 好香油香味 .紅酒汁煮牛肋條🌟🌟🌟一般的牛肋條味道 比起豬軟骨 入味程度差少少...💫 #米氣 #米気#黃埔 #紅磡👩‍💻OP網址: https://s.open
黃埔出色和食料理🍴 @maiheihk 米氣 米気
味道:😋😋😋😋
抵食:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
環境:⚡️⚡️⚡️⚡️
回訪指數:🤤🤤🤤🤤🤤/5
系黃埔搵到呢間特式日本野食😍
好好彩 中午都有卡位 坐得好舒服~
朋友帶我去 佢話食過好多次 每次都揀同款食物
因為太好食! 今次有人同行可以試其他啦~
三個人 叫左3個套餐 一齊食
紅酒汁煮牛肋條🌟🌟🌟
一般的牛肋條味道 比起豬軟骨 入味程度差少少
💫 #米氣 #米気
#黃埔 #紅磡
👩‍💻OP網址: https://s.openrice.com/QrbS0ili900~uKdABAA
📍地址: 紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G32號舖
☎️電話: 35431101
#黃埔 #日式 #月見博多 #和食料理
#米吃
#跟米吃出瘦身材
7.9.23 四
2023-10-08 143 瀏覽
【琳琅滿目。家庭之味】 紅磡人氣高企的餐廳之一, 每次都要等上20-30分鐘才能入座。餐廳主打一汁多菜的日式家庭料理。餐點是按照【米、主、冷、溫、甜、飲】六個部分隨意自由搭配,非常個人定製化,款式很多,讓人有選擇困難。還有不定時有期間限定菜式供應。❈ 月見吞拿魚蓉 HK$38 (期間限定)❈ 月見博多地雞團子 HK$48❈梅子豚腩煮 HK$46 (期間限定)❈ 鮭魚白雪山薬 HK$24❈金菇牛蒡 HK$22❈ 忌廉蟹肉餅 HK$26❈ 南蠻吉列蝦 HK$28 (期間限定)❈蔥燒牛舌 HK$36❈ +追加是日湯品及漬物 HK$8蘭王蛋遇上越光米,蛋味非常濃郁,簡直是黃金配搭,美味大爆發。月見博多地雞團子是人氣主菜之一,雞肉打碎加調料做成緊實的大肉丸加上雞蛋,整體有咬口,帶點甜味。溫菜必點蔥燒牛舌,薄切彈牙,牛味香濃。期間限定的南蠻吉列蝦也大推薦, 外皮炸粉不厚也不油膩,吃下去很香口。
【琳琅滿目。家庭之味】

❈ 月見吞拿魚蓉 HK$38 (期間限定)
❈ 月見博多地雞團子 HK$48
❈梅子豚腩煮 HK$46 (期間限定)
❈ 鮭魚白雪山薬 HK$24
❈金菇牛蒡 HK$22
❈ 忌廉蟹肉餅 HK$26
❈ 南蠻吉列蝦 HK$28 (期間限定)
❈蔥燒牛舌 HK$36
❈ +追加是日湯品及漬物 HK$8

月見博多地雞團子 HK$48
忌廉蟹肉餅 HK$26 & 南蠻吉列蝦 HK$28 (期間限定)

月見博多地雞團子 HK$48
  • 蔥燒牛舌
  • 月見博多地雞團子
The beef in the pic very hard to chew the rest of the food are very salty. The saltiness level was above average compared to other franchised eateries. Most of the pieces of beef in my order was hard to chew basically can’t swallow and had to spit out. Basically there was no quality assurance of food. It was not cheap if you talk about value for money. It comes with service charge, when you almost finish your meal, we opened up a tea pot cover to give hints for the waiter to refill tea. There were so many waiters of staffs in the hall, they pretend and ignore. Obviously it was salty, we need some tea to dilute our taste buds. The above were only our dining experience and opinion on that day.
Mince  meat  tofu  sukiyaki  raw  egg  rice
2023-09-29
2023-10-02 135 瀏覽
中秋節當天諗住提早一點吃飯, 大約 5 點幾入座。叫了一個生姜豚肉, 跟住話無豚肉; 再改叫豚牛之類, 又話無, 唯有叫紅酒煮牛嗰個啦!上菜, 所有食物都只係暖既, 飯唔夠熱撈蛋黃食真係浪費... 個紅酒煮牛有 d 羶味, 唯獨係個前菜較好 (可能係凍食), 湯又係暖既。老實個價錢唔算貴, 不過味道真係退步咗。黃埔咁多食肆都真係唔洗再幫襯佢!
老實個價錢唔算貴, 不過味道真係退步咗。
黃埔咁多食肆都真係唔洗再幫襯佢!
2023-09-29
2023-09-25 186 瀏覽
呢間餐廳人氣好夠,聽左好耐,今日終於有機會黎試食。排左一陣先有位,都算幾多人。日式裝潢,簡約風,以木系會主打,感覺休閒舒適。佢餐牌上面有好多款食物可以揀,而且望落去份量也不算太大,可以食幾樣。明太子雞翼、松葉蟹薯仔沙律、蔥燒牛舌、日本國產米佢擺盤幾精緻,每樣份量唔算太大。蔥燒牛舌,鹹度適中,蔥蒜好香,牛舌好大塊,夠入味。明太子雞翼就比相像中乾身,明太子同雞翼一齊炸,幾特別,同雞翼點明太子醬差不多,都可以~松葉蟹薯仔沙律,沙律幾滑,蟹肉細緻,調味用左胡椒鹽,都幾特別。日本國產米幾好味好,有飯香,顆粒分明!整體黎講食物都幾好味,牛舌性價比高D,感覺係不錯的一餐

蔥燒牛舌,鹹度適中,蔥蒜好香,牛舌好大塊,夠入味。
日本國產米幾好味好,有飯香,顆粒分明!

整體黎講食物都幾好味,牛舌性價比高D,感覺係不錯的一餐
松葉蟹薯仔沙律
明太子雞翼
松葉蟹薯仔沙律
明太子雞翼
米気,可以話係日式雙餸飯,但價錢絕非便宜,普通一個定食都過百元🤑不過勝在可以自由組合米飯、主食、冷盤、熱食、甜品同飲品,價錢雖然貴但幾時去都見到有人排隊,今次等左20分鐘左右~點完餐5分鐘就有得食蔥燒牛舌|$36|7.5/10牛舌一份有五片,口感同調味幾好👍🏻不過唔熱,唔係微溫,有點扣分松葉蟹薯仔沙律|$26|6/10松葉蟹部分得好少,加埋沙律一齊食,其實都食唔到蟹味道🫠當佢普通薯仔沙律黎食,都ok北海道芝心粟米球|$36|0/10!好後悔加左🥲首先佢唔係脆唔係熱,一舊腍啤啤既野,芝士唔係熱溶同拉絲,粟米存在感極低,食完都唔知發生咩事紅酒汁煮牛肋條|$48|5.5/10平時屋企飲湯既碗都大過佢😂牛肋條都煮到好腍,好難搵到完整一舊,都變成絲同碎,如果你鍾意食紅蘿蔔、菇類都可以叫,但如果想食牛就可免🙈醬油蛋魚籽飯|$38|7/10醬油蛋配飯就好難出事,穩穩陣陣,正常野其實又要等位、又唔係平、食物又麻麻地,我會將米気正式納入為「試一次就夠」系列

蔥燒牛舌|$36|7.5/10

松葉蟹薯仔沙律|$26|6/10

北海道芝心粟米球|$36|0/10!

紅酒汁煮牛肋條|$48|5.5/10

醬油蛋魚籽飯|$38|7/10
醬油蛋配飯就好難出事,穩穩陣陣,正常野

2023-08-20
2023-09-24 149 瀏覽
最近經常有人提起這間餐廳,讓我產生興趣,故專程來到黃埔嚐嚐這間餐廳。位於黃埔邊緣,近理工大學宿舍,不算太難找。走日式簡約計計的裝修,很容易就看到門口了。舖位面積不算小,不過等位的人很多。等了大約15分鐘左右就可以就坐了。菜品種類繁多,加上米飯、主菜、冷盤、温盤(?)、甜品、湯,及期間限定新品,有多達50個選擇,有選擇困難症的人要留意喔!!建議食法是米、主、冷、溫各一,但不一定要這樣選。實測可以只點米+主菜,甚至不點米及主菜只點冷溫甜都無問題🤪味道因人人口味不同,而不作詳述。(請參考附圖)總括而言,可以一試但未達到專程來吃的程度,路過的話可以試下。
等了大約15分鐘左右就可以就坐了。
味道因人人口味不同,而不作詳述。(請參考附圖)
醬油蛋+牛肉壽喜燒+湯
2023-09-23
  • 牛肉壽喜燒
  • 蜜柑白玉
2023-09-10 257 瀏覽
米氣的自選套餐, 無論午市還是晚市, 也是在授課或工作後滿足身體心的好選擇, 有充足的蔬菜, 湯品, 主食肉類和日本米煮成的飯, 也就是甚為經濟的日式一汁三菜風格, 需知道懷石料理也是由一汁三菜中演變出來. 頭盤的芥辣魷魚就是先辛後鮮的味道, 再加上熱呼呼的麵豉湯, 腸胃已經醒了起來. 由日本米煮成嘅白飯, 再加上醬油漬蛋黃, 味道濃厚香甘醇, 與豬軟骨的甘甜相當配合, 簡單而又滿足的一餐, 就是這樣簡單.The restaurant's set menu, whether for lunch or dinner, is a great choice to satisfy both the body and the mind after class. It includes an abundance of vegetables, soup, staple meats, and rice cooked with Japanese rice, which is known as an economical Japanese-style one soup, three dishes styl

The restaurant's set menu, whether for lunch or dinner, is a great choice to satisfy both the body and the mind after class. It includes an abundance of vegetables, soup, staple meats, and rice cooked with Japanese rice, which is known as an economical Japanese-style one soup, three dishes style. It's worth noting that kaiseki cuisine also evolved from the concept of one soup, three dishes.

The appetizer, spicy squid, offers a spicy and refreshing taste, complemented by a piping hot miso soup, which awakens the digestive system. The white rice, cooked with Japanese rice, along with soy-marinated egg yolk, has a rich and savory flavor that pairs well with the sweetness of the pork cartilage. It's a simple and satisfying meal, just like that.

黃埔名物!尋找日本嘅味道😋相信有唔少女仔都會鐘意Muji cafe個種可以自己揀冷盤熱盤嘅日本飯餐,份量適中又可以揀多幾款嘢食🤣呢間位於黃埔嘅米気,主打以日本蘭王蛋撈飯😋香濃嘅蛋白配埋醬油,撈落白飯度真係好好食🥹熱盤方面,玉子燒就比較乾咗少少🥶月見博多地雞團子就比較出色😍煎得香脆但肉質又可以保持鮮嫩,配埋飯食真係一流🫰🏻另外仲加左個朋友推薦嘅蒜蔥燒牛舌,蒜味好濃亦都燒得好香,值得一試👍🏼最後試左佢地嘅米気雪糕,第一啖食落去:嘩!真係米咁嘅味😹但食食下又食到啲飯粒同埋脆米,好夾個雪糕👻不過都係試一次就夠🫣———📍米気地址: 紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G32號舖
黃埔名物!尋找日本嘅味道😋

———

📍米気
地址: 紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G32號舖
2023-08-26 387 瀏覽
餐廳主打日式日常料理,雖然建議米、主、冷、溫各選一款,但亦都可以自己自由配搭,另外仲有唔少甜品同飲品可以揀,不過要留意餐廳有最低消費⚠️▪️蟹膏蟹肉飯、豚軟骨煮、帆立貝裙邊海藻沙律、蔥燒牛舌蟹膏味香濃,但份量唔算多,另外葉上面有少少wasabi,唔食嘅就要小心。豚軟骨煮得軟腍,味道帶少少甜。帆立貝裙邊同海藻都幾爽脆,配埋柚子醋好清新。蔥燒牛舌偏薄,但尚算有咬口,而面頭嘅葱蒜好香,但就有少少油▪️醬油蛋飯、牛肉壽喜燒、松葉蟹薯仔沙律、柚子手羽中蛋黃係橙紅色嗰種,蛋味濃郁。壽喜燒除咗牛肉,仲有冬菇、豆腐同蛋,但味道偏淡。沙律有唔少蟹肉,薯仔偏顆粒感。雞翼面塗滿柚子醬,酸酸甜甜▪️蟹膏蟹肉飯、牛肉壽喜燒、南瓜沙律、明太子雞翼南瓜沙律香甜。雞翼入面充滿住明太子,食落少少辣▪️醬油蛋飯、紅酒汁煮牛肋條、南瓜沙律、忌廉蟹肉餅牛肋條同樣軟腍,紅酒味突出。忌廉蟹肉餅炸得好香脆,入面creamy▪️米気雪糕雪糕有淡淡嘅米香,配埋脆米,鹹鹹甜甜,仲可以增加口感米気📍紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G32號舖

▪️蟹膏蟹肉飯、豚軟骨煮、帆立貝裙邊海藻沙律、蔥燒牛舌

▪️醬油蛋飯、牛肉壽喜燒、松葉蟹薯仔沙律、柚子手羽中

▪️蟹膏蟹肉飯、牛肉壽喜燒、南瓜沙律、明太子雞翼
南瓜沙律香甜。雞翼入面充滿住明太子,食落少少辣

▪️醬油蛋飯、紅酒汁煮牛肋條、南瓜沙律、忌廉蟹肉餅

▪️米気雪糕
雪糕有淡淡嘅米香,配埋脆米,鹹鹹甜甜,仲可以增加口感

米気
📍紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G32號舖