青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2023-12-28 286 瀏覽
適合打卡既泰國菜,環境佈置以波希米亞為主,時限1.5小時,上菜好快,但一大班朋友去食就比較趕,未能暢飲。食物整體係水準之上,最喜歡馬薩拉奶油咖喱雞,一定要配蒜蓉包或手抓餅。另外,藍螺花蟹肉菠蘿炒飯都比較特別,飯是藍色,適合打卡。
藍碟花蟹肉菠蘿炒飯
馬薩拉奶油咖喱雞
香草蒜茸包
泰式虎蝦金邊粉
大蝦冬陰功
馬拉盞炒芥蘭
︎呢間泰國菜做得好出色💯款式多及賣相色彩繽紛🤩再三回訪今次再試埋其他菜式🤤環境清新亦佈置了聖誕樹🎄為聖誕月增添氣氛🧑‍🎄☃️原來另一邊廂設有露天座位但我怕凍就無揀到露天用餐😂柚子大蝦沙律🦐🥗🌶️估唔到沙律都會有點辣,除4隻爽口彈牙的蝦,仲有大量爽脆沙律菜,柚子肉,芒果肉,青瓜,蕃茄及生洋蔥及炸蒜粒,既清新又感到辣😂,再配上椰子味醬汁酸酸甜甜,充滿泰式風味 炭燒豬頸肉•酸辣青醬🐷🌶️豬頸肉表面帶有陣陣的炭燒香氣,份量多約有20片,已經醃製好香料,不用蘸上醬汁都好入味,重口味的朋友,蘸上酸辣青醬使味道帶出更高的層次篤篤炒卜卜蜆🦪🌶️每隻蜆肉都好肥美,約有20隻左右,肉質鮮甜仲要完全沒有沙,配上秘製醬汁及紫蘇葉一齊食好惹味,辣度揀左小辣不算太辣,我應該可以中辣🤭榴槤薄餅🥞一上枱聞到榴槤飄香,薄餅煎得酥脆,表面淋上煉奶及朱古力醬,中間夾住榴槤果蓉,入口煙煙韌韌,食完一件口裡被榴槤香氣填滿🤩蝶豆花椰子奶蓋🥥🍹淺藍色的賣相好夢幻😍,喝到很香濃的椰子味,好中意奶蓋夠鹹香,口感幼滑,甜度適中,食完辣後再飲返可以中和辣度
︎呢間泰國菜做得好出色💯

柚子大蝦沙律
炭燒豬頸肉•酸辣青醬
篤篤炒卜卜蜆
蝶豆花椰子奶蓋
呢間泰國嘢一直都好多人幫襯之前平日中午路過 終於有位試吓😙.🍴泰式鮮蝦金邊粉·全日套餐$92炒金邊粉乾身爽口 酸酸甜甜夠入味套餐跟一個小食同飲品 高CP值之選👏🏻跟餐小食試咗脆炸豆腐 夠香口配上鹹香嘅南乳醬 別具風味😋.🍴 炭燒豬頸肉·酸辣青醬 $118🍴 炭燒牛豬雙拼串燒·沙嗲 $86肉嘅表層燒到微微焦香炭燒香氣撲鼻而來🤤酸辣青醬開胃解膩 沙嗲醬惹味濃郁兩款醬汁各有特色 一樣咁好味🥰.🍴馬拉盞炒椰菜 $68鑊氣炒菜 大大兜夠份量馬拉盞炒嘢嘅味道 真係好香好吸引🥹.🍴芒果糯米飯 $78香甜煙韌嘅椰漿糯米飯同酸微微嘅芒果肉 果然係天作之合食親泰國菜都必點嘅甜品🤓.🍴椰皇 $42椰水清甜解渴 食完咁多濃厚美食就啱哂入面仲有椰肉可以咬吓添㗎🥥.除咗嘢食之外 呢到環境亦都唔錯落地玻璃增添咗透明感 感覺更加開揚寛敞💁🏻‍♂️可以喺柔和嘅日光下 慢慢享受美食係人來人往嘅旺角之中 少有嘅舒適地方😌
呢間泰國嘢一直都好多人幫襯
落地玻璃增添咗透明感 感覺更加開揚寛敞💁🏻‍♂️
可以喺柔和嘅日光下 慢慢享受美食
係人來人往嘅旺角之中 少有嘅舒適地方😌
2023-12-18 147 瀏覽
疫情前見過這新商場,今次是第一日入去搵餐廳食,見這間青花有特色露台,剛巧又剩下一桌可坐,當然要試吓啦~但露台也是不準吸煙的🤩 見旁邊枱點的藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯幾惹味咁,啲菠蘿肉起埋比你夾來食,吾使自己辛苦刮,幾好💛 紅咖喱三文魚看似溫和,我們還特登散叫份蒜蓉包,但蘸埋咖喱汁食卻有譚仔的三小辣度,朋友受不了🤣但我卻覺得很惹味💜 幸好叫了杯泰式奶茶及三色冰奶蓋,解辣之餘打卡也一流💚 甜品斑蘭椰汁糕係蒸暖才上碟,斑蘭味濃夠軟身但較甜。反而張戶外枱由於要疏水關係,筷子也跌了兩次落地😆幸好店員非常禮貌的幫我更換🙏🩵

幸好叫了杯泰式奶茶及三色冰奶蓋,解辣之餘打卡也一流💚

2023-12-16 91 瀏覽
明明係蟹肉炒飯卻充滿豬肉臭懐疑係煮完臭豬肉唔洗廚具用來煮炒飯令炒飯滿滿豬肉臭果種臭係街市豬肉台ge豬肉臭成個餐最好食ge腰果、肉鬆量非常小好孤寒$15x真係唔抵個碟大媽紅色仲要檳左幾忽好核凸打card都唔好体其他食評講到係人間美食o甘點知中伏
明明係蟹肉炒飯卻充滿豬肉臭
懐疑係煮完臭豬肉
唔洗廚具
用來煮炒飯
令炒飯滿滿豬肉臭
果種臭係街市豬肉台ge豬肉臭
成個餐最好食ge腰果、肉鬆
量非常小好孤寒
$15x真係唔抵
個碟大媽紅色仲要檳左幾忽好核凸
打card都唔好体
其他食評講到係人間美食o甘
點知中伏
泰式蝦仁金邊粉 風味四溢!啱啱一啖,蝦仁嘅鮮甜直衝雲霄,金邊粉細緻有嚼感,唔覺飽滿。啲泰國香料入饌,啲香氣搖曳生姿,令我食出一個「食在泰國」嘅錯覺。就係呢種食物體驗,啲食材唔單止係食材,而係一個泰國風情嘅奇妙入口。盤中嘅芒果糯米飯,啲芒果香氣撲鼻,令人心曠神怡。糯米飯細緻爽滑,感覺每一口踏入一個甜點仙境。啲芒果甜而不膩,同糯米飯嘅絕妙搭配,好似係品味一幅色彩繽紛嘅畫作。唔係淨係食嘢,而係一次用味蕾漫遊嘅奇幻之旅。
2023-11-29
  • 芒果糯米飯
  • 泰式蝦仁金邊粉
之前已經食過一次,今次第二次到訪野食同埋環境都唔錯惹味拼盤(小)裡面有4款泰式小食:雞皮卷、酸腸、魚餅、雞棗2個人食岩岩好!我自己最鍾意雞皮卷外皮香脆裡面充滿肉汁藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 用蝶豆花水來煮既飯好吸睛既藍色幾特別味道都唔錯蟹肉份量幾多,拆晒肉比你,唔洗整污糟雙手仲有成舊烤菠蘿,酸甜感覺好有特色豬腩生菜包 味道好惹味除左配生菜,我覺得攞黎配飯都好夾!豬腩肉大大粒,食落更有口感炭燒豬肉串燒沙嗲一份有6寸都幾抵食!啖啖肉,串燒烤得剛剛好,不會乾柴配上重口味沙嗲醬好正宗泰國奶茶 $38泰奶好飲!唔會太甜蝶豆花椰孑奶蓋 $48適合打卡野飲💓味道好香好濃
之前已經食過一次,今次第二次到訪

野食同埋環境都唔錯

惹味拼盤(小)
裡面有4款泰式小食:雞皮卷、酸腸、魚餅、雞棗
2個人食岩岩好!
我自己最鍾意雞皮卷
外皮香脆裡面充滿肉汁

藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
用蝶豆花水來煮既飯
好吸睛既藍色幾特別
味道都唔錯
蟹肉份量幾多,拆晒肉比你,唔洗整污糟雙手
仲有成舊烤菠蘿,酸甜感覺好有特色

豬腩生菜包
味道好惹味
除左配生菜,我覺得攞黎配飯都好夾!
豬腩肉大大粒,食落更有口感

炭燒豬肉串燒沙嗲
一份有6寸都幾抵食!
啖啖肉,串燒烤得剛剛好,不會乾柴
配上重口味沙嗲醬好正宗

泰國奶茶 $38
泰奶好飲!唔會太甜
蝶豆花椰孑奶蓋 $48
適合打卡野飲💓味道好香好濃
  • 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
  • 惹味拼盤
2023-12-01 161 瀏覽
朋友最鍾意去旺角行街食飯 夜晚帶我嚟The Forest🌳 商場入面嘆泰國菜🇹🇭 坐低先知原來「青花」屬ATUM集團😬😬最近一一幫襯 真係蹺😎飲品都可以變主角✨為食妹👧🏻平時一定會嘆茶🍵睇Menu見到呢杯三色冰奶蓋🍹忍唔住要點嚟打卡📸Pat龍鬚猶如秀髮 長長的非常耀眼🌟椰皇(個)🧉三色冰奶蓋🍹芒果蟹肉沙律🥗沙律菜上面鋪滿芒果肉🥭蟹肉碎🦀車厘茄🍅洋蔥🧅青瓜🥒蒜片 份量澎湃 沙律菜新鮮爽脆作為前菜非常不錯🫶🏻藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯🍚藍蝶花飲品就飲得多😬藍蝶花炒飯真係第一次食🥹藍蝶花好處多多 護眼一流👀 炒飯炒得夠乾身👍🏿配料有蟹肉🦀肉鬆 腰果 菠蘿🍍 菠蘿酸中帶甜 腰果香脆可口 讚❤️‍🔥芒果糯米飯🥭芒果香甜多汁💦糯米飯口感軟糯 配埋香滑椰醬真係一試難忘🥰

椰皇(個)🧉

芒果糯米飯🥭
芒果香甜多汁💦糯米飯口感軟糯 配埋香滑椰醬真係一試難忘🥰

• 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
  • 芒果糯米飯
一入到鋪成個環境都幾舒服 同隔離枱需然近 但唔會覺得好迫。一坐低職員就提左限時90分鐘。 咁我同朋友兩個人當然拿拿聲簡野食。 唔講味道先, 上菜速度唔算快唔算慢 但咖喱算等得耐。 而且唔知係唔係多人, 待應連續兩次上錯食物。出餐的服務有改善空間。我同朋友叫凍的香果茶及楊枝甘露奶蓋, 百香果茶冇咩特別 ,百香果味唔夠。楊枝甘露奶蓋幾好 唔太甜 。
香草蒜蓉包
荔枝波蘿紅咖喱大蝦
路邊炭火蒜炒腩肉生菜包
2023-11-17
2023-11-19 128 瀏覽
突然想食泰國嘢,過咗嚟旺角The Forest 裏面嘅青花dinner,店舖裝飾以米白色木系為主,燈光柔和,清新佈置配上仿綠色植物同乾花,環境舒服。餐廳主要供應新式泰菜,而且晚市長期座無虛席,想食記住要book定位酸辣鳳爪沙律,個汁酸酸辣辣咁幾開胃,鳳爪爽口彈牙,而且份量幾多,無論鳳爪或者下面嘅沙律菜都多篤篤炒卜卜蜆可以選辣度,粒粒蜆都好大隻厚肉,仲要完全冇沙,配上秘製嘅辣醬,幾惹味,海鮮控必要嘅一個dish泰式虎蝦金邊粉,兩隻虎蝦一上菜好吸晴,蝦肉彈牙,燒完仲更加香口,而金邊粉就炒得爽身煙靭,撈埋配料花生粒一齊食口感唔錯芒果糯米飯賣相都唔錯,用咗個好colorful嘅碟裝住,糯米飯加上蝶豆花汁,紫色靚而且口感煙韌,除咗椰奶同芒果,最吸引係有埋脆椰絲,香脆可口,亦令成個口感層次更昇華

2023-11-15 151 瀏覽
上一次食青花係疫情期間 今次再食已經轉晒menu 有新野飲正!▫️ 楊枝甘露奶蓋 [$48]仲以為喺餐廳入邊嘅奶蓋一定甜耶耶 點知相當有驚喜 奶蓋唔算好鹹 幾稠身 好多芒果同啫喱 仲有啲金柚肉撈埋一齊 好足料 食泰國嘢飲呢個好解渴!!!▫️ 大蝦冬蔭公(小) [$96]真心好大隻蝦 而且好厚肉 好多料食 不過真係幾酸 唔算好辣 :0 ▫️ 馬沙文奶油咖喱雞 [$118]偏甜嘅咖喱 而且好多雞 肉係嫩的!仲要撈左啲腰果入去 好好食( ´▽`)好彩嗌佢個手抓薄餅一齊食 加埋好香好好食🥹▫️ 油酥手抓薄餅(3片)[$52]好酥脆!!!勁大塊搣開 慢慢點咖喱食 無食佢嘅蒜蓉包 但係呢個薄餅真係好正 嗌得咖喱就一定要嗌埋呢個!!▫️ 炭燒牛豬雙拼串燒沙嗲 [$86]總共六串 唔算好熱但係過吓口癮都ok 都係啖啖肉

▫️ 楊枝甘露奶蓋 [$48]

▫️ 大蝦冬蔭公(小) [$96]

▫️ 馬沙文奶油咖喱雞 [$118]

▫️ 油酥手抓薄餅(3片)[$52]

▫️ 炭燒牛豬雙拼串燒沙嗲 [$86]
總共六串 唔算好熱但係過吓口癮都ok 都係啖啖肉
2023-11-14 136 瀏覽
青花是旺角鬧市中的小清新泰國餐廳,佈置簡約優雅,高樓底, 透過一大排落地玻璃, 透入自然光,坐在玻璃窗旁, 可以欣賞到室外一片綠油油的草地,十分寫意。酥炸雞棗 $68剛剛炸起的雞棗, 入口熱燙香脆, 香而不膩, 沾上泰式酸辣醬,十分滋味,想一吃再吃。蒜蓉包四片 $48剛剛焗起的蒜蓉包, 飄來陣陣蒜香, 加上香草提香, 外脆內軟, 香脆惹味。炭燒豬肉串燒沙嗲 $78豬肉串表面焦香, 充滿炭燒香氣, 肉質挺嫰滑, 加上濃郁沙嗲醬,肉汁更香濃惹味。藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138 藍蝶花炒飯, 悅目的藍色, 加上金黃菠蘿點綴,賣相好吸引,炒飯挺濕潤, 配上一絲絲蟹肉、肉鬆、雞蛋絲、提子乾及果仁等,配料豐富,啖啖蟹肉的鮮香,肉鬆的酥脆,菠蘿的甜香,洋溢著南洋風味。芒果糯米飯 $78 微暖的糯米飯, 淋上香甜的椰漿,入口濃稠蜜甜, 椰香誘人, 糯米飯煙煙韌韌, 伴隨熟透的芒果肉,香甜多汁,令人喜歡。三色冰奶蓋 $48 珍多冰上三色龍鬚糖點綴, 打卡一流, 入口啖啖椰汁甜香, 杯底部有三款不同顏色石榴籽, 軟滑爽脆 , 加上煙韌的粉條, 口感挺不錯,冰涼透心。

炸雞棗 $68

蒜蓉包四片 $48

炭燒豬肉串燒沙嗲 $78

藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138

芒果糯米飯 $78

三色冰奶蓋 $48

2023-11-11 151 瀏覽
餐廳食物正常,飲品有驚喜,但侍應態度及公關應對,係唔會有下次🤬🤬🤬朋友生日食生日飯打去book位到改位,完全冇提過要俾deposit, 訂完改完位,隔左幾個鐘打嚟話5位以上要落deposit,仲要當晚食,同距離食飯差幾個鐘玩嘢咩😡食到一半已經幾次想執野話上蛋糕,後加既野食岩岩上,上乜嘢蛋糕😤 之後戴眼鏡馬尾小姐話有限時,我話由訂枱到改枱再到打嚟叫deposit冇提過限90分鐘,如果係甘你唔好俾我加嘢食啦🤬🤬戴眼鏡馬尾小姐話「入座時有講過」,神一樣嘅回覆,你訂枱時講我可以選擇唔嚟,唔係嚟左先講!真心食物佢唔係差,但相同level都仲有好多選擇,但要接受甘既服務真係冇下次🤬

冬蔭功單骨雞翼
2023-11-11
生日
2023-11-09 149 瀏覽
之前食過一次青花幾好,今次再encore!今次黎食仲系坐滿哂人,好彩有預早book位。惹味拼盤 $96拼盤有雞皮卷、酸肉香腸、泰式魚餅、炸雞棗,每款2件,可以一次過試哂炸物小食,個人最喜歡雞皮卷,雞皮炸得香口,入面系雞肉餡,好似食緊炸雞粒。酸肉香腸第一次食,個種酸味幾特別,可以一試!路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 $118用蒜頭粒炒豬腩肉,幾重炭燒味,包生菜食好match,生菜望落都算乾淨無爛。泰式虎蝦金邊粉 $138再次encore系列,因為其他幾款炒飯麵吾岩口味,所以揀返呢款。貌相無變,味道都差唔多,2隻虎蝦仍然系大隻!楊枝甘露奶蓋 $48同樣系encore系列,因為上次覺得好飲,再encore!吾叫甜品叫楊枝甘露奶蓋當糖水都幾好!蝶豆花椰子奶蓋 $48蝶豆花既藍色令成杯飲品變得好靚,飲落去似飲椰汁,吾太飲到奶蓋既味道。

惹味拼盤 $96

路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 $118

泰式虎蝦金邊粉 $138

楊枝甘露奶蓋 $48

蝶豆花椰子奶蓋 $48

最痴線係出面冇人等緊!唔係淨係我哋檯,隔離檯成十幾人都係咁俾侍應對待。我個booking 係6:30。Book 前已經睇咗用餐時間係1個鐘頭30分鐘。基本上得1粒鐘嘅餐廳我係絕對唔會book.坐低呢度同好多香港餐廳都一樣:啲餐牌好矜貴,4個人黎食只俾一個餐牌。多一個餐廳要問的。嘢食黎得好快。有好多員工,擺盤同嘢飲都好靚,叫啲招牌菜都好食,蝦金邊粉,蝶豆花飯都好食,係金邊粉細碟咗啲。沙嗲都大家都讚好食。蒜容包好捉料。嘢飲都好飲。一食完嘢食好快就有人收曬啲碟。然後就黎問要唔要甜品。我哋話唔要,嘢飲仲飲緊,已經好快有人放低張單,張單係打開放正中間。我哋呆咗一呆,望一望7:15分。有朋友問係咪即係叫我哋走,我即刻check openrice 係咪我搞錯咗,我冇搞錯佢係寫用餐時間係1個鐘頭30分鐘。我話唔洗理佢,我地繼續飲同傾計。5分鐘後侍應自己過黎講:我哋可以收Visa Master... 我真係好脾氣,內心真係好想爆佢。佢全部員工講嘢語氣都冇問題架,走都有講多謝添,係好好語氣咁趕你走啫!總結:嘢食好食都唔會再返黎。去食澳牛好過。起碼你去前已經知係要快走!香港飲食業嘅服務家下真係好多係垃圾級別

總結:嘢食好食都唔會再返黎。去食澳牛好過。起碼你去前已經知係要快走!香港飲食業嘅服務家下真係好多係垃圾級別,自己賺錢大過天。