餐廳:Café Crêpe地點:中環威靈頓街菜式:法式可麗餅餐牌:主打法式可麗餅,Special Dinner Set有主菜8選1,包前菜同餐飲。主菜有肉,有意粉,有可麗餅,都有漢堡。前菜有精選餐湯同田園沙律揀。精選餐湯好大碗,用隻大碟上,今晚係番茄湯,加上少少忌廉,碟邊灑上香草。番茄湯好濃,仲食到番茄籽,好健康。田園沙律有好新鮮既羽衣甘藍,加上紅蘿蔔絲,紫洋蔥,白蘿蔔片同新鮮士多啤梨加藍莓。個汁係蜜糖黑醋,甜甜酸酸好開胃。香煎比目魚 $229 另加一比目魚煎得外皮金黃而入面雪白,而且脆皮肉嫩,伴有Dill忌廉醬,味道口感都同魚好夾,食落超滑溜,下底係滑溜薯蓉。伴有新鮮菠菜苗,加上香甜黑醋,食材新鮮。油封鴨配格魯耶爾芝士可麗餅 $205 另加一一隻油封鴨脾,伴有焦糖化洋蔥放係可麗餅上面,碟邊擠有芥末同灑上少量香草。可麗餅口感軟綿綿,入面包住好多鴨絲同芝士,食落味道唔會太濃,感覺健康,伴香滑芥末醬更好食。面頭鴨髀外脆而肉質唔會太乾,焦糖洋蔥可以解膩。紅寶石朱古力 $48 另加一紅寶石朱古力大大杯,甜甜地既香滑紅寶石朱古力上面加上大pat忌廉同紅寶石朱古力粒粒,味道唔錯,唔會太甜。鮮橙梳打
餐廳:Café Crêpe
地點:中環威靈頓街
菜式:法式可麗餅

前菜有精選餐湯同田園沙律揀。
精選餐湯

田園沙律

香煎比目魚 $229 另加一

油封鴨配格魯耶爾芝士可麗餅 $205 另加一

紅寶石朱古力

紅寶石朱古力 $48 另加一
鮮橙梳打

鮮橙梳打 $48 另加一
鮮橙梳打用膠杯裝,冰量唔少,橙味剛好,唔會太甜,汽量適中,夠解渴。

今餐食物質素唔錯,連跟餐前菜都幾好。上菜快捷,地點方便。
2024-01-22
田園沙律
紅寶石朱古力
鮮橙梳打
2024-01-19 17 瀏覽
📍Café Crêpe (威靈頓街)中環威靈頓街15B號地舖想食咗好耐!呢間係crepe專門店,有鹹有甜;另有意粉牛扒等,都幾多選擇~1️⃣3-course Set DinnerBEVERAGE - Hot LatteSTARTER - SaladMAIN - 帶子松露蘑菇扁意粉 $205Salad係羽衣甘藍+士多啤梨+藍莓+意大利黑醋,好refreshing,作為starter好開胃。個意粉texture比較挺身,似手工意粉,好掛汁;而個汁都比較濃稠、好重黑松露味。個帶子係炙燒過嘅,好香口,好新鮮。2️⃣L’Epicurien 風乾火腿、布里芝士配羅勒醬、鮮茄及蛋 $132第一次食鹹嘅crepe,感覺幾新奇。個餅皮薄薄哋,煙煙韌韌,加埋蛋好似台灣蛋餅咁。風乾火腿冇乜筋,好易切同咬~3️⃣Butterscotch Apple Cumble 蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕 $125呢個覺得係必食!蘋果蓉甜度恰到好處,個口感都係會有啲爽口,夾埋雲呢拿雪糕食一流~4️⃣Cup of Soup $58真材實料西蘭花blend開,好傑身! 5️⃣Earl Grey $38
📍Café Crêpe (威靈頓街)
中環威靈頓街15B號地舖

1️⃣3-course Set Dinner
BEVERAGE - Hot Latte
STARTER - Salad
MAIN - 帶子松露蘑菇扁意粉 $205

4️⃣Cup of Soup $58
真材實料西蘭花blend開,好傑身!

5️⃣Earl Grey $38
2024-01-18 18 瀏覽
呢間餐廳係中環都開咗幾耐,晏晝都好多人幫襯!今日同朋友去完AIA嘉年華專登過嚟呢度食嘢!值得一讚服務員都幾好笑容!St. Jacques是以新鮮的帆立貝為主要材料,帶有濃郁嘅蘑菇味同埋黑松露味和嫩滑的口感。Butterscotch Apple Crisp是一道令人垂涎的甜點。它結合了黃油糖和蘋果的香甜,仲有微微嘅肉桂!搭配超級美味的crepe,帶來豐富的口感和美味的結合。Frappuccino - Jade上面有邪惡嘅忌廉同埋綠茶,每一口都飲到朱古力碎碎!French Soda - Pina Colada是一款法式汽水,以菠蘿椰子口味為主。味道唔假!好大杯可以慢慢飲!

值得一讚服務員都幾好笑容!

St. Jacques是以新鮮的帆立貝為主要材料,
帶有濃郁嘅蘑菇味同埋黑松露味和嫩滑的口感。

Butterscotch Apple Crisp
搭配超級美味的crepe,帶來豐富的口感和美味的結合。

Frappuccino - Jade
上面有邪惡嘅忌廉同埋綠茶,每一口都飲到朱古力碎碎!

French Soda - Pina Colada

在A小姐即將踏上婚姻的另一個人生階段,我與她來到中環的一家法式班戟餐廳相聚。進門第一眼,餐廳的裝潢風格勾起了去法國的回憶。店員推薦HK$166St. Jacques班戟~內含豐富的帶子和蘑菇,搭配濃郁的忌廉,口感豐富而不油膩。HK$118Tiramisu班戟~薄餅皮柔軟,配上咖啡利口酒手指餅和雲呢拿口味的雪糕,口感滑順,帶來絕妙的滋味。如果你和我一樣喜歡熱帶風情,別錯過HK$58French Soda - Pina Colada,椰香四溢,彷彿置身於熱帶天堂。HK$58Altogato~冷熱交替,苦中帶甜,正如人生的起伏,讓A小姐在品味中感受人生的美好。和最好的朋友一起吃著甜甜的提拉米蘇薄餅來聊一整晚,真是快樂無比🥰。
進門第一眼,餐廳的裝潢風格勾起了去法國的回憶。

店員推薦HK$166St. Jacques班戟
~內含豐富的帶子和蘑菇,搭配濃郁的忌廉,口感豐富而不油膩。

HK$118Tiramisu班戟~
Tiramisu

2024-01-15
Tiramisu
1K
2023-12-09 69 瀏覽
第二次嚟食lunch set都係正路嘢啦芝士西蘭花湯西蘭花嘅味道好出 係健康嘅感覺 質感好厚身 都幾好飲頂級封門牛柳扒配薯條 $198 肉味好濃郁依個有啲surprised耶係幾高質嘅封門柳薯條夠晒香脆 唔錯唔錯黑松露香煎帶子可麗餅 $165鹹味嘅crepe切開就係滿滿嘅白汁同配料 而黑松露味都幾香不過白汁嘅份量偏多 有種食汁嘅感覺蒜香蜆肉扁意粉 $158依個就最失望意粉嘅質感有啲乾有啲硬估唔到係普通嘅蜆肉意粉都會出事
第二次嚟食

意粉嘅質感有啲乾有啲硬
估唔到係普通嘅蜆肉意粉都會出事
2023-09-28
2023-11-23 53 瀏覽
放工成日經過,今日終於有機會同朋友嚟食crepe🥰😍 夜晚中環人少少,餐廳座位好舒服,好啱同朋友嚟一路吹水一路嘆crepe😊餐廳開喺鏞記對面,緊係要試佢地同鏞記crossover 嘅燒鵝可麗餅😍 估唔到兩樣大欖都扯唔埋嘅食材竟然咁夾🥰🥰 咬落去燒鵝味好濃,勁足料,啲肉好juicy, 但係又會食到crepe 嘅法式味道,好正嘅配撘👍😋甜crepe 都好味😍 我地加咗抹茶雪糕,佢地嘅crepe 真係整得好好食,個邊脆脆地😍 下次一定再返嚟食😍😍😍

2023-11-07
  • 香港燒鵝法式可麗餅
2023-11-21 53 瀏覽
同閨密食飯,當然唔少得甜品環節。呢日到訪呢間位於中環威靈頓街,主打法式可麗餅(crepe)嘅餐廳。餐廳嘅crepe除咗有甜食,亦有多種鹹味crepe選擇。餐牌亦有晚餐、而星期六日更有早午餐供應,食物種類夠晒多元化。見餐牌嘅晚餐都幾啱口味,於是乎先點咗個set dinner,再加兩份crepe甜品一齊食。晚餐包羽衣甘藍沙律,味道清新。主菜點咗帶子松露蘑菇扁意粉,帶子份量大隻,入口鮮甜,松露sauce煮得好creamy。嚟到呢餐嘅主打,我哋先用晚餐set加錢加購香蕉配焦糖醬可麗餅,再單點佢嘅signature- Tiramisu crepe。香蕉配焦糖醬可麗餅 - 香蕉同焦糖味道好夾,忌廉十分輕柔軟滑,配以充滿蛋香,入口煙靭嘅crepe,真心好味。提拉米蘇可麗餅 (Tiramisu crepe) - 不愧為signature,賣相已經非常吸引。材料有齊tiramisu嘅原素,個人覺得配以crepe食減低咗甜漏感覺,比起單獨食tiramisu更為吸引。晚餐包餐飲,我點咗杯花茶,配搭主角可麗餅食就最好不過。

晚餐包餐飲,我點咗杯花茶,配搭主角可麗餅食就最好不過。
Crepe愛好者不二之選香港有crepe嘅店鋪唔多 專門店更係少之又少款式多 鹹甜均備而且每個配搭都好出色唔好睇佢薄薄一片細細塊 食落都幾飽肚📌油封鴨配格魯耶爾芝士可麗餅 $205套餐連餐湯+飲品質感軟糯煙韌 唔會cakey油封鴨肉醬入味但唔油膩面上更放置一細舊鴨脾 食落啖啖肉配上少少黃芥末 好match!📌Tiramisu 可麗餅 $118賣相絕對係eye candy馬卡龍配雪糕🍦 女仔一定超鍾意中間夾住四條完整嘅手指餅 再加煉奶食落幾creamy雪糕可以揀choco 一啲都唔會太甜膩環境唔錯 平日晚飯時間夠幽靜而且兩層高 地方好大除咗crepe 亦有牛扒意粉等唔同嘅set揀另外強烈推薦佢地嘅golden latte💛同樣比較罕有 但係味道濃郁又帶點薑味冬天必飲!
Crepe愛好者不二之選

套餐連餐湯+飲品
質感軟糯煙韌 唔會cakey
油封鴨肉醬入味但唔油膩
面上更放置一細舊鴨脾 食落啖啖肉
配上少少黃芥末 好match!

📌Tiramisu 可麗餅 $118

另外強烈推薦佢地嘅golden latte💛
同樣比較罕有 但係味道濃郁又帶點薑味
冬天必飲!
2023-11-01
🌸《Café Crêpe · Cafe · 中環》-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🥩頂級封門牛柳扒配薯條 $238牛柳扒三成熟,食落有牛味而且好juicy🙆🏻‍♀️一份有六小塊,好適合兩個人share😆 薯條偏幼身,食落唔會好重油益味,唔錯☺️-🍔精選和牛漢堡 $209漢堡一個人食份量岩岩好,和牛唔會好散,食落都好多汁,亦都有配薯條,食完都好夠飽🙆🏻‍♀️-🥞Tiramisu Crepe $118黎到呢度點可以唔試下d crepe,佢地會即叫即做,tiramisu味偏甜,配上一球雲呢拿雪糕加咖啡味macaroon,好滿足🤩-📍 Café Crêpe@cafecrepehk 中環威靈頓街15B號地舖-環境:🌸🌸🌸🌸味道:🌸🌸🌸🌸服務:🌸🌸🌸🌸🌸衛生:🌸🌸🌸🌸性價比:🌸🌸🌸🌸Revisit: 🤍-#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_central #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #hkrestaurant #englishreview #luxu
🌸

服務:🌸🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸

Revisit: 🤍
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_central #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #hkrestaurant #englishreview #luxuryfoodstyle #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #香港好去處 #香港探店 #香港旅遊攻略 #中環好去處 #hkcafe #中環美食
2023-11-07 36 瀏覽
想試很久的巴黎法式可麗餅店💕每次經過店外看著可麗餅的製作都很想吃呢終於來到中環分店享用午餐◾️#精選和牛漢堡 HKD$209Brunch Set附送餐湯或沙律🥗沙律菜配合少許的士多啤梨和藍莓加上醋汁很清爽開胃☺️漢堡size蠻大的🍔漢堡包充滿了牛油香7成熟和牛漢堡很juicy 牛肉味也很濃郁還有原條煙肉,火箭菜和蘑菇吃起來口感味道都非常豐富微辣的紫洋蔥剛好解膩還伴有醃青瓜和薯條🍟薯條每一條都炸得香脆◾️#蘋果金寶配奶油漿及香草雪糕 HKD$125很經典的蘋果金寶口味非常推薦💕即叫即做的Crepe外皮很煙韌充滿蛋香蘋果餡飽滿 酸酸甜甜的很香玉桂香脆的金寶碎帶有牛油香配合自家製奶油醬和雪糕不知不覺就吃完太幸福了🥰不愧是可麗餅專門店◾️#朱古力咖啡 HKD$46◾️#榛子奶昔 HKD$72朱古力咖啡不會甜咖啡味香濃入口很順滑榛子奶昔很夠冰凍真材實料的奶昔榛子味道很濃🌰幼滑的口感甜度也剛好😋
想試很久的巴黎法式可麗餅店💕

加上醋汁很清爽開胃☺️
漢堡size蠻大的🍔
漢堡包充滿了牛油香
7成熟和牛漢堡很juicy 牛肉味也很濃郁
還有原條煙肉,火箭菜和蘑菇
吃起來口感味道都非常豐富

蘋果金寶配奶油漿及香草雪糕
  • 蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕
  • 精選和牛漢堡
2023-10-31 1273 瀏覽
Cafe crepe🌮🍹今日森仔去到中環同朋友相聚。肚仔餓就搵左間裝修幾靚嘅餐廳🍴:Cafe crepe😚😚餐廳🍴係好近中環地鐵站🚉,行上去都不用五分鐘❤️餐廳分兩層,窗口位仲可以望到街景添😁當日我叫左兩款食物: 精選和牛漢堡套餐和自選鹹味可麗餅😜精選和牛漢堡套餐$208套餐都幾豐富,包括和牛漢堡,薯條🍟,沙律,蘑菇湯和餐飲😋和牛漢堡,牛味濃烈,特別看得出餐廳採用優質嘅和牛🫡🫡配上蕃茄生菜洋蔥蛋配料,好感提升幾個層次。而個獨有嘅醬汁,超級美味😋正正薯條🍟係用緊粗薯條,炸得外脆內軟。森仔好鍾意❤️當中的粗薯條嘅質地,薯味濃之餘和口感非常好!蘑菇湯夠creammy,仲食到粒粒磨茹蓉👍🏻👍🏻自選鹹味可麗餅 ~$128森仔最鍾意嘗試,點咗個自選嘅烤雞瑞士芝士配蘑菇牛油果嘅可麗餅😝😝微甜的外皮,配上鹹味內饀。而廚師🧑‍🍳好豪爽,給予了不少饀料,滿滿的可麗餅😚😚正味道配搭方面,想像不到的夾,雞肉,芝士和牛油果🥑,食落美味,仲係好健康的材料🫡整體來講,值得再去。特別係食餐廳🍴特有嘅可麗餅🙌🏻🙌🏻🙌🏻
Cafe crepe🌮🍹
今日森仔去到中環同朋友相聚。
肚仔餓就搵左間裝修幾靚嘅餐廳🍴:Cafe crepe😚😚

餐廳🍴係好近中環地鐵站🚉,行上去都不用五分鐘❤️
餐廳分兩層,窗口位仲可以望到街景添😁

當日我叫左兩款食物: 精選和牛漢堡套餐和自選鹹味可麗餅😜

精選和牛漢堡套餐$208
套餐都幾豐富,包括和牛漢堡,薯條🍟,沙律,蘑菇湯和餐飲😋
薯條🍟係用緊粗薯條,炸得外脆內軟。
森仔好鍾意❤️當中的粗薯條嘅質地,薯味濃之餘和口感非常好!

蘑菇湯夠creammy,仲食到粒粒磨茹蓉👍🏻👍🏻

自選鹹味可麗餅 ~$128
微甜的外皮,配上鹹味內饀。
廚師🧑‍🍳好豪爽,給予了不少饀料,滿滿的可麗餅😚😚正

整體來講,值得再去。特別係食餐廳🍴特有嘅可麗餅🙌🏻🙌🏻🙌🏻

• 和牛漢堡
2023-10-26 70 瀏覽
今日約咗位好同事食好嘢,佢話要鋸扒,咁啱啱出糧就食好啲啦。我鐘意去cafe crepe,除咗有正餐,仲有甜品,而且坐得舒適😍其實餐牌係選擇唔多,但係因為我哋一個月先至嚟一次,所以冇乜所謂。一於食豪啲……頂級封門牛柳配薯條 $198 x 2榛子醬配香蕉可麗餅 $68 x 2Set Drink Latte $10Total 532.4 (每人 $266)我嘅食後感係:其實樣樣都好好食😜特別係薯條,炸得好香脆~封門柳好嫩滑,確實出色~Cresp相比之下就普通左少少,但係都好好食,只係因為我地實在已經太飽了😅

頂級封門牛柳配薯條 $198 x 2
榛子醬配香蕉可麗餅 $68 x 2
Set Drink Latte $10

Total 532.4 (每人 $266)

Latte
頂級封門牛柳配薯條

榛子醬配香蕉可麗餅

我嘅食後感係:其實樣樣都好好食😜
特別係薯條,炸得好香脆~
封門柳好嫩滑,確實出色~
2023-09-14
Latte
頂級封門牛柳配薯條
榛子醬配香蕉可麗餅
2023-10-03 53 瀏覽
It is a charming crepe cafe known for its delightful menu. We ordered one sweet and one savory crepes.𝐿'𝐸𝓅𝒾𝒸𝓊𝓇𝒾𝑒𝓃: The crepe itself was thin, light. The fillings, prosciutto, Brie, basil and tomatoes, truly elevated the crepe to a whole new level. Each bite was a delightful explosion of flavors and textures, with the crepe's softness contrasting with the hearty filling.𝑀𝒶𝓃𝑔𝑜 𝐸𝓉𝑜𝒾𝓁𝑒 𝓌𝒾𝓉𝒽 𝓎𝓊𝓏𝓊 𝓂𝒶𝒸𝒶𝓇𝑜𝑜𝓃 𝒾𝒸𝑒-𝒸𝓇𝑒𝒶𝓂: The filling consisted of juicy slices of fresh mango, which added a burst of sweetnes

𝑀𝒶𝓃𝑔𝑜 𝐸𝓉𝑜𝒾𝓁𝑒 𝓌𝒾𝓉𝒽 𝓎𝓊𝓏𝓊 𝓂𝒶𝒸𝒶𝓇𝑜𝑜𝓃 𝒾𝒸𝑒-𝒸𝓇𝑒𝒶𝓂: The filling consisted of juicy slices of fresh mango, which added a burst of sweetness and a naturally tangy flavor to each bite. The mangoes were perfectly ripe, offering a delightful combination of sweetness and slight tartness. The ice cream added layers and favors to the whole dish!

Highly recommended this cafe if you like French crepes!
2023-09-30 104 瀏覽
對上一次食Cafe Crepe已經係兩年前,Cafe Crepe而家推咗左好多新口味,例如香港口味既燒鵝法式可麗餅、提拉米蘇可麗餅等等。餐廳無論鹹味同甜味既Crepe全部即叫即整,全部都好有水準👍🏻,今次我都分別叫左一款甜味同鹹味。- 黑松露香煎帶子可麗餅一開始以為帶子只係可麗餅上面嗰一粒,原來可麗餅入面舖滿帶子粒,而且煎得好香口。除左帶子之外入面仲有白汁同菇菌,材料非常豐富。薄餅煙韌而且充滿蛋香。- 朱古力味法式薄餅配抹茶忌廉芝士開心果脆脆及紅莓醬賣相色彩繽紛,甜味薄餅比較香脆,味道以紅莓醬最突出,抹茶味比較淡,大量既開心果脆脆令口感更豐富😍

黑松露香煎帶子可麗餅

- 黑松露香煎帶子可麗餅

朱古力味法式薄餅配抹茶忌廉芝士開心果脆脆及紅莓醬
- 朱古力味法式薄餅配抹茶忌廉芝士開心果脆脆及紅莓醬

2023-09-17
黑松露香煎帶子可麗餅
朱古力味法式薄餅配抹茶忌廉芝士開心果脆脆及紅莓醬
2023-09-25 104 瀏覽
👅香軟嘅Crêpe話咁快又想再食,俾我發現Café Crêpe原來更新咗有afternoon tea menu😍共五款選擇,全部都係必食推介,真係令人選擇困難呀!🐔經典炸雞柳雞柳tender,肉質一啲都唔乾,外層炸得好乾爽無油膩感,配有自家整酸甜醬,越食越開胃,仲有脆炸薯條,好邪惡😈~🧀沙樂美腸及水牛芝士Savory嘅可麗餅軟糯,入口順滑又清香,聞落仲有奶油及牛奶香味。餐廳都選用進口食材,Salami鹹香,水牛芝士拉絲,超match可麗餅柔軟嘅質感,口感💯!🍓黑朱古力配新鮮草莓可麗餅甜食先係我最愛,黑朱古力香濃唔死甜,唔會蓋過可麗餅嘅原味!新鮮草莓香甜唔酸,三樣都好夾,真係好classic!飲品~ 🍫榛子朱古力~ 入口香濃,加埋鮮忌廉,入口香滑濃厚。☕️紅寶石朱古力咖啡~ 打咭靚又好味,先飲到朱古力香,後勁有香濃咖啡,非常醒神!🍦雲呢拿味奶昔 ~ 清幽嘅雲呢拿味,甜而不膩而且奶香突出,質地細滑。

🐔經典炸雞
經典炸雞柳

🧀沙樂美腸及水牛芝士
沙樂美腸及水牛芝士

🍓黑朱古力配新鮮草莓可麗餅
黑朱古力配新鮮草莓可麗餅

飲品~
🍫榛子朱古力~ 入口香濃,加埋鮮忌廉,入口香滑濃厚。
雲呢拿奶昔
經典炸雞柳