雖然復活節都過咗一排 但仲飲到復活節限定嘅兔兔 𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚🐇✨每次一有節日就會見到𝙜𝙬𝙚𝙚超用心嘅限定飲品 真係好佩服💓.① 𝙏𝙞-𝙧𝙖𝙗𝙗𝙞𝙩-𝙨𝙪 𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚🐇 ($88)最表層嘅𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪 𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢 咖啡味香濃而且係厚實🤏🏼(私心厚實忌廉多於入口即化的(´∀`•) 𝙇𝙖𝙙𝙮’𝙨 𝙛𝙞𝙣𝙜𝙚𝙧𝙨浸淋左會變成蛋糕質感 吸晒咖啡嘅味道☕️ 蛋白脆餅一如既往好食🤍脆卜卜又唔會太甜🥰 至於latte就還好 唔算好rich 味道偏淡(´・_・`) 但整體造型好完美😽layers都好豐富!//𝙊𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡 :🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌟𝙁𝙤𝙤𝙙 :🌕🌕🌕🌕🌖🌑② 𝙒𝙞𝙙𝙚 𝙮𝙚𝙖𝙨𝙩 𝙥𝙤𝙥𝙥𝙮𝙨𝙚𝙚𝙙 𝙗𝙖𝙜𝙚𝙡 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙡𝙚𝙢𝙤𝙣 𝙮𝙪𝙯𝙪 𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 🥯 ($48)// 貝果咬勁唔錯🤤而且有內裡都頗鬆軟✨配檸檬柚子𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚好清新🍋仲有少少柚子皮令果香更出💛如果齋食貝果 罌粟籽會令本身貝果帶有微微鹹香🤞🏼兩種食法都幾鐘意!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) //𝙁𝙤𝙤𝙙 :🌕🌕🌕🌕🌕🌑.🎗Gwee Coffee & More (上環)上環太平山街1號地舖🍮#aiiifoodie 🍔
① 𝙏𝙞-𝙧𝙖𝙗𝙗𝙞𝙩-𝙨𝙪 𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚🐇 ($88)
𝙊𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡 :🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌟
𝙁𝙤𝙤𝙙 :🌕🌕🌕🌕🌖🌑
Tirabbitsu  latte

𝙁𝙤𝙤𝙙 :🌕🌕🌕🌕🌕🌑
Wide  yeast  poppyseed  bagel  with  lemon  yuzu  cream  cheese

🎗Gwee Coffee & More (上環)

🍮#aiiifoodie
Tirabbitsu  latte
究竟為左食可以去到幾盡😂話說為左一日限定嘅金鑽鳳梨bagel🍍一個肯陪我癲嘅朋友話一於番工前去🙂然後我哋做到了🥺金鑽鳳梨bagel入面有埋咸蛋黃🤤相對我覺得鳳梨味冇咁出試埋青海苔鰹魚湯櫻花蝦bagel 果然一如以往咸bagel得我歡喜多啲🥰🥰勁好食次次都畀gwee嘅iced cream mocha吸引左 今次終於飲番自己嗌開嘅dirty 不過不失😛朋友嗌嘅fizzling espresso就好特別👍🏻唔係普通espresso tonic 係espresso再加店家自己醃嘅柚子漬加soda water 比平時嘅espresso tonic味道同口感豐富好多 好值得一試🥰👍🏻👍🏻
究竟為左食可以去到幾盡😂
話說為左一日限定嘅金鑽鳳梨bagel🍍
一個肯陪我癲嘅朋友話一於番工前去🙂然後我哋做到了🥺
金鑽鳳梨bagel入面有埋咸蛋黃🤤相對我覺得鳳梨味冇咁出
2021-03-30
$100 (早餐)
  • fizzling espresso
2021-05-10 80 瀏覽
Gwee Coffee & More 經常推出令人驚喜的特色造型飲品,今次回歸咖啡本體,點選了咖啡師推薦的 Grapefruit Espresso Tonic。將果味為主的濃縮咖啡,倒入湯力水中,再加上醃製過的西柚,三者碰撞下為這杯飲品帶來濃濃的果汁感,而氣泡就像是點綴一樣,為這杯夏日特飲帶來清涼快感。

Grapefruit Espresso Tonic
Grapefruit Espresso Tonic
現在的上環開了很多大大小小的精品咖啡店特別是愈向山上走就更多~那麼便要有些什麼來引起興趣讓人特地跑一趟囉像這次來到的 Gwee Coffee & More 就有推出限定飲品門口在小巷內,可能會不小心忽略掉,幸好有看到放在巷口的小黑板店內的座位並沒有很多,有趣的是和一間眼鏡店共用一個空間呢其實除了特地想來喝的限定飲品外,這店還有其他的咖啡、茶之類,也有蛋糕的啊沒想到星期日客人有點多,只能在店外的企位享用咖啡偶然可能有冷氣機滴水,這點有些不好就是囉 ... Ti-rabbit-su Latte ($88) - 只有凍飲。是復活節限定 (5月4是最後供應日),所以有一個復活兔造型的蛋白餅,而且不算太甜雖然和朋友都是飲同一款,但那兔兔的表情是不一樣的啊這杯飲品看起來一層層,十分有層次~在蛋白餅下面是 Ladyfinger建議稍微浸軟一些才吃。之後就是 Tiramisu,質感幼滑且入口即溶最底層當然是 Latte 的部份~味道濃醇,但略覺得奶的比例好像少了點!?話說蛋白餅兔兔做得頗仔細,還有尾巴的喲~不知道下一次會推出什麼限定飲品呢
現在的上環開了很多大大小小的精品咖啡店

店內的座位並沒有很多,有趣的是和一間眼鏡店共用一個空間呢
沒想到星期日客人有點多,只能在店外的企位享用咖啡
偶然可能有冷氣機滴水,這點有些不好就是囉 ...

雖然和朋友都是飲同一款,但那兔兔的表情是不一樣的啊
Ti-rabbit-su Latte

2021-05-02
$88 (其他)
Ti-rabbit-su Latte
終於有機會試到他們的的出品!之前新年推出牛牛時已經很想試 可惜排了兩次隊也等不到這次能嚐到ᴇᴀꜱᴛᴇʀ ꜱᴘᴇᴄɪᴀʟ真的很感動🥲🐰𝗧𝗶-𝗿𝗮𝗯𝗯𝗶𝘁-𝘀𝘂 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟴𝟴很欣賞這杯飲品的層次 ♥ • 先用勺子嘗嘗面層細滑的ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ ᴄʀᴇᴀᴍ除了ᴍᴀꜱᴄᴀʀᴘᴏɴᴇ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ 還有店主特意搜羅的無酒精冧酒!• 然後喝幾口冰凍的ɪᴄᴇᴅ ʟᴀᴛᴛᴇ(๑˃̵ᴗ˂̵)ﻭ• 待ʟᴀᴅʏ ꜰɪɴɢᴇʀ浸在咖啡裡 變軟後會有蛋糕的口感• 最後還要把兔兔蛋白餅敲碎來配搭咖啡!看到店員仔細地製作飲品的時候就好像在做藝術品一樣 每一杯都承載著滿滿的心思☕️已經很期待之後的ꜱᴇᴀꜱᴏɴᴀʟ ᴅʀɪɴᴋ了🥰
終於有機會試到他們的的出品!
之前新年推出牛牛時已經很想試 可惜排了兩次隊也等不到
這次能嚐到ᴇᴀꜱᴛᴇʀ ꜱᴘᴇᴄɪᴀʟ真的很感動🥲

🐰𝗧𝗶-𝗿𝗮𝗯𝗯𝗶𝘁-𝘀𝘂 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟴𝟴
很欣賞這杯飲品的層次 ♥
• 先用勺子嘗嘗面層細滑的ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ ᴄʀᴇᴀᴍ
• 然後喝幾口冰凍的ɪᴄᴇᴅ ʟᴀᴛᴛᴇ(๑˃̵ᴗ˂̵)ﻭ
• 最後還要把兔兔蛋白餅敲碎來配搭咖啡!

看到店員仔細地製作飲品的時候
就好像在做藝術品一樣
每一杯都承載著滿滿的心思☕️
已經很期待之後的ꜱᴇᴀꜱᴏɴᴀʟ ᴅʀɪɴᴋ了🥰

2021-05-02 68 瀏覽
🐰意大利芝士蛋糕咖啡($88)🐰雖然復活節假完左好耐,我地終於抓到最後機會試呢杯復活節主題甜品/飲品~🤩有果仁味咖啡做底,中間有用mascarpone cheese整成既意大利芝士蛋糕,再加埋隻兔兔喺面就完成~兔兔係蛋白脆餅坐喺蛋型既lady finger上面,真係好可愛!😍可以先食芝士蛋糕,之後將lady finger浸喺咖啡一陣,等佢軟身成蛋糕既口感!👍🏻 再飲埋杯凍咖啡,爽呀!❗️供應到5月4日咋!記得早啲到,因為數量有限,位亦唔多。我地去到都已經要企出面喇~
🐰意大利芝士蛋糕咖啡($88)🐰
Tiramisu  Latte

Tiramisu  Latte
⟰ 趕上復活節的尾班車,一試老闆娘Wendy復活節另一力作Ti-rabbit-su,好看又好喝ฅ•ω•ฅ 先挖一口mascarpone cream吃,喝一口堅果味latte,再狠心把兔兔沉下去🥲 蛋形的自製ladyfinger浸泡了咖啡會變成海綿蛋糕體,吸飽了充滿奶香的咖啡~整體是杯口感豐富、不過甜,很滑很滑的咖啡飲品,好厲害🔥兔兔售至5月4日。
Tiramisu  latte
Tiramisu  latte
2021-03-07 341 瀏覽
日前我同朋友諗住試呢間店嘅咖啡,我地見人多,已經喺門口等左一陣,一直冇人理我地。之後朋友入店內,好禮貌咁問一位吹緊水嘅店員仲有冇位,店員話位置得咁多,仲有人等緊,我地繼續喺門外等候。20分鐘之後,同一個店員問我地係外賣定喺店內飲,我地答喺店內飲,佢先話要寫名登記,我地又照寫啦。過多10分鐘,又有另一個店員同我地講,outdoor位都係用黎招呼客人,唔方便俾我地等,叫我地周圍行下,轉頭再返黎。我想講佢叫人留名係唔使留電話,即係冇人會通知我地有位,我地好似俾人趕走咁。我唔知呢間店嘅咖啡除左可愛造型呢樣gimmick 之外,係未真係咁好飲,但店員非常趕客嘅服務態度,已經令我唔會幫襯。
2021-03-07 237 瀏覽
| 𝙃𝙖𝙥𝙥𝙮 𝙉𝙚𝙬 𝙔𝙚𝙖𝙧 𝙤𝙛 𝙩𝙝𝙚 𝙊𝙭 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙜𝙬𝙚𝙚 🐮🧧|.🤍睇到最尾有驚喜🤍一見到 @gwee852 出依款牛牛即刻勁想試🥳不過因為每個session嘅名額得8-10個左右,所以第一次早咗半個鐘去都排唔到🥲第二次就決定早一個鐘排隊🤣想去嘅朋友記住留意返gwee嘅開放時間啊🥳.S͜͡e͜͡s͜͡a͜͡m͜͡o͜͡o͜͡ 🐮🤍// 呆呆牛真係會唔捨得食(๑´⍢`๑)芝麻好濃🖤最鐘意表層自家製嘅岩鹽芝麻奶蓋🤍而Latte偏nutty都係小編至愛🤤//.店主每日由焗到畫要用5個鐘先整到10隻牛牛㗎🐄超級花心機!牛牛蛋白餅唔會太甜🥳每日新鮮製造好有誠意✨所以等耐啲都值(๑•̀ㅂ•́)و✧ .🐮Gwee Coffee & More (上環)上環太平山街1號地舖🍮#aiiifoodie 🍔#aiiifoodie_sheungwan #aiiifoodie_上環 #手繪 #sheungwan #上環 #gwee #gweehk #foodiegram #上環美食 #香港美食 #黃色經濟圈 #上環黃店 #cafehoppinghk #sheungwancafe #sheungwancoffee #cafeho
🤍睇到最尾有驚喜🤍
S͜͡e͜͡s͜͡a͜͡m͜͡o͜͡o͜͡ 🐮🤍

🐮Gwee Coffee & More (上環)

🍮#aiiifoodie
#手繪 #sheungwan #上環 #gwee #gweehk #foodiegram #上環美食 #香港美食 #黃色經濟圈 #上環黃店 #cafehoppinghk #sheungwancafe #sheungwancoffee #cafehopping_sheungwan #topcitybiteshk #topcitybites
#西環sisSesamoo Latte $86/Cold期待已久既gwee 作品 🐮 無論賣相同埋味道都沒有令人失望 今次呢個牛牛係店主嘔心瀝血之作 因為製作繁複 每日只係限定八杯 期間限定到2/26咋 非常珍貴🤣 上面係牛牛造型既蛋白餅 中間係芝麻岩鹽忌廉奶蓋 加上expresso 同鮮奶 杯面用有機芝麻醬畫上牛牛斑紋 店主叫我地要咬一口蛋白餅再試下下面嘅奶蓋 然後撈勻佢將蛋白餅都浸落去 直到佢冧咗就會有棉花糖感覺 全部Max埋都好balance 好豐富 飲完其實都幾飽 雖然等得好耐但係值得🥰 期待更多限定作品🤍-Gwee Coffee & More (上環)上環太平山街1號地舖
#西環sis
Sesamoo Latte $86/Cold

Gwee Coffee & More (上環)
上環太平山街1號地舖
圖中是Gwee新年的特飲S̳e̳s̳a̳m̳o̳o̳黑芝麻牛奶咖啡~熱的黑芝麻味道會很濃;冷的則比較美,所以我選擇了兩杯都是冷的🤪 記得喝的時候把牛牛和旁邊的黑芝麻醬都吃光光! 店主Wendy會很開心的(⑅︎•ॢ◡︎•ॢ).。*♥︎86元一杯划不划算真的見仁見智,但獨市又可愛又好味道,個人覺得是很可以(根據人龍的長度來說也應該是有一堆人覺得值得)~ 店舖每天會開放兩輪時段專門供應牛牛飲品,分別是兩點和四點,官方說1:30和3:30開始派發籌號,建議不想摸門釘的再早一點去😅 我再上一次準時3:30去到已經前面排了一堆人~

2021-02-08
$86 (早餐)
S̳e̳s̳a̳m̳o̳o̳黑芝麻Latte
📌 Gwee Coffee & More ~上環再一次嚟到Gwee 真係好欣賞老闆娘的飲品😍唔同節日都有不同的seasonal drinks 創意十足新一年的牛年又有限定飲品 勁有心思🐮一出嘅時候就覺得自己一定要去 由於太可愛的關係 勁多人排隊碰門釘😥我亦不例外 來了第二次才飲到🥲都排咗一個鐘先飲到呢杯超級可愛嘅牛牛飲品分別由1:30同3:30攞籌時間 登記後仲要俾埋錢我12:45到已經係最尾一組😱兩點先可入座由於座位不多 所以每次只係容納到八個人牛牛飲品供應至初十五(26/2) 新年開放時間需留意佢哋IG @gwee852果然用心嘅排隊係冇令我失望 單靠老闆娘對每一杯飲品details位的執着都值回票價👍🏻飲品的製作過程也很賞心悅目✨除了飲品 仲有Bagel @_toute.la.nuit同甜品🍰每週口味不同 每次嚟都可以試新嘢🥰1️⃣ 𝗛𝗼𝘁 𝗦𝗲𝗮𝘀𝗮𝗺𝗼𝗼 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟳𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)外型真係一百分 超級精緻💯老闆娘每次都畫到個蛋白餅好靚😍上面花紋係用黑芝麻醬畫落去牛牛仲有唔同表情 可愛得實在令人不能抗拒🤩熱飲係espresso加上鮮奶同黑芝麻醬頂層有岩鹽忌廉奶蓋 再放上主
📌 Gwee Coffee & More ~上環

頂層有岩鹽忌廉奶蓋 再放上主角牛牛蛋白餅🐮
味道整體相對上比凍飲濃味 芝麻味好出
牛牛蛋白餅浸落去個熱飲到 質地有啲似棉花糖
本身以為會好甜 但卻覺得balance得好好😋
連我呢個驚甜人士都覺得ok 好香芝麻味!
咖啡味香濃 酸味比較出☕️

2️⃣ 𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗦𝗲𝘀𝗮𝗺𝗼𝗼 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟴𝟲 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
忍不住叫埋凍飲 因為兩杯都一樣可愛🥺
杯內花紋亦係用黑芝麻醬一筆筆咁畫上去👍🏻
Details位真的很用心 誠意滿滿!
上面嘅岩鹽黑芝麻奶蓋很順滑 加埋下面嘅鮮奶同espresso
口感層次豐富 甜而不膩😚
咖啡味比起熱飲淡好多 但我比較喜歡凍飲的質感☺️

3️⃣ 𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗕𝘂𝗿𝗻𝘁 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲 $𝟱𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)
呢款係keto-friendly同Gluten free🤩
但其實食落同普通嘅芝士蛋糕冇乜分別
焙茶味道很香 質感幼滑棉密😋
配上牛牛飲品一齊食 配搭一流👅

💡整體嚟講 呢度嘅飲品真係創意度一百分💯
好似自己飲緊一杯藝術品 好有誠意!
雖然排隊排得好耐 出邊啲裝修聲又好嘈😩
但係都不枉我排咁耐隊去飲呢杯飲品🥺

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整體味道😋: 8/10
性價比💵: 7.5/10
打卡指數😍: 9/10
環境服務🥂: 7/10
推薦指數👍🏻: 8/10
✄---------------------—------✄
🍴: Gwee Coffee & More
📍: 上環太平山街1號地舖
🔍: 09:30 -17:00(Mon-Tue, Fri); 11:00-17:00 (Sat-Sun) *WED, THUR OFF*
2021-02-09 141 瀏覽
🍓seasonal drink這是一杯我很欣賞的士多啤梨季節限定飲品,Gwee用上日本佐賀縣新品種「Ichigosan」的士多啤梨製作而成。首先,咖啡師會用長時間將它濃縮為果醬,完全沒有添加糖分,將士多啤梨果醬和粒粒果肉放於底層,配上牛奶,頂層加上京都宇治抹茶打成的厚忌廉,再放上一片Ichigosan 士多啤梨片,一杯柔滑清甜的士多啤梨奶便置於你面前,顏色繽紛柔麗還有多層次的口感。
🍓seasonal drink

2021-02-07 85 瀏覽
Gwee Coffee &More這間咖啡店時常都有期間限定精美造型的咖啡,為了迎接牛年有個新出品Seasamoo Latte 。Sesamoo Latte 係一杯黑芝麻咖啡,用上有機芝麻醬、鮮奶再加入expresso ,頂端有一個自家製岩鹽忌廉奶蓋,最後放上牛牛蛋白餅。每杯的牛牛圖案都是咖啡師一筆筆的繪畫上去,很可愛啊!這杯咖啡除了靚靚外味道也不錯哦,首先要推開隻牛牛,品嚐一兩口奶蓋,再將奶蓋和牛奶混和一起,味道很特別因為有芝麻的香味,不要浪費牛牛蛋白餅,可以加進咖啡中或者一口一口的品嚐。

Gwee Coffee &More
這間咖啡店時常都有期間限定精美造型的咖啡,
為了迎接牛年有個新出品Seasamoo Latte 。

𝘎𝘸𝘦𝘦 𝘊𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 & 𝘔𝘰𝘳𝘦 @ 𝘚𝘩𝘦𝘶𝘯𝘨 𝘸𝘢𝘯 - 教我如何可以不愛𝘎𝘸𝘦𝘦💛香港人努力抗疫左成年 終於都嚟到牛年喇!每逢佳節 老闆娘都會用盡全力去製作seasonal drink俾大家 今次都唔例外!除左sesamoo 由即日起至2月9號 仲有得試佐賀莓小姐seasonal添啊🙌🏻(文末會簡單講下現時嘅入座安排 費時大家去到冇得飲喇❣️)🌟𝘚𝘦𝘴𝘢𝘮𝘰𝘰 $86老闆娘每次都將meringue嘅味道發揮得淋漓盡致 今次都唔例外!今次哩一杯嘅🐮meringue真係做得超級精緻啊😻有前有後(留意返我張🐮patpat寫真)😹杯內嘅🐮花紋係用黑芝麻醬一筆筆咁畫上去 再倒入鮮奶同expresso 之後加上芝麻色岩鹽忌廉奶蓋同主角🐮meringue就完成啦!打個靚卡 喝幾淡 再搞下佢就喝得㗎喇 喝到一半仲可以整碎個meringue撈埋一齊飲😽牛奶+expresso哩個組合飲落有牛奶嘅絲滑口感亦不失醇厚強烈嘅味道 加上慢慢融化嘅黑芝麻醬 meringue 同奶蓋 飲落更有層次而且甜而不膩 絕對係 10/10❗️🌟𝘛𝘩𝘦 𝘪𝘤𝘩𝘪𝘨𝘰𝘴𝘢𝘯 𝘴𝘦𝘢𝘴𝘰𝘯𝘢𝘭 𝘥𝘳𝘪𝘯𝘬 $68哩杯se

🌟𝘚𝘦𝘴𝘢𝘮𝘰𝘰 $86
𝘚𝘦𝘴𝘢𝘮𝘰𝘰

哩杯season drink嘅來頭都唔簡單架 原來佢嘅底部加咗由佐賀莓小姐濃縮而成嘅果醬同埋粒粒果肉 再倒入鮮奶加上京都宇治小山園抹茶打成嘅忌廉同埋主角一片佐賀莓小姐就完成啦!直接搞下佢就飲得lu💛比起sesamoo 我覺得哩杯飲落更清新 果醬嘅清甜配和綠茶微咁而不苦澀味道 完全唔會外面其他草莓抹茶牛奶嗰種陣味好假嘅感覺!飲完......又掛住日本了🥲
𝘛𝘩𝘦 𝘪𝘤𝘩𝘪𝘨𝘰𝘴𝘢𝘯 𝘴𝘦𝘢𝘴𝘰𝘯𝘢𝘭 𝘥𝘳𝘪𝘯𝘬

🐮入座安排❗️
1️⃣兩個登記同入座時段分別為:
1:30登記2:00入座
3:30登記4:00入座
2️⃣登記後order埋俾錢 喺附近行半個鐘之後翻嚟
3️⃣用餐時間係60分鐘
4️⃣最少要order一杯sesamoo(非sesamoo時段為1:30前)
5️⃣先到先得 售完即止
6️⃣肥Glor建議大家weekend的話最好早至少半個鐘去排隊啊 如果唔係就要等下一個timeslot甚至第二日架喇!

📍 Gwee Coffee & More (上環)
2021-01-30
𝘛𝘩𝘦 𝘪𝘤𝘩𝘪𝘨𝘰𝘴𝘢𝘯 𝘴𝘦𝘢𝘴𝘰𝘯𝘢𝘭 𝘥𝘳𝘪𝘯𝘬