2024-02-29 15 瀏覽
近日朋友同我講土瓜灣有間牛舌專門店,位置比較隱世但都近地鐵站,味道及得上日本食一樣,木系裝修充滿昭和年代感覺我們叫了兩款定食牛舌定食同埋鳗魚定食極上牛舌定食-倍五切極上牛舌定食,表層烤到有炭香,肉質鮮嫩,但仍然保留少少半生熟感覺,口感焦香爽口, 牛舌芯肉味濃郁,點上生葵醬味道昇華不少,另外會配上沙律,味噌湯及前菜海蜇爽口,份量好大好滿足鰻魚定食鰻魚好肥美,是蒲燒鰻魚,肉質鮮甜美味,油脂豐盛,灑了白芝麻更加美味茶碗蒸蛋蛋好滑同厚實, 內有冬菇蟹柳和風蕃茄沙律蕃茄超大個,鮮甜多汁,清新爽甜,加了日本醋,酸酸味味,作為開胃菜一流清酒煮蜆清酒味道濃烈,蜆肉亦大塊, 好有和風感覺免治雞肉棒燒得好香,雞肉亦嫩滑日本生啤當然去日式居酒屋🏮,要飲生啤,味道清甜解渴🏠: Gyutan Toku 牛舌專門店📍: 土瓜灣天光道44號光大樓地舖
裝修充滿昭和年代感覺

我們叫了兩款定食
牛舌定食同埋鳗魚定食

極上牛舌定食

鰻魚定食

茶碗蒸蛋
蛋好滑同厚實, 內有冬菇蟹柳

和風蕃茄沙律

清酒煮蜆
清酒味道濃烈,蜆肉亦大塊, 好有和風感覺

免治雞肉棒
燒得好香,雞肉亦嫩滑

日本生啤
當然去日式居酒屋🏮,要飲生啤,味道清甜解渴

🏠: Gyutan Toku 牛舌專門店
📍: 土瓜灣天光道44號光大樓地舖
必定會再回頭既牛舌居酒屋😍😍😍E間舖頭主打牛舌💯💯牛舌真係超級出色🥹😍仲有炸物都好好食🤤回頭率極高🐂👅極上牛舌定食超超超正😍😍😍勁厚 勁彈牙 口感超好高質到 有少少感動😍😍出色愛牛舌真係必食同埋成個set有配埋 茶碗蒸 湯 同小菜😚🐂👅牛舌京蔥燒定食用左京蔥炒既牛舌😚牛舌甜甜地好野味京蔥既油脂香配飯一流唔好以為用京蔥燒 牛舌會老左絕對無😍仲係咁彈牙 火喉岩岩好✐炸雞軟骨炸得好好😍 雞軟骨勁脆 好食😋✐胡麻豆腐好滑 配埋個胡麻醬😋✐燒鱈魚干😍每次去居酒屋必食😚燒得勁香
必定會再回頭既牛舌居酒屋😍😍😍

✐燒鱈魚干
😍每次去居酒屋必食😚燒得勁香

2024-02-20
2024-02-23 25 瀏覽
🐮 極上牛舌定食 💰$178定食包括茶碗蒸、小鉢、漬物、麵豉湯、白飯,牛舌有幾款選擇,有1倍5切、1.5倍7至8切、2倍10切,厚度同件數唔同。今次我既定食係1倍5切,厚度夠,夠彈牙唔韌,5切我岩岩好,鐘意食牛舌嘅朋友建議叫5切以上先夠食😉🐮 牛舌京葱燒定食 💰$158定食同樣包括茶碗蒸、小鉢、漬物、麵豉湯、白飯,牛舌京蔥燒嘅牛舌會細件啲,冇咁厚身,但數量會多啲,京蔥燒味道會偏甜,同極上牛舌係兩種口感🍅 和風番茄沙律 💰$48店長是日推介‼️番茄大大個,夠甜,亦可中和食牛既油膩感🤍 土佐豆腐 💰$68炸咗嘅豆腐放喺鰹魚汁入面,索晒鏗魚汁既味👍🏻
🐮 極上牛舌定食 💰$178

🐮 牛舌京葱燒定食 💰$158

🍅 和風番茄沙律 💰$48
店長是日推介‼️番茄大大個,夠甜,亦可中和食牛既油膩感

🤍 土佐豆腐 💰$68
炸咗嘅豆腐放喺鰹魚汁入面,索晒鏗魚汁既味👍🏻
2024-02-22 23 瀏覽
好嘢!比我發掘到一間專食牛舌嘅居酒屋🏮唔使成日心掛掛日本啦😍餐廳果然好受歡迎,未到7點已全場爆滿,好彩我哋早到一步🫡先叫兩杯生啤🍻再黎個枝豆送下酒飲,爽!和風番茄沙律🥗:番茄🍅勁鮮甜,加埋啲日本醋,酸酸甜甜好開胃🤤清酒煮硯:硯肉好大粒,而且鮮味十足無沙,清酒味道剛好,唔會掩蓋左大硯嘅鮮👍🏻主角黎啦!兩個定食都好豐富,主菜出色之餘,配菜都好好味😋備有沙律,蒸蛋,麵豉湯同小菜😍牛舌京蔥燒定食:師傅完全無同你客氣,牛舌勁多塊,爽彈又juicy!!!京蔥都好爽,索哂啲汁,好配白飯🤩日式鰻魚定食:估唔到鰻魚係咁好味,魚肉嫩滑多汁,而且有淡淡嘅炭燒味,食得出嘅與眾不同,同街外嘅即食鰻魚完全係兩個level 😎

先叫兩杯生啤🍻再黎個枝豆送下酒飲,爽!

2024-02-19
2024-02-17 22 瀏覽
在香港牛舌食店好少見,Gyutan Toku土瓜灣牛舌專門店仲要上過報道,好值得一試。來到這間店,裝修有特色,氛圍很足,店員熱情周到,服務態度好!極上牛舌定食選用優質的牛舌肉,肉質鮮嫩,好彈牙。經過精心切割,厚度均勻,調味料滲入肉中,表面微微焦糊,保持了牛舌本身的香味的同時也更加美味。土佐豆腐豆腐外面是煎炸一層薄薄的香脆皮,豆腐本身非常柔軟,質地綿密,口感滑嫩。添加調味料之後更有風味。好正宗的日本料理!吉烈豬扒定食外層金黃酥脆,看到就忍不住吃多幾塊。果然是好味道,肉質嫩滑,蘸點獨家調料更富有口感。
極上牛舌定食
土佐豆腐
吉烈豬扒定食
2024-02-12 19 瀏覽
極上牛舌定食 $178 (10/10!!!)係食過最好食同最抵食嘅牛舌!厚切得嚟唔會過熟,燒得啱啱好好,唔會好韌,而且好重牛味,超大嚿,食得好滿足🥰 呢個定食仲有包埋茶碗蒸沙律同埋麵豉湯,食哂好飽😂土佐豆腐 $68 (9/10)豆腐炸得外脆內軟,入面係好滑嫩,加埋醬油同鰹魚說一齊食
極上牛舌定食 $178 (10/10!!!)

土佐豆腐 $68 (9/10)
豆腐炸得外脆內軟,入面係好滑嫩,加埋醬油同鰹魚說一齊食
店名/Shop Name:Gyutan Toku地址/ Adresss: 土瓜灣天光道44號天光大樓地舖種類/Type:日式/牛舌專門店推介/Recommend:極上牛舌定食、鹽燒白鱔,和風蕃茄沙律人均價錢:250店舖環境: 灰色嘅牆身,配上深木色嘅家具,擺上日式嘅裝飾,一間非常獨特坐得舒服的小店交通:土瓜灣地鐵站B出口行4分鐘上菜速度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️極上牛舌定食 $178一倍的極尚牛舌,入口甘香濃郁,肉質香軟得來又大牙,一咬落去香氣四溢,口感遠中大趙徑,超級好吃豬肉生薑燒定食 $98爽滑的豬肉片拌上生薑,甘香可口兩款定食set包茶碗蒸、小鉢、漬物、面豉湯, 茶碗蒸的蛋嫩滑可口,因為我們不要白飯,店員給我們加大了和風時菜沙律的份量,和風菜沙律,非常清爽,還有一小碟的海蜇絲拌青瓜絲,調味恰到好處的海蜇清爽有着勁,配上爽口嘅青瓜,味道一絕,麵豉湯調味也剛剛好鹽燒白鱔兩件$116鹽燒白鱔燒得恰到好處,外皮脆卜卜,鮮肉爽口彈牙,最正嘅係佢哋嘅鹽燒唔會太鹹,加上點點檸檬汁,完全帶出白鱔嘅鮮味,白鱔嘅肉質已經看得出佢係非常新鮮和風番茄沙律 $58呢個和風蕃茄沙律
店名/Shop Name:Gyutan Toku
服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

極上牛舌定食 $178

豬肉生薑燒定食 $98
爽滑的豬肉片拌上生薑,甘香可口

兩款定食set包茶碗蒸、小鉢、漬物、面豉湯,
茶碗蒸的蛋嫩滑可口,

鹽燒白鱔兩件$116

和風番茄沙律 $58
和風蕃茄沙律
呢個和風蕃茄沙律,令人難以忘懷,整隻蕃茄完美地把外皮脫去,切成薄片,灑上紫菜粉,加上獨特配方製造的汁,每一片蕃茄都爽口鮮味,剛吃完一片牛舌,
再加一片清爽嘅蕃茄,完全是完美嘅平衡

2024-02-06
  • 豬肉生薑燒定食
  • 極上牛舌定食1倍
  • 和風蕃茄沙律
我朋友係牛舌迷,佢話土瓜灣呢間❣︎Gyutan Toku❣︎成日都好多人排隊食,原來呢到嘅師傅做左十幾年日本🇯🇵菜,幾年前曾於有日籍大廚主理嘅牛舌專門店做過,所以對整牛舌好有心得。今晚我就同佢來試下,唔夠半個鐘成間舖頭滿座😲期間我重聽到不停有人客打來訂位👍🏻真係好堅。我都覺得啲野堅好食👍🏻超推薦大家來試吓👍🏻❣︎紅酒汁煮牛舌定食❣︎$118牛舌煮得超軟腍😋牛舌味濃郁,真係第一次食到噤好味嘅牛舌(無誇張)用紅酒汁煮有啲鮮甜味道,定食重有埋茶碗蒸,漬物,麵豉湯,沙律菜,超豐富飽肚🤤❣︎日式鰻魚定食❣︎$138鰻魚燒得好香口🤤厚肉肥美,我同朋友兩個定食share食,超滿足🈵❣︎胡麻豆腐❣︎$48豆腐超軟嫩,配埋香醇嘅芝麻醬來食,餐前食好開胃。❣︎炸雞軟骨❣︎$58份量超多👍🏻有成十幾粒,食落好脆身,每一粒都有香酥嘅口感😋

❣︎紅酒汁煮牛舌定食❣︎$118

❣︎日式鰻魚定食❣︎$138

❣︎胡麻豆腐❣︎$48
豆腐超軟嫩,配埋香醇嘅芝麻醬來食,餐前食好開胃。

❣︎炸雞軟骨❣︎$58
份量超多👍🏻有成十幾粒,食落好脆身,每一粒都有香酥嘅口感😋
2024-02-05
  • 紅酒汁煮牛舌定食
2024-02-05 17 瀏覽
✨紅酒汁煮牛舌定食Red Wine Braised Beef Tongue Set Meal厚切的牛舌炆至軟熟有咬口,肉質鮮嫩。紅酒醬汁帶微甜,香濃而不會過膩,質地偏濃稠,剛好可包裹著每塊牛舌。 定食包括漬物、沙律、烏冬/白飯、茶碗蒸及麵豉湯。 ✨日式鰻魚定食Japanese Grilled Eel Set Meal鰻魚外層燒至微微焦燶,肉質厚實嫩滑,入口充滿鰻魚的焦香和燒汁的香甜。 ✨土佐豆腐Deep Fried Tosa Tofu裹上蛋漿的絹豆腐炸至外脆內軟,口感滑溜,豆香濃郁,伴上醬油、蔥絲和柴魚片,風味十足。 ✨和風番茄沙律Tomato salad番茄拌以酸甜的醋醬汁,食落味道清甜,十分開胃。 📍Gyutan Toku (To Kwa Wan)G/F, Tin Kwong Building, 44 Tin Kwong Road, To Kwa Wan

✨土佐豆腐Deep Fried Tosa Tofu

✨和風番茄沙律Tomato salad
番茄拌以酸甜的醋醬汁,食落味道清甜,十分開胃。

📍Gyutan Toku (To Kwa Wan)
牛舌專門店🥩剛開張時來過🍱2度回訪👣有多款牛舌口味,上次鹽燒,今次京蔥燒、紅酒汁煮,非常入味,依然厚身有口感,入口即化。定食🍱很豐盛😋 有前菜、茶碗蒸、麵豉湯、珍珠米飯,全部都精緻又美味前菜有海蜇😍😍另外加了清酒煮蜆、Toku沙律這裡有酒喝的🍺🥩牛舌京蔥燒定食 HK$158🥩紅酒汁煮牛舌定食HK$118🍶清酒煮蜆 HK$78🥗Toku沙律 HK$88🍺生啤 HK$48🥤汽水 HK$18
牛舌專門店🥩剛開張時來過🍱2度回訪👣

有多款牛舌口味,上次鹽燒,
今次京蔥燒、紅酒汁煮,非常入味,依然厚身有口感,入口即化。

定食🍱很豐盛😋
有前菜、茶碗蒸、麵豉湯、珍珠米飯,
全部都精緻又美味

前菜有海蜇😍😍

另外加了清酒煮蜆、Toku沙律

這裡有酒喝的🍺

🥩牛舌京蔥燒定食 HK$158

🥩紅酒汁煮牛舌定食HK$118

🍶清酒煮蜆 HK$78

🥗Toku沙律 HK$88

🍺生啤 HK$48
🥤汽水 HK$18
2024-01-31
身為牛舌關注組成員既我今晚終於有機會黎到呢間主打牛舌定食位於土瓜灣天光道的「Gyutan Toku牛舌專門店」土瓜灣係我細個長大既地方自從開左地鐵線之後黎呢區就方便左好多餐廳距離土瓜灣地鐵站約5分鐘路程餐廳行日式小店風無論燈光以至裝修都好日式居酒屋feel好岩同一班朋友聚會由於小店經營 平日夜晚接近八點都要排一陣隊 //汁燒牛舌定食 $148//呢個汁燒係鰻魚習常用的那種入口甜甜地幾開胃牛舌熟度適中牛舌味濃食落彈牙配上醬汁令牛味更加突出//日式鰻魚定食 $138//鰻魚既份量好大鰻魚肉質肥美燒得好香再塗上蒲燒汁好入味醬汁淋上的量又唔會太多完全食到鰻魚新鮮的風味又唔會過鹹配埋珍珠米一起食我幾鍾意個飯粒粒分明幾有咬口令整個鰻魚飯口感完全唔膩//土佐豆腐 $68//日式豆腐料理豆腐外層炸得香脆而裡面保持住豆腐既滑溜感覺配上醬油同柴鱼片同蔥絲豆腐吸收了醬汁味道係食落口感好清爽的開胃小吃 //生啤 $48x2//生啤係日本SAPPORO啤酒,味道香醇順口
身為牛舌關注組成員既我
今晚終於有機會黎到呢間
主打牛舌定食位於土瓜灣天光道的
「Gyutan Toku牛舌專門店」

土瓜灣係我細個長大既地方

配上醬油同柴鱼片同蔥絲
豆腐吸收了醬汁味道
係食落口感好清爽的開胃小吃

//生啤 $48x2//
生啤係日本SAPPORO啤酒,味道香醇順口
2024-02-02 8 瀏覽
今天晚餐去咗土瓜灣一間牛舌專門店,真係食得好滿足!極上牛舌定食:牛舌本身嘅質感都好好,肉質鮮嫩多汁,每一口都彷彿在口腔中融化。定食配埋新鮮蔬菜沙律、麵豉湯、茶碗蒸,令整個餐點更加豐富多樣。日式鰻魚定食:鰻魚肉質鮮嫩多汁,口感滑嫩。蒲燒醬的甜味與烤香相互融合,給予飯菜豐富的風味。清酒煮硯:清酒嘅香氣同蜆嘅鮮甜口感完美結合,每隻蜆都大大隻又夠哂爽口清甜!燒鱈魚干:口感就像吃脆薯片一樣!和風番茄沙律:賣相一流👍🏻個蕃茄沙律好鮮甜,真真好味😋餐廳裝修甚有格調,職員態度友善,回頭率高!
今天晚餐去咗土瓜灣一間牛舌專門店,真係食得好滿足!

燒鱈魚干:口感就像吃脆薯片一樣!

和風番茄沙律:賣相一流👍🏻個蕃茄沙律好鮮甜,真真好味😋

餐廳裝修甚有格調,職員態度友善,回頭率高!
  • 極上牛舌定食
2024-01-31 22 瀏覽
📍Gyutan Toku牛舌專門店 (土瓜灣)凍冰冰好想食啲油脂滿滿又暖笠笠嘅野就入左呢間牛舌專門店🥰呢度定食勁抵 包茶碗蒸 沙律 涼菜 麵豉湯大力推薦‼️💛極上牛舌定食 $178燒牛舌絕對係考火候時間 過左又會硬 太生又有血水大讚呢款牛舌燒得岩岩好!咬落滿滿油香😍口感軟熟而且每一塊牛舌都厚身 上面鎅左一條條坑紋令受熱更平均💛牛舌京葱燒定食 $158京葱炒牛舌嘅牛舌質感就偏爽口京葱爆過成件事好香口而且好足料咪睇細細碗咁8成都係牛舌😆食極都仲有咁😂鐘意爽口嘅朋友建議揀呢款😉💛土佐豆腐 $68大力推薦‼️豆腐真係勁有驚喜念念不忘🥹土佐豆腐唔係炸豆腐咁簡單而係用鏗魚碎包住細滑豆腐再炸外款勁酥脆🙌🏻內裏係超級滑同柔軟浸住醬油都仲食到香脆口感🥹🦑唐揚墨魚 $78食落香口酥脆鮮有嘅炸物仲食到墨魚質地爽口!證明墨魚好新鮮!🤩小食之選💯🥃High Ball $68 (酒精飲品)口感厚醇最岩凍嘅天氣飲,成個人即刻暖曬 配牛舌一流!💯地址:土瓜灣天光道44號天光大樓地舖
📍Gyutan Toku牛舌專門店 (土瓜灣)
凍冰冰好想食啲油脂滿滿又暖笠笠嘅野
就入左呢間牛舌專門店🥰
呢度定食勁抵 包茶碗蒸 沙律 涼菜 麵豉湯
大力推薦‼️

💛極上牛舌定食 $178
燒牛舌絕對係考火候時間
過左又會硬 太生又有血水
大讚呢款牛舌燒得岩岩好!
咬落滿滿油香😍口感軟熟

外款勁酥脆🙌🏻內裏係超級滑同柔軟
浸住醬油都仲食到香脆口感🥹

🦑唐揚墨魚 $78
食落香口酥脆
鮮有嘅炸物仲食到墨魚質地爽口!
證明墨魚好新鮮!🤩
小食之選💯

🥃High Ball $68 (酒精飲品)
口感厚醇
最岩凍嘅天氣飲,成個人即刻暖曬
配牛舌一流!💯

地址:土瓜灣天光道44號天光大樓地舖
~ 🐮👅牛舌專門店 • Gyutan Toku~超級推介💖💖👅極上牛舌定食肉質爽口彈牙, 而且燒得好香😍😍唔會好油膩,一定必食‼️另外可揀份量,5切/ 7-8 切/10切所有定食set包茶碗蒸、沙律、漬物、面豉湯,茶碗蒸好滑好好食😍😍🍷 紅酒汁煮牛舌定食另一款都好特別 ,哩款牛舌唔係燒既, 係汁煮, 肉質會較淋身, 而紅酒汁甜甜地, 同牛舌好夾👍🏻👍🏻🍶 東洋美人地帆紅哩款sake入口好甜, 而且有豐富果味 $198 有350 ml 💸CP 值好高其他小食同串燒都好正,推介 🥢雞肉棒軟骨串🥢日式鰻魚定食🥢汁燒雞肝🥢唐揚炸雞✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ 5個為大🈵️分好味指數:🤤🤤🤤🤤🤤靚環境:😍😍😍😍Chill 指數:🌿🌿🌿🌿推介指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🔖 Gyutan Toku牛舌專門店 (土瓜灣)土瓜灣天光道44號天光大樓地舖#lifeistooshortforbadfood#hkfood#香港好去處#食好西#foodiehk#吃貨#打卡#hkfoodblog#hongkongfood#hkfoodieblogger#hkfoodie#hkfoodshare#土瓜灣
~ 🐮👅牛舌專門店 • Gyutan Toku~

超級推介💖💖

👅極上牛舌定食

🍷 紅酒汁煮牛舌定食

🍶 東洋美人地帆紅

其他小食同串燒都好正,推介
🥢雞肉棒軟骨串

好味指數:🤤🤤🤤🤤🤤
靚環境:😍😍😍😍
Chill 指數:🌿🌿🌿🌿
推介指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🔖 Gyutan Toku牛舌專門店 (土瓜灣)
土瓜灣天光道44號天光大樓地舖

#GyutanToku#燒牛舌#牛舌#牛舌專門店
#日本菜
  • 極上牛舌定食
2024-01-28 9 瀏覽
今日食日式菜!我地去左位於土瓜灣一間日式餐廳,點左下面幾個菜:紅酒汁煮牛舌定食 $118大大舊牛舌,炆得非常之林,同紅酒同夾!依個餐跟海蜇,沙律菜,茶碗蒸,麵豉湯日式鰻魚定食 $138鰻魚好入味,同埋唔油膩!依個定食都係跟海蜇,沙律菜,茶碗蒸,麵豉湯土佐豆腐 $68依個豆腐好好食!值得推介!豆腐好滑,配上鰹魚湯,好清香!Toku沙律 $88有唔少既沙律菜,配搭芝士,而且仲有牛舌粒!飲品方面叫左無糖可樂 $18同埋生啤 $48收加一服務費Gyutan Toku地址:九龍土瓜灣天光道44號

紅酒汁煮牛舌定食 $118

日式鰻魚定食 $138

土佐豆腐 $68
依個豆腐好好食!值得推介!豆腐好滑,配上鰹魚湯,好清香!

Toku沙律 $88
有唔少既沙律菜,配搭芝士,而且仲有牛舌粒!

飲品方面叫左無糖可樂 $18同埋生啤 $48

收加一服務費