2022-10-27 253 瀏覽
Toast $98叫呢個toast係要揀兩款toppings的 我就叫左Avocado & Smoked Salmon & Pepperoni Cheese & Dried Tomato🥳牛油果🥑係熟度岩岩好,唔會太淋又唔會太硬,仲好細心咁切到勁靚,岩晒打卡呀!🤓配搭埋煙三文魚成件事勁夾,一定會一啖三樣野都擺晒入口,唔會想分開黎食,愈咬就愈香愈好食😋 意大利辣肉腸就真係食到辣味出黎的,對比起牛油果同煙三文魚就比較濃味啲,配埋乾蕃茄,酸酸辣辣咁,好惹味,個人覺得食左淡味的款色再食呢份會好啲Lemonade $45杯野飲酸酸甜甜,勁清新,食完野想沖一沖個口的話 飲一啖呢個就一流啦🤪 甜度又唔會太過,檸檬🍋果種酸味又出到黎,岩晒夏天飲呀😁Latte 咖啡☕️飲落勁香,飲落個人覺得係似有啲烘焙味的咖啡黎,又唔會太酸添😋用左一隻好靚的杯裝住,成件事勁有feel,勁文青😍 🔺intiMATE.Coffee (北角)➡️北角錦屏街31A號東發大廈B座地舖

Toast $98

Lemonade $45

Latte

🔺intiMATE.Coffee (北角)
➡️北角錦屏街31A號東發大廈B座地舖
2022-10-19 278 瀏覽
有朋友入到北角都會推薦佢去錦屏街呢條小小嘅食街搵食😗最近就開咗呢間好有禪意嘅coffee shop,室外位置有啲日式庭園風🎋室內就比較cozy,貫徹木系舒適感覺。伯爵茶麻糬戚風蛋糕三文治甜品款式成日會轉,呢日就有classic嘅伯爵茶戚風三文治,麻糬厚厚一層,好軟糯,有糯米香🤩蛋糕食到淡淡伯爵茶清香,質感未算好濕潤但都夠鬆軟😛😛Summer break 咖啡☕️本身重果酸香,所以配埋酸酸地嘅西柚汁同青檸,酸爽度up!老闆話有啲似飲espresso tonic,真係特別清爽🤩🤩人均消費:$120推介指數(10分為滿分):8分

伯爵茶麻糬戚風蛋糕三文治

Summer break

人均消費:$120
推介指數(10分為滿分):8分

2022-10-09
忙碌嘅一周終於捱過左一半🥲 平時食飯都要擒擒青,就嚟到週末當然要放慢步伐🚶🏻‍♂️係北角一條比較隱蔽嘅小巷搵到間相當雅致嘅𝘊𝘢𝘧𝘦「𝘪𝘯𝘵𝘪𝘔𝘈𝘛𝘌.𝘊𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦」☕️ 室外位置猶如身處京東小花叢,內裡即係簡約白牆同木紋,各有特色👍🏻是日中午較早時份黎到,客人未算好多,反而可以同咖啡師更多交流,食物即叫即整所以都要預鬆啲時間黎,整體俾人感覺就係煩囂中嘅小清靜🌱《 𝘐𝘯𝘵𝘪𝘮𝘢𝘵𝘦 '𝘴 𝘚𝘱𝘦𝘤𝘪𝘢𝘭 𝘝𝘦𝘨𝘢𝘯 𝘊𝘢𝘳𝘣𝘰𝘯𝘢𝘳𝘢 》 $98 3.5 / 5素食版嘅卡邦尼🌿 同一般卡邦尼比會較乾身,少啲汁醬反而無咁漏👍🏻 調味亦唔會好濃,加上爽口豆腐乾同菇片更清新,不過份量就細份左啲🤏《 𝘛𝘸𝘰 𝘛𝘰𝘱𝘱𝘪𝘯𝘨𝘴 𝘛𝘰𝘢𝘴𝘵 》 $98 4 / 5選擇困難最岩就係叫雙拼😋 揀左 「 𝘈𝘷𝘰𝘤𝘢𝘥𝘰 & 𝘚𝘮𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯」🥑同「 𝘉𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 & 𝘚𝘤𝘳𝘢𝘮𝘣𝘭𝘦𝘥 𝘌𝘨𝘨𝘴」🍳 配料正常發揮,蛋無過老👍🏻 包亦做到外邊脆身😋《 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 》 $45/𝘏𝘰𝘵 4.5 / 5嚐得出係好有年代感嘅濃郁茶味🍵選用左來自京東嘅「永保」抹茶粉, 茶香嘅

嚐得出係好有年代感嘅濃郁茶味🍵選用左來自京東嘅「永保」抹茶粉, 茶香嘅苦澀殘留喺口腔揮之不去,好持久😋 不過美中不足都係好細杯🥲

———————————————
🏠環境舒適度:💛💛💛💛
👅舔脷回頭度:💛💛💛💛
📸打卡able度:💛💛💛💛
🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛
———————————————
2022-09-22 211 瀏覽
唔專誠去拜訪都唔知原來北角有一條咁隱蔽嘅小巷錦屏街東發大廈(其實係後面一條橫巷內)有好多唔同類型嘅食肆, 有日式餐廳, 快餐, 甚至酒吧而IntiMATE前身亦都係一間咖啡店, 老闆接咗手嚟做之後 稍為裝修就已經成為一間好靚嘅cafe座位並唔多, 有分戶外同室內, 門口保留返以前嗰盞日式庭園燈, 感覺和風別緻人流唔多時坐室內座位非常舒適, 店內播放住柔和音樂, 飲杯咖啡食件sourdough, 真係可以好舒服咁放空一下👍
唔專誠去拜訪都唔知原來北角有一條咁隱蔽嘅小巷

Black  Truffle  Scrambled  Eggs
2022-08-29 1416 瀏覽
//離北角港鐵站出口只有1分鐘步程錦屏街後街這條短短的掘頭路可能只有區內居民或者上班人士才光顧過街內小店////隨著Cafe Gen離場換上Intimate Coffee再次吸引一眾啡迷越區排訪//保留了上手店前的雪見石燈籠改動了戶外座位位置//店內亦換了原木材枱櫈坐得稍為親密//看到店家用的咖啡陶瓷杯有點面善原來是店主們親自製作杯底還有一個雙貓印記異常可愛////🔅 𝙃𝙤𝙣𝙚𝙮 𝙇𝙚𝙢𝙤𝙣 𝙔𝙤𝙜𝙝𝙪𝙧𝙩 𝘾𝙖𝙠𝙚軟熟的海綿蛋糕蜜糖檸檬乳酪亦很相襯沒有違和感//🔅 𝙎𝙤𝙪𝙧𝙙𝙤𝙪𝙜𝙝 𝙬/𝙎𝙘𝙧𝙖𝙢𝙗𝙡𝙚𝙙 𝙀𝙜𝙜, 𝘼𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤, 𝙋𝙚𝙥𝙥𝙚𝙧𝙤𝙣𝙞 & 𝘿𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙏𝙤𝙢𝙖𝙩𝙤除ADB供應至下午3點還有數款open toast供應最特別是每份也可以雙拼番茄辣肉腸較為特別帶酸加微辣非常醒神////🔅 𝙃𝙖𝙣𝙙 𝙋𝙤𝙪𝙧Number 9埃塞俄比亞日曬帶士多啤梨果醬奇異果風味//🔅 𝟭 + 𝟭Number 9埃塞俄比亞水洗佛手柑加茶感

離北角港鐵站出口只有1分鐘步程
錦屏街後街這條短短的掘頭路