2024-04-19 58 瀏覽
朋友嚇我說要去一間麻麻哋的餐廳,原來是尖沙咀的「Mamaday」。先來蒲燒鰻魚蛋包飯,可升級原條鰻魚上,肉質鮮嫩,魚油香豐富,蛋包飯的蛋蓋鋪滿整個碟子,擺相非常震撼。海龍皇比薩,有大大個龍蝦頭放正Pizza中心,超級吸睛,海鮮豐富,批底又薄又脆,正!海洋生物沙律,有豐富的海鮮材料,有大大隻鳳尾蝦、帶子、蟹籽、蟹柳等,彩色繽紛,味道也非常清新。最後是手工紫薯窩夫,鬆軟窩夫配上味濃紫薯蓉、奶蓋及雪糕,為晚餐畫上完美句號。

2024-04-15 113 瀏覽
weekday lunch hour嚟食,超級少人🥲menu每個名都好fun, 舖頭裝修色彩繽紛,充滿玩味。食物方面,牛扒做到7成熟,肉質有咬感,但偏瘦,如果鍾意油脂就未必啱;跟沙律、蝦片、細碗烏冬,份量啱啱好;不過男仔應該唔夠食。牛油果沙冰好好飲,解渴消暑必飲👍🏼整體坐得舒服,可以傾偈,會再嚟🤗
weekday lunch hour嚟食,超級少人🥲
menu每個名都好fun, 舖頭裝修色彩繽紛,充滿玩味。
牛油果沙冰好好飲,解渴消暑必飲👍🏼
整體坐得舒服,可以傾偈,會再嚟🤗
ꕤ 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $145Crab Crab Crab Meat Crab Butter Fettuccine每次到mamaday集團旗下都必吃的pasta雖然是cream sauce base但也不會太膩廚師超佛心 整道pasta 十分之足料每口都吃到滿滿的蟹肉和蟹籽 大滿足 ฅˆ‧⩊‧ˆฅꕤ 安格斯西冷牛扒配蕃茄意粉 $138Angus Steak with Tomato Fettuccine相比起上面的蟹膏蟹肉蟹籽意粉這道蕃茄意粉相對地酸爽開胃許多原塊西冷牛扒肉味濃郁 大約處於medium well的熟度但有少許筋 就扣少少分了ˊᵕ̤ ̮ ᵕ̤ˋ ꕤ 唔算基本野:海洋生物沙律 $120Not So Basic Yeah Salad: Seafood一開始還以為海鮮沙律會相對地輕盈一點但原來是炸海鮮lol😂😂໒𖦹ࡇ𖦹 ͛১Mamaday 是一點也沒打算放過我的卡路里和脂肪…?炸蝦和炸帆立貝經油炸後仍然能保留鮮味證明不是採用殭屍急凍貨再刻意選擇油炸的烹調方式來掩蓋雪味沙律菜亦很新鮮特別值得一讚的是沙律居然有raspberry!!!因為小公主很喜歡吃raspberry所
ꕤ 有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $145

但有少許筋 就扣少少分了ˊᵕ̤ ̮ ᵕ̤ˋ

ꕤ 唔算基本野:海洋生物沙律 $120
一開始還以為海鮮沙律會相對地輕盈一點
但原來是炸海鮮lol😂😂໒𖦹ࡇ𖦹 ͛১
Mamaday 是一點也沒打算放過我的卡路里和脂肪…?
炸蝦和炸帆立貝經油炸後仍然能保留鮮味
證明不是採用殭屍急凍貨
再刻意選擇油炸的烹調方式來掩蓋雪味
沙律菜亦很新鮮
特別值得一讚的是沙律居然有raspberry!!!
因為小公主很喜歡吃raspberry所以很加分^ ̳- ‧̫ • ̳^ฅ

ꕤ !!!!!! 薯薯薯薯⋯條 (原味) $48
French French French French French French fries
完全想不到這個份量的薯條居然是small size
薯條是有皮薯條 而且是粗身的比較有口感ˊᵒ̴̶̷̤ꇴᵒ̴̶̷̤ˋ

ꕤ 手工紫薯窩夫(自家製紫薯醬、紫薯蓉、雪糕、奶蓋) $90
Sweet Potato | Homemade Mashed Sweet Potato | Ice-Cream | Cheese Milk Foam
窩夫就有點小失望了
外皮不脆 整體是軟趴趴的 哭哭୧⃛(๑⃙⃘⁼̴̀⁼̴́๑⃙⃘)୨⃛
紫薯蓉也不太有紫薯香呢
而且好像沒有加忌廉 感覺很純天然的紫薯蓉

ꕤ 提拉米蘇聽過未 $56
感覺是全餐的MVP飲品!
感覺是把液體版的提拉米蘇喝進肚子
很creamy很rich很順滑濃郁 ᖰ ˙ỏ˙ ᖳ
就不說廢話了!強烈建議大家都去嘗試!
2024-03-26 178 瀏覽
同女朋友聚會揀咗間西餐,見食評吾差去試下,结果勁失望,叫咗青口跟兩杯白洒,青口味道好好,但上枱已經凍哂,叫咗塊dry age 肉眼,塊扒好細,上枱凍冰冰,再叫咗草铜平鐵牛排沙律,又係凍,仲有洋蔥圈同梳打水,兩個人hk8xx ,真心吾抵,早知去la Vache la
2024-03-25
細妹最鍾意食嘅餐廳,經常都要book位,基本上都冇得Walk in,裝修又好靚。普通到無得再普通嘅炸魷魚圈 $72雖然佢講到自己好普通,但係比起出面嗰啲魷魚圈的確係大嚿好多,所以就話佢哋自嘲麻麻哋,所有嘢都好特別。有蟹膏又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $145蟹肉多個意粉,蟹味好濃郁,用料真係好足都唔知老闆賺咩咁嘅價錢真係好抵食。基本上每次嚟到都會食。明太子薯條 $48就係有一大堆名明大子喺薯條上,仲要附上一兜明太子醬,驚你食唔夠明太子。蒜蓉虎蝦pizza $141啲蝦都真係好大隻蒜蓉Pizza其實有啲似蒜蓉包,不過呢個配搭都真係唔錯。你今日飲咗益力多柚子冰沙未啊? $56酸酸美美配上柚子冰沙夏天飲簡直係解暑良物。嗜甜之選豆腐奧利奧冰沙 $56豆腐同Oreo呢兩樣九唔搭八嘅嘢竟然可以溝埋一齊,真係幾有特色嘅飲品,雖然係比較甜,但係都值得一試係幾好飲。

普通到無得再普通嘅炸魷魚圈

蒜蓉虎蝦pizza
蒜蓉虎蝦pizza $141

嗜甜之選豆腐奧利奧冰沙
你今日飲咗益力多柚子冰沙未啊? $56
酸酸美美配上柚子冰沙夏天飲簡直係解暑良物。
嗜甜之選豆腐奧利奧冰沙 $56
2024-02-21
普通到無得再普通嘅炸魷魚圈
有蟹膏又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
明太子薯條
蒜蓉虎蝦pizza
嗜甜之選豆腐奧利奧冰沙
  • 你今日飲咗益力多柚子冰沙未啊?  &  嗜甜之選豆腐奧利奧冰沙
  • 普通到無得再普通既炸魷魚圈
  • 有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
2024-03-17 142 瀏覽
一啲都唔嘛嘛哋嘅餐廳😋從環境、餐牌到食物都係帶着趣怪,見到餐廳所花嘅心思🩷最緊要係每款食物都好味,我已經黎咗幾次,每次都會有新鮮感👍🏻😍必食推介1️⃣有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵$145睇到相都想再食,非常之足料,每啖都會食到真蟹肉🦀蟹籽、蟹棒,好滿足😋😋😋😋😋2️⃣玉子豆腐無乜豆漿味既豆漿燉飯驚唔驚$142(有蟹肉)怕上一個意粉太濃味嘅可以揀呢個燉飯,清淡得黎食落都好香架!重點係佢入面都有蟹肉👍🏻😋😋😋😋3️⃣記住,期望愈大,失望愈大⋯雞翼(蜜糖芥末)$72呢個係每次黎都係必叫嘅小食,因為佢有4種味道選擇,包括微辣原味、芝士粉、避風塘&我今次試嘅蜜糖芥末😋😋😋😋😋4️⃣非一般一般檸檬果皮烏龍茶沙冰(簡稱檸茶)今次飲品揀咗檸茶沙冰,平時鍾意飲檸茶嘅你一定要點,因為飲落好香好清新,仲可以解膩。😋😋😋😋

😍必食推介

1️⃣有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵$145
😋😋😋😋😋

2️⃣玉子豆腐無乜豆漿味既豆漿燉飯驚唔驚$142(有蟹肉)
😋😋😋😋

3️⃣記住,期望愈大,失望愈大⋯雞翼(蜜糖芥末)
😋😋😋😋😋

4️⃣非一般一般檸檬果皮烏龍茶沙冰(簡稱檸茶)
😋😋😋😋
2024-03-16 133 瀏覽
Honey Mustard Chicken Wings:     Perfectly crispy on the outside, yet succulent on the inside, each bite was a harmonious blend of sweet and tangy flavors. The honey mustard glaze provided a delightful contrast to the tender chicken, leaving a lingering desire for more.Mentaiko Fries:         Crisp golden fries adorned with generous dollops of creamy mentaiko sauce, sprinkled with just the right amount of seaweed flakes. Each bite was a symphony of textures and flavors, elevating the humble fry
Honey Mustard Chicken Wings:
Mentaiko Fries:
         Crisp golden fries adorned with generous dollops of creamy mentaiko sauce, sprinkled with just the right amount of seaweed flakes. Each bite was a symphony of textures and flavors, elevating the humble fry to a gourmet delight.
Typhoon Shelter Chicken Wings:
       A nod to Hong Kong's culinary heritage, these wings were generously coated in a flavorful blend of garlic, chili, and spices, reminiscent of the famous typhoon shelter crab. The crispy exterior gave way to tender, juicy chicken, leaving a fiery yet satisfying sensation on the palate.
Caramel Crisp Coffee Smoothie:
      A velvety concoction of rich coffee, caramel syrup, and creamy goodness, it provided a refreshing contrast to the bold flavors of the preceding dishes. The subtle sweetness and caffeine kick were the perfect finale to an unforgettable meal.
2024-02-14
下午茶
2024-03-11 157 瀏覽
講開有特色哩間餐廳一定有哩間餐廳份.而朋友又未黎過所以決定同佢黎食下野!食物方面:⚪️有蟹go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵好多蟹肉仲有蟹膏.醬汁好濃郁好香.啖啖都食到蟹肉好滿足好食!⚪️美利堅合眾國草飼牛扒除咗牛扒有沙律同埋芝麻醬烏冬.好豐富👍🏻牛扒7成熟岩岩好肉質好軟滑好淋.好多肉汁好食😋⚪️焦糖脆脆窩夫奶蓋配焦糖脆脆窩夫仲有海鹽雪糕真係無得輸.少少鹹嘅奶蓋同海鹽雪糕配埋比較甜嘅焦糖脆脆.鹹鹹甜甜.加上熱既窩夫一冷一熱真係好正😊⚪️香蕉朱古力奶昔好濃郁既香蕉味.朱古力唔會好甜.奶昔無額外加糖好飲👍🏻整體方面:餐廳裝修設計都好有特色.成間餐廳周圍都係打卡點.每個菜式名都好特別.食物好新鮮.價錢都好合理抵食🍴
講開有特色哩間餐廳一定有哩間餐廳份.
而朋友又未黎過所以決定同佢黎食下野!

食物方面:

⚪️有蟹go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
好多蟹肉仲有蟹膏.醬汁好濃郁好香.
啖啖都食到蟹肉好滿足好食!

⚪️美利堅合眾國草飼牛扒
除咗牛扒有沙律同埋芝麻醬烏冬.好豐富👍🏻
牛扒7成熟岩岩好肉質好軟滑好淋.
好多肉汁好食😋

⚪️焦糖脆脆窩夫
奶蓋配焦糖脆脆窩夫仲有海鹽雪糕真係無得輸.
少少鹹嘅奶蓋同海鹽雪糕配埋比較甜嘅焦糖脆脆.
鹹鹹甜甜.加上熱既窩夫一冷一熱真係好正😊

⚪️香蕉朱古力奶昔
好濃郁既香蕉味.朱古力唔會好甜.
奶昔無額外加糖好飲👍🏻

整體方面:
餐廳裝修設計都好有特色.
成間餐廳周圍都係打卡點.

每個菜式名都好特別.食物好新鮮.
價錢都好合理抵食🍴
2024-02-26 644 瀏覽
店內四周色彩繽紛,創意冇限的擺設和充滿玩味的語録,生動有趣,為沉悶的日子添上生氣。🫖 夠唔夠薑蜂蜜菊花茶(熱)整壼熱呼呼的薑蜂蜜菊花茶,薑味温和,菊花茶清香,混合天然甜味的蜂蜜,喝下令人放鬆心情。  ✨️ 美利堅合眾國草飼牛扒七成熟的草飼牛扒,肉味濃郁,肉質軟腍細緻。混有麻醬的木魚凍烏冬帶來冰冰涼涼的口感,味道也不錯。沙律菜含新鮮生果粒,新鮮健康。✨️ 黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯墨汁燉飯混有魷魚和菇粒,墨魚滑爽口彈牙。墨魚汁帶有一點鹹和海鮮的味道,十分適合配搭海鮮。✨️ 普通到無得再普通既炸魷魚圈新鮮炸起的魷魚圈,外脆內爽滑,香酥惹味。✨️ 手工紫薯窩夫窩夫外脆內軟,紫薯蓉帶原生微甜味道,加上富奶香的奶蓋和冰涷的雲呢拿雪糕球,令人滿足。
🫖 夠唔夠薑蜂蜜菊花茶(熱)
夠唔夠薑蜂蜜菊花茶

✨️ 美利堅合眾國草飼牛扒
美利堅合眾國草飼牛扒
七成熟的草飼牛扒,肉味濃郁,肉質軟腍細緻。
混有麻醬的木魚凍烏冬帶來冰冰涼涼的口感,味道也不錯。
沙律菜含新鮮生果粒,新鮮健康。
✨️ 黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯
黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯
墨汁燉飯混有魷魚和菇粒,墨魚滑爽口彈牙。
墨魚汁帶有一點鹹和海鮮的味道,十分適合配搭海鮮。
✨️ 普通到無得再普通既炸魷魚圈
普通到無得再普通既炸魷魚圈
新鮮炸起的魷魚圈,外脆內爽滑,香酥惹味。
✨️ 手工紫薯窩夫
黑到爆炸魷魚圈墨魚滑墨汁燉飯
普通到無得再普通既炸魷魚圈
手工紫薯窩夫
2024-02-26 197 瀏覽
墨魚薄餅配海鮮莎莎:這道菜將脆脆的薄餅與豐富的海鮮完美結合。帶子的鮮美、蝦的嫩滑、蟹肉的細膩,還有沙律菜的清新,整體口感層次豐富。好邪惡既鹹蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥:一看菜名就覺得好可愛,牛油果的綿密與蟹肉的鮮美,產生了意想不到的美味。沙律菜的清爽,芝士的濃郁則使得整體味道更加醇厚,一款既健康又美味的Pizza。肉食者沙律:洋蔥、芒果、紫椰菜、火龍果、番茄等蔬果的加入,為這道菜增添了豐富的口感和色彩。炸雞塊的加入更是將整道菜的口感推向了高潮,酥脆的外皮與嫩滑的雞肉相得益彰,讓人回味無窮。手工紫薯窩夫:自家制的紫薯醬和紫薯蓉使得整道甜點充滿了紫薯的濃郁香氣,而雪糕和奶蓋的加入則為這道菜增添了一絲清涼和滑嫩的口感,香甜與窩夫的酥脆完美結合。自家制山楂果肉玫瑰花茶:山楂的酸甜,而玫瑰花的香氣帶來了一絲浪漫和清新的氣息,既健康又美味的茶飲。

2024-02-25 148 瀏覽
今日和朋友在尖沙咀到天文台睇展覽,睇完之後試左一間未食過既餐廳。環境玩味十足,四周都係各種好笑的標語,任何一個位置都可以打卡。美利堅合眾國草飼牛扒($178)首先菜式視覺效果已經有加分,配菜配搭上都幾豐富,有柴魚片配芝麻醬拌烏冬、兩大片蝦餅和雜果沙律,包括香芒、火龍果、藍梅等,附上芥末醬供牛扒配搭食用,牛扒一塊塊整齊切好,肉質粉嫩,牛肉味相當濃郁。點解個個都叫軟殼蟹比薩架(仲要有菠蘿)($145)軟殼蟹pizza似用薄酥皮餅底,食落都幾香脆,表面鋪滿雙重芝士、蟹柳和菠蘿,中間放著主角 - 原隻軟殼蟹,餅底調味主要甜味為主,配上軟殼蟹的咸香味,整體感覺新鮮。唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯($135)可加$28選擇原條鰻魚,一整塊滑蛋包住米飯,蒲燒鰻魚配上燒汁,味道正正常常,份量都唔少。綠光蓋頂的八爪魚先生($72)八爪魚切片配上青醬,以冷盤方式上碟,配上火箭菜和海葡萄,做法創新。八爪魚食落有鮮味,海葡萄平時比較少見,有淡淡的海水咸味,能將八爪魚鮮味帶出。

美利堅合眾國草飼牛扒($178)

點解個個都叫軟殼蟹比薩架(仲要有菠蘿)($145)

唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯($135)

綠光蓋頂的八爪魚先生($72)
2024-02-24 103 瀏覽
尖沙咀很有创意的多国菜,听着名字mamaday但是味道绝对不mamaday✨西班牙海鲜饭✨有一整只的鱿鱼在上面,烤得很香很嫩,饭里面的虾也很新鲜很弹牙。饭有浓浓的番茄味,超级好吃。✨巧克力奶昔✨很惊喜的饮品,不甜腻,有浓浓的可可香气
✨西班牙海鲜饭✨
✨巧克力奶昔✨很惊喜的饮品,不甜腻,有浓浓的可可香气
2024-02-23 98 瀏覽
OMG! Mamaday一啲都唔麻麻地,野食好味之餘,整間餐廳佈置色彩繽紛輕鬆和諧~🥗唔算基本嘢:海洋生物沙律$120海鮮沙律色彩繽紛奪目,海洋生物有帶子、鳳尾蝦,先煎至焦香,香氣迫人;蟹籽新鮮爽脆,味道可口。沙律菜加入了藍莓、紅莓、火龍果、車厘茄和火箭菜,果肉甜,蔬菜清新,果然唔算基本野😂🐔希望愈大失望愈大雞翼-微辣原味$724種口味,問過店員,原來微辣原味和避風塘味是烤的,另外兩款是炸的,於是點了難得的烤雞全翼微辣原味,烤得均匀皮脆肉嫩,雞肉香口又juiicy , 微微辣,一啲都唔失望~🍕好邪惡嘅咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥 $145集合了我最愛的咸蛋、牛油果和蟹肉於一身,極具創意的一款pizza,批底薄而鬆脆,材料甚多,蟹肉絲豐富,每件均有一隻蟹鉗,新鮮甜美,牛油果的軟滑,咸蛋的咸香,層次無窮。🥤玫瑰山楂茶梳打$56山楂不會太酸,酸酸甜甜,加上玫瑰花香,清新怡人🍹Magic B1oom 情花開 開燦爛 $88氈酒底,柑橘香氣,整杯香甜容易入口

🥗唔算基本嘢:海洋生物沙律$120

🐔希望愈大失望愈大雞翼-微辣原味$72

🍕好邪惡嘅咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥 $145

🥤玫瑰山楂茶梳打$56
山楂不會太酸,酸酸甜甜,加上玫瑰花香,清新怡人

🍹Magic B1oom 情花開 開燦爛 $88
氈酒底,柑橘香氣,整杯香甜容易入口
2024-02-23 65 瀏覽
喺尖沙咀逛完街, 搵間餐廳食吓嘢, OMG Mamaday位於加連威老道, 裝飾既趣怪又有特色, 餐牌同樣好有創意。餐廳地方闊落, 環境舒適。有GO又有蟹肉嘅蟹蟹意大利扁面賣相幾精緻, 兩隻蟹鉗加上蟹肉和蟹籽, 鋪在意大利扁面上, 蟹肉幾鮮甜, 加上蟹籽卜卜脆嘅口感, 意大利扁面煙韌彈牙。辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯豬頸肉相當嫩滑, 肉汁豐富有質感, 蛋包飯充滿蛋香, 包著惹味嘅肉碎, 飯粒香滑。唔甜的紫薯蛋糕味道真係唔甜, 充滿紫薯清香, 蛋糕好幼滑。焦糖脆脆窩夫窩夫有四件, 份量都幾多, 熱辣辣香噴噴, 加上甜香惹味嘅焦糖脆脆和香滑雪糕, 口感好有層次。你今日飲咗益力多柚子沙冰未呀乳酸香味加上柚子果味, 冰冰涼涼好清爽。焦糖脆脆沙冰啖啖焦香脆口嘅冰涼沙冰, 解渴潤喉。
喺尖沙咀逛完街,

搵間餐廳食吓嘢, OMG Mamaday位於加連威老道,

有GO又有蟹肉嘅蟹蟹意大利扁面

辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日本蛋包飯

唔甜的紫薯蛋糕
味道真係唔甜, 充滿紫薯清香, 蛋糕好幼滑。

焦糖脆脆窩夫

你今日飲咗益力多柚子沙冰未呀
乳酸香味加上柚子果味, 冰冰涼涼好清爽。
焦糖脆脆沙冰
啖啖焦香脆口嘅冰涼沙冰, 解渴潤喉。
2024-02-15 114 瀏覽
情人節老公Book左呢間餐廳既Set,入到黎環境好有特色,係vintage既風格仲有D二次創作既元素。講返今次呢個Set,有湯、頭盤、主菜牛排、意大利飯、甜品、飲品,價錢係$650/2人,算抵食。松葉蟹蕃茄濃湯非常濃郁的蕃茄味,感覺係成個蕃茄打爛造成湯,松葉蟹腳都新鮮,口感彈牙。三熾盛宴刺身(阿根廷紅蝦、甜蝦、虎蝦)三款蝦都非常鮮甜,完成冇腥味,最鍾意阿根廷紅蝦,啖啖肉又爽口。安格斯西冷配蘋果沙津牛排叫左7成熟,黎到都算岩岩好,個心仲有小小粉紅,而且肉質好軟淋,又有肉汁,但老公話5成會更好食。另外不得不提係有兩件南瓜餅做配菜,南瓜蓉好絲滑無渣,非常香甜,仲要加埋酥脆既外層,好好食!鮑魚黑松露燉飯非常足料,原隻鮑魚已經切好左,方便食用。米粒軟硬度適中,黑松露香味好濃,有不少蘑茹做配襯,令到意大利飯更豐富。士多啤梨香蕉蛋糕白士多啤梨幾甜,有陣香蕉精油的味道,蛋糕不過不失。豆腐咖啡幾特別,咖啡我唔識評價,只係覺得豆腐雪糕同咖啡又幾夾,不過可以甜多小小柚子益力多沙冰柚子味好重,反而唔係好飲到益力多,整體係十分清爽,食完肉同意大利飯比較油膩,就覺得好解膩

松葉蟹蕃茄濃湯

三熾盛宴刺身(阿根廷紅蝦、甜蝦、虎蝦)

安格斯西冷配蘋果沙津

鮑魚黑松露燉飯

士多啤梨香蕉蛋糕
白士多啤梨幾甜,有陣香蕉精油的味道,蛋糕不過不失。

豆腐咖啡

柚子益力多沙冰