2021-07-16 1910 瀏覽
一入場無人招呼自出自入已經覺得中伏,跟住睇下食乜先,自助餐食物選擇好少已經o左嘴,服務員定唔知廚師仲要切塊肉都負面既,啲海鮮仲好笑,得啲龍蝦鉗,個身呢去咗邊呀?都唔緊要,所有海鮮都係晦既,熟食又難食,得個豆腐花最平嗰樣可以入到口,價錢同食物質素距離好遠,真係好差喎最後埋單我問返個收銀員有冇試過呢度啲食物?佢答我今日冇試😅咁我問佢對上一次試感覺如何?佢話好耐之前試過唔好食,同廚房講過但都冇改善最後俾咗張投訴表格我寫食評直接比老闆希望能夠改善,但真心未食過咁難食嘅自助餐
2021-07-16
香港人喜歡吃日本菜,又喜歡打卡,所以來到沙田萬怡酒店,吃這個「瀛味蜜語」下午茶就最適合不過。下午茶有鹹甜美點各六項,再加三款迷你壽司球,全部的骰又繽紛,很適合女孩子打卡。下午茶由$258/兩位起,萬豪旅享家 (Marriott Bonvoy) 會員可享折扣 (視乎會員等級,可享7至9折),之後還會獲贈優惠券一張,在八月底前預訂集團旗下11間酒店住房都有九折,並獲取雙倍積分,換取禮物,一個字:抵! MoMo Café近年完成裝修,簇新簡潔,窗外綠意盎然,光線充足,十分舒服。平時吃的下午茶多用三層架,今次為了配合日本主題,特別用上了日式托盤,上面放滿琳瑯滿目的美食,一同看看有甚麼吧!<迷你壽司球>迷你比目魚壽司球 / 迷你帶子壽司球 / 迷你黃鰭吞拿魚壽司球<鹹點>和風鮑魚 骰子牛肉串配七味唐辛子雞肉二杯酢山葵八爪魚沙律味噌冷豆腐配脆芝士條迷你日式烤飯團 <甜點>櫻花士多啤梨瑞士卷日式白桃軟芝士蛋糕日式紅豆豆腐甜湯玫瑰花香白朱古力麻糬撻綠茶栗子酥 焙茶焦糖奶凍迷你壽司球迷你壽司球共有三款口味,包括比目魚、帶子、黃鯺吞拿魚,我不吃魚生,所以只試

<迷你壽司球>

玫瑰花香白朱古力麻糬撻

綠茶栗子酥

焙茶焦糖奶凍

迷你壽司

迷你壽司球共有三款口味,包括比目魚、帶子、黃鯺吞拿魚,我不吃魚生,所以只試了帶子,質素不錯。

和風鮑魚

每人百多元,竟然各有一隻鮑魚,喜出望外。鮑魚以日本味醂煮過,十分入味,甜甜的很好吃。

骰子牛肉串配七味唐辛子

牛肉串比我想像的更高質,外層微焦,牛肉軟腍Juicy,又香又惹味,底下配以小蕎頭一粒,酸咪咪的很開胃。

雞肉二杯酢

山葵八爪魚沙律

我不吃魚生,但八爪魚OK啊,而且還好喜歡吃山葵八爪魚,八爪魚爽口不靭,Wasabi微辣而不嗆喉,我忘記了自己膽固醇超標,將整碗吃掉了。

味噌冷豆腐配脆芝士條

迷你日式烤飯團

櫻花士多啤梨瑞士卷

朋友說這個士多啤梨卷很好吃,讓我馬上吃一個,果然不錯呢,大大粒草莓在中間,酸甜多汁,配以軟熟的蛋糕、香滑的忌廉,女士最愛。

日式白桃軟芝士蛋糕

玫瑰花香白朱古力麻糬撻

這個忌廉撻看似平平無奇,咬開卻很有驚喜,因為內藏了一塊麻糬,煙煙靭靭的好有趣。

綠茶栗子酥

綠茶酥糕配以栗子蓉,稍嫌酥餅不夠脆,不過栗子蓉味道濃郁軟滑,搶回分數。

焙茶焦糖奶凍、日式紅豆豆腐甜湯

吃完之後,餐廳會送你一張Coupon,在Marriott旗下11間酒店訂房,都會有九折,八月底前訂房,更有雙倍積分,喜歡Staycation的朋友不妨計計數。

<MoMo Café 「瀛味蜜語」下午茶>
地址:沙田安平街1號香港沙田萬怡酒店
日期:即日至9月30日,星期六、日及公眾假期
時間:每天14:30-17:30
價錢:$358/兩位,$388/兩位連兩杯特飲
優惠:1. 免費加入成為萬豪旅享家 (Marriott Bonvoy),會員可享7-9折 (視乎會員等級而定);2. 於品牌旗下餐廳及酒吧作任何消費,都可以獲贈9折酒店住宿優惠券,可於旗下11間酒店使用,31/8前預訂並可獲得雙倍積分,兌換禮品

參與酒店:1. 香港麗思卡爾頓酒店;2. 香港瑞吉酒店;3. 香港W酒店;4. 香港 JW 萬豪酒店;5. 香港海洋公園萬豪酒店;6. 香港天際萬豪酒店;7. 香港喜來登酒店;8. 香港東涌世茂喜來登酒店;9. 香港萬麗海景酒店;10. 香港萬怡酒店;11. 香港沙田萬怡酒店
詳情:https://www.marriott.com.cn/loyalty/redeem.mi
2021-07-03
2021-06-30 2338 瀏覽
食物素質一般,特別吐槽下服務,餐廳服務員撤盤很快,乾淨。取甜品處的男服務員態度十分不好,似乎感覺客人吃白食不付錢。有時用餐圖的是一個心情,既然收取服務費就應該有一個服務態度,而不是像甜品處的男服務員一樣讓人看了心堵。應該不會再再去。

2021-06-28 2239 瀏覽
Momo cafe嘅自助餐係好食嘅, 今次試吓佢嘅下午茶. 不過食一次已經足夠,其實賣相係幾靚嘅,不過食物質素就麻麻!下午茶明慧Floral Tea Set, 二人用 $358, 兩杯飲品, 未加一.酒店座位坐的當然輸, 但有個藍色啫喱勝載着一隻蝦的這款食品, 真的有點難食! 藍色的啫喱真的不知道什麼味道! 你正常應該係個鬆餅! 可一不可再!
2021-06-20 2420 瀏覽
父親節諗住食個自助餐慶祝吓。。。嚟咗呢間Courtyard Marriott. 折完$520位,覺得完全中伏。選擇少,食物質素唔得,服務又唔好。海鮮只得幾款揀,refill 非常慢,啲蟹仲要係梅嘅!壽司每次得嗰幾碟仔,一出不需20秒就攞晒,另外從來未見過咁少嘢食嘅沙律吧。 冇粉面檔,剩係得一款意粉。 一個月之前我先至去咗金鐘嗰間Marriott,完全兩回事。知道courtyard檔次會低啲,但係冇諗到咁差,唔會再去。
第一天來到石門上課,一點鐘下課,極肚餓 (我習慣早起,平日11時多就會吃午飯),兩位朋友更厲害,正在實行16.8減肥法,連早餐都未食,三隻餓鬼,決定去食Lunch Buffet!最就近的酒店,正是沙田萬怡,去到Buffet已經開始了,不怕,快快去拿一些回本美食:生蠔、燕窩,衝鋒一輪,舒服晒!現時萬豪旅享家 (Marriott Bonvoy) 會員吃飯會有折扣,視乎會員等級,可享7至9折,之後還會贈送優惠券一張,在八月底前預訂集團旗下11間酒店住宿都會有九折,並獲取雙倍積分,換取禮物,屈指一算,抵!MoMo Café近年完成裝修,簇新簡潔,窗外綠意盎然,光線充足,十分舒服。借來餐廳的海鮮來拍照,好壯觀啊!當然,這些凍海鮮大家都會吃得到的。我的第一目標是麵包蟹,因為太愛吃蟹膏了。這裡的麵包蟹品質不錯,膏量多,甘香味美。龍蝦都好靚,但我已吃了好多蟹膏了,怕膽固醇超標,那就看朋友吃吧。自助午餐只提供一款生蠔,來自法國或日本,今天吃到的品質也不錯,不算肥美,但口感清爽,海水味濃,新鮮不腥,連平日不吃生蠔的我都吃了兩隻。刺身也是必不可少的環節,雖然我不吃魚生,但完全沒有蝕底,因為帶子和榮螺都很好吃

刺身也是必不可少的環節,雖然我不吃魚生,但完全沒有蝕底,因為帶子和榮螺都很好吃啊!尤其是後者,爽口甜美,我很喜歡。

接著再看看有甚麼Live Stations吧,最香噴噴的,一定是BBQ檔,燒菠蘿清新甜美,牛仔骨也很惹味,但我吃到的這塊有點靭,朋友說她吃到的OK。

另一回本之作是生滾燕窩海鮮粥,粥底有鮮蝦、魷魚等海鮮,面頭還會鋪上一大匙燕窩,我稍嫌粥底太淡,美中不足。

烤西冷扒

麵檔

點心

海南雞

餐廳的名物是海南雞,非常嫰滑,大家不妨多夾幾件;另外我覺得點心也不錯,尤其是燒賣和排骨,都是我的最愛。

吉士筒

燕窩撻

Movenpick雪糕

好啦,到了甜品時間,以上都是我推介的美食,吉士筒很高質,外層酥脆,裡面的吉士軟滑;燕窩撻是回本之作,不需多作介紹;最開心是Movenpick雪糕,竟然有六款選擇,吃完一杯又一杯,很容易又回本。

<MoMo Café 品味「蠔、燕自助餐」午餐>

地址:沙田安平街1號香港沙田萬怡酒店

日期:即日至6月30日

時間:每天12:00-14:30

價錢:星期一至四成人$328,小童$168,星期五至日、公眾假期及其前夕成人$428,小童$218

2021-06-07
2021-05-30 2370 瀏覽
價錢絕不便宜,雖然說是自助餐,但款式少得可憐,食物種類極少,質素欠佳,完全稱不上是酒店的質素,員工服務態度一般,冇heart,义燒每次只能給兩件,真是十分可笑,連飲品也欠奉,故請勿嘗試,必定失望!
2021-05-28 1845 瀏覽
食物種類太少,龍蝦意粉,無乜味,熱食太約得6盤左右,無蒸魚,質素一般。似去了茶餐廳,客人自己擺餐具,蠔細隻職員用一筒水洗多隻蠔。收拾用完的餐具尚算快手,職員有禮貌。
收拾用完的餐具尚算快手,職員有禮貌。
2021-05-28
2021-05-21 2260 瀏覽
兩年前食中規中矩,今晚再試只能說差到無下次!野食已經少,味道都麻麻,最慘係佢嘅所謂賣點都係唔好食!冷盤唔新鮮,d擺盤塌左無人理,refill慢甚至唔refill,(我8點到,我黎之前打黎問左話食到10點我先黎)由我到果陣,d員工成日唔喺崗位,生蠔好咸,生蠔位行出去4次唔見人2次,煙三文魚有少少變左的味,龍蝦意粉無味龍蝦粉狀,唔怪得枱枱都食剩,明顯唔夠人手,埋單等左15分鐘都無人理。依個價錢$6xx+1黎講佢哋真係做得好差我真係忍無可忍先影相,詳細見圖:
冷盤
野飲部份
刺身
2021-05-20 1672 瀏覽
第一次到MoMo cafe 吃自助午餐,訂位時要求坐卡位或梳化位,真的做安排到👍🏻👍🏻👍🏻地方舒適,但冷氣不夠凍(可能我個位問題)食物方面就很不豐富,我第一次食自助餐是沒有壽司🍣😱,問職員,他說原本有,現在做咗生𧐢所以沒有壽司😓但基本的沙律也很「求其」,連最簡單的薯仔、粟米沙律都無!咁講吓有咩食啦!有中式點心,開始時有蝦餃燒賣,都幾好味,但之後就無啦!變咗鳳爪、鮮尤...都最後都無再出返蝦餃燒賣!有海南雞飯,味道尚可,同樣地,未到1:45已經停止再供應!有豐富的粉麵檔,我平時唔會食,但因無咩食原因,今日就食了一碗!有長腳蟹,這個到2:15都仲有,位置放得較高,長者較難取到!魚生放好一碟碟自己攞(因疫情),但令人意慾不大,煙三文魚好似唔新鮮!熱盆不錯,有M字頭雪糕🍦!甜品就很麻麻,選擇很小!點都好,總算試過...就算啦!可讚就是職員態度良好,餐廳及洗手間🚻算整潔!
地方舒適,但冷氣不夠凍(可能我個位問題)
但基本的沙律也很「求其」,連最簡單的薯仔、粟米沙律都無!
有海南雞飯,味道尚可,同樣地,未到1:45已經停止再供應!
熱盆不錯,有M字頭雪糕🍦!
甜品就很麻麻,選擇很小!
點都好,總算試過...就算啦!
可讚就是職員態度良好,餐廳及洗手間🚻算整潔!
2021-05-20
生日
2021-05-11 1627 瀏覽
母親節同屋企人book左黎食自助午餐...點知出事,d食物種類選擇已經好少,仲要好難食呀大佬,仲要keep到每一樣都咁難食,臨尾仲送碟花膠俾呀媽,點知鹹到呀媽要嘔返出黎,諗住食甜品安全d啦 點知都係咁難食⋯全餐只有movenpick 雪糕入得口⋯另外 飲品只有紅茶,水,同coffee,最basic 果汁都無,咁難食428加一 ,OpenRice book 八折左都要380,俾錢買難受,好掃興,屋企人係咁問點解我要book 呢到⋯我都唔知咁難食架大佬 blacklist!!
2021-05-08
母親節
2021-04-28 1717 瀏覽
一行六人來食自助餐,凍盆海鮮得幾款,唔新鮮得個鹹味,魚生又得2、3款講到熱盆.數埋唔夠十款,切肉燒西冷牛扒只食了3片,甜品得雪糕還可以、芝士凍餅要自費購買,仲之就不值5佰幾一位.
2021-03-26
2021-04-14 2024 瀏覽
今朝大概等咗20-30分鐘 發現都唔少人等外賣入到去職員都好好服務 好有禮貌 同好重視食客嘅印象 等候時間耐咗即刻道歉 🙈好誠懇其次早餐食物選項都多 好多中西式糕點太陽蛋好靚好優秀 個蛋黃超正 另外都推介牛角包完全鬆脆 仲熱熱哋 食落一啲都唔會成口粉Hash brown擺咗陣都依然幾脆 同埋食落都真係薯仔嘅味道 有多種果汁選擇 甜度適中 唔會好重人造糖味 頗為滿意~稍嫌冷麵質地比較糊
今朝大概等咗20-30分鐘 發現都唔少人等外賣

其次早餐食物選項都多 好多中西式糕點
太陽蛋好靚好優秀 個蛋黃超正 另外都推介牛角包
完全鬆脆 仲熱熱哋 食落一啲都唔會成口粉
  • 牛角包
2021-04-04 2338 瀏覽
食物質素唔好講住,我同屋企人住一晚staycation再落去食早餐,去到見啲嘢食無晒,就行個圈先啦,轉頭返嚟啲食物盤仍然係無嘢嘅,搵個經理講,佢淨係「哦」咗一聲就算,如是者搵咗唔同職員幫手都無用,過咗廿幾分鐘先有人添返啲嘢食。再講食物質素,熱食唔熱,又無嚟味道。咁樣嘅服務同質素真係無下次。
2021-03-28 1915 瀏覽
訌座時已表示有嬰兒但入座後等了一段時間沒有服務員主動提供最基本的bb椅(已不期望有bb餐具)找員工亦找了一段時間員工送上的bb椅很骯髒甚至遺有厨餘,即時向服務員反映希望換上另一張,服務員只遞上濕紙巾無奈下只有自行清潔消毒食物方面,冷盤解凍不足,refill慢,凍蝦有冰龍蝦無任何鮮味,每次出得三四隻,要一出就要去搶做日韓主題,但刺身壽司款式少得可憐,味道差。熱盤選擇唔多,大多是廉價菜式- 肥騰騰紅燒肉,無試- 龍井蝦仁,叫有啲味,但用雪藏蝦,無鮮味- 焗葡國雞,去茶記都唔會叫,無試- 雙菇扒四蔬,無試- 泡菜青口,無試- 蒸魚,叫做較對版,食咗兩轉- 豚肉生薑燒,無試- 烤薯仔,食咗兩舊- 燒牛肉,過熟,鞋。有燒汁同黑椒汁,但無芥辣其餘仲有咖哩同燒味,無野食,唯有夾吓最精彩係粉麵檔,麵底有韓國即食麵,油麵,河粉同年糕,餸有幾種菜,雞肉,餐肉,蟹柳同粟米,係呀,無架啦個部隊窩湯底稀汪汪,睇見都唔開胃阿波羅個部隊窩仲吸引過佢甜品最好食係movenpick雪糕其他甜品蛋糕賣相一般到唔想試賣相還ok的試咗少少,但難食折完都要五百一個人,無生蠔,無鴨肝,凍海鮮無味,熱盤平價野都唔緊要,味道唔好浪費
訌座時已表示有嬰兒
但入座後等了一段時間
沒有服務員主動提供最基本的bb椅(已不期望有bb餐具)
找員工亦找了一段時間
員工送上的bb椅很骯髒
甚至遺有厨餘,即時向服務員反映
希望換上另一張,服務員只遞上濕紙巾
無奈下只有自行清潔消毒

食物方面,冷盤解凍不足,refill慢,凍蝦有冰
龍蝦無任何鮮味,每次出得三四隻,要一出就要去搶
做日韓主題,但刺身壽司款式少得可憐,味道差。
熱盤選擇唔多,大多是廉價菜式
- 肥騰騰紅燒肉,無試
- 龍井蝦仁,叫有啲味,但用雪藏蝦,無鮮味
- 焗葡國雞,去茶記都唔會叫,無試
- 雙菇扒四蔬,無試
- 泡菜青口,無試
- 蒸魚,叫做較對版,食咗兩轉
- 豚肉生薑燒,無試
- 烤薯仔,食咗兩舊
- 燒牛肉,過熟,鞋。有燒汁同黑椒汁,但無芥辣
其餘仲有咖哩同燒味,無野食,唯有夾吓

個部隊窩湯底稀汪汪,睇見都唔開胃
阿波羅個部隊窩仲吸引過佢

甜品最好食係movenpick雪糕
其他甜品蛋糕賣相一般到唔想試
賣相還ok的試咗少少,但難食

折完都要五百一個人,無生蠔,無鴨肝,凍海鮮無味,熱盤平價野都唔緊要,味道唔好浪費哂啲食材
是但一間二三百蚊宵夜buffet都多野食過佢
2021-03-27