2023-05-24 1145 瀏覽
呢間西餐廳由原先工廈地方已經超多人幫襯,次次都要預訂先有得食,而家搬左落地鋪終於可以一嘗walk in滋味。新店比之前闊落好多,環境都好舒服,類似西餐廳mix cafe。另外,侍應服務都好好,知我地想坐bar枱都特登安排左,真心讚👍👍👍煙燻豬豬卡邦尼🐷🐖呢個卡邦尼意粉同出面既完全唔同,呢個版本好特別,個汁好香,意粉好有咬口,面頭既芝士碎碎好咸香,好惹味🧀牛肉漢堡.法式牛油軟包.手切薯條🍔🍟不過不失的牛肉漢堡同薯條,對比卡邦尼意粉失色太多,唔會再點了😌

煙燻豬豬卡邦尼🐷🐖

牛肉漢堡.法式牛油軟包.手切薯條

牛肉漢堡.法式牛油軟包.手切薯條🍔🍟
牛肉漢堡.法式牛油軟包.手切薯條
2023-05-23 682 瀏覽
這間餐廳在觀塘出了名,由工廈到現在,忘不了以豆蔻諧音為名的Nutmad,名字中還加入了「Make A Difference」的意義~進店是復古皮沙化、fusion 了中式熱水壺,挺有特色・ﻌ・𝙁𝙤𝙤𝙙𓎻 1/2 法式多士 $68選擇了出晒名的提拉米蘇西多,上枱舖滿可可粉,再將咖啡倒在西多上,立即出現香噴噴的提拉米蘇西多,喜歡這創意,味道也不錯𓄀牛肉漢堡 手切薯條 $160漢堡不算超大,但也肉汁滿滿𓄺 配上法式牛油軟包,香氣、味道也不錯,就是薯條乾了點 ꒰⌓̈ ̉ ̉ 再換仍是乾柴模樣,不建議𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨𖠚 法國玫瑰洛神花 $50有茶隔裝著的花茶,玫瑰花味再加上酸酸的味道,配甜品吃也適合吃到提拉米蘇西多是滿足的,如果薯條也好吃就好了。𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩復古沙化

𝙁𝙤𝙤𝙙
𓎻 1/2 法式多士 $68

𓄀牛肉漢堡 手切薯條 $160

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
𖠚 法國玫瑰洛神花 $50
有茶隔裝著的花茶,玫瑰花味再加上酸酸的味道,配甜品吃也適合

吃到提拉米蘇西多是滿足的,如果薯條也好吃就好了。

𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩
復古沙化
2023-05-19 482 瀏覽
每枱都係用緊駱駝牌保溫壺裝暖水,幾得意又懷舊。本身以前D嘢食都係打卡成分具多,點知都幾高質。嗌左煙燻豬卡邦尼,意粉al dente,每一條意粉都沾滿醬汁,煙肉油香十足 。法式多士Tiramisu賣相好靚,西多士外脆內軟,有熱espresso shot畀客人倒落西多士,自己掌握份量,唔會令西多士吸太多咖啡而變左吸水麵包唔好食。
2023-05-11 764 瀏覽
Lunch去左呢間觀塘高人氣西餐廳食😍聽同事講得多 食真係第一次因為多人排隊 所以都要提早拎位餐廳環境舒服 枱與枱之間好寬敞😆坐得好舒服🤍我地叫左慢煮伊比利亞黑毛豬黑毛豬肉質好軟熟嫩滑 唔會好鞋真心高質😋配上炸薯仔配菜 炸到金黃色外脆內熱連配菜都清哂好正😂我地再叫左碟煙燻豬卡邦尼呢碟一般 唔太大驚喜最後加咗碟甜品😍聽講呢度甜品好大碟🍽️我哋叫咗法式多士Tiramisu🍮😍呢度嘅甜品好驚喜!首先上枱賣相好靚 而且份量好大份🤤多士同Tiramisu味道好夾 🥰多士係外脆內軟 Tiramisu係creamy 好有口感上面仲有一嚿冰凍雪糕 餐廳準備一杯細咖啡 如果唔想食太甜嘅朋友 可以根據你嘅甜度喜好 倒適當既咖啡上去多士平衡返整個甜品嘅甜度 💕黎呢到食飯一定唔可以唔點呢個甜品🍮係觀塘食飯既朋友一定要去呢到試!
Lunch去左呢間觀塘高人氣西餐廳食😍

呢碟一般 唔太大驚喜

最後加咗碟甜品😍
聽講呢度甜品好大碟🍽️
我哋叫咗法式多士Tiramisu🍮😍
呢度嘅甜品好驚喜!
首先上枱賣相好靚 而且份量好大份🤤
多士同Tiramisu味道好夾 🥰
多士係外脆內軟 Tiramisu係creamy 好有口感
上面仲有一嚿冰凍雪糕 餐廳準備一杯細咖啡
如果唔想食太甜嘅朋友
可以根據你嘅甜度喜好 倒適當既咖啡上去多士
平衡返整個甜品嘅甜度 💕
黎呢到食飯一定唔可以唔點呢個甜品🍮

係觀塘食飯既朋友一定要去呢到試!
2023-02-20
2023-05-03 623 瀏覽
雖然上次嚟嘅時候 nutmad已經搬咗去eastcore依家都仲會唔小心行咗去舊工廈地址🤣 呢度多咗唔少梳化卡位 每枱都仲保持用緊駱駝牌保溫壺裝暖水✨ 如果想做陣嘢 都有wifi提供 環境仲好舒服夠光~平時食開pasta / french toast / tiramisu好出色❣️今日2人份想食得light 所以叫嘅呢兩樣都細份啲㗎 想食飽嘅話要諗諗叫多個甜品!🧀 Parma Ham & Cheese Focaccia $110香草包味道好出好香😋🍅 Paccheri alla sorrentina $110啲日曬番茄乾(sun-dried tomatoes)加芝士味道好出🤤 水管麵出面少有!! 煮得未算彈牙 但口感唔會太軟身~

香草包味道好出好香😋

2023-04-21 691 瀏覽
It was my first time having dinner in Nutmad, the seating was specious and cozy😌We ordered the pork rack and paccheri for main😬their French toast looks nice in the picture so we decided to give it a try🤣The pork rack was crispy and got a bit of sweetness on the outside which was super nice👍🏻it was tender inside and I think coffee seasoning goes well with it. Highly recommended😊The Paccheri was served with tomato which was nice, it would be perfect if they can have more of smoked scamorza😬French

French toast was super good and I just love the vanilla ice cream melting on it😊 we couldn’t finish it after having both of the main🥹so I think it’s better to share it among ard 3 people😂
2023-04-18
𝐍𝐮𝐭𝐦𝐚𝐝 | #觀塘久仰大名 終於去到 果然完全無失望ฅ •ﻌ•♡平時順次序介紹但今次要介紹重頭戲先! ˎˊ˗⪧ 1/2 法式多士: Tiramisu $88 French toast世一!太太太好食 可以登上cafe我食過最好食嘅甜品top3🫶🏻 入面腍得嚟唔會成pat嘢~ 有熱espresso shot俾你 可以點/倒☕️配上冰凍嘅雪糕🍦雪糕嘅甜同奶平衡返咖啡嘅苦 加上外脆內軟嘅西多士 成件事俾一百分🥹🫶🏻🍞⪧慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬 配咖啡香料 $198 衝住French toast嚟 但原來主菜都好驚喜 個豬肉質好腍好嫩 而且個蜜汁好入味 唔會膩 好食!! (ˊᵒ̴̶̷̤ꇴᵒ̴̶̷̤ˋ) ⪧煙燻豬豬卡邦尼 $120 一個好有口感嘅意粉 煙肉加上芝士脆片 特別一提啲煙肉係有蜜糖包住 幾特別又幾夾~ Staff so nice! 服務好好🥰必定會再二訪的! ฅ՞•ﻌ•՞ฅ
𝐍𝐮𝐭𝐦𝐚𝐝 | #觀塘

必定會再二訪的! ฅ՞•ﻌ•՞ฅ
慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬 配咖啡香料
Oat  milk  latte
  • 慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬
依間cafe一直係觀塘薄有名氣,以前係工廈時次次去到都滿哂,搬左新店後終於有機會試。新店座位數量多左好多,裝修modern得來又有陣本土懷舊味,仲記住舊店外貌嘅我覺得個vibe都幾唔同🤣值得讚賞嘅係員工服務態度一流同好好笑容,每張枱都係用駱駝牌保溫壺裝水,支持本地品牌令人有種莫名嘅親切感🥰🐷🍝 煙燻豬豬卡邦尼 $𝟙𝟚𝟘 (𝟠/𝟙𝟘)煙燻豬豬係有層蜜汁包住嘅煙肉,配芝士、蛋汁、芝士脆片同黑椒,調味好香口同惹味,意粉al dente,煙韌有咬口👍🏻味道來講可以話滿分,好可惜份量太細,幾啖已經食完。🧀🍅🍝 煙燻芝士番茄羅勒水管麵 $𝟙𝟙𝟘 (𝟠/𝟙𝟘) 番茄味濃,水管麵偏軟身。如果番茄汁少啲、芝士多啲會更好。同樣問題係份量太細,好似食左陣風咁💨🍓🌮 冰野莓芒果軟芝士蛋香脆餅配雪糕 $𝟞𝟠 (𝟡/𝟙𝟘)由於唔夠飽所以叫左甜品,加左食用花同水果裝飾後好靚好色彩繽紛!除左冰水果令我敏感牙齒發作外,整個甜品都好好食同唔會太漏,算係補償返主食太細份嘅過失。☕️ ʜᴏᴜsᴇ ʙʟᴇɴᴅ ᴄᴏғғᴇᴇ ʙᴇᴀɴ $𝟟𝟝 (𝟠/𝟙𝟘)餐廳有出自家咖啡豆,朋友賞面地買左一包試下,評價係整體味道比較均衡,唔會偏酸

🐷🍝 煙燻豬豬卡邦尼 $𝟙𝟚𝟘 (𝟠/𝟙𝟘)
煙燻豬豬卡邦尼
🧀🍅🍝 煙燻芝士番茄羅勒水管麵 $𝟙𝟙𝟘 (𝟠/𝟙𝟘)
煙燻芝士番茄羅勒水管麵
🍓🌮 冰野莓芒果軟芝士蛋香脆餅配雪糕 $𝟞𝟠 (𝟡/𝟙𝟘)
冰野莓芒果軟芝士蛋香脆餅配雪糕
餐廳有出自家咖啡豆,朋友賞面地買左一包試下,評價係整體味道比較均衡,唔會偏酸或偏甜,各位請自行決定有冇參考價值😆
ʜᴏᴜsᴇ ʙʟᴇɴᴅ ᴄᴏғғᴇᴇ ʙᴇᴀɴ

🌟 Follow @gfgm.hk on Instagram for more 🌟
2023-04-04
煙燻芝士番茄羅勒水管麵
冰野莓芒果軟芝士蛋香脆餅配雪糕
ʜᴏᴜsᴇ ʙʟᴇɴᴅ ᴄᴏғғᴇᴇ ʙᴇᴀɴ
2023-04-17 459 瀏覽
今日晏晝去食lunch,(之前去過一次都ok既),今日叫個HKD198既黑毛豬'開頭食嗰兩舊都OK嘅,點知再切落去,D豬肉肥到根本擺唔到落個口度,平時都好少投訴既我,忍唔住叫咗個伙記黎,佢見到咁肥都話吾意思,本身我都想睇下可吾可以俾啖意粉我,飽下肚⋯⋯我又吾係話吾俾錢,要求都吾算過份,點知佢問咗廚房後,返黎話廚師話係豬D肥肉黎!嬲到我,我心諗叫你廚師放在佢口度呀笨!又一間可以blacklist 以後吾去既餐廳!

198既黑毛豬既午餐
𝐍𝐮𝐭𝐦𝐚𝐝係我會擺我最愛既觀塘工廈餐廳頭三位之一既cafe🥇🥈🥉 一直都好想再訪,食佢地既西多,但係未有機會/ 人唔夠多😛 復活節假期終於有機會喇,去工廈玩workshop前去左食個lunch😆➿ 泰式燒豬頸肉.法式牛油軟包 ($130)呢個item歸類喺三文治🥪 對我黎講,叫佢漢堡包更適合😛🍔 豬頸肉充滿脂香,配搭住辣椒絲既微辣感,不錯吃~ 炸蝦片卜卜脆,正!➿ 煙燻豬豬卡邦尼 ($120)依然好鍾意Nutmad既Carbonara🥰 佢既特別係無可取代既~ 通常卡邦尼只係用一種煙肉,但係nutmad係用3種既煙肉🐖 所以口感好豐富!又好鍾意個幾片薄薄既幾片芝士脆片🧀 芝士控表示食到好芝味😋➿ 經典法式多士 拼焦糖香蕉.雪糕 ($92)多士完全浸透蛋汁,有蛋香又軟冧,好似食緊麵包布甸咁🍮 欣賞佢地既半碟士多啤梨🍓有煮過處理過,甜甜的☺️ 而香蕉既焦糖面亦都幾厚身~會再回頭的!🦥

➿ 泰式燒豬頸肉.法式牛油軟包 ($130)

➿ 煙燻豬豬卡邦尼 ($120)

➿ 經典法式多士 拼焦糖香蕉.雪糕 ($92)

會再回頭的!
🦥
幫襯過Nutmad好多次💛 喺觀塘諗唔到食乜就一定係Nutmad! 通常都唔使排隊就可以直入成餐好滿意 好可惜佢哋收好早Service都好好 侍應好有禮貌會同你介紹菜式慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬•咖啡香料 9.5/10🈵🏷️$198晚市需加一Encore過無限次既慢煮黑毛豬外皮烤到外脆內軟 仲有蜜汁甜味 肉汁豐富 一切就唧哂肉汁出嚟而且好嫩傍邊既伴菜就一般般啦 不過唔緊要 主角好食就得🐽煙燻豬豬卡邦尼🏷️$1209/10🈵賣相十分靚佢係無忌廉版既carbonara 蛋汁非常香煙肉都有層蜜汁包圍住 相當特別 其他餐廳好少見麵質十分煙靭而且芝士脆片都好濃味份量亦好足
幫襯過Nutmad好多次💛

2023-04-09
慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬.咖啡香料
  • 慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬
2023-04-04 299 瀏覽
第一次來到呢間餐廳,lunch time 超多人所以選擇了坐bar 檯,有機會睇住一班有heart 後生仔一齊煮野食,仲睇到我樣樣都想食😁😁每一樣食物都係即叫即做,睇住熱辣辣上碟,然後擺盤勁靚🥰特別欣賞千層海鹽薯及黑毛豬扒,兩樣都係外脆內軟👍🏻,下次來要食埋佢哋嘅甜品同多士😇

每一樣食物都係即叫即做,睇住熱辣辣上碟,然後擺盤勁靚🥰

2023-03-30 246 瀏覽
呢間cafe係官塘都薄有名氣,聽講佢既法式吐司係好招牌,呢一日特登過左黎食lunch。店面好大,裝修走文青風🐷煙燻豬豬卡邦尼 $120醬汁係同蛋同芝士調配出黎,唔同出面一般用忌廉甘漏;煙燻豬豬即係煙肉,有煙燻味而且香香脆脆;意粉食落口感亦剛剛好🐷經典法式多士.焦糖香蕉.雪糕 $92呢個絕對係食過既法式多士top 3, 每一份兩大片厚多士,個邊脆脆地,外脆內軟;多士超級有蛋香味,點雪糕食又係另一個感覺,真係食唔停口,大推👍🏻

🐷煙燻豬豬卡邦尼 $120

🐷經典法式多士.焦糖香蕉.雪糕 $92
2023-03-25
2023-03-30 265 瀏覽
觀塘·高質西式Cafe NUTMAD cafe and dining📍觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓3號舖➰一直都有聽觀塘朋友提過依間Cafe,今日終於有機會嚟拜訪下。✥煙燻豬豬卡邦尼 💲120 ⭐️4.2/5⭐️意粉上枱吸睛,脆片及煙肉鋪滿意碟,意粉入口爽身煙韌,口感唔錯,煙肉咸香惹味。✥法式油封鴨腿·青瓜沙沙·北京填鴨醬 💲188 ⭐️4.2/5⭐️原隻油鴨脾煎封至外脆內嫩,賣相討好,配上填鴨醬好滋味,加上脆片及青瓜中和油膩感,推薦一試。✥經典法式多士·焦糖香蕉·雪糕 💲92 ⭐️4.1/5⭐️最後再叫多個甜品作結,份量非常豐富,而且擺盤精緻非常打卡,入口鬆軟,鐘意法式西多嘅朋友唔好錯過。➿➿➿#NUTMAD#觀塘美食#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger#食好西 #相機食先 #香港美食#煙燻豬豬卡邦尼 #慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬#經典法式多士.➿
觀塘·高質西式Cafe

法式油封鴨腿·青瓜沙沙·北京填鴨醬
經典法式多士·焦糖香蕉·雪糕
  • 經典法式多士•焦糖香蕉•雪糕
2023-03-17 326 瀏覽
好!出!色!甜品好好好好正尤其是個架央西多士架央超足料又夠香西多士係好棉滑口感唔會炸到硬一硬Tiramisu 係deconstructed 版啲mascarpone cheese 真係停唔到口黑毛豬一定要食個面真係燒焦咗又caramelised 啲肉juicy 又彈牙唔會「鞋」意粉都有一定水準個宮保雞丁意粉有驚喜好少辣但夠麻好惹味其他意粉都好食係個豆漿鱸魚就失色咗少少但presentation 搭夠喺你面倒豆漿落去加咗醋嘅魚度令到啲豆漿慢慢curd 好似有啲食豆腐花咁#觀塘番工嘅朋友唔好食旺呢間我唔想等位
好!出!色!
Tiramisu 係deconstructed 版
啲mascarpone cheese 真係停唔到口
黑毛豬一定要食
個面真係燒焦咗又caramelised
啲肉juicy 又彈牙唔會「鞋」
意粉都有一定水準
個宮保雞丁意粉有驚喜