2024-03-12 49 瀏覽
-{銅鑼灣樓上cafe☕️}🤤 招牌名古屋鰻魚大阪燒意大利飯 🤤 ($158)鰻魚好大條🥰不過有啲刺 意大利飯質感較腍 同埋比較重嘅cream味🤓👖褲評: 7.8/10🤤 明太子意大利粉配珍珠帶子 🤤 ($128)明太子味夠香濃 除左帶子仲有蟹柳 份量好多😜👖褲評: 8/10🤤 香草蜜糖無激素雞翼 🤤 ($58)雞翼size正常 底超多蜜糖😂😂香草味唔突出~👖褲評: 7.8/10整體食物質素唔錯~ 可以試下😋性價比: 7.5/10服務: 10/10環境: 8.5/10🚩 Undici 🚩地址: 銅鑼灣耀華街3號百樂中心11樓1101A-B號舖 #fuudjai #fuudjai小食 #fuudjai銅鑼灣 #fuudjaicafe
{銅鑼灣樓上cafe☕️}
🤤 招牌名古屋鰻魚大阪燒意大利飯 🤤 ($158)

👖褲評: 7.8/10

🤤 明太子意大利粉配珍珠帶子 🤤 ($128)
明太子味夠香濃 除左帶子仲有蟹柳 份量好多😜

👖褲評: 8/10

🤤 香草蜜糖無激素雞翼 🤤 ($58)
雞翼size正常 底超多蜜糖😂😂香草味唔突出~

👖褲評: 7.8/10

招牌名古屋鰻魚大阪燒意大利飯
明太子意大利粉配珍珠帶子
香草蜜糖無激素雞翼
2024-03-08 26 瀏覽
到左星期日,瞓到晏一晏先起身,出到銅鑼灣行街前先搵地方醫下肚,朋友推介百樂中心既Undici,地點非常方便就腳,可以舒舒服服咁食個Sunday Brunch。香草蜜糖無激素雞翼 $58雞翼香脆熱辣辣,配上蜜糖汁既甜味,非常開胃。蒜蓉牛油酒煮蜆 $98可以用誇張嚟形容,蜆肉多而飽滿,亦處理得好好,咬落唔會有沙,蒜蓉牛油汁香濃,配起上嚟好好食。明太子意大利粉配珍珠帶子 $128明太子咸香,加上帶子爽口彈牙,令意粉更惹味。關西牛肉燒配牛乾菌意大利飯 $138牛肉肉味濃郁,肉汁帶甜加上牛乾菌同意大利飯,食落唔會太膩,十分推薦。楊支甘Yo! $68大大盤乳酪,加上芒果及西柚,酸酸甜甜好滋味。

香草蜜糖無激素雞翼 $58
雞翼香脆熱辣辣,配上蜜糖汁既甜味,非常開胃。

蒜蓉牛油酒煮蜆 $98

明太子意大利粉配珍珠帶子 $128
明太子咸香,加上帶子爽口彈牙,令意粉更惹味。

關西牛肉燒配牛乾菌意大利飯 $138

楊支甘Yo! $68
大大盤乳酪,加上芒果及西柚,酸酸甜甜好滋味。
2024-03-06 35 瀏覽
✲゚*。 ☕銅鑼灣樓上Cafe🎭呢間cafe細細間 估唔到Weekend都幾多人食😮座位唔多 大約1點後就full哂 最好book定位🫶🏻叫左兩個main 味道都唔錯😆加$45 可以upgrade套餐 有櫻花濃蝦湯/田園沙律、精選甜品&檸檬茶/美式咖啡☕關西牛肉燒配牛肝菌意大利飯 牛肉份量好多 個汁甜甜地😙明太子意大利粉配珍珠帶子 略嫌個醬汁多左少少🤏🏻鰻魚意大利飯好似都好吸引 下次試下先😆甜品我揀左朱古力&綠茶芝士蛋糕🍰細細件唔太甜 幾好食👍🏻星期一至四+$28 仲有甜品放題 好抵😳-✨ 明太子意大利粉配珍珠帶子 ($128)✨ 關西牛肉燒配牛肝菌意大利飯 ($138)+10% service charge-📍 Undici @undici_cwb銅鑼灣耀華街3號百樂中心11樓1101A-B號舖
✲゚*。 ☕

鰻魚意大利飯好似都好吸引 下次試下先😆

甜品我揀左朱古力&綠茶芝士蛋糕🍰
細細件唔太甜 幾好食👍🏻

星期一至四+$28 仲有甜品放題 好抵😳
✨ 明太子意大利粉配珍珠帶子 ($128)
✨ 關西牛肉燒配牛肝菌意大利飯 ($138)
+10% service charge
📍 Undici @undici_cwb
銅鑼灣耀華街3號百樂中心11樓1101A-B號舖
  • 關西牛肉燒配牛肝菌意大利飯
2024-03-03 41 瀏覽
朋友同我補祝生日🥰其實我地都成日喺百樂中心度食飯😆我地一行三人,揀咗兩個主食❣️揀主食可以加$48有湯、野飲同埋蛋糕!另外嗌咗兩個小食,夠晒三個女仔食✨櫻花龍蝦湯比較杰,食落有少少辣!胡麻醬卡邦尼意粉好Creamy,雞蛋同胡麻醬幾夾😍明太子意粉配珍珠帶子上面有好多蟹籽,基本上同朋友食飯都會嗌明太子口味嘅意粉🤣香草蜜糖無激素雞翼底下有勁多蜜糖🍯秘撈薯條我地嗌咗小辣,佢真係有原隻指天椒係面😜只可以食到BB辣嘅我,食小辣都食到喎😆蛋糕方面柚子蛋糕有驚喜,味道好清新!另外奶茶海綿蛋糕,奶茶味道唔算太突出!飲品我要咗抹茶豆腐拿鐵,本身以為豆腐口味啦🤡原來入邊真係有豆腐花食🤣過癮又幾好味!
朋友同我補祝生日🥰
其實我地都成日喺百樂中心度食飯😆
我地一行三人,揀咗兩個主食❣️
揀主食可以加$48有湯、野飲同埋蛋糕!
另外嗌咗兩個小食,夠晒三個女仔食✨

櫻花龍蝦湯比較杰,食落有少少辣!
胡麻醬卡邦尼意粉好Creamy,雞蛋同胡麻醬幾夾😍
香草蜜糖無激素雞翼底下有勁多蜜糖🍯
秘撈薯條我地嗌咗小辣,佢真係有原隻指天椒係面😜
只可以食到BB辣嘅我,食小辣都食到喎😆

蛋糕方面柚子蛋糕有驚喜,味道好清新!
另外奶茶海綿蛋糕,奶茶味道唔算太突出!

飲品我要咗抹茶豆腐拿鐵,本身以為豆腐口味啦🤡
原來入邊真係有豆腐花食🤣過癮又幾好味!
  • 柚子芝士蛋糕
  • 抹茶豆腐拿鐵
  • 香草蜜糖無激素雞翼
2024-02-26 160 瀏覽
🎭好耐冇約過富妹食飯,今日等埋佢收工,喺佢公司附近見吓面啦!📌銅鑼灣食肆林立,樓上Cafe好多,要點樣脫穎而出,真係有啲唸頭🤹🏻‍♀️。熊妹知道有間樓上Cafe《Undici》平日一至四都做咗一段時間的蛋糕放題,呢啲噱頭仲唔咪夠吸引?📌《Undici》位於耀華街百樂中心11樓,百樂中心成幢大廈都係食肆,最方便過嚟搵食啦!📌《Undici》喺銅鑼灣區都幾出名,所以晚飯時段都有分兩場,分別係6-8pm,同埋8-10pm,唔使摸門釘,預先打上嚟 📞book左枱好啲!📌餐廳唔算好大,有五六張四人座位,以灰白色係組裝潢,風格簡潔。📌一入到餐廳,就見到牆上大大個「Hello」字樣歡迎來賓,真係一個好好嘅迎賓設計🎊。📌餐牌係大路Cafe食品,有沙律🥗、小食、意粉🍝、鹹豬手🍖,各款沖調咖啡,仲有特色飲品同花茶。📌甜品方面就當然係今期最出眾嘅蛋糕放題啦🧁,有六款款式,每月有定期更新。只要揀選主食、意粉或者飯類,加$48升級做套餐,包櫻花龍蝦湯,一款蛋糕同咖啡或茶,然後再加$28,就可以即刻享用蛋糕放題,甜品控的人有🧧了!櫻花龍蝦湯套餐跟的龍蝦湯,唔係一般餐湯咁簡單,望落去好似咩料都冇,但一啖飲落去,味道驚
📌甜品方面就當然係今期最出眾嘅蛋糕放題啦🧁,有六款款式,每月有定期更新。只要揀選主食、意粉或者飯類,加$48升級做套餐,包櫻花龍蝦湯,一款蛋糕同咖啡或茶,然後再加$28,就可以即刻享用蛋糕放題甜品控的人有🧧了!
櫻花濃蝦湯
櫻花龍蝦湯
套餐跟的龍蝦湯,唔係一般餐湯咁簡單,望落去好似咩料都冇,但一啖飲落去,味道驚人,係超級濃烈嘅龍蝦味🦞,而且湯的質感好濃稠,唔需要有任何湯渣材料,就可以簡簡單單品嚐呢個咁濃嘅龍蝦味道,正正因為其貌不揚的佢,先可以令到驚喜度大增🤩!唔錯!
辣脆雞芝麻醬凱撒沙律
辣脆雞芝麻醬凱撒沙律,$88
有熊妹在,梗係會點個沙律先啦!嘩!成個沙律紅紅綠綠配埋深藍色拌碟,色彩繽紛🎨真係好吸睛👀!
脆雞🐥炸到超級脆,奇脆炸皮有一定嘅厚度,脆到咬落去係咔咔聲,面頭唧上超豐滿嘅辣醬同沙律醬,混合一齊食酸酸辣辣又夠脆口,一件雞扒開四件,咁滋味每人兩件都唔夠分!
沙律菜係用上凱撒沙律嘅羅馬生菜🥬,面頭灑上一大堆芝士碎🧀,醬料唔係平時的凱撒沙律醬,取而代之,用上芝麻沙律醬,醬料好似不惜工本咁非常之多,真係啱晒超級鍾意食沙律醬嘅熊妹,沙律份量多又清新,仲有四粒切半的大大粒蕃茄仔🍅,以沙律前菜嚟講真係夠晒口,開大晒個胃就開始食大😋!
脆炸無激素雞翼配香辣蛋黃醬,$58
富妹好鍾意食雞翼,幾乎每次出嚟都會點雞翼,簡直係一個雞翼控!
脆炸無激素雞翼配香辣蛋黃醬
一碟雞翼又5️⃣大隻,無激素雞翼好大一隻,面頭又係唧上超級多的香辣蛋黃醬,仲灑上咗啲黑芝麻做點綴,醬料咁多,怕肥的熊妹妹豁左出去,出去真係要連埋皮一齊食,醬料味道唔算好辣,雞肉為嫩滑,大大隻咬落去真係啖啖肉,無激素都食落安心啲,呢碟雞翼無論價錢、味道、賣相都真心抵食!
廚師發辦,$128
主色嚟講其實款款意大利粉🍝都好吸引,樣樣都想食咁,驚世地發現竟然西式都有廚師發辦👨🏻‍🍳,既然選擇困難症,落唔到手,就一於廚師發辦幫熊妹揀啦!
廚師發辦
今日嘅廚師發辦原來係黑松露煙三文魚意大利粉,嘩!OMG!咁都hit中熊妹同富妹最鍾意食嘅食材:黑松露同埋煙三文魚,揀廚師發辦簡直係明智嘅選擇✨!
超級香濃嘅黑松露忌廉汁,質感超級杰身及濃稠,仲可以睇到粒粒黑松露碎撈上意粉上面,意粉係熊妹最愛嘅七分鐘熟,非常有咬口,咁香濃嘅黑松露汁真係食到人哋舔舔脷👅;再有驚喜嘅整熱左嘅煙三文魚煙熏味更加濃郁,食落去比起凍食的嘅煙三文魚更有肉質口感,呢份廚師發辦真係驚喜又好味!
抹茶豆腐拿鐵
抹茶豆腐拿鐵, $42
富妹食飯一定要飲嘢一就揀咗杯熊妹最愛嘅抹茶開心share。
呢杯特飲睇到個名都覺得好吸引,抹茶拼豆腐喎,味道一定好夾喇。真係好有驚喜!呢杯特飲一定要用飲筒飲先可以飲到入邊嘅精髓!首先上面係一層奶鋪層,然後飲飲下會吸到一啲豆腐花上嚟,再撈咗啲抹茶拿鐵,味道又唔甜,成個組合配搭真係好出色,仲要價錢唔貴,抵飲呀!值得一試。
奶茶海綿蛋糕
最後跟餐的蛋糕喺六款入邊揀咗呢款-奶茶海綿蛋糕。
奶茶海綿蛋糕
蛋糕🍰唔係好大一件,但係食咗咁多主食,做飯後甜品,份量就真係啱啱好啦。
蛋糕係由兩層海綿蛋糕層同三層忌廉層梅花間竹咁製成,一餐落去,一啖擺入口有切蛋糕同埋忌廉係口腔中交織,呢個就係蛋糕嘅美味之處,就係令人飯後食飽飽都愛不釋手嘅地方。
奶茶味都好出,食落口食得出連忌廉都有奶茶味道,應該係用上伯爵茶葉🍂令到茶味咁濃烈,蛋糕嘅質素係有啲料到喎!《Undici》做得蛋糕放題,相信一定唔會差啦!
📌熊妹同富妹食到8:00走,仲有下一場8至10點,走嘅時候全場都仲係坐🈵人,相信都係衝着甜品放題以黎。今時今日香港地,樓上Cafe要站得住腳,真係有啲睇頭㗎!《Undici》係掂的!💪🏻
2024-02-20
櫻花濃蝦湯
辣脆雞芝麻醬凱撒沙律
抹茶豆腐拿鐵
2024-02-14 66 瀏覽
呢個係chef's choice黑松露味適中,有香味,唔會蓋過其他食物嘅味道。意粉軟硬度適中,唔會腍啤啤,又唔會好硬。但整體嚟講成碟意粉味道偏淡。原來豬手下面有飯,但佢加咗蒜頭,令唔食蒜頭嘅我覺得有陣味。豬手煮得好腍,唔會好似傳統德國咸豬手咁乾咁硬,配咗日式燒汁,味道幾香。但食落有啲似泰式滷水豬手,所以個味道唔會令人覺得特別。不過日式燒汁配埋個飯估唔到幾夾幾好味,將豬手味帶咗落個飯度。整體嚟講係好食易入口。加$48 就有餐湯餐飲同蛋糕我哋揀咗呢個朱古力芝士蛋糕,係成餐飯最鍾意!呢個蛋糕嘅朱古力味好濃好出,食耐少少仲有陣阿華田味道,又唔會蓋過芝士蛋糕嘅味,兩者嘅味道好夾。
黑松露三文魚意粉

呢個係chef's choice
黑松露味適中,有香味,唔會蓋過其他食物嘅味道。
意粉軟硬度適中,唔會腍啤啤,又唔會好硬。
但整體嚟講成碟意粉味道偏淡。

日式照燒汁燴去骨德國咸豬手

原來豬手下面有飯,但佢加咗蒜頭,令唔食蒜頭嘅我覺得有陣味。
但食落有啲似泰式滷水豬手,所以個味道唔會令人覺得特別。
整體嚟講係好食易入口。

朱古力芝士蛋糕

加$48 就有餐湯餐飲同蛋糕
我哋揀咗呢個朱古力芝士蛋糕,係成餐飯最鍾意!

2024-02-14
情人節
日式照燒汁燴去骨德國咸豬手
朱古力芝士蛋糕
2024-02-06 73 瀏覽
✨小店細細,餐點好好食!🏆招牌名古屋鰻魚大阪燒意大利飯($158)大大條原條鰻魚橫鋪在個蛋包飯上面,鰻魚好厚肉,伴上柴魚片在上面,正正大阪燒的感覺。鰻魚下面塊蛋好嫩滑,最深刻的是蛋包飯的飯係mushroom risotto 呀,好好食!👍🏻明太子意大利粉配珍珠帶子($128)滿滿蟹子在面,意粉醬汁調配得洽到好處,蕃茄的甜甜地,配上美乃滋醬,好creamy,再加上蟹柳同粒粒帶子,好足料,好食!🤩升級套餐好抵!加$48 配埋有櫻花濃蝦湯,甜品,再有餐飲。櫻花濃蝦湯是甜甜辣辣的味道,好惹味。🥳甜品的選擇有好多,我選左柚子芝士蛋糕,甜甜地配上柚子的酸酸地,甜而不膩。呢度做緊個promotion,+$28 仲可以甜品放題,搵日同姊妹一齊去食先!

✨小店細細,餐點好好食!

🏆招牌名古屋鰻魚大阪燒意大利飯($158)

👍🏻明太子意大利粉配珍珠帶子($128)

• 明太子意大利粉配珍珠帶子
  • 招牌名古屋鰻魚大阪燒意大利飯
  • 櫻花濃蝦湯
2024-02-03 40 瀏覽
今次去咗間餐廳食咗一頓令我心情好正的午餐🍴。首先,佢嘅蒜香辣椒蜆肉意大利粉真係一絕,蒜味飄香,每啖都充滿驚喜,蜆肉嘅鮮味同軟殼蟹嘅脆口完美結合,真系夠晒惹味!然後,關西牛肉燒意粖飯都超乎預期,牛肉腍到化喺口,加埋淋滿了牛肝菌的意大利飯,呢個搭配係唔只滿足饞涎欲滴嘅味蕾,仲帶領我去咗味覺嘅新境界👅。講到午後小小放鬆嘅時刻,紅肉火龍果梳打簡直係神來一筆,既清新又解渴,啖啖火龍果,啱哂夏天飲㗎。結尾我哋叫咗佢哋嘅脆炸雞翼,啖啖肉咁嘅雞翼,香脆得嚟又唔油膩,滿足到我嘅肚。精緻嘅平民美食,係我對呢餐嘅最佳形容。下次會再黎試其他嘢!🍽️🍜🌶️

2024-01-31 66 瀏覽
若要說到銅鑼灣的西日美食餐廳,不能不提到Undici,由於Undici的餐點做法比較新穎,我和朋友是次初次造訪已留下深刻印象,現在就讓我跟大家介紹一下Undici有甚麼特別菜式吧。熱熱的Oreo朱古力很暖胃,是帶有層次的朱古力,忌廉、Oreo和朱古力堆疊在一起超夢幻。可先品味朱古力,然後再攪拌均勻,嚐到Oreo的獨特香味,忌廉融合朱古力後溫潤滑順,Oreo朱古力喝完會令心情大好,放鬆療癒。乳酪控一定要點特濃芒果乳酪呢,特濃芒果乳酪美美的,喝起來清爽,而且芒果果味濃厚,完全不甜膩,配上柔綿滑順的乳酪,實為餐前開胃聖品,我蠻喜愛這熱帶風情的特濃芒果乳酪。想晚餐吃得豐盛,可以加48元升級套餐,套餐享有櫻花濃蝦湯、精選甜品及特色檸檬茶或美式咖啡,其他特飲則另加15元。濃稠的櫻花濃蝦湯熬煮多時,打造出醇厚蝦湯,嗅覺與味覺皆刻畫於腦海中,不錯的喝。脆炸無激素雞翼配香辣蛋黃醬讓人一吃愛上,脆炸無激素雞翼雞皮酥脆,內在軟嫩,雞肉的水分份都有好好地被鎖住,流出的肉汁和香噴噴的香辣蛋黃醬教人吮指回味。關西牛肉燒配牛肝菌意大利飯屬於創意意大利飯,給的牛肉看起來挺多,還撒了蔥花與黑白芝麻。關西燒牛肉柔嫩好咀嚼

關西牛肉燒配牛肝菌意大利飯屬於創意意大利飯,給的牛肉看起來挺多,還撒了蔥花與黑白芝麻。關西燒牛肉柔嫩好咀嚼,保有牛汁,滲入關西醬汁,越吃越味美。

意大利飯吸附滿滿牛肝菌的精髓,飯粒有夠飽滿,牛肝菌意大利飯吃到後也不會覺得有膩度,關西牛肉燒與牛肝菌意大利飯相結合,帶出日意特色風味,使人一口接著一口。

明太子意大利粉配珍珠帶子醬汁以明太子為基底,意大利粉整體上明太子味濃厚,彈牙有勁,明太子每一口完美貼緊意大利粉,明太子和珍珠帶子給得不少,珍珠帶子鮮嫩好吃,真是招人喜歡。

日式原味芝士蛋糕在叉子落下瞬間,扎實的手感,朋友嘴角便帶起一抹微笑,頓時對日式原味芝士蛋糕期待不已。果然,原味芝士蛋糕一入口就讓朋友瞪大雙眼與我對看,叉子繼續對著日式原味芝士蛋糕掠去。

日式原味芝士蛋糕底部餅底的鬆脆,完美彌補芝士的簡樸,味道與嚼感更顯完美 。柚子芝士蛋糕的「芝」味濃濃,柚子果醬酸酸甜甜,令芝士蛋糕倍添清新,毫不膩口。
百樂中心係我經常嚟覓食嘅地方呢座商廈隱藏咗唔少餐廳呢間菜式 製作用心最吸引之處 係+$28有甜品放題啱哂愛甜吃嘅我✨ 明太子意大利粉配珍珠帶子加入粒粒帶子同紫菜絲明太子同沙律醬同意粉好夾蟹籽令口感更爽脆✨關西牛肉燒配牛肝菌意大利飯牛肉嫩腍.味道香甜意大利飯軟硬度控制得恰好+$48 仲可以 upgrade 套餐有餐湯.甜品同飲品✨櫻花濃蝦湯啖啖都充滿細小嘅櫻花蝦蝦味超濃郁✨榛子摩卡海綿蛋糕多層嘅海綿蛋糕好軟味道唔會太甜✨綠茶芝士蛋糕綠茶味嘅Cheese Cake幼滑細膩甜品質數真係唔錯下次可以試哂咁多款口味

百樂中心係我經常嚟覓食嘅地方

甜品質數真係唔錯
下次可以試哂咁多款口味

2024-01-31
2024-01-28 52 瀏覽
🍽️ 胡麻醬卡邦尼意大利粉🌟🌟🌟🌟戳破躺在上面的溫泉蛋 讓蛋液包裹著意粉 配上培根、洋蔥和蘑菇 絕佳的配搭 啖啖都好creamy好滿足🤤但食落就無咩胡麻醬味🍽️ 蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹🌟🌟🌟第一次見意粉用石鍋載住🤣微微的辣度和蒜香味 加上大大粒的蜆肉和蘑菇片仲有炸到手掌咁大的軟殼蟹 份量超足🍽️ 關西牛肉燒配牛肝菌意大利飯🌟🌟🌟🌟切成薄片嘅軟腍牛肉 搭配著芝麻、黑椒碎和大蔥中間埋藏著牛肝菌味濃郁的risotto 超級好食😋唯一嘅缺點就係risotto份量有啲少🥲🍽️ 脆炸無激素雞翼配香辣蛋黃醬🌟🌟🌟🌟🌟薄薄一層炸粉外皮包裹住軟嫩多汁的雞翼再淋上少少辣的蛋黃醬 即香脆又惹味🤤🍽️ 秘撈薯條🌟🌟🌟厚切香鹹的薯條炸到卜卜脆 旁邊有辣椒🌶️但薯條一啲辣味都無 有啲失望加$48 可以升級成套餐 有櫻花濃蝦湯+精選甜品+檬茶/檸水/美式咖啡其他嘢飲要加多$15🍽️ 柚子芝士蛋糕🌟🌟🌟🌟🌟柚子味好突出 蛋糕整體香甜濃郁 大推‼️🍽️ 榛子摩卡海綿蛋糕 🌟🌟🌟🌟有啲似無酒味嘅提拉米蘇 蛋糕口感鬆軟
🍽️ 胡麻醬卡邦尼意大利粉🌟🌟🌟🌟
戳破躺在上面的溫泉蛋 讓蛋液包裹著意粉
配上培根、洋蔥和蘑菇 絕佳的配搭
啖啖都好creamy好滿足🤤
但食落就無咩胡麻醬味

🍽️ 蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹🌟🌟🌟
第一次見意粉用石鍋載住🤣
微微的辣度和蒜香味 加上大大粒的蜆肉和蘑菇片
仲有炸到手掌咁大的軟殼蟹 份量超足

🍽️ 關西牛肉燒配牛肝菌意大利飯🌟🌟🌟🌟
切成薄片嘅軟腍牛肉 搭配著芝麻、黑椒碎和大蔥
中間埋藏著牛肝菌味濃郁的risotto 超級好食😋

• 脆炸無激素雞翼配香辣蛋黃醬
  • 柚子芝士蛋糕
  • 胡麻醬卡邦尼意大利粉
2024-01-25 42 瀏覽
大食妹約朋友最鐘意去Cafe,野食特別D,環境又好D,傾計都舒服D百樂呢幢商業大廈不嬲多野食,今次試下undici 呢間人氣Cafe 明太子忌廉意大利粉$128平時Cafe 餐點通常細細碟,呢度的主食好大碟好抵食明太子醬溝蕃茄醬酸酸甜甜好開胃,意粉幾爽口招牌名古屋鰻魚大阪燒意大利飯$158鰻魚原條鋪系面,中間夾層蛋絲,底層系好creamy 的意大利飯主食+$48 包龍蝦櫻花湯、甜品同飲品甜品簡左抹茶芝士蛋糕同榛子Mocha海綿蛋糕抹茶有淡淡茶香,唔太甜,個人比較好飲品+$15 可以轉特飲,叫左一個草莓yogurt,酸酸地幾清新

明太子忌廉意大利粉$128
平時Cafe 餐點通常細細碟,呢度的主食好大碟好抵食
明太子醬溝蕃茄醬酸酸甜甜好開胃,意粉幾爽口

招牌名古屋鰻魚大阪燒意大利飯$158

主食+$48 包龍蝦櫻花湯、甜品同飲品

甜品簡左抹茶芝士蛋糕同榛子Mocha海綿蛋糕
抹茶有淡淡茶香,唔太甜,個人比較好

位於銅鑼灣都做到價錢合理嘅樓上café🤤講真要搵好西真係多數都要上樓捐窿捐罅 因為商場同街嘅租實在太貴 所以今次去嘅係百樂中心11樓 而餐廳名Undici就係解作十一🤗Undici嘅主菜都係$128-$168 晚市黎講唔錯 最重要係主菜出色之餘 +$48升級套餐就可以有齊餐湯+精選甜品+特色檸檬茶/美式咖啡 晚餐唔洗$200可以食到豐富齊曬湯同主菜同甜品嘅餐 係超滿足嘅 榮獲最佳銅鑼灣cafe 實至名歸🤣🤣🥗UDC 凱撒沙律 ($108)由於小妹呢排進行減磅大計 經常食沙律 黎到都叫番過食下菜諗住凱撒沙律都冇咩驚喜 但呢度嘅Caesar Salad大碟之餘食材醬料配搭好夾 而且好多料除左煙肉粒粒、巴馬臣芝士 仲有四大塊煙三文魚同蟹柳 好似5分鐘清碟😌🫕跟住飲餐湯 都不是普通野是櫻花濃蝦湯 湯如其名 濃郁🍲廚師發辦($128)慢煮鮑魚配珍珠帶子意大利飯 廚師發辦按當日餐廳而定一聽到介紹已經心心眼😍😍首先意大利飯忌廉味已經好重令意大利飯好Creamy珍珠帶子既份量都唔少再加埋彈牙同味道濃郁既鮑魚 整個組合都好夾好出色 未試過食咁奢華嘅risotto🤭🥘日式照燒汁燴去骨德國鹹豬手 ($168

Undici嘅主菜都係$128-$168 晚市黎講唔錯

🥗UDC 凱撒沙律 ($108)

由於小妹呢排進行減磅大計 經常食沙律 黎到都叫番過食下菜

🫕跟住飲餐湯 都不是普通野

是櫻花濃蝦湯 湯如其名 濃郁

🍲廚師發辦($128)
慢煮鮑魚配珍珠帶子意大利飯

廚師發辦按當日餐廳而定
一聽到介紹已經心心眼😍😍
首先意大利飯忌廉味已經好重

🥘日式照燒汁燴去骨德國鹹豬手 ($168)

比起脆炸豬手 呢到用炆煮既方法 令豬手外皮淋身 用嘅係照燒汁 會比岩岩嘅Risotto濃味
小驚喜係豬手下面仲有小量野菌意大利飯 上層既豬手味同燒汁味滲透左落意大利飯入面 係好新穎同好味既多國fusion!😯

🍵抹茶豆腐拿鐵
🥤紅肉火龍果梳打

加左套餐再+$15可以轉特飲

兩杯飲品都可以走甜 適合減糖人士 喺我問走糖嘅時候 店員仲好貼心提醒抹茶含少量煉奶 加分😙佢係一杯可以飲嘅抹茶味豆腐花 豆腐花粒粒加埋超濃嘅抹茶 我走左糖都覺得係so far喺cafe飲過最好飲嘅飲品之一!

而紅肉火龍果梳打都食同睇得
用嘅係紅火龍果攪拌出嚟嘅果肉 而唔係人工糖漿 健康之選😆

🍰奶茶海綿蛋糕
🧁柚子芝士蛋糕

甜品選擇都好多 而我哋當日就揀咗呢兩款蛋糕 奶茶海綿蛋糕甜度剛好 而柚子芝士蛋糕都夠散發淡淡嘅柚子香 岩岩好 令味道唔會太膩 雖然蛋糕細細舊 但質素比得上社交平台網店買個啲🤤🤤

而且星期一至四只要+$28就可以蛋糕放題 如果係甜品控或者喺閒日想同朋友搵個地方lunch + high tea談歡 呢度絕對係一個好地方😬😬
今日又去到銅鑼灣找好吃的餐廳🫶🏻🍽️發現小小的店,內裡有大大的驚喜🫶🏻☺️而且性價比高,今天點的每樣東西都讓我有驚喜,小店主打fusion日式與西式的混合菜式,打破傳統的味道,創造新的美食🍽️🍽️餐廳的環境雖然細,但簡簡單單的設計,顯得有格局,餐廳很火爆,我吃的時候已坐滿人了,記得要打電話預約喔,walk-in未必有位🫶🏻+$48 升級套餐優惠,可自選Pasta/Risotto/Meat,可享有櫻花濃蝦湯+精選甜品+餐飲,當然要升級套餐!🌟🌟🫶🏻加$28就可以蛋糕放題,一共有六款蛋糕吃到飽🤓🤓 🌟UDC Caesar Salad UDC凱撒沙律 $108新鮮的煙三文魚和蟹柳與沙律混合在一起,增添了豐富的口感和鮮味,凱撒沙律醬汁的酸甜配搭完美,提升了整體風味。🌟Porcini Risotto W/ Kansai Style Roasted Beef 關西牛肉燒配牛肝菌意大利飯 $138嫩滑的牛肉搭配甜甜的燒汁,再加上牛肝菌和意大利飯的結合,讓每一口都充滿濃郁的味道,燒汁遇上牛肝菌汁又真的很不錯。🌟Clams Pasta "Aglio Olio" W/ Soft Shell Crab 蒜香辣椒蜆肉

🌟Clams Pasta "Aglio Olio" W/ Soft Shell Crab 蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹 $138
帶有獨特香辣口感的意大利融合了辣椒和蒜香的風味,蜆肉的鮮美融入意大利粉中,再搭配酥炸軟殼蟹,整個pasta更高級。

🌟Sesame Coffee芝麻咖啡 $42
芝麻的香氣與咖啡的濃郁完美融合,層次非常分明,還有黑芝麻碎在底,增添了口感。

🌟Honeycomb Coffee Latte焦糖脆脆鮮奶咖啡 $42
超邪惡的奶油🧁加上焦糖脆脆,咖啡的苦澀與脆脆的口感相互襯托,帶來獨特的層次感。

🌟柚子芝士蛋糕
柚子的清新酸甜與芝士的濃郁奶香,口感柔滑綿密,蛋糕的濕潤度和甜度適中,不會太乾。

🌟朱古力芝士蛋糕
濃濃的朱古力🍫 蛋糕的口感柔滑綿密,也是不錯的蛋糕🍰
2024-01-13 221 瀏覽
一直偶有聽聞銅鑼灣有間樓上咖啡店性價比超高跟友人在週末約好逛街就預約 ᴜɴᴅɪᴄɪ 吃晚餐了記得記得要預約才上去 因為位置相當有限ᴡᴀʟᴋ ɪɴ 有可能不成功啊ᴜɴᴅɪᴄɪ 位於美食大樓中的百樂中心 只佔一層的 𝟷/𝟹大概只有 𝟽-𝟾 桌的位置 所以超容易就滿座主打西日 ғᴜsɪᴏɴ 料理的 ᴜɴᴅɪᴄɪ餐牌不乏各種特色意粉跟小食最為人氣想必是星期一至四+ʜᴋᴅ𝟸𝟾 可享蛋糕放題雖然今次週末到訪 未能享受此優惠但點主菜亦能以+ʜᴋᴅ𝟺𝟾 享用餐湯 飲品及蛋糕性價比仍然稱得上相當高𓋪 香草蜜糖無激素雞翼𓋪 川味麻辣智利藍青口這邊的小食都超合我們心意啊雞翼外皮做到香甜焦脆 內裡仍然鮮嫩鮮美飽滿的青口超巨型一盤 份量慷慨沾上惹味帶辣勁的川味麻辣汁 比白酒忌廉的煮法更有驚喜𓋪 椰香冬陰功海鮮意大利粉比起大家必點的饅魚飯 我更愛吃冬陰功的東西冬陰功作主調的意粉椰香味較濃 甜味較辣味突出如果冬陰功辣味重一點想必更惹味𓎾 櫻花蝦濃湯𓎾 檸檬茶𓋪 柚子芝士蛋糕ʜᴋᴅ𝟺𝟾的加配套餐包括濃郁的櫻花蝦ᴄʀᴇᴀᴍʏ湯蛋糕則可從是日甜點餐牌中任選一種我們選的柚子芝士蛋糕質感柔軟 口感清新茶 / 咖啡則是免費包含
一直偶有聽聞銅鑼灣有間樓上咖啡店性價比超高
𓋪 柚子芝士蛋糕
ʜᴋᴅ𝟺𝟾的加配套餐包括濃郁的櫻花蝦ᴄʀᴇᴀᴍʏ湯
蛋糕則可從是日甜點餐牌中任選一種
我們選的柚子芝士蛋糕質感柔軟 口感清新
茶 / 咖啡則是免費包含選項 其他飲品可再加錢 ~

整體質素真的很高 每道餐點都覺得可以安可
難怪人氣一直很高