2018-07-17 1458 瀏覽
幫襯咗十幾年, 雖然ㄧ年ㄧ兩次左右裝修十幾年無變, 仿如隔世食物有時喜出望外, 有時失吓手啦今日試西冷之前係西班牙豬扒頭盤及main course好多都試過都已收得貨甜品選擇算多又ok其實甜品做得好可以留到客招呼都幾細心半世人已見過幾間ok嘅餐廳步入我的回憶上環Ole, 紅磡jingle, 尖沙咀諾萬第都有佢哋精彩嘅時光尤其同重要嘅人ㄧ齊開飯的時光可能係情感還重於食物Star Cafe的十四年時光Thank you
幫襯咗十幾年, 雖然ㄧ年ㄧ兩次左右
裝修十幾年無變, 仿如隔世
食物有時喜出望外, 有時失吓手啦
今日試西冷
之前係西班牙豬扒
頭盤及main course好多都試過
都已收得貨
甜品選擇算多又ok
其實甜品做得好可以留到客
招呼都幾細心
半世人已見過幾間ok嘅餐廳步入我的回憶
上環Ole, 紅磡jingle, 尖沙咀諾萬第
都有佢哋精彩嘅時光
尤其同重要嘅人ㄧ齊開飯的時光
可能係情感還重於食物
Star Cafe的十四年時光
Thank you
2018-07-14
2018-07-03 1060 瀏覽
聽聞小店快要結束了一直在附近上班的小編 卻從來沒試過趁是日與同事出外吃LUNCH便來了原居民小店裝潢簡約進去坐下來問店員拿lunch menu店員會很有霸氣的把整個板子拿給你看點餐後 店員很快就送上了蒜蓉包跟沙拉熱烘烘的麵包沒有難吃的原因沙拉也蠻新鮮至少沒有看到黃黃醜醜的菜而且還有甜菜頭藏了在底!點了燒鮭魚配薯菜鮭魚並不油膩份量也蠻大的女生來說 不用配飯/意粉 也很飽足同事點了蝦意粉 68塊有5-6尾大蝦同事大叫划算 哈哈其實小店食物水準不錯價格也不貴 不知道為甚麼要結束呢
聽聞小店快要結束了一直在附近上班的小編 卻從來沒試過

點餐後 店員很快就送上了蒜蓉包跟沙拉

熱烘烘的麵包沒有難吃的原因

沙拉也蠻新鮮
至少沒有看到黃黃醜醜的菜
而且還有甜菜頭藏了在底!
點了燒鮭魚配薯菜

同事大叫划算 哈哈

其實小店食物水準不錯
價格也不貴 不知道為甚麼要結束呢
2018-06-17 770 瀏覽
由於人生第一次試洋蔥湯和西式甜品的印象不好,從此每次到西餐廳吃飯都不敢再點他們。後來卻因為這間餐廳的原故,令我對《洋蔥湯與梳乎厘》完全改觀。環境:餐廳從前位於亞士厘道,後來搬到柯士甸道,雖然位置並不就腳,但空間比以前大,枱與枱之間有足夠的距離,加上餐廳燈光柔和、氣氛寧靜,令客人可以毫無顧忌的聊天及盡情享受晚餐。食物:點了一份Set Dinner $288套餐包括:頭盤:凱撒沙律伴英國煙鱔-生菜新鮮爽脆,但煙鱔只有一小塊。餐湯:粟米湯-並不是一般的罐頭粟米湯,每一口都是粟米茸,清新香甜。主菜:香煎西班牙黑毛豬扒拼蜜桃汁-豬扒厚大,肉質軟腍多汁。單點:香煎鵝肝:鵝肝表面煎得非常香脆,入口即溶。洋蔥湯:製作需時大約20分鐘,湯底香濃,洋蔥絲份量非常多,配上浸透湯底的芝士和法包,教我如何可以不愛他。日本帶子皇蜆肉龍蝦汁天使麵:帶子底面煎至金黃,裏面仍然保持刺身般的嫩滑。紅酒一支最後因為太飽沒有柯打薑汁疏乎厘,但依然強烈推薦大家一試。

食物:
點了一份Set Dinner $288
套餐包括:
頭盤:凱撒沙律伴英國煙鱔-生菜新鮮爽脆,但煙鱔只有一小塊。

凱撒沙律伴英國煙鱔

粟米湯

主菜:香煎西班牙黑毛豬扒拼蜜桃汁-豬扒厚大,肉質軟腍多汁。

香煎西班牙黑毛豬豬扒伴蜜桃汁

單點:
香煎鵝肝:鵝肝表面煎得非常香脆,入口即溶。

香煎鵝肝

洋蔥湯

日本帶子皇蜆肉龍蝦汁天使麵

紅酒一支

最後因為太飽沒有柯打薑汁疏乎厘,但依然強烈推薦大家一試。
餐前小食
粟米湯
香煎西班牙黑毛豬豬扒伴蜜桃汁
香煎鵝肝
洋蔥湯
日本帶子皇蜆肉龍蝦汁天使麵
  • 薑汁梳乎里
2018-06-09 605 瀏覽
朋友得知原居民快要結業,特意到來吃晚餐卻有意想不到的美味。首先店員會向你解釋餐牌,set係最抵食,有前菜+主菜 餐飲 雪葩 湯 ,十分豐富,價錢大約300多元。但份量也相當合理,最難得的是牛扒 豬扒亦相當不俗,配菜和旁邊的意粉也是有誠意之作,意粉也有芝士白汁好好味。唯一要挑剔的只有上菜時間,的確太慢,普遍要吃2-3小時。我們也等了很久。另外甜品也令人十分驚喜,薑汁 和橙酒梳乎厘,和焦糖燉蛋都好好味啊!不過雪葩味道反而相較失色。
價錢大約300多元。

• 薑汁梳乎里
  • 肉眼扒配鵝肝
2018-05-28 475 瀏覽
今天和同事決定去這間西餐廳吃午餐。環境裝修算不錯,坐位也闊落。蒜蓉包味道比較淡,有點乾,沒什麼特別。餐湯時周打魚湯,味道還可以,有很多魚肉,還有梳打餅可以一邊飲湯一邊吃。虎蝦芝士龍蝦汁天使麵:個汁好淡,沒什麼味,又少汁。說是虎蝦,還以為是很大隻的那種蝦,怎料只是普通的蝦,又沒什麼味,這個價錢真的不值。甜品是啫喱,都ok.埋單2個人吃共176元,雖然沒加一,環境和服務都ok,但食物質素一般,不值這個價錢。
今天和同事決定去這間西餐廳吃午餐。

環境裝修算不錯,坐位也闊落。
蒜蓉包

蒜蓉包味道比較淡,有點乾,沒什麼特別。

周打魚湯

虎蝦芝士龍蝦汁天使麵

甜品是啫喱,都ok.

2018-05-28
2018-02-26 927 瀏覽
晚上來這間餐廳慶祝老爸生日,每個套餐(約$250至$300不等)包括小食、頭盤、湯、主菜和雪芭。小食是芝士玉米片配莎莎醬,醬汁帶點微辣,挺開胃餐湯本來是椰菜花湯,正正常常。椰菜花湯賣完,所以有兩碗改成南瓜湯,這個我們覺得太甜。黑毛豬扒外面煎得很香,略嫌不夠juicy和偏小件。鱸魚juicy又滑溜,帶子煎得剛剛好,尤其欣賞伴碟的意粉,不是白烚而滿有蒜蓉和牛油香。安格斯西冷牛扒點了5成熟,火候控制不錯,牛肉味也頗濃。另外點了橙酒梳乎厘,焗得很好,裏面保持濕潤,但我覺得酒味太濃,有點苦。跟餐的雪芭每個人的口味都不同,有驚喜。BUT...(是的,為甚麼總要有but)後面那桌(大約十人)也太吵了吧!!!好像一群大叔出城,不斷爆粗和在門口煲煙。這裏的價錢雖然稱不上高級餐廳,但絕對不應該有這種大排檔氣氛吧!他們還好像和餐廳有特別關係,十分熟架步。多可惜,這裏的食物好吃,但環境令人卻步......

小食

小食是芝士玉米片配莎莎醬,醬汁帶點微辣,挺開胃

椰菜花湯和南瓜湯

黑毛豬扒

黑毛豬扒外面煎得很香,略嫌不夠juicy和偏小件。

鱸魚蝦帶子

安格斯西冷牛扒

安格斯西冷牛扒點了5成熟,火候控制不錯,牛肉味也頗濃。

橙酒梳乎厘

雪芭

路經呢度見到有間環境不錯嘅西餐廳,決定同媽咪試一試。上到餐廳一開門感覺環境微微昏暗,令人格外舒服relax 。晚上有供應set dinner,一坐低侍應放上nachos脆脆小食,同巨型黑版餐牌係張櫈,好搞笑。個set內容豐富,有熱熱脆口蒜蓉包,頭盤,雪芭同主菜。頭盤我揀咗大蝦芒果汁火箭菜沙律,大蝦真大隻,火箭菜配芒果汁,爽口份外滋味。上主菜前送上雪芭。主菜我揀咗鵝肝牛扒,鵝肝煎得好香好味,牛扒牛味十足,肉質帶點咬勁,配上醬汁,提升了牛扒的鮮甜味,配菜蓉打得非常軟滑,加上雜菌的香氣,令人食指大動。甜品佢地推介出名嘅梳乎厘,味濃郁,嫩滑,為今晚畫上完美句號。
路經呢度見到有間環境不錯嘅西餐廳,決定同媽咪試一試。
上到餐廳一開門感覺環境微微昏暗,令人格外舒服relax 。

個set內容豐富,有熱熱脆口蒜蓉包,頭盤,雪芭同主菜。

上主菜前送上雪芭。

• 鵝肝
  • 肉眼扒
  • 蒜蓉包
  • 火箭菜
平時都好鍾意鋸扒,多謝朋友嘅悉心安排揀咗呢間。呢度交通方便,地鐵站行幾分鐘就黎到,就係大街地鋪地方亦唔難搵。一黎到,安排左我哋坐張枱係貼牆嘅,同其他位都格得開方便傾計,環境尚算不錯,幾有情調。個餐有餐包,前菜沙律同湯。我叫咗呢度出名嘅西冷牛扒。個人覺得唔使點醬啲牛肉已經好夠味道,而且份量好大,我叫咗五成熟啱啱好。食完最後尾上咗甜品,係個set包埋嘅。總括來講,呢間西式扒房都唔錯,幾推介鍾意鋸扒嘅人上嚟試吓。呢餐我好滿意,好味得來都幾有情調。多謝朋友介紹!!

個餐有餐包,前菜沙律同湯。

食完最後尾上咗甜品,係個set包埋嘅。

• 西冷牛扒
  • 心太軟
  • 蒜蓉包
  • 火箭菜
2017-03-05 562 瀏覽
聽朋友講,尖沙嘴有間做原居民既餐廳,聽到個名,初初以為呢間餐廳既環境會好wide,好簡約,上網search下之後先發覺,原來呢間餐廳既環境係相當之有style,好靚,環境幾靚,空間又好大,幾有氣氛。於是就決定同朋友黎試下啦。燈光暗暗地,放門左紅酒,餐台上用了白色桌布,餐具優美,十分典雅。如果想經濟d可以叫個dinner set, 包蕃茄濃湯和蒜蓉包,好抵食。等唔設啦,好肚餓,叫住個墨西哥脆片試下先。粟米片金黃開脆,十分惹味。點d蕃茄醬汁一齊食,好惹味,酸酸地甜甜地,好夾。蕃茄濃湯好濃味,好正,夠足料,酸酸地又甜甜地,蒜蓉包浸湯一齊食,perfect match~~~~!!!!!全晚最正既就係燴豬膝啦,肉味十分香濃,肉質都幾琳,而且好鮮嫩,灑上了珍貴既黑松露意大利鮮茄汁,又唔油唔肥,好食到停唔到口呀~!!!火箭菜配鮮芒果汁好fresh,好多火箭菜,甜甜既鮮芒果、爽口鮮味既虎蝦和甘香既火箭菜混和在一起,味道層次十分豐富。燒羊架大大隻,好抵食,又多肉汁,肉質跟琳,又唔覺 。配上香草麵包糠,簡直係味覺既享受。梳乎里好可愛,好吸睛,外面金金地黃黃地好靚,還有白色的糖粉。味道甜甜地,香香地,仲有d

燒羊架大大隻,好抵食,又多肉汁,肉質跟琳,又唔覺[蘇] 。配上香草麵包糠,簡直係味覺既享受。
梳乎里好可愛,好吸睛,外面金金地黃黃地好靚,還有白色的糖粉。味道甜甜地,香香地,仲有d薑味同焦甜味tim,入口即溶,仲有蛋既香味,正呀~!!
2017-03-04 491 瀏覽
一個人之夜。答應了某人 一個人生活也要過得好。經過寧靜的原居民 坐低 讓自己過一個食得好的晚上。我揀咗火箭菜虎蝦沙律 ,虎蝦蟹肉美國蜆蘑菇意大利飯. 先來上前菜. 火箭菜虎蝦沙律 ,賣相唔錯! 先食虎蝦,虎蝦鮮甜 ,配上 呢個沙律汁 同火箭菜 ,味道一流。虎蝦新鮮爽口, 火箭菜新鮮,下面嘅芒果鮮甜多汁 ,mix 咗之後 ,口感新鮮!再上是日餐湯 南瓜湯,有香濃既南瓜味同忌廉味,亦都好滑,飲得出是廚房既用心之作, 香滑味美! 蒜蓉餐包亦是有心機做的,麵包香脆鬆軟,有淡淡的蒜蓉香,而且仲係熱辣辣,沾上湯一齊食,不俗。到主菜啦 ,虎蝦蟹肉美國蜆燴磨菇意大利飯。 一口食落去,飯粒有淡淡嘅蘑菇香味和蜆嘅鮮甜味。之後再加上虎蝦和蟹肉,口感層次分明,虎蝦嘅鮮同蟹肉嘅甜,把意大利飮提升到另一個層次!餐後點了一杯香濃咖啡作結,咖啡香味濃郁,味道一流,為這餐完美既晚餐,畫上完美既句號!

一個人之夜。答應了某人 一個人生活也要過得好。

2017-02-28 323 瀏覽
近日,兔小妹與友人血拼過後,在尖沙咀附近覓食。經過一間名字叫 “原居民”的餐廳門前,從外窺探裡面的環境不錯,便進去醫治咕咕作響的肚子。餐廳的環境挺大,座位寬闊,裝潢簡潔,卻不失優雅,頗具格調。加上昏暗的燈光,更顯浪漫情調。😗安頓好後,職員先送上餐前小食—墨西哥脆片。金黃香脆的粟米片點上特製的蕃茄醬汁,酸酸辣辣的,惹味又開胃。😋因肚子實在太餓,我倆各自點了一份Dinner Set。😆職員先送上熱烘烘的蕃茄濃湯和蒜蓉包。橙紅色的蕃茄濃湯,蕃茄味濃郁,香甜中帶點微酸,配上香口的蒜蓉包,味道配搭得恰到好處。接著送來兩款頭盤 —火箭菜鮮芒果汁伴虎蝦沙律和自製鵝肝醬多士。兔小妹是個火箭菜迷。滿滿一碟的火箭菜,混入清甜的鮮芒果和爽口鮮味的虎蝦,感覺極清新。🌿而自製鵝肝醬多士,鵝肝醬質感幼滑,鵝肝味甘香濃郁,跟香脆的多士,的確是妙絕的配搭。正當沉醉在鵝肝溶化在口中的香氣,另外兩款主菜—香草燒澳洲羊架伴露絲瑪莉汁和燴豬膝配黑松露意大利鮮茄汁。兩大件的燒羊架擺放碟上,極具份量! 燒至七成熟的羊架,肉質鮮嫩多汁,口感軟腍,還散發出淡淡的羊羶香氣。羊架外層蘸上薄薄的香草麵包糠,大大提升口感,滋味無窮。而燴豬膝

😗

😋
墨西哥脆片
因肚子實在太餓,我倆各自點了一份Dinner Set。

😆
職員先送上熱烘烘的蕃茄濃湯和蒜蓉包。

蕃茄濃湯

🌿
火箭菜鮮芒果汁伴虎蝦沙律

自製鵝肝醬多士

兩大件的燒羊架擺放碟上,極具份量!

香草燒澳洲羊架伴露絲瑪莉汁
而燴豬膝同樣肉質鮮嫩,口感軟腍。配上酸甜的黑松露意大利鮮茄汁,不但令肉味更香濃,亦減去豬膝的油膩感,的確出色。

燴豬膝配黑松露意大利鮮茄汁
跟餐的雜莓和薑味雪葩,同樣令人回味。雪葩加入雜莓汁和薑汁,甜中帶酸,酸中有辣,感覺十分清新。

雜莓和薑味雪葩
雖然吃的飽飽的,但愛好甜品的友人,也堅持點了一客最愛的薑汁梳乎里。

焗得高高的梳乎里,金黃的表面,灑上雪白的糖霜,賣相很不錯。味道香甜中有淡淡薑味的微辣和焦香味,口感鬆軟濕潤,而且蛋香味濃,可見水準之高。

薑汁梳乎里
最後奉上熱檸茶和泡沫咖啡,為這頓美味豐富的晚餐畫上完美的句號。
泡沫咖啡
墨西哥脆片
火箭菜鮮芒果汁伴虎蝦沙律
香草燒澳洲羊架伴露絲瑪莉汁
雜莓和薑味雪葩
薑汁梳乎里
2017-02-26 738 瀏覽
一般而言,西式餐廳都傾向改一個西化而有格調的名字。然而,這次我們到訪的西餐廳,卻名為「原居民」,充滿著本土的味道。走過一段路途來到餐廳門前,抬頭望上去,才驚覺餐廳的英文名字叫作「Star Cafe」,與其中文名字截然不同,甚是有趣。餐廳的內在環境頗大,有足夠的空間讓每枱食客均享受到各自的私人時間。四周的裝潢沒有很華麗,卻平實得有種親民的味道,別有一番親切感。餐桌上的設置十分精緻,而座椅也算舒適,加上昏暗的燈光,環境不禁使人陶醉。能在這裡與愛人進餐,絕對稱得上是一件浪漫的事。【墨西哥玉米片】在點餐之前,店員先為我們送上一小碗墨西哥玉米片讓我們過過口癮,更同時提供了蕃茄醬汁,使這道小食變得惹味之餘又開胃,很有心思。【蒜蓉包】餐廳的蒜蓉包比較厚身,不是切成片狀的那一種。雖然麵包表面也經過烘烤,但整體的口感還是比較煙韌。蒜蓉的份量和味道充足,惟缺少了平日嘗到的爽脆口感,多少有點缺陷感。【南瓜忌廉湯】忌廉湯的質感沒有很濃稠,但味道卻十分濃郁,南瓜與忌廉兩者的配搭恰到好處。如果把蒜蓉包點到湯裡頭吃,就不會覺得蒜蓉包有不夠爽脆的問題,不失為吃法上的另一選擇。【日本芥辣三文魚伴甜蝦】前菜方面選了日本芥
墨西哥玉米片
【墨西哥玉米片】

【蒜蓉包】

南瓜忌廉湯
【南瓜忌廉湯】

日本芥辣三文魚伴甜蝦
【日本芥辣三文魚伴甜蝦】
前菜方面選了日本芥辣三文魚伴甜蝦,是一道新穎的Fusion菜式。廚師用酥皮盛載著混入了芥辣醬汁的三文魚和甜蝦刺身,除了口感上有不同層次,味道其實也是甜甜辣辣的,特別之餘又出色。
炭燒美國西冷排
【炭燒美國西冷排】
這次「罕有地」吃牛排,只因餐廳的炭燒美國西冷排實在是烤得太美了。切下去的時候發現,牛肉烤得剛剛好,既保持了肉質的鮮嫩又不會太生,口感一流。西冷排的牛味濃郁而惹味,加上肉汁豐富,基本上不用醬汁也可以。配菜方面也相當豐富而出色,最重要的,是當中有我最愛的醃青瓜!
雜莓、薑味雪糕
【雜莓、薑味雪糕】
本來平凡的雪糕甜品,因薑味的到來而變得不平凡。味道既有雪糕應有的香甜,又有陣陣的薑辣味加到其中,味道不會太過,所以即使是像我不好薑味的人,也絕對能試試。
一間餐廳的名字,或會輕易地使人建立出對餐廳的第一印象,但對真正的食客而言,這並不重要。反而,口碑載道的食物質素,才應該是吸引食客到來的主要原因。有時候就是要多加考查,才能找到這樣的滄海遺珠。
南瓜忌廉湯
日本芥辣三文魚伴甜蝦
炭燒美國西冷排
雜莓、薑味雪糕
2017-02-26 282 瀏覽
屋企人去旅行,男朋友又沒有空自己想食西餐聽朋友說這間不錯便來了叫了個dinner set先來蒜蓉包和蘑菇湯蒜蓉包香脆可口非常惹味蘑菇湯菇果濃郁仲食到d菇粒個湯仲要非常滑兩種加埋真係一流自製鵝肝醬多士作為前菜好不錯鵝肝醬好滑一d都唔流,搽係麵包上好好味包又香脆可口一個人食都唔會太飽主菜!龍蝦意大利飯佢用咗蘑菇汁整超級好味道!龍蝦肉爽口新鮮意大利飯又唔太濕太乾,剛剛好自己因為愛心太軟,所以叫多個甜品熱辣辣好正朱古力好滑再加多個雪芭真係幸福到暈啊呢間餐廳我真係十級推介
屋企人去旅行,男朋友又沒有空
自己想食西餐

仲食到d菇粒

個湯仲要非常滑

兩種加埋真係一流
自製鵝肝醬多士作為前菜好不錯
鵝肝醬好滑一d都唔流,搽係麵包上好好味

包又香脆可口

一個人食都唔會太飽
龍蝦意大利飯
主菜!龍蝦意大利飯
佢用咗蘑菇汁整
超級好味道!
龍蝦肉爽口新鮮
意大利飯又唔太濕太乾,剛剛好
心太軟
自己因為愛心太軟,所以叫多個甜品
熱辣辣好正
朱古力好滑

再加多個雪芭真係幸福到暈啊
呢間餐廳我真係十級推介
蘑菇湯
龍蝦意大利飯
心太軟
2017-02-24 248 瀏覽
今日去尖沙咀聽concert, 朋友搵左呢度食lunch 貪佢靜中帶旺~menu 選擇都多~呢度環境不錯~好舒服~lunch set 都幾豐富蒜蓉包夠脆卜卜羅宋湯湯超足料!!!!好多蔬菜~番茄味濃, 又不會太多茄膏味~燒紐西蘭肉眼扒食牛我通常會選肉眼扒,鍾意佢質感~呢塊好大塊又厚切,賣相不錯無雪味,肉質嫩,有口感~我喜歡5成熟, 生生地血淋淋先好食呢~連醬汁我揀左跟意粉, 食完好飽~最後有餐飲凍啡作結~
menu 選擇都多~
呢度環境不錯~好舒服~
lunch set 都幾豐富

蒜蓉包夠脆卜卜
羅宋湯湯超足料!!!!
好多蔬菜~番茄味濃, 又不會太多茄膏味~

燒紐西蘭肉眼扒
食牛我通常會選肉眼扒,鍾意佢質感~

呢塊好大塊又厚切,賣相不錯
無雪味,肉質嫩,有口感~

我喜歡5成熟, 生生地血淋淋先好食呢~
連醬汁
我揀左跟意粉, 食完好飽~
最後有餐飲凍啡作結~
2017-01-07
2017-02-16 261 瀏覽
朋友帶隊搵食,佢食過幾次都ok,就帶住我地個fd去食下。200幾蚊兩個dishes,仲有湯同餐飲,西餐晚飯黎講算抵食。當中我頭盤叫左鵝肝醬多士。我其實睇不到個醬字,有少少灰左,因為醬不是我喜歡的東西。而餐湯,作為mushroom 口味,好淡,而且湯底稀,實在有點奇怪。至於main course 我叫左鵝肝拚牛扒。老老實實,鵝肝的質素平平,煎左放上牛扒面無油香感,食落味道淡,皮亦不脆,這點是失望的。至於牛扒亦係普通之作,牛味未見突出。然而,可取嘅係配菜好好食,有焗薯同甜薯伴碟,而菜都有好幾條,好有均衡營養感,是有心的。返食指數: 3粒星。(最高5粒) 所有野不過不失啦。
朋友帶隊搵食,佢食過幾次都ok,就帶住我地個fd去食下。

返食指數: 3粒星。(最高5粒) 所有野不過不失啦。