The Market

4天前 0 瀏覽
第一次來hotel icon食自助晚餐 選擇款式還算多樣如果喜歡榴蓮的朋友 一定會很喜歡依間 無限任食的榴蓮食品 冰淇淋、各類甜品、最特別應該是一大盤榴蓮蓉 刺身都很新鮮 龍蝦、長腳蟹那些…真心一說 不是很高質那種…其他食物都一般般 正正常常 沒什麼特別~
2024-09-22 3712 瀏覽
今日係正日生日🥳🎂揀咗中午嚟the market食buffet慶祝一下🎉buffet食物款式都有幾多選擇😍仲包括飲品任飲,而今期buffet以蟹做主題🦀榴槤系列嘅甜品亦係主打,榴槤愛好者必食海鮮包括龍蝦鉗.青口.蝦同蟹腳其他食物包括有椒鹽蝦.片皮鴨.刺身.燉湯.海南雞.喇沙同羊架等等.但部分食物味道偏鹹,有少少失色🥺最驚喜係抹茶奶凍同芒果奶凍,奶凍裏面有雲呢拿籽😍奶味濃郁香滑,抹茶同芒果味都好濃😋其中芒果奶凍面頭有芒果醬同芒果粒,令口感更豐富👍🏻仲有Godiva軟雪糕都係任食😍

海鮮包括龍蝦鉗.青口.蝦同蟹腳

2024-09-16
生日
  • 甜品
  • 雪糕
2024-09-11 6797 瀏覽
—以前食過lunch buffet嗰陣友人玩poly orchestra時有買一送一offer7月時做緊🦀阿拉斯加帝王蟹宴($858)Book咗18:30 入座時已經人頭湧湧不時見店員refill 收碟速度都快食物大多都正正常常 甜品有榴槤味嘅嘢以下係自己覺得鍾意同有refill🦀燒蟹腳同隔離蟹肉沙律包🥖香煎鴨肝多士🦪燒帶子配魚子醬🍲雪耳椰子燉雞湯🍣刺身三文魚/帶子🍊金桔檸檬———————————————The Market 尖沙咀科學館道17號唯港薈2樓
以前食過lunch buffet
7月時做緊🦀阿拉斯加帝王蟹宴($858)
Book咗18:30 入座時已經人頭湧湧
🍊金桔檸檬
———————————————
The Market
尖沙咀科學館道17號唯港薈2樓
原來𝐇𝐨𝐭𝐞𝐥 𝐈𝐂𝐎𝐍的 🌟𝐓𝐡𝐞 𝐌𝐚𝐫𝐤𝐞𝐭最近做 🦀阿拉斯加帝王蟹宴自助餐呀(≧▽≦)/ 有超多阿拉斯加帝王蟹料理,超過𝟏𝟎多款料理,流口水啦💕~由𝐃𝐚𝐧𝐧𝐲行政總廚嚴選的帝王蟹,又大隻又新鮮,肉質肥美,超高質!!▽ 🔥即席鹽燒阿拉斯加蟹腳 ▽ 🌶️新加坡辣椒醬炒阿拉斯加蟹腳▽ 🍶陳年花雕阿拉斯加蟹腳▽ 🧀芝士阿拉斯加伊麵▽ 🍶甜米酒蒸阿拉斯加蟹腳▽ 🥢泰式阿拉斯加蟹腳▽ 🥗阿拉斯加藜麥沙律▽ 🥭阿拉斯加什果沙律 等等蟹腳果然激鮮甜😍,當中我最愛即燒蟹腳,海鮮的鮮味超突出的~甜米酒蒸的也不錯,完美帶出蟹的鮮甜味。阿拉斯加什果沙律都好吃,蟹肉滿滿,超慷慨的!整體來說有多款口味,總有一款合你口味。除此之外,當然不少得冰盤海鮮啦😏,有龍蝦🦞、大蝦、蜆,全部都好新鮮。熱盤則有牛排🥩、喇沙、燒雞🍗。壽司款式亦多,有蟹棒、甜蝦、卷物及多款刺身。最後必吃甜品💕,有𝐆𝐨𝐝𝐢𝐯𝐚雪糕、抹茶奶凍🍵、芒果奶凍🥭、焙茶卷蛋、朱古力蛋糕🍫、鮮果撻🍓。榴蓮控,就不能錯過,榴蓮葡撻、貓山王雪糕、炸榴蓮、卷蛋等等,香到不得了呀~整體質素好高,不愧為我母校的出品,𝐓𝐡𝐞 𝐌𝐚𝐫𝐤𝐞𝐭果然好吃哦(*¯︶¯*)!

▽ 🔥即席鹽燒阿拉斯加蟹腳
▽ 🥢泰式阿拉斯加蟹腳
▽ 🥗阿拉斯加藜麥沙律
▽ 🥭阿拉斯加什果沙律 等等

2024-09-03 6045 瀏覽
今次終於因為細佬生日可以試吓hotel icon The Market,出咗名海鮮同食物款式多,特色甜品榴槤亦都好受歡迎!今期係以各種蟹🦀做主打嘅自助餐,有唔同款式嘅蟹,食物包括咗阿拉斯加蟹腳、豆腐蒸蟹腳、蟹粥、黑胡椒炒蟹、粉絲炒蟹等等。果汁可以任飲,咖啡茶都可以喺出邊自己調配,不過價錢比較貴啲每人要$918再加一,而且訂位嘅時候每人需要預先比$200作為訂金,性價比唔高不過鐘意食蟹同榴連嘅可以一試!

2024-08-25 5038 瀏覽
作為榴槤忠實粉絲😍點可以唔食返個榴槤主題嘅下午茶去迎合榴槤季節呢 幾乎每年都會去一次Hotel Icon食榴槤主題buffet/tea 因為以前都覺得性價比較高 價錢包括各款榴槤肉及熟食 •湯•椰子🥥榴槤燉湯 燉湯口感清甜 有淡淡榴槤果肉香味 毫無違和感🫢 碗內更有少量榴槤肉•鹹食•🔸加勒比海野生龍蝦🦞尾🔸泰式香辣熟蝦杯 🔸泰式蟹肉魚餅配三文魚子🔸炭燒馬來西亞烏達魚肉🔸麥皮軟殼蝦•甜食•🔹榴槤斑斕蝶豆花糯米飯🔹榴槤椰子蝶豆花西米杯🔹馬來西亞直送D197貓山王榴槤🔹馬來西亞直送D175紅蝦榴槤🔹馬來西亞直送柔佛黃金榴槤仲有無限量供應自家製的D197及D24榴槤混合雪糕🍦今次整體對呢個afternoon tea都幾失望🫠 首先熟食份量都比較少 加上口感真係非常一般 冇咩特別🥲 到後面甜食部分啲榴槤望落去賣相一般 好似好唔新鮮咁 果肉部分黑黑地雪糕就好食嘅 真係食到有果肉 但係齋食雪糕回唔本呀🥹

•湯•

🔹馬來西亞直送D175紅蝦榴槤
🔹馬來西亞直送柔佛黃金榴槤

仲有無限量供應自家製的D197及D24榴槤混合雪糕🍦

雪糕就好食嘅 真係食到有果肉 但係齋食雪糕回唔本呀🥹
15/8 和朋友去 The Market, Hotel Icon 吃 Dinner Buffet, 這個蟹主題, 相比起 23/4 同 Banyan Tree Crossover 主題相比, 今次現場有燒蟹腳, 好味到以為自己去咗日本食蟹, 另外 + 三文魚籽帆立貝刺身 Super Yummy。。。蟹主題 CP 值好高, 縱使只有 10% off, 也令人回味無窮, 味道加乘 N 咁多倍好味! 真心推介 另外, 本來喜歡飲燉湯的我, 覺得椰子雞湯有味精和好咸, 希望有所改善!
2024-08-15 6124 瀏覽
The market自助餐其實都食過幾次,每次都會有啲新款式嘅食物,佢嘅食物種類未必係自助餐界別入面最多,但勝在每樣嘢都幾好食,刺身同海鮮都好新鮮,刺身又三文魚、帶子、吞拿魚等等,仲有任食三文魚子令口感更有層次,海鮮有龍蝦、長腳蟹等等,甜品種類都非常豐富,尤其係榴槤味嘅甜品,自家製榴槤雪糕配埋榴槤蓉,簡直係絕配,每次嚟都要食返幾杯,熱食種類都好多,有牛扒同羊架呢啲自助餐必食嘅食物,另外仲有海南雞飯同鵝肝多士都好好味,唔食生嘢嘅朋友都唔怕冇嘢食啦!
2024-08-15 5593 瀏覽
諗住hotel icon 自助餐應水準不會太差, 今期主題阿拉斯加蟹整體大部份食品都超咸。刺生-不夠生鮮,  豉油咸爆, 試咗一轉再無食, 沙律 - 阿拉斯加蟹雜菓沙律, 差不多完全無蟹, 沙律吧選擇相對其它自助餐少很多加拿大鱈場蟹腳 - 不知是否不夠新鮮,  咸到無朋友,其它凍海鮮即刻不敢再試,   蟹粥完全無蟹味, 不過粥底都好算綿, 片皮鴨卷, 本來算好食, 但醬明顯咸爆喇沙味偏淡海南雞飯, 雞明顯唔新鮮, 不知是否解凍不足, 雪藏味未散,大部蟹菜餚基本上無蟹味和肉,但唯一可讚自助餐來說, 牛扒較為好食, 對於不特別喜愛食甜品的來說, 甜品款相對較其食品好食, 但選擇偏少榴槤甜品, 除了榴槤醬味濃, 其它味超淡, 沒有榴槤味應該放得太多桌, 導致出入路, 偏窄
諗住hotel icon 自助餐應水準不會太差,
今期主題阿拉斯加蟹
整體大部份食品都超咸。

刺生-不夠生鮮,  豉油咸爆, 試咗一轉再無食,
沙律 - 阿拉斯加蟹雜菓沙律, 差不多完全無蟹,
沙律吧選擇相對其它自助餐少很多
加拿大鱈場蟹腳 - 不知是否不夠新鮮,  咸到無朋友,
其它凍海鮮即刻不敢再試,
  蟹粥完全無蟹味, 不過粥底都好算綿,
片皮鴨卷, 本來算好食, 但醬明顯咸爆
喇沙味偏淡
大部蟹菜餚基本上無蟹味和肉,

但唯一可讚自助餐來說, 牛扒較為好食,
對於不特別喜愛食甜品的來說, 甜品款相對較其食品好食,

但選擇偏少

榴槤甜品, 除了榴槤醬味濃, 其它味超淡, 沒有榴槤味

應該放得太多桌, 導致出入路, 偏窄
2024-08-14
  • 牛扒, 甜品奶凍, 莉莉朱古力蛋糕
2024-08-01 6282 瀏覽
榴槤控一定識嘅臭臭天堂 Hotel Icon-The Market😇每年暑假佢哋都會舉辦「榴槤節」🤤今年推出「飄香榴槤下午茶」每位$468/二人$798 (10% service charge)每人包一杯飲品: 包括果汁、lemonade、咖啡、茶類🍹Lamonade非常推薦👍🏻又好飲又可以解膩加$48 仲可以轉榴槤沙冰添,可惜嗰日賣晒試唔到😢【榴槤拼盤】提供三款榴槤,D-Draja皇室、D168公主、D-Putera普王🍴我個人覺得皇室最好,嫌其他唔夠甜😕【鹹點】☕️貓山王鮑魚米鴨燉湯榴槤湯真係第一次見🤩湯裏面除咗有鮮蝦雲吞之外,真係見到有粒榴槤仔🍲但可能因為係老火湯,所以粒榴槤已經冇晒味,同埋湯嘅榴槤味都唔係好出☕️香煎北海道帶子配榴槤芒果沙律榴槤味唔太出,帶子有點過熟,芒果沙律,酸酸辣辣,感覺幾得意🥭☕️鮮蝦多士配榴槤辣醬榴槤辣醬係由榴槤蓉加辣椒粉製成,蝦多士蘸榴槤辣醬,又估唔到幾夾喎🍤素春卷、唐揚炸雞、越南炸蝦網卷就冇乜特別💁🏻‍♀️【甜點】☕️烤榴槤水牛芝士呢款甜品係熱食,食到中途店員就會拎出嚟🤵🏻‍♀️做法係榴槤蓉上面加上水牛芝士拎去焗,食落去啖啖榴槤味,仲有拉絲效果添🧀外表平平無奇,
每人包一杯飲品: 包括果汁、lemonade、咖啡、茶類🍹
Lamonade非常推薦👍🏻又好飲又可以解膩
加$48 仲可以轉榴槤沙冰添,可惜嗰日賣晒試唔到😢

【榴槤拼盤】

【鹹點】
☕️貓山王鮑魚米鴨燉湯
☕️香煎北海道帶子配榴槤芒果沙律
☕️鮮蝦多士配榴槤辣醬
素春卷、唐揚炸雞、越南炸蝦網卷就冇乜特別💁🏻‍♀️

【甜點】
☕️烤榴槤水牛芝士
呢款甜品係熱食,食到中途店員就會拎出嚟🤵🏻‍♀️做法係榴槤蓉上面加上水牛芝士拎去焗,食落去啖啖榴槤味,仲有拉絲效果添🧀外表平平無奇,估唔到咁有驚喜😍
☕️榴槤方塊蛋糕
日式芝士蛋糕裏面加入榴槤味,口感非常之鬆軟,又重榴槤味🍰
☕️榴槤斑蘭肉鬆卷
斑蘭蛋糕裏面包住榴槤蓉,外面灑滿肉鬆,啖啖榴槤肉💛
榴槤抹茶麻糬、榴槤芒果流心泡芙、榴槤蝴蝶酥就冇乜特別啦💁🏻‍♀️

【自助甜品區】
款式同平時Dinner buffet一樣,各款奶凍 (包括芒果、抹茶、Bailey’s)、鮮果撻、果凍、伯爵茶凍、歌劇院蛋糕、Godiva雪糕🍦
📣不過有幾樣係同Tea Setet重複咗,例如榴槤芝士蛋糕、榴槤斑蘭卷、榴槤糯米糍…所以大家拎嘅時候就唔好重複拎啦🙅🏻‍♀️除非真係好鍾意呢款甜品或者有胃口再食多啲
最令我深刻嘅梗係任食榴槤蓉同榴槤雪糕啦,真係好正,食完個口臭到飛起😈

食完個Tea Set其實已經飽咗一大半,再食埋自助區就食到反胃😵份量實在太多,所以我見枱枱都會打包部份Tea Set走,性價極高👍🏻👍🏻今年唔再食榴槤嚕~~
  • 貓山王榴槤雪糕
本身諗住hotel icon咁出名榴槤主題,就試吓佢哋個下午茶。佢嚟到嗰三層tea set真係望到都唔開胃,第一層嘅炸物,冇一樣嘢係熱嘅。第三層嗰啲甜品就咁講賣相都出晒事,一啲都唔吸引之餘,仲要超難食,每一件都淨係咬咗一兩啖就放棄咗。斑斕榴槤蛋糕上面啲肉鬆,已經係吸晒水氣嗰種放入個口度係一pat咁,仲衰過內地個鮑師傅嗰啲肉鬆小貝。食到一肚氣諗住出去斟杯軟雪糕,點知無論係Godiva定係榴槤軟雪糕,斟出嚟都係液體狀。喺個Bar枱嘅嗰個廚師仲話多人斟就係咁

2024-07-29
每年到咗夏天都會係食榴槤嘅季節,Hotel Icon 榴槤afternoon tea可以平日都食到,咁當然book 平日去食啦,始終少人啲。🍴三層榴槤層架好大份,最後我哋食唔晒🤣‼️第一次飲榴槤老火湯,好味wo‼️入面有榴槤肉碎、榴槤殼同一粒鮮蝦雲吞(巨飽)頂層係鹹點:老實講炸物無特別,鮮蝦多士配榴槤馬來西亞風味辣醬都幾惹味。香煎北海道帶子有少少乾。中層係中點:係成粒榴槤肉店員推薦先食普王▶️D-168公主➡️皇室個人喜歡普王,公主帶微酸,皇室味濃多口感層次尾段有種石油氣味但好食嘅。底層甜品:最出色係烤榴槤水牛芝士仼食自助甜品區:榴槤雪糕味道偏淡一定要加榴槤蓉一齊食!如果唧雪糕功味唔夠又想食Cone可以唧落個杯最後插返個 cone 係雪糕面🤣因為個afternoon tea架係好大份,自助甜品區推薦榴槤斑蘭千層糕同mini榴槤撻👍🏻值得一讚👍🏻✅侍應非常有禮貌✅環境坐得好舒服,係窗邊位都唔熱✅afternoon tea個架入面份量非常大份✅有得Book枱,按金$200😂天氣太熱🥵我哋係紅磡坐的士去Hotel Icon $30有找我是自費的

🍴三層榴槤層架
好大份,最後我哋食唔晒🤣

‼️第一次飲榴槤老火湯,好味wo‼️
入面有榴槤肉碎、榴槤殼同一粒鮮蝦雲吞(巨飽)

中層係中點:係成粒榴槤肉

店員推薦先食普王▶️D-168公主➡️皇室

底層甜品

最出色係烤榴槤水牛芝士

仼食自助甜品區:
榴槤雪糕味道偏淡一定要加榴槤蓉一齊食!

值得一讚👍🏻
侍應非常有禮貌
✅環境坐得好舒服,係窗邊位都唔熱
✅afternoon tea個架入面份量非常大份
✅有得Book枱,按金$200

我是自費的
2024-07-05
  • 榴槤奶凍
  • 榴槤老火湯
 The Market 出名榴槤甜品,特別係貓山王榴槤雪糕同榴槤奶凍。貓山王榴槤雪糕味道濃郁,榴槤味十足,口感綿密。榴槤奶凍亦都好滑,榴槤味道香濃,甜度適中,係榴槤控必試之選。 除咗榴槤甜品,仲有Godiva雪糕,呢個雪糕味道濃郁,朱古力味十足。榴槤卷亦都係一大亮點,榴槤餡料香濃,甜而不膩。  不過,The Market嘅凍海鮮就比較一般。凍龍蝦好乾,食落去好似食緊擦子膠,完全無海鮮鮮味。凍蟹腳亦都係解凍得麻麻地,無乜鮮味,呢方面有啲失望。  反而,The Market嘅roast beef同烤羊架就幾出色。roast beef煮得medium rare,肉味濃郁,口感嫩滑。烤羊架亦都煮得啱啱好,外脆內嫩,味道香濃,值得一試。 The Market嘅buffet要接近$1000一位,性價比實在太低。雖然有啲菜式好出色,但整體嚟講,呢個價錢未必符合所有人嘅期望。

榴槤卷亦都係一大亮點,榴槤餡料香濃,甜而不膩。

2024-06-29 6139 瀏覽
寫返3月份榴槤buffet嘅食評,基本上榴槤嘅食物都ok,不過其他完全唔ok.蟹腳浸太多鹽水,食一啖覺得再食落去可能會腎炎,唔知係咪貴野唔想客食太多。橙色類似蕃茄湯睇落好靚,放入口一陣焦味,同職員講,佢就扮聽唔到。再試吓中湯,好一般。 肉類一係鞋,一係無味。 比呢個價錢絕對唔值,比多少少去Grand Hyatt好過,起碼人地真係比返對得住價錢嘅質素比你。 聽講呢間酒店係Poly U 訓練酒店系學生嘅,就算係咁都無理由咁難食,今次實在令我太失望。

2024-03-01
  • 無野好食
2024-06-10 6513 瀏覽
Hotel Icon - The Market @hoteliconhk ♥️全香港最好食Buffet之一♥️推介度4.4/5 ♥️♥️♥️💕午餐$428/人 | 晚餐 $858/人 (星期一至四)午餐$688/人 | 晚餐 $908/人 (星期五至日) 大部分菜式都好岩食♥️ 極快Refill!清理碗碟速度快,排食物唔需要太耐,龍蝦,鵝肝,蟹腳 大推♥️我唔係榴槤Fan, 唔評論相關甜品~但甜品款式都好多,仲有Godiva雪糕~任飲既果汁~
♥️全香港最好食Buffet之一♥️

推介度4.4/5 ♥️♥️♥️💕
午餐$428/人 | 晚餐 $858/人 (星期一至四)
午餐$688/人 | 晚餐 $908/人 (星期五至日)

我唔係榴槤Fan, 唔評論相關甜品
甜品款式都好多,仲有Godiva雪糕~
任飲既果汁~

• 椰子燉雞湯