2024-05-27 77 瀏覽
中午約了朋友一起去了尖沙咀東好時沙爹吃午餐。點了海南雞飯和椰青。海南雞飯份量足料,雞皮很滑嫩,有三款靈魂醬汁,雞沾醬汁後的味道非常配搭,而且油飯粒粒分明,餐廳裡的海南雞飯比外面其他店的更好吃。配著椰青喝,椰青特別鮮甜。
中午約了朋友一起去了尖沙咀東好時沙爹吃午餐。

點了海南雞飯和椰青。

2024-05-07 203 瀏覽
八年前光顧過,八年後再次光顧,環境普通,但已比八年前好,午飯時間去不用等位,顧客也不多,叫了海南雞和咖喱牛腩,海南雞沒驚喜,油飯太油,咖喱牛腩咖喱只有椰香味完全沒有咖喱味,而且超多油,另外咸檸七不是七喜也不是雪碧,應該是清水加冰,咖喱牛腩不包飯,白飯廿六蚊,午餐埋單三百六十幾,看到其他顧客大多都是遊客,應該都是専做遊客的客店。
2024-05-07
2024-04-26 283 瀏覽
好時沙嗲 屹立香港超過30年店舖位於水靜河飛既好時中心連帶兩間舖頭 就係對面當晚食客唔少 入座率有9成多今晚一於試過究竟😬⍥ 海南雞半隻以為半隻份量都唔少 😒原來生菜墊底「浪」起左值得讚既係~無咩脂肪雞質嫩滑又無冰鮮味 都唔差⍥ 喇沙米粉偏粗身偏稔 喇沙湯底聞落係幾香 椰味幾突出不過略嫌唔夠濃郁 味道唔上唔落有進步空間😅豆卜 魚旦 雞絲 蝦等都正常發揮⍥ 馬拉盞炒通菜通菜爽脆 馬拉盞又唔會好鹹 幾好食😋⍥ 串燒半打雞牛豬各二肉質唔乾唔韌 個沙爹醬係精粹😌甜甜地唔辣 幾惹味~⍥ 蝦片見隔離枱食好似幾好食 燒到我地都叫左份四大片 香脆無誤食完發現成隻手都係油🤨
好時沙嗲 屹立香港超過30年

幾好食😋

⍥ 串燒半打
雞牛豬各二
肉質唔乾唔韌 個沙爹醬係精粹😌
甜甜地唔辣 幾惹味~

⍥ 蝦片
見隔離枱食好似幾好食
燒到我地都叫左份
四大片 香脆無誤
食完發現成隻手都係油🤨

2024-04-26 178 瀏覽
約咗朋友中午食lunch,平日lunch Time時間去冇乜人,仲以為要等位,上到一樓兜咗好大個圈,發現原來佢喺角落頭。餐廳冇lunch set,全部單點,叫咗一個海南雞飯和一碟泰式炒通菜,飲品半價。海南雞飯碟雞好大碟,連雞皮都好肥美,湯鹹咗啲,泰式炒通菜好惹味,不過對於食開淡味嘅人嚟講就會覺得鹹。上菜速度好快,嗰頭落完單1分鐘就上菜了。雖然冇lunch set,但係價錢合理,總括而言都OK嘅,中午放飯都係一個唔錯嘅選擇。

海南雞飯

海南雞飯和泰式炒通菜
2024-04-25
海南雞飯
海南雞飯和泰式炒通菜
🐷📌 #豬西食尖沙咀#豬西食九龍.學校附近有一間唔係太起眼而且開咗好多年嘅新加坡餐廳真係第一次食😂.🐷炒貴刁份量好大 小編完全食唔晒而且足料😂有齊蝦🦐、臘腸、魷魚🦑等等而且整體感覺都幾惹味麵條亦都幾有咬口.🐷叻沙成碗嘢都熱辣辣好好食個底嘅椰汁味都好香同埋好足料啲蝦仲要已經剝咗殼🦐真係好貼心但係食嘅時候覺得好熱…個冷氣可能可以開大少少😂.🐷沙嗲串燒呢個串燒就聲稱係有齊豬肉、牛肉、雞肉嘅不過老實講 食咗幾串我同朋友都唔係好分到邊一串打邊一串..因為味道同埋口感都好相似不過佢哋有一個共通點就係冇咩肉味🙂‍↔️個汁就一般般啦😂唔建議大家試😂😂.🐷凍檸茶少甜少冰平時好少喝專登點評一杯凍檸茶不過呢杯凍檸茶嘅少甜好似都仲係好甜希望餐廳可以再減少一啲糖漿份量😂.好時沙嗲📍尖沙咀麼地道63號好時中心一樓144至148號舖.#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀好去處
🐷📌 #豬西食尖沙咀#豬西食九龍
學校附近有一間唔係太起眼
而且開咗好多年嘅新加坡餐廳
真係第一次食😂
🐷炒貴刁
份量好大 小編完全食唔晒
而且足料😂
有齊蝦🦐、臘腸、魷魚🦑等等
而且整體感覺都幾惹味
同埋好足料
啲蝦仲要已經剝咗殼🦐真係好貼心
但係食嘅時候覺得好熱…個冷氣可能可以開大少少😂
🐷沙嗲串燒
呢個串燒就聲稱係有齊豬肉、牛肉、雞肉嘅
不過老實講 食咗幾串
我同朋友都唔係好分到邊一串打邊一串..
因為味道同埋口感都好相似
希望餐廳可以再減少一啲糖漿份量😂
好時沙嗲
📍尖沙咀麼地道63號好時中心一樓144至148號舖
2024-04-17 190 瀏覽
好時細個就已經食過啦~到而家應該開咗好多年~以前沙嗲好香好好味~到依家味道都冇變因為好食所以攞咗好多獎沙嗲串燒~可以選擇雞、豬、牛混搭~有半打、一打選擇~串燒一向都係比較乾身~青瓜墊底~配一個細沙嗲汁~沙嗲汁好香花生味~配肉串好夾~堂食沙嗲串燒即燒即食唔會放喺外賣盒焗住~應該仲好味椰汁咖喱雞~雞肉好淋好入味大大件~咖喱油香適中~好香椰奶味~好重咖喱黃薑香料粉味~仲有香葉~咖喱汁都杰身唔會好水撈飯一流外賣盒+$2
因為好食所以攞咗好多獎

雞、豬沙嗲

椰汁咖喱雞
外賣盒+$2
2022-08-03
外賣自取
椰汁咖喱雞
2024-04-14 167 瀏覽
#好時沙嗲this resto is more than 30 year. i hv heard that name long ling time ago. wanna to try but dont hv any change or sometime even forgeted it. but now i luckily working nearby and this place must be one of my top food place. 1/f in shopping mall. not hard to find. ppl queuing but turn over rate quick. if u come with 1-2 ppl u can get in very fast. love it.the taste is very tradition. just like the food in malay.very good quality and portion big.will come back. 😘 i see many ppl order chick. wil
#好時沙嗲

will come back. 😘 i see many ppl order chick. will try.

#food #hkfood #hongkongfood #台灣美食 #日本グルメ #ukfood #澳洲美食 #馬保國 #香港美食 #深圳美食 #hkfoodpoet #閃電五連鞭
2024-04-11
2024-03-16 780 瀏覽
📍講起尖沙咀星馬菜 朋友第一時間諗起 植根香港多年嘅好時沙嗲 位置隔涉但依然人流不絕👭👬 講起先發現原來自己未食過🫢🌀海南雞飯 餐廳招牌菜之一! 海南雞以椰菜絲墊底 隔一隔油 不過份量就比較少🙈 肉質特別嫩滑 配上油香滿滿嘅油飯 食落特別滋味🤤🌀 炒貴刁炒得好有鑊氣🥘 我就幾鍾意河粉用咗甜豉油去炒 鹹甜辣幾個味道都幾balance! 加入蝦+魚餅條+中式臘腸+芽菜+蛋 (雖然睇落黑麻麻 完全睇唔出有咩配料) 但其實幾足料😂 可惜真係好油膩同幾鹹 我都唔敢食哂成碟🥲 🔸裝修有點懷舊 坐位空間較擠迫但尚算乾淨 價格親民選擇都唔少~
📍

🌀海南雞飯

🌀 炒貴刁

2024-03-14 457 瀏覽
好時沙嗲簡直係尖沙咀名物,去開尖東必食,雖然位處嘅商場比較靜,但係仍然冇影響我哋呢班食客對佢嘅熱誠當中,我愛食海南雞飯,去骨方便我呢啲懶人食,淡淡都係肉,雞肉彈牙滑嫩,配油飯而沙嗲串,我就揀雞肉+豬肉味道一流,好滿足嘅晚餐
好時沙嗲簡直係尖沙咀名物,
去開尖東必食,雖然位處嘅商場比較靜,
但係仍然冇影響我哋呢班食客對佢嘅熱誠

而沙嗲串,我就揀雞肉+豬肉
味道一流,好滿足嘅晚餐
2024-03-01 719 瀏覽
以前讀書既時候會成日食呢間餐廳,大過左都好掛住呢度既蛋炒飯😂響尖沙咀行完街就過來懷念下兒時既味道⭐️蛋炒飯呢個蛋炒飯係最吸引我來既原因,真係無其他餸架,得蛋炒出來既炒蛋,但正正因為看似簡單其實最食得出廚師既手勢!⭐️排骨茶睇餐牌諗左好耐咩係排骨茶,好在menu 係中英對照,即係平時食開既肉骨茶😂😂呢度既肉骨茶幾香藥材味,有4舊排骨同幾舊油炸鬼,但排骨茶本身係無跟飯,我地叫左個蛋炒飯配就岩岩好⭐️馬拉盞炒通菜通菜比較細條,係bb通菜😂但夠獲氣⭐️半打串燒(豬,雞)串燒熱辣辣,配埋個醬好美味😆👍

⭐️蛋炒飯

⭐️排骨茶

⭐️馬拉盞炒通菜
通菜比較細條,係bb通菜😂但夠獲氣

⭐️半打串燒(豬,雞)
串燒熱辣辣,配埋個醬好美味😆👍

2024-02-25
2024-02-28 512 瀏覽
昨晚與家人共7 人8點15分入座坐低後餐牌都還未看夠5分鐘便有待應走過來態度十分不好地問落得單未,我哋10點關舖關舖之前我哋仲要清潔感覺好似我哋唔應該入黎幫襯咪阻住我收工咁之後……時間還未到9點食食下野突然個待應從我背後攝頭過來說(當時真係比佢嚇左一下)*我哋準備清潔啦,驚地濕滑影響你哋*當時個場不坐滿我們又不是臨關門前才進來食野都係正常時間入座,食完都仲有好多時間你哋咁趕時間收工就不要寫10點關門不會有下次再光顧
昨晚與家人共7 人
關舖之前我哋仲要清潔
感覺好似我哋唔應該入黎幫襯咪阻住我收工咁

之後……時間還未到9點
食食下野突然個待應從我背後攝頭過來說
(當時真係比佢嚇左一下)
*我哋準備清潔啦,驚地濕滑影響你哋*

當時個場不坐滿
我們又不是臨關門前才進來食野
都係正常時間入座,食完都仲有好多時間
你哋咁趕時間收工就不要寫10點關門

不會有下次再光顧
2024-02-15 578 瀏覽
Bookmark左好耐好時嘅炒蘿蔔糕年廿九去到發現已經收爐,呢次再專登過黎尖東呢邊食炒蘿蔔糕份量睇落唔多,實際食落係非常飽不過,味道方面真係中曬伏好咸好油,咸到想直頭放棄碟嘢餐廳環境就係普通茶餐廳環境服務態度一般,知道你叫炒蘿蔔糕就直接收走個膠匙羹(炒蘿蔔糕會有另外一隻匙羹),但係真係好突然,完全冇通知就收左全程就係茶餐廳服務,咁樣都仲要收加一服務費完全唔明啲好評係點樣得返黎食之前有幾咁期待,食完就有幾咁失望
Bookmark左好耐好時嘅炒蘿蔔糕
年廿九去到發現已經收爐,呢次再專登過黎尖東呢邊食炒蘿蔔糕

份量睇落唔多,實際食落係非常飽
不過,味道方面真係中曬伏

好咸好油,咸到想直頭放棄碟嘢

餐廳環境就係普通茶餐廳環境
全程就係茶餐廳服務,咁樣都仲要收加一服務費

完全唔明啲好評係點樣得返黎

食之前有幾咁期待,食完就有幾咁失望
炒蘿蔔糕
2024-02-08 496 瀏覽
====抵食地道星馬菜====剛坐下,侍廳捧著出爐的不知名菜式傳菜,食物的香氣已勾起我們飢餓的靈魂,加上廚房很有鑊氣的炒菜聲,光是想像也覺得值得期待。豬牛雞沙嗲串半打$51自家調製的沙嗲醬惹味濃郁,帶點花生香味,淋在火喉烤得剛好的肉上,南洋風情直竄味蕾。星洲炒蘿蔔糕$65 吃慣雪白方正的粵式蘿蔔糕的可能會錯過這種賣相不太好看的星洲版,但其實看起來又黑又碎是因為用了甜醬油去炒,黏黏糯糯,惹味非常,而且一口大小不用切又方便吃。炒通菜$47通菜不耐熱,高溫炒菜過後便變黑,令食慾大減,但這間的通菜炒得爽口。椰青$35清甜新鮮,消滯解膩一流。==============================餐廳舖位位於商場角落,要問路才找到。#尖沙咀美食#香港必食#沙嗲
====抵食地道星馬菜====

豬牛雞沙嗲串半打$51

星洲炒蘿蔔糕$65

炒通菜$47

椰青$35
清甜新鮮,消滯解膩一流。
餐廳舖位位於商場角落,要問路才找到。
#尖沙咀美食#香港必食#沙嗲
2024-02-07
2024-01-09 837 瀏覽
係炒蘿蔔糕🥹🥹🥹好懷念香港比較少見到調味啱啱好 不過偏油喇沙湯底夠濃厚🤩偏椰奶> 蝦鮮餸就比較一般🙈雞肉好嚡,蝦肉質地嘛嘛炒麵就唔啱我口味🙈份量真係好多食唔哂🙈抵食但坦白講偏油
係炒蘿蔔糕🥹🥹🥹好懷念
香港比較少見到
調味啱啱好 不過偏油

喇沙湯底夠濃厚🤩偏椰奶> 蝦鮮
餸就比較一般🙈雞肉好嚡,蝦肉質地嘛嘛

炒麵就唔啱我口味🙈

份量真係好多食唔哂🙈抵食
但坦白講偏油
  • 星洲炒蘿蔔糕
2023-12-14 983 瀏覽
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈❰星洲炒蘿蔔糕❱蘿蔔糕切成細細粒,加上蔥花 蛋 蝦 菜脯炒埋一碟, 雖然唔算乾身但食落唔會一pat pat亦唔粉,火喉十足,加上辣辣地,非常濃郁惹味.❰海南雞飯❱雞滑惜份量不算太多, 有淡淡既雞香味; 油飯為淺醬油色, 睇外表已經滿意, 我曾經試過其他舖頭既海南雞飯, 配上既油飯多為白飯油飯混搭, 令我太為失望. 講返呢個油飯先, 淡淡既油香味又不會太油膩,恰到好處. 淡淡奶白雞湯頗為暖胃, 內有椰菜絲中和微量雞油. 醬油(老抽?)唔死咸唔會搶味; 薑茸尚算溫和但不失薑味; 蒜蓉辣椒醬微辣. 題外話見到格離枱會食埋海南雞下面既椰菜絲令我少驚訝, 請問有冇人會食埋椰菜絲🤣❰辣牛筋通菜煲❱以往都係食開馬拉盞通菜, 今次試下辣牛筋通菜煲. 老闆非常大方, 牛筋有10+粒,食極都仲有. 配上濃郁既牛汁湯底, 滿滿既骨膠原令牛筋入口非常黏口而充滿牛味. 通菜頓時淪為配菜, 就係牛汁味通菜.優惠:lunch去食飲品除左椰青外都有半價┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈好時沙嗲 Good Satay❰星洲炒蘿蔔糕❱ $65❰海南雞飯❱ $60❰辣牛筋通菜煲

❰星洲炒蘿蔔糕❱

📍地址: 尖沙咀麼地道63號好時中心1樓148室

用餐時段: 午餐
用餐方式: 堂食

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈

題外話/補充資料: 題外話見到格離枱會食埋海南雞下面既椰菜絲令我少驚訝, 請問有冇人會食埋椰菜絲🤣