2016-09-03 901 瀏覽
用餐前,我拍了食物照。隔了一星期,看著照片,我openrice了很久,也說不出食物的名字。因為沒有深深觸動到我的味暮。不是特別好吃,不是份量很足,只是平平凡凡的一餐。比食物深刻的是環境,沒有太多人,平日午市不必等位,可以靜靜坐著看風景,不怕有人催趕。只是離去時有段小插曲,侍應以為我們沒結帳,實是在用餐前付了錢。溝通不清楚吧,不要緊。
2016-08-26
2016-07-28 1224 瀏覽
9月27日,今日嚟咗Hysan Place搵食~ 又比呢度嘅麵包吸引住!::: 卡邦尼汁煙肉蘑菇意粉 + 粟米湯 + 凍檸檬茶 ::: $72 + $12 + $45好喜歡呢款日式粟米忌廉湯,香濃甜美!仲有粒粒粟米~ yummy~卡邦尼汁煙肉蘑菇意粉亦係一貫日式風格,忌廉味較重,煙肉好大塊、蘑菇片亦都好大塊,意粉都夠彈牙,唔錯!最讚當然係塊丹麥麵包!輕輕烘過嘅麵包牛油香、麵包脆~ 超惹味!但又食包又食意粉確係有少少飽⋯凍檸茶就正正常常~::: 夏威夷漢堡扒飯 ::: $65呢個飯有半碟都係薯條, 所以就算佢唔俾碗飯, 都已經幾夠下~ 漢堡扒肉地幾嫩, 唔會煎到好實好熟咁, 個汁就好似洋蔥汁, 甜甜地都幾開胃~ 叫得夏威夷, 又點會冇塊菠蘿. 不過就好薄唔多汁, 麻麻地... 配菜除咗薯條之外, 仲有沙律菜同粟米, 呢餐真係澱粉質豐富! 沙律菜幾新鮮同粟米都爽, 薯條唔係炸得好熱氣有少少淋. 整體都十分不錯~每次食完都好想買埋d麵包吐司返屋企再encore~
凍檸茶就正正常常~
粟米湯
卡邦尼汁煙肉蘑菇意粉 + 丹麥麵包
凍檸茶
::: 夏威夷漢堡扒飯 ::: $65
夏威夷漢堡扒飯
每次食完都好想買埋d麵包吐司返屋企再encore~
2015-09-27
卡邦尼汁煙肉蘑菇意粉 + 丹麥麵包
夏威夷漢堡扒飯
粟米湯
2016-07-09 862 瀏覽
食物味道一般,拿破崙意粉的醬汁味道跟茶餐廳茄汁豬排的沒兩樣,醬汁很稀,而且份量很少。煎三文魚味道普通,而且份量小得驚人,實物如圖。味道最好的就是伴煎三文魚的焗釀蘑菇。
set lunch煎三文魚
2016-06-29 784 瀏覽
隊長本身對麵包無乜好感, 老媽子買左部麵包機返黎, 日日都食麵包, 我更加驚左麵包.之前見博洛尼亞排晒長龍, 而且D麵包都幾貴下, 廿幾蚊得幾塊, 我真係零興趣~ 行過希慎, 見到開左間博洛尼亞, 可能時間早啦, 唔駛排隊喎, 同事又想食, 試下啦~ 我叫左個最少麵包既all day breakfast食, 同事叫左個三文治食, 真係第一次食佢既麵包, 真係幾好食, 跟all day breakfast果塊係法包, 但佢做到外脆內軟, 而且麵包都好新鮮, 搽少少牛油已經好香; 同事切左少少佢個三文治比我食, 嘩! 佢果個仲好食, 早知叫三文治, 麵包超級鬆軟, 係可以一絲絲甘撕開, 麵包本身係帶住少少甜, 而呢個三文治既麵包仲要搽好牛油, 微熱既麵包熔左D牛油, 再索埋入麵包, 連我呢個有"麵包驚恐症"既人都覺得好好味~ 怪唔之得佢既麵包賣得甘貴啦~
2016-06-25 439 瀏覽
又給餐廳的照片騙了!想跟兒子吃餐好的,結果給人騙了餐牌上的牛扒看上去有點厚度,點了一份三四成熟的,結果來了一份7成熟的,還有一大塊肥油,投訴了,他居然說他做不到三成熟,那客人下單的時候就應該跟客我說啊,做不到三成熟。結果重新換了一塊牛肉,還不是做到三成熟給我!那塊牛肉多筋多肥油!我那個三文魚也是薄薄的一片,拍照他拿了角度來拍,大家千萬不要去這家。在銅鑼灣希慎廣場的十二樓,所謂的日式西餐廳!東西難吃,是吃不飽!
又給餐廳的照片騙了!想跟兒子吃餐好的,結果給人騙了[抓狂]餐牌上的牛扒看上去有點厚度,點了一份三四成熟的,結果來了一份7成熟的,還有一大塊肥油,投訴了,他居然說他做不到三成熟,那客人下單的時候就應該跟客我說啊,做不到三成熟。結果重新換了一塊牛肉,還不是做到三成熟給我!那塊牛肉多筋多肥油!我那個三文魚也是薄薄的一片,拍照他拿了角度來拍,大家千萬不要去這家。在銅鑼灣希慎廣場的十二樓,所謂的日式西餐廳!東西難吃,是吃不飽!
見朋友介紹呢間話幾好食,抱住吃好西且興奮的心態。去到食,雖則好快有位,但係等野食等左好耐,約20分鐘都有,叫啲侍應追下單好幾次,眼見佢地起到傾計,完全冇諗過要追單,仲見到好多枱客都遲遲未黎,都見到其他客係好唔耐煩。間野係開放式廚房黎, 其實係見到有幾個餐已經煮好,但係啲侍應就起到傾計,好似冇諗住要出餐咁。 約二十分鐘,餐終於黎,不過個意粉係凍嘅....廢事又等勁耐先到,就食左幾啖冇食,唔好話個意粉未熱,熱左都唔好食得去邊,冇乜味道,好似食緊岩岩煲熟左嘅意粉咁,只係賣相係見得人。叫左個咖啡又遲遲未理,之後就叫上得甜品,今次出得快喇,點知個侍應落錯單。唉...算喇。拿拿聲退左即刻埋單走人。。。話唔要個時,個侍應態度差到呢。。。呢間野真係負皮都比多佢。總結:等得耐,出得耐,賣單耐,服務差,得個睇

話唔要個時,個侍應態度差到呢。。。呢間野真係負皮都比多佢。
總結:等得耐,出得耐,賣單耐,服務差,得個睇
2016-04-16 964 瀏覽
團購左兩張一百蚊現金券星期五晚上去到不用等位,大約只坐了一半客人set dinner 價錢由百多元至二百,散點大部分一百元以下。我地散點左雜菌漢堡扒,拿破倫意粉同蛋糕配movenpick ice cream set雜菌少得可憐,漢堡扒煎得幾香,都幾Juicy,幼薯條香脆,點蒜溶汁好正拿破倫意粉唔掂快餐店水平,伴碟麵包也退步了cake set揀左士多啤梨tart 配chocolate movenpick 雪糕細球左d,兩人share完全不滿足,士多啤梨tart 唔錯,中間有吉士忌廉,呢個set $52價錢ok,可encore
團購左兩張一百蚊現金券

星期五晚上去到不用等位,大約只坐了一半客人

拿破倫意粉唔掂
快餐店水平,伴碟麵包也退步了

2016-04-15
用餐優惠
團購
2016-03-12 772 瀏覽
今晩跟朋友來到希慎廣場食博洛尼亞,每次來到都是被他們的丹麥麵包吸引著。博洛尼亞係意大利一個古老城市的名字,而此店的故事是要將日本的"奇蹟之麵包"帶來香港。要將意大利傳統美食加上日本的高品質的食材,帶比香港食客。今晚小的與朋友叫了三文魚意粉及豬排三文治。意粉沒有太大驚喜,而且份量及味道有些下降。豬扒三文治,因為丹麥麵包關係,還能保持水準,丹麥麵包鬆軟可口,一層一層的丹麥麵包令小的及朋友覺得是本餐精點所在,非常滿足。

今晚小的與朋友叫了三文魚意粉及豬排三文治。

意粉沒有太大驚喜,而且份量及味道有些下降。

2016-03-12 522 瀏覽
好似大排檔招乎無下次,又其是侍應太串咀,唔想做就同老板講唔好發洩在客身上,好少未食已咁大反應,食物價錢又貴唔算平且,加上服務差,之前在中環食過感覺唔錯,但今凂非常可惜,如果服務好就會有下次,差就無下次,無人幫襯佢咪無糧出,極之差太失望
2016-02-16 538 瀏覽
今日一家大小諗住開開心心食餐飯,去到餐廳基本上已經好多人,眼見樓面只有4個人,人手不足,但亦都沒有什麼太大問題,侍應亦都很快幫我地落單, 但廚房就極之極之耐!!!!!!我地一直催單,當我滿心歡喜享受我既卡邦尼意粉 發現意粉份量極少!!!!!!少到我都不敢再相信 可以話2啖就食晒!!跟以前不一樣 !!!另外有一個甜品 焦糖香蕉 等了有40分鐘以上 我們一家人都不想為難侍應 佢地亦都有幫手催促廚房,害我們成家人食餐飯都不如意 一定冇下次!!!全晚只有等等等等等
2016-01-29
團年飯
今晚跟朋友在銅鑼灣逛街,逛到差不多晚飯時間,大家也肚子餓啦~ 剛好逛到希慎廣場,就去看看有什麼好吃啦~ 雖說是平日,但晚上的銅鑼灣,依然是很多人呀!幾經辛苦,終於在博洛尼亞搵到位啦~ 不過,這未必是一件好事呀...餐點的選擇也不少,有Set dinner,也有散點的菜式~ 散點主菜只要加四十大洋就可以轉餐,餐包括前菜、湯或飲料,主食一份,也頗化算的~ 所以我們就各點了一些來分食啦~周打蜆忌廉湯,是跟餐的湯,忌廉湯很厚身,只有兩、三粒蜆肉,所以湯也沒有很鮮味,而且忌廉味也不重,雖加了幾顆麵包粒,但麵包粒談不上鬆脆,反有點像隔夜麵包粒,沒有為忌廉湯加分之餘,反倒扣分了呀!吉列蝦沙律,也是跟餐的,蝦子炸得香脆,可惜蝦子的質素不佳,不爽口也不彈牙,軟趴趴的,不吃也罷~刁草忌廉汁煎三文魚,三文魚煎得香脆,可是也煎得過火了,不夠嫩滑~ 忌廉汁也沒有什麼味道,反倒是伴碟的芝士烤大啡菇較為吸引可取~亮點是伴碟的包包,是博洛尼亞最有名的丹麥包,外層香脆,內裡鬆軟,稍稍涂抹一點牛油果醬就已經很好味了~卡邦尼意粉,水汪汪的醬汁,一看已經知道不合格!雖然意粉是煙韌有嚼勁的,可是作為靈魂的醬汁竟是如此而已,又怎

周打蜆忌廉湯
吉列蝦沙律
刁草忌廉汁煎三文魚
丹麥包
卡邦尼意粉,水汪汪的醬汁,一看已經知道不合格!雖然意粉是煙韌有嚼勁的,可是作為靈魂的醬汁竟是如此而已,又怎會好吃?
卡邦尼意粉
芝士漢堡扒厚厚的,不過亦是煎得乾乾的,而且調味太重手,有點兒過鹹~ 猶幸伴碟的薯條香脆可口,也不錯~
芝士漢堡扒
餐飲可選咖啡、茶或果汁,聞說博洛尼亞的抹茶鮮奶很不錯,所以就問問店員可否加錢轉抹茶鮮奶,可是店員就說不可以,加錢也不可以~ 也擺,就喝最基本的熱檸茶吧~ 不過也沒有什麼好評,反正只是水準普通的茶包茶~
熱檸茶
順帶一提,這餐廳的店員是十分有性格的!所有事情愛理不理,只顧圍在一起談天,仿拂我們點餐埋單都很阻礙他們似的... 下次來博洛尼亞,還是外賣丹麥包回家就好了~
2015-12-10
  • 丹麥包
2015-12-18 726 瀏覽
見呢間lunch time唔算多人,唔使排隊,加上慕「丹麥包」之名,所以嚟試下set lunch。其實set lunch款式不算多,只得三款,勝在夠大路,我揀咗「丹麥包、沙律、肉醬意粉套餐」。丹麵包同預期一樣,厚厚的半片麵包經微微烘過,令牛油香氣更四散撲鼻,外脆內軟,食到一層層的層次感。雜菜沙律就普通咗D,酸酸地,尚算醒胃。肉醬意粉幾好味,軟硬適中,醬料味道恰到好處,酸酸甜甜,但份量少咗D,男人應該唔夠食喎!服務方面就差咗D,可能我坐喺吧枱,唔係好睇到我,好難叫到侍應。﹝但當時只有幾張枱客人,不算忙!﹞

2015-03-11
  • 丹麥包
2015-11-06 868 瀏覽
見完客,有點餓,又有點累,便找個地方坐坐,吃個下午茶補充一下。坐在窗邊位置,以為自己身處電影《單身男女》中。翻著餐牌,其實沒一樣吸引眼球,沒一樣讓人有「一定要試」的念頭。就隨意點了個Melon Bread的tea set。等了大約10分鐘(或許更短的時間),先送上熱咖啡。illy出品,其實我不愛意式咖啡機製作的咖啡,這杯咖啡除了甘味(說白一點是苦味),就沒有咖啡應有的香氣、酸味與回甘。簡直想倒了它。隨後職員端上一個仍有點微熱的煎pan,就是Melon Bread配Movenpick的士多啤梨味雪糕。賣相怎看也像個雪山菠蘿包,內裡夾著的雪糕球,竟然比外邊的忌廉還少。落單的時候,也問過職員麵包的味道,他說是melon(蜜瓜)味,但吃著實物,除了包面糖粒的甜味,連人工蜜瓜味也沒有。雖然不願意浪費食物,但更不願意難為自己,我吃了一半就放棄了。嚐新,有時真的需要付代價。

咖啡
Melon Bread with Movenpick ice cream

嚐新,有時真的需要付代價。
2015-11-06
2015-10-20 883 瀏覽
一向鍾情於博洛尼亞的丹麥麵包,以前經過尖沙咀Lcx一定會買來吃。不過自從尖沙咀店結業後便吃不到了。剛巧看到銅鑼灣店推出了團購優惠,而最近也常到銅鑼灣,所以給自己多一個選擇。我們點了粟米湯($25),和風雜菌漢堡($70)和拿破倫意粉($74)。先來粟米湯,日式外表,精美吸引。粟米湯非常濃郁,不是加了大量水的稀湯成品。它還加上已烘的麵包粒,濃濃的粟米湯和香脆的麵包粒是世上絕配,麵包粒的牛油香沒有被湯所蓋過,反而更使其突出,但一定要在麵包粒還未浸林前食,否則便會大打折扣。和風雜菌漢堡,令人失望旳一道菜。沒有牛肉味,沒有肉汁,也沒有洋蔥等配料香味,只覺得加了不少麵粉,口感粉身,超市的漢堡扒比它還要好吃。薯條同樣失敗,大概是沒有回鑊的原故,薯條表面明顯有一層油,幼身的薯條不香脆又沒有薯仔味。之前已試過她的意粉,早知道是中規中舉之作。不過意粉會跟一塊丹麥麵包,為了那塊麵包,還是要點意粉。充滿牛油香的麵包,不用多說,4口便把它消滅。拿破倫意粉就是普通茶餐廳的茄汁意粉,幸好意粉還算硬身,可以給它合格分數。

用餐優惠
團購
2015-10-18 757 瀏覽
今天經過見無乜人,便入去試食一下! 叫了個漢堡,等了二十分鐘有多,結果來到,薯條是凍的, 叫個侍應哥哥換,他好似聽唔明咁。。。 最後第二個侍應來,先幫我換返。。。 後來叫他們酌水, 又以為我埋單。。。 總之, 那 10% 服務費是白比的!!