2024-04-03 313 瀏覽
好耐無打食評,因為我並唔係一個打手,亦唔會無緣無故去稱讚或者寫衰一間餐廳。我自己好鍾意喺未去過一間餐廳之前上OpenRice睇吓其他人對餐廳嘅評語,我覺得真係有幫助👍🏻所以今次嚟ASK Cafe之前都特登上OpenRice睇吓其他食家嘅評語!到底點解我今次要特登為呢一間Cafe打食評呢?係因為佢哋嘅服務實在太好!!由心覺得🩵連我同行嘅兩位朋友都認為佢哋嘅服務好讚👍🏻首先我哋12:00去到餐廳,我哋三個人點咗兩個set lunch,另外仲有兩個小食想叫(就係因為睇到其他評語話呢兩樣嘢都好好食),點知原來小食係要2:30p.m.後先開始serve,然後有位男職員好好,即刻入廚房問師傅可唔可以整,師傅話可以,然後就已經有一種好一切順利嘅感覺🥰兩個set lunch跟兩個餐湯/ salad,我哋揀咗餐湯,係粟米忌廉湯。本身我哋三個諗住嚟到之後再問職員攞多個碗自己分成3碗湯,點知個男職員真係超級好!!佢拎咗三碗湯出嚟然後同我哋講話已經幫我哋直接分成三碗,唔洗爭🤣👍🏻真係搞笑又細心👍🏻分完之後大家可以從相片睇到份量都並唔係好少得兩啖!而且粟米忌廉湯非常足料,食到粟米蓉,好味👍🏻之後就嚟咗我最鍾意嘅

之後就嚟咗我最鍾意嘅黑松露曲曲薯條😍呢一兜薯條一擺喺枱上面已經聞到好香嘅黑松露味,不過一拮落去就有啲失望,因為佢炸得唔夠脆,我覺得可以炸多陣!放耐少少,就開始有少少出水,不過作為薯條控嘅我絕對冇放棄佢😆

第三樣上嘅就係麻辣脆雞柳🍗嘩,真係不得了!一上枱嗰浸四川麻辣味勁攻鼻,唔食得辣嘅我即刻有啲驚😆但係望落炸到脆卜卜,好吸引,所以我鼓起勇氣拮起一舊嚟食,點知… 真係好味👍🏻夠脆夠熱,仲要勁麻帶辣,四川麻辣風味濃🌶️兩片嘴唇真係感覺到好麻🙈

然後到虎蝦意粉+黑松露帶子意粉,2碟都絕對有驚喜!platting 都已經好靚好吸引🥰先講下虎蝦意粉,有3隻虎蝦,都幾大隻亦都感覺幾新鮮,唔係嗰啲霉咗嘅蝦!炒得好香,味道濃郁,略嫌油咗少少🤏另外黑松露帶子意粉,帶子亦都係有3粒,火候控制得剛剛好,帶子咬落仲係軟口,唔韌!用黑松露忌廉汁去煮,成件事係prefect match👍🏻

再嚟跟餐有2杯飲品,加$10就可以升級去其他咖啡飲料。我哋叫左Creme Brûlée Cappuccino 同Latte! Latte屬正常水準,Creme Brûlée Cappuccino就特別得多,上面真係有一塊燒過嘅糖片,冇用到仲係脆卜卜嘅,塊糖片可以用匙羹”潷”嚟食😆

最後,我哋跟餐加$28加左件士多啤梨蛋糕作為今日午餐嘅終結,亦都順便同我嘅好友補祝生日🎂一去到餐廳我已經問職員可唔可以幫手寫名喺蛋糕個碟度,職員好爽快咁答我可以,仲即刻比張紙我叫我寫低啲字添,真係好好🥹士多啤梨海綿蛋糕,感覺同Italian tomato嘅蛋糕口感好似,啲cream好正呀🤤不過啲士多啤梨就酸咗少少🤏但係作為甜品,甜甜酸酸係最合襯嘅🥂

餐廳又靚,職員又主動又有禮貌又helpful,真係令我同友人今天嘅午餐慶祝聚會變得十分美好,係一個好happy嘅ending (適逢友人揾到新工,生日farewell一次過😆)🩵👍🏻
生日
  • Crème  Brûlée  Cappuccino