2020-12-20 1120 瀏覽
好快又🎄聖誕節🎅啦,朋友仔請我過嚟試呢間🇮🇹意大利餐廳🍽新出嘅⛄️聖誕 tasting menu,呢間餐廳🤤為處於上環站行約7分鐘就到嘅一個街角,感覺幾休閒。因為夜晚🕕六點後禁止堂食,我哋唯有☀️下晝去啦,餐廳裝修😎風格好 modern,有少少🤏輕工業風,感覺型格得來又😚舒適自然。餐廳地下🧐面積唔算大,因為要😷保持社交距離,所以我哋兩邊枱都🙈唔可以坐人,但餐廳都好細心喺間隔枱上邊放咗唔同嘅🤩聖誕老人🎅公仔同聖誕樹🎄波波做裝飾!今次就係特登嚟食呢個聖誕🎄Let It Snow❄️ 主題 tasting menu,嘢食選擇都唔算少,而且包埋 wine-pairing🍷!餐廳送咗個簡單嘅餐前🤤小食俾我哋,多士🍞好鬆脆,一啖食入口感覺幾😃清新。呢個 tasting menu 每道菜🍽都會配上唔同嘅餐酒🍷,不過佢哋就冇乜🤷🏻‍♂️介紹所配嘅酒有咩特色風味。前菜我揀咗 Red Shrimp 🦐 Tartare with Caviar。蝦肉🦐好鮮甜,加上有少少🤏 parsley 🌿 同 chives 吊一吊個味,感覺唔會咁寡。再加上🤩魚子醬一齊食又會多一重🤤鮮味,而且味道又會再😋濃烈啲。右上角有少少🤏醬同埋

前菜我揀咗 Red Shrimp 🦐 Tartare with Caviar。蝦肉🦐好鮮甜,加上有少少🤏 parsley 🌿 同 chives 吊一吊個味,感覺唔會咁寡。再加上🤩魚子醬一齊食又會多一重🤤鮮味,而且味道又會再😋濃烈啲。右上角有少少🤏醬同埋左下角有少少🤏味粉可以用來調吓味同埋增加層次感。配埋🍾 sparkling wine ✨入口嘅話蝦同魚子醬嘅鮮味🥰喺口入面反覆迴盪,鮮味無窮😍!

第二道菜係🎅 Santa Claus Is Coming To Town,其實係帶子同埋紅蝦🦐,根據👨‍🍳廚師所講呢道菜🍽嘅設計意念係用帶子扮成魔幻馴鹿🦌拉住紅蝦🦐所扮演嘅🦌鹿車🛷同聖誕老人🎅。帶子大大粒🤩,外面煎得好香,咬入去半生熟好🤤嫩滑,鮮味十足👍!隻紅蝦🦐亦好鮮甜,頭入面仲有唔少蝦膏😋。

Pasta 有五款選擇,🧐我心大心細之下問吓waitress 有咩好🤔介紹,佢就推介左呢個 Pumpkin Ravioli 俾我。🎃南瓜皮係佢哋💪自家製嘅,坊間比較少有,上邊綠色嘅係🔥炸咗嘅🌿鼠尾草。食起上嚟個餡充滿🧀芝香,加上個外皮有淡淡的🎃南瓜味同埋配上松子油鮮番茄🍅醬整體好👍平衡,唔會因為太多芝士而感覺好漏😋,而上面🔥炸咗嘅🌿鼠尾草🌿更加起到畫🐉龍點睛嘅作用!

主菜我就揀咗 Pan Seared Daily Fish 🐟 ,今日係 serve sea bass 🤤。佢個魚皮煎得好酥脆,魚肉🐟好滑,而且好有魚味👍!墊住件魚扒嘅係 creamed cabbage🥬 ,入面仲有啲 pancetta 😋,呢個充滿咸香 又 creamy 嘅 cabbage 真係好美味!至於白色扮做雪❄️嘅係用松露油💦加麥芽糊精造成嘅🌨粉狀物,入口即化😮然後滲出淡淡的🍄松露香,口感幾特別!

朋友仔嘅主菜係🔥香烤🇦🇺澳洲🥩和牛,我試咗兩塊,生熟程度係 medium,好嫩,肉質彈牙🦷 ,有和牛🐂味得來又唔會好似🇯🇵日本和牛咁肥膩👍。

呢個甜品係🎄Christmas Panettone,佢哋話係由🇮🇹意大利直送嘅!佢係🇮🇹意大利人傳統係🎅聖誕節🎄會食嘅😋甜包🍞,口感比較結實💪而且有啲乾果係入面好香口,餐廳會配埋一細杯 yogurt 俾你一齊食🤤,感覺會濕潤啲同埋更加有層次感👍。

呢個 Panna Cotta 好香🥛奶味🤤,加上佢下邊有啲🍓士多啤梨醬酸酸甜甜咁好 refresh!🥄食嘅時候可以再點少少佢側邊嘅白朱古力碎同埋😍夏威夷果仁碎就更加🥰香甜同 nutty!

整體來講餐廳🍽食物水準十分之高👍,用料同配搭都有花心思🥰,十分之有🤩驚喜!若然可以將 paired wine 🍷 稍作介紹,我哋應該可以更加enjoy 個配搭😉!我好期待☺️下次再嚟試🤤其他菜式🍴!
2020-12-16
其他