2024-02-26 567 瀏覽
三年前, “預約困難店” 遙不可及, 今時今日終於可以逐步解鎖, Decree by T 係目標之一, 尖沙咀原店已結業, 緣份未盡, 今日嚟到中環店.🤗 餐廳位於中環 FOCO, 沿半山扶手電梯直達, 搭𨋢上22樓, 玄關又掛畫又玻璃, 玩唒藝術. 再進用餐區, 設長形十二人壽司吧枱, 一字排開, 玻璃窗望樓景.🥢 開年飯, 梗係一步攻頂, 點咗午餐, $880+10%, 包六道料理, 八貫壽司, 玉子燒, 卷物, 湯, 甜品, $680 版本少三道料理. 另點清酒, $350+10%.吞拿魚腸粉鮟鱇魚肝雪糕筒富山白蝦北海道帶子櫻魚鯛茶碗蒸劍魚腩深海池魚腩梭子魚大拖羅白子赤羽太海膽右口魚邊吞拿魚太卷玉子燒粟米魚蓉湯白桃乳酪🐟 料理一… 吞拿魚腸粉. 腸粉皮用豆乳製, 包住吞拿魚醬油漬, 配辣根. 菜式設計具心思, 好食嘅, 但埋沒咗醬油漬嘅甘香.🍦 料理二… 鮟鱇魚肝雪糕筒. 鮟鱇魚肝, 無花果墊底, 山楂皮, 柚子胡椒. 貌似西餐嘅餐前小食, 賣相加分, 食落少似泡芙, 一體感超讚.🦐 第一件壽司… 富山白蝦, 昆布漬, 竹炭鹽. 黐𥹉𥹉口感, 有趣, 但係冇乜味. 🐚 第二件壽司

海膽
壽司吧枱
鮟鱇魚肝雪糕筒
🦐 第一件壽司富山白蝦, 昆布漬, 竹炭鹽. 黐𥹉𥹉口感, 有趣, 但係冇乜味.
富山白蝦
🐚 第二件壽司北海道帶子, 煎酒醬油, 柚子汁. 帶子爽甜, 醬油味略淡.
北海道帶子
🍣 第三件壽司櫻魚鯛, 柚子胡椒. 煙煙韌韌, 魚味略淡, 味道由柚子胡椒帶領.
櫻魚鯛
🍥 料理三… 茶碗蒸. 用蟹殼熬湯蒸蛋, 蟹肉蟹膏放面, 柚子皮. 蟹肉蟹膏味道極度鮮甜, 非常出色!
茶碗蒸
🍚 料理四… 叉燒飯. 劍魚腩 (扮叉燒), 蛋黃醬. 又幾似叉燒喎, 有趣.
劍魚腩
🍣 第四件壽司深海池魚腩. 魚油充足, 肉質緊實.
深海池魚腩
🍣 第五件壽司.. 梭子魚. 調味似三升漬, 帶蒜香芝麻香, 搶了味.
梭子魚
🍣 第六件壽司大拖羅, 兩星期熟成. 非常肥美, 又唔腬.
大拖羅
🐚 料理五… 香煎白子, 意大利青醬. 麻麻地, 我鍾意原味.
白子
🐟 料理六… 赤羽太, 立鱗煎, 白麵豉, 蔥油. 魚肉爽彈, 口感少少似白鱔, 魚鱗翹起, 十分脆, 調味汁似西餐嘅忌廉奶油, 神級之作.
赤羽太
🫖 京都焙茶. 解一解肥膩, 舒服晒.
🐚 第七件壽司… 北海道小川海膽, 配紫菜. 忌廉口感, 鮮甜, 出色!
北海道海膽
🍣 第八件壽司右口魚邊. 炙燒迫出油香, 絕配脆脆紫菜, 掂!
右口魚邊
🍙 吞拿魚太卷. 吞拿魚, 吞拿魚蓉, 白身魚, 乾飄. 一啖食晒, 正! 我覺得好食過 “雲隱”.
吞拿魚太卷
🍮 玉子燒. 玉子燒嘅材料一般係蝦同埋魚, 今次全用墨魚, 加山芋蓉, 低溫焗. 口感軟綿, 讚!
玉子燒
🥣 粟米魚蓉湯. 魚味非常濃郁, 渴身, 驚喜之一.
粟米魚蓉湯
🍨 白桃乳酪. 無加糖無加奶, 扮雪糕. 完美結束.
白桃乳酪
🤗 總結: 食得多傳統 “江戶前” 壽司, 可以試下 Decree by T. 環境裝修走高檔路線, 聽講掛畫杯碟全部名牌, 打卡一流. 今日副將招呼, 大將間中客串搭嗲. 服務人手充足, 但壽司吧枱太深, 苦了師傅同埋服務員. 初嚐日法混血料理, 擺盤搶鏡, 加分, 菜色設計充滿驚喜, 十分過癮. 但係呢, 某幾道食材, 例如赤身, 白子, 我更期待原味, 哈哈.

📖 翻查資料: “江戶前” 原指 “江戶城前的河灣”, 即現在嘅東京灣, 當時魚類品種豐富. 另一個意思係 “江戶前” 嘅 傳統壽司製作方法 或者 手握壽司哲學. 江戶時代尚未出現如今先進嘅交通工具同埋雪櫃, 人們想出不同嘅方式保存海鮮食材, 包括煮, 醃, 浸泡等, 演變出一套製作壽司嘅哲學 .
北海道海膽