2019-10-13 7 瀏覽
行完大館,見到天色已漸昏暗,於是決定在中環附近覓食,行徑擺花街,見到這間「博多拉麵別天神」,第一感覺係「好日本喔」,於是決定入去食下啦。麵店裝修格局與日本拉麵店無異,都係圍住個廚房坐,可以睇住廚師煮野食,而牆身有掛鈎可以畀顧客掛衫,都算貼心。店舖有一部點餐機,先選購所點的食物、付款,然後將收據交畀店員,坐低等食就可以了。今次兩人點了兩碗拉麵及兩個小食:蝦味噌豚骨湯麵加半熟蛋豚骨湯麵加半熟蛋兩款拉麵主要分別於有沒有加蝦味噌,我個人主張有得加當然要試一試啦,因為拉麵一上枱,蝦味噌的香味已經撲埋鼻到,混和到豚骨湯中就變得更為鮮甜!麵方面,所選用的麵較為實身,食落會有咬口,不會太過軟棉,幾爽口又不失彈牙。每碗都有兩塊叉燒,在上碟前師傅會再用火槍燒一燒,咁就再香濃一點,不過如果再厚身點就會更好啦!值得一提的是配菜,每位顧客座位前都有一瓶瓶的配菜,例如有蒜蓉、芝麻、辣芽菜、七味粉、拉麵汁等等,最推介辣芽菜,配拉麵吃一流呀!小龍蝦蟹子沙律小龍蝦蝦肉鮮甜,入面都有好幾舊幾大粒嘅蝦肉,混埋沙律醬同蟹子感覺幾清新好吃,不錯的餐前小吃。餃子餃子皮薄,煎得幾香口,餡料唔會好厚實,令你食完一隻覺得好飽滯的感覺。

今次兩人點了兩碗拉麵及兩個小食:

蝦味噌豚骨湯麵加半熟蛋

豚骨湯麵加半熟蛋

小龍蝦蟹子沙律

餃子

總結而言,麵店日本感十足,冇得成日返港人最愛既鄉下(日本)都可以去食下頂住。
2019-10-12